Κορωνοϊός: Μην πτοείσαι! Κράτα ψηλά την Ψυχολογία σου - Men's Bible

Κορωνοϊός: Μην πτοείσαι! Κράτα ψηλά την Ψυχολογία σου

Κορωνοϊός: Μην πτοείσαι! Κράτα ψηλά την Ψυχολογία σου

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύσαμε αρκετά post σχετικά με τον Κορωνοϊό στο Instagram και το Facebook.

Εκείνα αφορούσαν περισσότερο την σωματική υγεία και επιβίωση. Τώρα θέλω να ασχοληθούμε με κάτι εξίσου σημαντικό: την ψυχική μας υγεία και ψυχική επιβίωση.

Καθώς οι μέρες δυσκολεύουν και με την απαγόρευση κυκλοφορίας να έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι εύκολο να μπεις σε έναν φαύλο κύκλο φόβου, άγχους και απογοήτευσης.

(Για ορισμένους, είναι εξίσου εύκολο να τείνουν στην άλλη πλευρά ότι όλα αυτά είναι υπερβολές και ότι δεν τους πιάνει ο Κορωνοϊός.)

Αλλά αυτό που είναι δύσκολο σε αυτές τις περιόδους της υψηλής αβεβαιότητας και υψηλού άγχους, όταν τίποτα δεν είναι δεδομένο και κάθε ημέρα όλα αλλάζουν, είναι το να διαχειριστείς την ψυχολογία σου.

Για αυτό σου γράφω κάποια βήματα που είμαι βέβαιος ότι μπορούν να σε βοηθήσουν:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ακαδημία Men’s Bible (@mensbible) on

#1 Μείνε σε επαφή με την πραγματικότητα

Το άγχος είναι μια άσκηση στην πρόβλεψη του μέλλοντος, σύμφωνα με τον κορυφαίο νευρολόγο Joseph LeDoux. Και είναι διαφορετικό από τον φόβο.

Ο φόβος αποτελεί μια άμεση απάντηση σε έναν υπαρκτό κίνδυνο. Το άγχος είναι μια λειτουργία της φαντασίας μας.

Και πολλοί άνθρωποι φαντάζονται τα χειρότερα.

Έχε υπόψη ότι όσο άσχημα κι αν γίνουν τα πράγματα, όσο κι αν χρειαστεί να παλέψουμε, αυτό θα μας κάνει πιο δυνατούς και θα επανέλθουμε στα πόδια μας.

Η νούμερο ένα προτεραιότητα σε αυτή την φάση είναι η υγεία σου και το να προσθέτεις επιπλέον στρες υπονομεύει την ανοσία σου σε ασθένειες.

Οπότε δούλεψε με τον εαυτό σου για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Θυμήσου ότι δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα γίνονται στον κόσμο και την ζωή, μπορείς όμως να ελέγξεις την δική σου ανταπόκριση σε αυτά.

#2 Φρόντισε τον εαυτό σου

Αυτή την περίοδο που εφαρμόζεται το λεγόμενο “social distancing” δηλαδή η απομάκρυνση από τις κοινωνικές επαφές (κάτι που μακροχρόνια μπορεί να γίνει ολέθριο), θα αρχίσουμε να παρατηρούμε ότι τόσον καιρό μέσα από τις δραστηριότητές μας (δουλειά, παρέα, σεξ, γυμναστήριο κλπ) καλύπταμε συγκεκριμένα συναισθήματα.

Για αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλούς ανθρώπους να κάτσουν σπίτι μόνοι τους με τον εαυτό τους ή για άλλους να μείνουν με την οικογένειά τους να τους πατάει τα κουμπιά τους.

Όλα αυτά τα συναισθήματα τον κανονικό καιρό με το γεμάτο μας πρόγραμμα καλύπτονται και ξεγελιόμαστε ότι όλα είναι καλά. Τώρα όμως που οι ρυθμοί παγώνουν και μένουμε μόνοι μας είναι εύκολο να βγουν στην επιφάνεια.

