Πως να Πιστέψεις στον Εαυτό σου - Men's Bible

Πως να Πιστέψεις στον Εαυτό σου

Πώς να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, Πώς να έχεις Αυτοπεποίθηση όταν δεν έχεις Εμπειρίες και Προηγούμενες Επιτυχίες, Πως να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθηση σου; παραμύθια, Πως να πιστέψεις στον εαυτό σου

Το ακούμε συχνά γύρω μας πως πρέπει πρώτα να «πιστέψεις στον εαυτό σου» για να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

Όμως τί ακριβώς σημαίνει αυτό και πως ακριβώς το πετυχαίνεις;

Ουσιαστικά το να πιστέψεις στον εαυτό σου σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχεις τη Χ ή την Ψ δεξιότητα που χρειάζεται για να μπορέσεις να κάνεις την προσπάθεια που απαιτείται για να πετύχεις το Χ ή τον Ψ στόχο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να παλέψεις για κάτι και αν θεωρείς ότι δεν έχεις την ικανότητα να τα καταφέρεις θα θεωρείς ότι το να προσπαθήσεις είναι μάταιο.

Θα παραμένεις στάσιμος ,πάντα με μια ευχή στο μυαλό σου, χωρίς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις αυτά που σε ενοχλούν ή να κοπιάσεις για τους στόχους σου.

Είναι σημαντικό να πιστέψεις στον εαυτό σου γιατί αυτή είναι η αφετηρία απ’ την οποία θα ξεκινήσεις για να κάνεις το οτιδήποτε. Διαφορετικά με την πρώτη αναποδιά θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις λέγοντας πως «αυτό δεν είναι για εμένα.».

Τί κάνεις όμως αν δεν εμπιστεύεσαι τις ικανότητες σου; Πως μπορείς να πιστέψεις περισσότερο στον εαυτό σου αν δεν πιστεύεις ότι είναι ικανός να τα καταφέρει;

Αποδέξου την κατάσταση όπως είναι

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να πιστέψεις στον εαυτό σου και να τον κινητοποιήσεις να παλέψει για τους στόχους του, είναι να αναγνωρίσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και να την αποδεχτείς.

Αν τα πράγματα είναι δύσκολα, αν δε δουλεύεις, αν είσαι για χρόνια μόνος σου, αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες και προβλήματα, είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσεις, να αποδεχτείς ότι υπάρχουν και ότι είναι δική σου ευθύνη να κάνεις κάτι για να τα ξεπεράσεις και να αλλάξεις τη ζωή σου.

Είναι σημαντικό να βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά και όπως πραγματικά είναι ακόμα και αν η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, γιατί έτσι θα κινητοποιηθείς και θα προχωρήσεις σε αλλαγές.Αποδοχή: Πίστεψε στον εαυτό σου και άσε τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, Πως να πιστέψεις στον εαυτό σου

Για να πιστέψεις στον εαυτό σου δες τις ικανότητες σου ως κάτι που μπορείς να βελτιώσεις

Το επόμενο βήμα και ίσως το πιο σημαντικό, είναι να υιοθετήσεις μια νοοτροπία εξέλιξης. Να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου ως κάτι μεταβλητό. Κάτι που αλλάζει και που είναι στο χέρι σου να αλλάξει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι οι ικανότητες τους είναι στατικές. Πως αφού δεν μπορούν να κάνουν με ευκολία το χ ή το ψ, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον.

Αυτό είναι τεράστιο λάθος και οδηγεί στην απροθυμία να προσπαθήσεις να αλλάξεις και να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Αν οι ικανότητες σου είναι στατικές και δεν αλλάζουν γιατί να προσπαθήσεις; Είναι μάταιο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθείς πως έχεις τη δύναμη να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Ακόμα και σε δεξιότητες στις οποίες δεν θεωρείς ότι είσαι φυσικό ταλέντο μπορείς να γίνεις καλύτερος.

Ναι, μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο απ’ ότι θα χρειαστεί κάποιος που «το ‘χει απ’ τη φύση του».

Όμως αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μπορείς και ότι είναι στο χέρι σου να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

Αποδέξου πως στην αρχή θα αποτύχεις και πως αυτό είναι καλό

Ο λόγος που είναι σημαντικό να πιστέψεις στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου όταν προσπαθείς να πετύχεις τους στόχους σου, είναι πως στην αρχή αναπόφευκτα θα αποτύχεις.

Και είναι λογικό. Αν προσπαθείς να κάνεις κάτι στο οποίο δεν είσαι ήδη πολύ καλός, είναι αναμενόμενο ότι θα κάνεις λάθη. Και όταν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, αφήνεις αυτές τις αποτυχίες να σε ρίξουν και να διαβρώσουν περισσότερο την εικόνα που έχεις για εσένα και τις ικανότητες σου.

Πιστεύεις ότι αυτό που προσπαθείς να πετύχεις «δεν είναι για εσένα» και πως δεν έχει νόημα να συνεχίσεις την προσπάθεια. Όμως στην πραγματικότητα η αποτυχία είναι κάτι καλό.

Αφ’ ενός γιατί σε διδάσκει. Μέσα από τα λάθη μαθαίνεις να διορθώνεις τον εαυτό σου και με κάθε διόρθωση γίνεσαι ολοένα και καλύτερος στην δεξιότητα στην οποία προσπαθείς να βελτιωθείς.

Ο δεύτερος λόγος που δεν πρέπει να βλέπεις αρνητικά την αποτυχία, είναι γιατί η αποτυχία σε «ψήνει» συναισθηματικά. Σε κάνει σταδιακά πιο ανθεκτικό.

Σκέψου το λίγο: Ποιος πιστεύεις θα έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και θα διατηρήσει περισσότερο την αυτοπεποίθηση του μπροστά σε μια μεγάλη αναποδιά, αυτός που πέτυχε κάτι εύκολα με την πρώτη ή αυτός που αντιμετώπισε αλλεπάλληλες δυσκολίες και τελικά τα κατάφερε;

Ποιος από τους δύο είναι ψυχικά πιο έτοιμος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής;

Η πρόθεση να βγάλεις τον εαυτό σου απ’ τη ζώνη άνεσης του και να αντιμετωπίσεις την αποτυχία είναι και αυτό που πραγματικά θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση σου και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιες είναι τελικά οι ικανότητες σου.

Μην κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου

Τέλος, θυμήσου πως για να μπορέσεις να πιστέψεις στον εαυτό σου πρέπει πρώτα να μην τον μισείς. Να είσαι ο καλύτερος του φίλος και όχι ο αυστηρότερος κριτής του.

Αν σε κάθε λάθος και σε κάθε αναποδιά, κολλάς ταμπέλες στον εαυτό σου λέγοντας κάτι του στυλ «Μα πόσο χαζός είμαι» ή και χειρότερα πράγματα, τότε αναπόφευκτα θα πέσεις σε κατάθλιψη. Το θέμα είναι να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει τις δυσκολίες και όχι να τον αποτρέπεις απ’ το να συνεχίσει να παλεύει για τα όνειρα του.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει να παραδοθείς στη θετικότητα και να κάνεις αυθαίρετα θετικές σκέψεις χωρίς αντίκρισμα. Δεν έχει σημασία να λες ένα ξερό «όλα θα πάνε καλά» αν δεν κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Να είσαι αισιόδοξος, αλλά να είσαι και ρεαλιστής.

Θες να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!