Ξεκίνα τώρα να Φροντίζεις τον Εαυτό σου - Men's Bible

Ξεκίνα τώρα να Φροντίζεις τον Εαυτό σου

Ξεκίνα τώρα να Φροντίζεις τον Εαυτό σου

Για να έχεις την ψυχική δύναμη και αντοχή να συνεχίζεις και να προχωράς ακόμα κι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και σου φαίνονται μάταια, πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου με συνέπεια.

Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για την σημασία της σκληρής εργασίας και το ότι δεν πρέπει να σε σκιάζει τίποτα και πως πρέπει να δουλεύεις στο μάξιμουμ για χρόνια χωρίς να παραπονιέσαι. Ζούμε στην εποχή που περιμένει να αφήσουμε τον εαυτό μας στην άκρη, προκειμένου να φτάσουμε στην «επιτυχία» και να ζήσουμε το «όνειρο», ότι κι αν σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα.

Αν δεν κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου, αν δεν γίνεις χίλια κομμάτια για να πετύχεις το στόχο σου, τότε λένε δεν το θέλεις αρκετά.

Αν δεν παραμελείς τους αγαπημένους σου, δεν καταστρέφεις το σώμα σου από την πίεση και δεν παραλείψεις την ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής, τότε δεν δικαιούσαι επιτυχία, σου λένε.

Είναι άσχημα τα πράγματα; Τότε, σου λένε, δούλεψε πιο σκληρά, θυσίασε πιο πολλά, πίεσε τον εαυτό σου ακόμα πιο πολύ από ποτέ, οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τότε είσαι στο σωστό δρόμο (και ένα σωρό ακόμα ατάκες και σλόγκαν που ακούς από εδώ κι από εκεί).

Όμως, από την άλλη: σε τι σε εξυπηρετεί να πετύχεις αν στη διαδρομή καταστρέψεις τον εαυτό σου, το σώμα σου, την ψυχή σου; Η επιτυχία δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μπορέσεις τελικά να την εκτιμήσεις επειδή εγκατέλειψες ή έχασες όλα για όσα νοιαζόσουν εν τω μεταξύ.

Κι αυτό συνήθως συμβαίνει όταν χάνεις την ισορροπία σου και γίνεσαι μονοδιάστατος.

Γιατί πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου

Μέρος του προβλήματος είναι ότι μπερδεύουμε την παρηγόρια του εαυτού μας με την φροντίδα. Σίγουρα και τα δύο χρειάζονται. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν οικτίρεις τον εαυτό σου και ότι κάνεις πράγματα που σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν. Όμως, ενώ το να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή να δεις την αγαπημένη σου σειρά είναι καλό, δεν είναι το ίδιο με το να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αυτό δεν έχει να κάνει με το τι σε χαλαρώνει ή σου αρέσει, αλλά με το τι είναι αναγκαίο για σένα.

Όταν οι καιροί δεν είναι καλοί, ένα από τα πρώτα πράγματα που τείνουμε να κάνουμε είναι αφήνουμε τον εαυτό μας στην άκρη. Μερικές φορές γίνεται επειδή δουλεύουμε στο φουλ θεωρώντας ότι δεν χρειαζόμαστε φροντίδα και συντήρηση πέρα από το απολύτως αναγκαίο.

Άλλες φορές είμαστε τόσο απελπισμένοι και στεναχωρημένοι που δεν έχουμε το κουράγιο να κάνουμε κάτι χρήσιμο, όπως να καθαρίσουμε το σπίτι ή να φάμε κάτι που να έχει διατροφική αξία. Αλλά αυτές είναι οι στιγμές που αυτού του είδους η φροντίδα έχει περισσότερη σημασία από ποτέ.

Πως το σώμα σου επηρεάζει τη διάθεσή σου

Συχνά θεωρούμε το σώμα και το μυαλό μας χωριστές οντότητες. Το σώμα αποτελείται από φθαρτά υλικά που το μυαλό σου κατευθύνει και πιλοτάρει, αλλά είναι διαφορετικά πράγματα, σωστά;

Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. Το σώμα μας με όλες τις στοιχειώδεις ανάγκες του, επηρεάζει το μυαλό μας, όσο και το μυαλό μας επηρεάζει το σώμα μας. Το μυαλό μας παίρνει ερεθίσματα από το σώμα μας και αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται και νιώθει.

