Καλύτερα να Μετανιώνεις για κάτι που Έκανες, παρά για κάτι που δεν Έκανες - Men's Bible

Καλύτερα να Μετανιώνεις για κάτι που Έκανες, παρά για κάτι που δεν Έκανες

17-2-20 Καλύτερα να Μετανιώνεις για κάτι που Έκανες, παρά για κάτι που δεν Έκανες

Στα διάφορα site που ασχολούνται με την αυτοβελτίωση διαβάζουμε συχνά το εξής ρητό: «Σταμάτα να μετανιώνεις και ζήσε τη ζωή χωρίς τύψεις».

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η φράση αυτή αρέσει στους ανθρώπους.

Κανείς δε θέλει να μετανιώνει για κάτι που έκανε ή για κάτι που δεν έκανε. Το συναίσθημα του να νιώθεις πόνο, ενοχή ή ντροπή είναι έντονο και σε τρώει από μέσα.

Όμως το να στοχεύεις στο να ζεις μια ζωή χωρίς τύψεις ή χωρίς να μετανιώνεις για κάτι, είναι λάθος γιατί ο στόχος είναι μη ρεαλιστικός. Ματαιώνεις τον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο.

Για αρχή είναι αδύνατον να μη μετανιώνεις για κάποιο σοβαρό λάθος σου εκτός και αν έχεις σοβαρά ψυχολογικά θέματα.

Οι κοινωνιοπαθείς για παράδειγμα είναι παθολογικοί ψεύτες και αδυνατούν να νιώσουν ντροπή και ενοχή ενώ παράλληλα είναι ανίκανοι να αγαπήσουν.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, ναι, θα ζήσουν χωρίς να μετανιώσουν για κάτι και χωρίς να νιώσουν τύψεις και ενοχές.

Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων τότε θα υπάρξουν στιγμές που θα μετανιώνεις για τα λάθη σου. Είναι ανθρώπινο. Είναι φυσιολογικό. Είναι αναμενόμενο.Καλύτερα να Μετανιώνεις για κάτι που Έκανες, παρά για κάτι που δεν Έκανες

Δεν είναι όλα τα λάθη ίδια

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε το γεγονός ότι δεν μπορείς να αποφύγεις να μετανιώνεις για λάθη που έκανες στη ζωή σου ας δούμε τι μπορείς να κάνεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν βρεθούν στα βαθιά γεράματα και η ζωή τους οδεύει προς το τέλος, εκδηλώνουν την απογοήτευση τους για κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

«Μακάρι να είχα ταξιδέψει περισσότερο…»

«Μακάρι να είχα κάνει εκείνη την επιχειρηματική ιδέα πραγματικότητα…»

«Μακάρι να είχα δείξει τις προθέσεις μου στην κοπέλα με την οποία ήμουν ερωτευμένος και να μην ήμασταν απλά φίλοι…»

«Μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μου…»

Διαβάζοντας τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να αναγνωρίζεις ένα μοτίβο. Βλέπεις, εκείνα τα πράγματα για τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν δεν είναι πράγματα που έκαναν, αλλά αυτά που δεν έκαναν.

Σπάνια θα ακούσεις κάποιον να λέει:

«Μακάρι να μην είχα πάει να της μιλήσω ώστε να μη με είχε απορρίψει…»

«Μακάρι να μην είχα ξεκινήσει εκείνη την επιχείρηση…»

«Μακάρι να μην είχα ταξιδέψει σε εκείνη τη χώρα…»

Βλέπεις, το να μετανιώνεις επειδή έκανες κάτι λάθος ή επειδή αυτή η πράξη δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελες, πονάει πολύ λιγότερο από το να μετανιώνεις που έμεινες άπραγος.

Γιατί στην πρώτη περίπτωση λες: «Προσπάθησα», «Το ήθελα και το έκανα», «Τουλάχιστον έμαθα».

Αντίθετα, όταν μετανιώνεις που έμεινες άπραγος τότε το «Αν είχα κάνει…» περιτριγυρίζει στο μυαλό σου.

Καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες

Ναι είναι κλισέ, αλλά είναι και η αλήθεια. Όταν δεν δοκιμάζεις να κάνεις κάτι πάντα μένεις με την απορία, του τι θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Πως όμως μπορείς να κάνεις το «καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες», κομμάτι της καθημερινότητας σου;

Πρώτα απ’ όλα αναρωτήσου τι θες από τη ζωή σου.