Οπότε είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να φροντίσεις την ψυχική σου ηρεμία. Κι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:

-Δημιούργησε ένα καθημερινό πρόγραμμα

-Φτιάξε την πρωινή ρουτίνα σου

-Καθάρισε τη διατροφή σου

-Διαλογίσου ή κάνε γυμναστική

-Αν έχεις παραζαλιστεί από τις ειδήσεις και τα social media, ξεκίνα ένα βιβλίο

-Αν νιώθεις καταθλιπτικά, μοναχικά ή άγχος, εξερεύνησε το. Παρατήρησε το και προσπάθησε να το ερμηνεύσεις. Το έχεις ξανανιώσει; Τι αφορά; Πως μπορείς να το ξεπεράσεις;

Ο πραγματικός στόχος εδώ είναι να μην πέσεις στην πλαδαρότητα και τον λήθαργο, αλλά να διατηρήσεις το κίνητρό σου.

Μιλάω με πολλούς από εσάς και μου λένε ότι η δουλειά τους μπαίνει στον δρόμο του πραγματικού πάθους τους. Ίσως είναι ευκαιρία τώρα να ασχοληθείς με κάποια προτζεκτ που τον υπόλοιπο καιρό δεν προλάβαινες να ασχοληθείς.

Γιατί είναι βέβαιο πως αν δεν περάσεις και κάπως δημιουργικά αυτό τον χρόνο (και τον χαραμίσεις μόνο σε netfilx και video games) στο τέλος αυτής της καραντίνας θα μετανιώσεις που χαράμισες αυτή την μεγάλη ευκαιρία.

Και προτού κάποιοι προλάβουν να πουν ότι δεν γίνεται, ας διαβάσουν το επόμενο βήμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ακαδημία Men’s Bible (@mensbible) on

#3 Προσαρμόσου στις συνθήκες και προχώρα.

Πάντα σε περιόδους κρίσης υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσεις σε όσα ζεις.

Πρώτος τρόπος: Όλα χάθηκαν, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, απλά να περιμένω.

Δεύτερος τρόπος: Όλα χάθηκαν, μπορώ να κάνω άλλα καινούρια πράγματα.

Ο πρώτος τρόπος δείχνει ένα παγιωμένο τρόπο σκέψης, ο δεύτερος έναν ανοικτό τρόπο σκέψης. Ο κόσμος που ξέραμε μέχρι τώρα, σε αυτή την φάση δεν υπάρχει. Ζούμε μια νέα πραγματικότητα.

Και προκειμένου να επιβιώσουμε, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που βοήθησε τόσους αιώνες τους ανθρώπους να επιβιώνουν: την προσαρμοστικότητα.

Για παράδειγμα, δεν μπορείς να βγαίνεις ραντεβού; Ώρα να χτίσεις βαθιά σύνδεση με κάποια κοπέλα και να λειτουργήσεις σα να επρόκειτο για σχέση εξ αποστάσεως.

Βγες από τον φόβο και πέρνα στην εύρεση λύσεων. Όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο, είναι η σωστή στιγμή να βρεις μια νέα πόρτα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ακαδημία Men’s Bible (@mensbible) on


#4 Πρόσφερε βοήθεια

Πολλοί γύρω μας υποφέρουν και στο άμεσο μέλλον θα αυξηθούν. Μέρος αυτής της ευκαιρίας είναι να βοηθήσεις τους γύρω σου.

Είναι ίδιον του ελκυστικού άνδρα να ηγείται, να παραμένει ψύχραιμος, να βοηθάει όσους έχουν ανάγκη.

Να μπορείς να μεταδώσεις στους δικούς σου ανθρώπους αισιοδοξία, θάρρος και ελπίδα. Να τους μεταδώσεις αυτή την γενναιότητα και την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε.

Και ότι από όλο αυτό θα βγούμε πιο δυνατοί. Γιατί έχουμε ο ένας τον άλλο.