Αν, για παράδειγμα, κρατάμε έναν ζεστό καφέ, νιώθουμε πιο «ζεστά» απέναντι στους άλλους. Αν πεινάμε ή είμαστε κουρασμένοι, τείνουμε να βλέπουμε τους άλλους πιο αρνητικά. Όταν παραμελούμε το σώμα μας, αυτό μας επηρεάζει την διάθεση, τα συναισθήματα ακόμα και την αυτοεκτίμηση.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου. Όχι απλά τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα, αλλά το να δώσεις προτεραιότητα στην σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία σου.

Το να ακολουθείς μια ισορροπημένη και υγιεινή δίαιτα, αντί της κατανάλωσης βολικών αλλά κακών σνακ, είναι σημαντικό για την σωματική σου υγεία. Το ίδιο σημαντικό είναι και το να πίνεις αρκετό νερό, όχι καφέ, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, αλλά νερό. Καλή είναι και η καφεΐνη που καταναλώνεις για το έξτρα boost, αλλά το να παραμένεις ενυδατωμένος σε βοηθάει να σκέφτεσαι και να νιώθεις πιο καθαρά και με διαύγεια.

Παρομοίως, το να πιέσεις το σώμα σου να συνεχίσει όταν είσαι εξαντλημένος, είναι λάθος. Μπορεί να αστειεύεσαι ότι όσο υπάρχει το red bull δεν χρειάζεσαι ύπνο, αλλά αυτό δεν σε βοηθάει με την εξάντληση. Χρειάζεσαι πραγματικό ύπνο, ιδανικά περισσότερο από 7 ώρες κάθε ημέρα.

Πως ο χώρος σου επηρεάζει τη διάθεσή σου

Η καθαριότητα, παρομοίως, δεν έχει μόνο να κάνει με την εικόνα που δίνεις. Έχει σημαντική επίδραση στην υγεία σου, τα συναισθήματα, τη διάθεσή σου. Το να κρατάς τον χώρο σου καθαρό και ελεύθερο από σκουπίδια και βρωμιές σου δίνει και ψυχικό «αέρα».

Όμως πέρα από τα αντικειμενικά καλά της καθαριότητας, υπάρχει και η ψυχολογική επίδραση. Όταν η κατάθλιψη ή η απόγνωση χτυπάνε κόκκινο και δεν προσέχεις τον εαυτό σου, είναι εύκολο να μπλέξεις σε έναν φαύλο κύκλο.

Ναι, το εξωτερικό μας περιβάλλον αποτελεί και μια αναπαράσταση της εσωτερικής μας κατάστασης. Αφήνοντας να πέσουμε σε απόγνωση, ενισχύουμε την ιδέα ότι δεν μας αξίζουν καλά πράγματα.

Θες να πατήσεις και πάλι γερά στα πόδια σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Αντίθετα, κάνοντας στόχο μας να διατηρούμε σε καλή κατάσταση το σώμα και το σπίτι μας, θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι αξίζουμε. Ότι αξίζουμε αυτή την φροντίδα, την καλή διατροφή, την ψυχική υγεία και ευεξία. Κάνουμε τον εαυτό μας προτεραιότητα όσον αφορά την ισορροπία στη ζωή μας.

Οπότε κάνε διαλείμματα και επίτρεψε στον εαυτό σου να ξεκουραστεί. Βεβαιώσου ότι αυτά που τρως αποτελούν τα σωστά καύσιμα για τον οργανισμό σου. Πιες περισσότερο νερό. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και θες να κρατήσεις μια καλή βάση να θυμάσαι τον κανόνα 7-2-1: τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου, 2 σωστά θρεπτικά γεύματα, 1 ντους την ημέρα.

Σκέψου το κάπως σαν να κάνεις τη σωστή συντήρηση στο αυτοκίνητό σου, ίσως είναι λίγο ενοχλητικό ή βαρετό, αλλά σημαίνει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί σε top επίπεδο για όσο καιρό το χρειάζεσαι.

Διαφορετικά, ρισκάρεις να αρχίσει να καταρρέει τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!