Πάρε το χρόνο σου και σκέψου τι πραγματικά θες. Υπάρχουν εκείνα τα πράγματα τα οποία γουστάρεις και επιθυμείς να κάνεις και εκείνα που πρέπει να κάνεις.

Αν επιδιώκεις να κάνεις μονάχα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις και αγνοείς εκείνα που θες, τότε η ζωή που ζεις μοιάζει μουντή και βαρετή σαν ξηρή και άγονη έρημο.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε βαθιά γεράματα ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου. Τι αναμνήσεις θα ήθελες να έχεις από τη ζωή σου; Να ταξιδέψεις όλη την Ευρώπη με μοτοσικλέτα; Να κάνεις skydiving; Να φροντίσεις την οικογένεια σου;

Κάνε μια λίστα με πράγματα που θες να έχεις κάνει μέχρι τα γεράματα σου. Γράψε όσα περισσότερα μπορείς και απόφυγε τις γενικότητες.

Να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται. Για παράδειγμα, μην γράψεις απλά «να ταξιδέψω περισσότερο». Προσδιόρισε σε ποια χώρα θες να πας, ακόμα καλύτερα και σε ποια πόλη της και τι θα ήθελες να κάνεις εκεί.

Έπειτα, μετέτρεψε τα πράγματα που επιθυμείς να κάνεις, στα πράγματα που «πρέπει» να κάνεις.

Φυσικά δεν λέω να παρατήσεις τις ευθύνες σου και τις υποχρεώσεις σου και να ασχοληθείς μονάχα με τα πράγματα που θες. Κάθε άλλο.

Ωστόσο χρειάζεται δώσεις προτεραιότητα στις επιθυμίες σου και στις ανάγκες σου γιατί είναι δική σου ευθύνη να τις πραγματοποιήσεις.

Θες να ξοδέψεις την υπόλοιπη ζωή σου δουλεύοντας σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει ή μόνος γιατί φοβάσαι την απόρριψη;

Για να μην αφήνεις τον φόβο της απόρριψης να σε αποτρέπει από την ερωτική ζωή που επιθυμείς, δες εδώ

Αυτός είναι και ο λόγος που τόσοι άνθρωποι ζουν μια ζωή πνιγμένη στη ρουτίνα και την πλήξη. Πιστεύουν πως πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και να αφήσουν τα άλλα για όταν θα «έχουν χρόνο».

Όμως επειδή η ζωή είναι πολύπλοκη, αν αφήνεις το οτιδήποτε για όταν «έχεις χρόνο», τότε σπάνια θα βρεις χρόνο να το κάνεις.

Πάλι, δε χρειάζεται να γίνεις ανεύθυνος, αυτό που χρειάζεται είναι να βρεις μια ισορροπία. Είναι δύσκολο αλλά όχι περίπλοκο. Και να θυμάσαι πως στην τελική θα νιώσεις άβολα, θα κάνεις λάθη, θα μετανιώσεις για κάτι.

Είναι ανθρώπινο.

Όμως τουλάχιστον να μετανιώσεις επειδή έπραξες και όχι επειδή έμεινες άπραγος και περίμενες κάποια στιγμή να βρεις χρόνο. Γιατί χρόνο έχεις αλλά περνάει χωρίς να το καταλάβεις.

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποτελούμε τη νο1 Ακαδημία για την Αυτοβελτίωση του Άνδρα στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερος. Για να σε βοηθήσουμε να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι με επιλογές στη ζωή σου.

Για τον Συγγραφεα

Nikos

Ο Nikos, άριστος γνώστης των κοινωνικών δυναμικών και της ψυχολογίας των δύο φύλων, έχει αφιερώσει χιλιάδες ώρες για να αναπτύξει έναν τρόπο φλερτ πολύ αποδοτικό στην ελληνική πραγματικότητα. Όπλα του η γρήγορη σκέψη, η σιγουριά στον εαυτό του και φυσικά το χαμόγελό του.


Το Netflix του Φλερτ

Η Δικτυακή Πλατφόρμα Εκμάθησης ξεκίνησε!
x