Περιοριστικές Πεποιθήσεις και Φλερτ: Να πώς να τις ξεπεράσεις - Men's Bible

Περιοριστικές Πεποιθήσεις και Φλερτ: Να πώς να τις ξεπεράσεις

περιοριστικές πεποιθήσεις

Στη ζωή όλα εξαρτώνται από την ψυχολογία σου. Γιατί μπορείς να πετύχεις ή να αποτύχεις στο μυαλό σου προτού καν ξεκινήσεις να κάνεις κάτι στην πραγματικότητα. Και οι περιοριστικές πεποιθήσεις παίζουν μεγάλο ρόλο.

Το concept πίσω από αυτό είναι ότι το μυαλό μας τελικά έχει μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην επιτυχία μας από ότι οι φυσικές μας ικανότητες. Κι αν αφήσουμε στην αμφισβήτηση και την αρνητικότητα να πάρουν τα σκήπτρα, τότε θα καταλήξουμε να σαμποτάρουμε την επίδοσή μας.

Αν, από την άλλη, γίνουμε κύριοι της ψυχολογίας μας και μάθουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, τότε θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα προχωράνε πολύ πιο ομαλά, σχεδόν χωρίς συνειδητή προσπάθεια.

Το να πάρεις τον έλεγχο της ψυχολογίας σου σημαίνει να αφήσεις την κριτική και την αμφιβολία, με το να μην μειώνεις τον εαυτό σου για τις αποτυχίες ή να μην αναλύεις πέραν του δέοντος κάθε πράξη σου. Είσαι καλύτερα με το να αφήνεις τα πράγματα να υπάρχουν, να βλέπεις το αποτέλεσμα που θέλεις και να κινείσαι προς αυτό. Σημαίνει ότι επιτρέπεις στον εαυτό σου να εμπιστευτεί ότι είσαι ικανός για την επιτυχία.

Μήπως φταίει κάτι σε σένα;

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Κολλάνε σε παλιές αποτυχίες που τους καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση. Κολλάνε στην κριτική και τις παλιές πληγές, θολώνοντας τη σκέψη τους με την αμφιβολία. Και παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους να βελτιωθούν δια της ορμής, συχνά διαπιστώνουν ότι έχουν μείνει εκεί ακριβώς που ήταν.

Αυτό, τους κάνει να νιώθουν απογοήτευση, ήττα, ή ακόμα και θυμό. Ίσως και εσύ να έχεις νιώσει έτσι. Προσπάθησες πολύ για να αλλάξεις και δεν τα κατάφερες. Και σκέφτεσαι ότι, ξεκάθαρα, κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά με σένα.

Και πάει. Αλλά όχι όπως νομίζεις.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι είσαι εγγενώς προβληματικός ή μη αγαπητός. Είναι στον τρόπο που αφήνεις το μυαλό σου να σε καταδυναστεύει και να ρίχνει την ψυχολογία σου.

Πρακτικά, σαμποτάρεις ο ίδιος τον εαυτό σου, πέφτοντας πάνω σε παλιές αποτυχίες και τραύματα. Και μέχρι να τα ξεκαθαρίσεις αυτά θα συνεχίσεις να εμποδίζεις την πρόοδό σου.

Αν θες να δημιουργήσεις την εκπληκτική νέα ζωή που ονειρεύεσαι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις τα υπολείμματα του παρελθόντος ώστε να κάνεις χώρο για ένα νέο και πιο σπουδαίο μέλλον. Να καθαρίσεις δηλαδή την επήρεια των περιοριστικών πεποιθήσεων.

Οπότε αν θες να φτιάξεις ξανά τη ζωή σου είναι ώρα να αφήσεις το παρελθόν και να δημιουργήσεις τα θεμέλια της νέας ζωής σου.

Να πως: Πως η νοοτροπία θύματος σαμποτάρει τη ζωή σου και πως να το αλλάξεις, 4 Πεποιθήσεις που σε κρατούν πίσω στο Φλερτ και στη Ζωή περιοριστικές πεποιθήσεις

Τι είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις

Ένα από τα εμπόδια που εμφανίζεται συχνά σε όσους θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις.

Αυτές είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά τους: Πεποιθήσεις που μπορούν ενεργά να επηρεάσουν την ικανότητά σου να επιδιώκεις τους στόχους σου ή να σε περιορίσουν ακόμα και από το να ξεκινήσεις.

Για παράδειγμα το γνωστό «οι γυναίκες θέλουν μόνο τους πλούσιους / ωραίους / ψηλούς» είναι μια κλασικά περιοριστική πεποίθηση. Αν έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι οι γυναίκες (όλες οι γυναίκες) θέλουν μόνο συγκεκριμένους άνδρες, τότε έχεις δώσει την άδεια στον εαυτό σου να μην προσπαθήσει να φλερτάρει ποτέ.

Ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες, έχεις δώσει στον εαυτό σου μια δικαιολογία για να αποφύγει να επιδιώξει σχέσεις μέχρι υποθετικά να καλλιεργήσεις κάτι από τα παραπάνω. Στην πράξη, όμως, αυτό που έχεις κάνει είναι ότι δημιούργησες ένα σενάριο το οποίο περισσότερο εξηγεί γιατί δεν μπορείς να φλερτάρεις, παρά σε ωθεί να βγεις εκεί έξω και να το ζήσεις.

Γιατί εμφανίζονται

Άκου πως έχει η κατάσταση: Οι περισσότερες περιοριστικές πεποιθήσεις εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Δεν εμφανίζονται ξαφνικά και δεν εισβάλλουν στη σκέψη σου υπό την καθοδήγηση κάποιου εκδικητικού θεού. Αντίθετα, θέλουν να σε «προστατεύσουν». Αποτελούν έναν τρόπο να οχυρώσεις τον εαυτό σου από τον πόνο και τον φόβο.

Οι περισσότερες δημιουργούνται από συγκεκριμένα γεγονότα, για να σε προστατεύσουν σε περίπτωση που αυτά εμφανιστούν ξανά. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις τείνουν να εστιάζουν στο φόβο (φόβο απόρριψης, φόβο αποτυχίας, φόβο κριτικής κλπ). Και σε σταματούν από το να κάνεις πράγματα που μπορεί να οδηγούσαν ξανά σε κάποιο τραύμα.

Τελικά αυτό που πετυχαίνουν όμως είναι να μειώνουν την περηφάνια και την αυτοεκτίμηση σου.

Το πρόβλημα είναι ότι συνήθως, αυτές οι πεποιθήσεις δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους. Γιατί έχουν δημιουργηθεί γύρω από εμπειρίες του μακρινού παρελθόντος. Μπορεί να έχουν τη ρίζα τους σε παιδικά τραύματα που δημιουργήθηκαν από τους γύρω σου.

Για παράδειγμα μπορεί να σε απέρριψε η συμμαθήτρια που σου άρεσε τόσο πολύ και να βγήκε με άλλον. Ή μπορεί να είναι ο άσχημος χωρισμός που είχες στα φοιτητικά χρόνια.

Ανεξαρτήτως του λόγου, τώρα έχεις αυτή την πεποίθηση που δεν σε αφήνει να κυνηγήσεις τους στόχους σου. Στη θεωρία, σε προστατεύει από επιπλέον τραύματα. Στην πράξη, σε προστατεύει από τον φόβο, τον φόβο του να μην ξαναζήσεις το ίδιο γεγονός.

Και ενώ αυτό μπορεί να είναι κάτι που ακούγεται καλό αρχικά (στο κάτω- κάτω σε ποιον αρέσει να νιώθει φόβο και άγχος;) στην πραγματικότητα, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το να προσπαθείς να αποφύγεις το άγχος τελικά σε κάνει να νιώθεις περισσότερο άγχος. Αντί λοιπόν να μάθεις ότι αυτά τα συναισθήματα θα ξεθωριάσουν από μόνα τους ή να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι, καταλήγεις να εξαρτάσαι από αυτές τις πεποιθήσεις.

Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις δείχνουν ότι δεν μπορείς ποτέ να χαλαρώσεις ή να αφεθείς, ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε καλά.

Αν κολλήσεις σε αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις, θα πηγαίνεις στα ραντεβού ψάχνοντας για σημάδια απόρριψης ή δυσαρέσκειας. Κάτι που σου εγγυάται ότι θα τα βρεις …ακόμα κι αν δεν υπάρχουν. Θα ξεκινάς ηττημένος, χάνοντας γνωριμίες και σχέσεις ακριβώς επειδή δεν πιστεύεις ότι θα μπορούσες να αρέσεις στο άλλο άτομο.

Πώς να ξεπεράσεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Αν θες πραγματικά να ζήσεις μια καλύτερη ζωή, τότε πρέπει να βάλεις σε τάξη αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις.

Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις και σου λένε ότι «δεν μπορείς» να κάνεις κάτι; Ποιες πεποιθήσεις έχεις που σου λένε ότι αποκλείονται τα θέλω σου; Γράψε τες. Έπειτα δες με προσοχή τη λίστα και ρώτα τον εαυτό σου:

Πότε ήταν η πρώτη φορά που ένιωσες αυτή την πεποίθηση; Ποιο ήταν το συμβάν απ’ όπου ξεκίνησε; Τι ανάγκη εκπληρώνει; Σε εξυπηρετεί ακόμα; Ή έχει γίνει ένας ακόμη τρόπος για να δικαιολογείς την αδράνεια και την αυτοεκπληρούμενη αποτυχία;

Τις περισσότερες φορές, η απάντηση θα είναι «όχι, αυτή η σκέψη δεν με βοηθάει». Μάλιστα όταν σταματήσεις και ελέγξεις αναλυτικά αυτές τις πεποιθήσεις και το πότε σχηματίστηκαν, θα ανακαλύψεις ότι ήταν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πίσω.

Θες να ξεπεράσεις όσα σε βαραίνουν και σε κρατάνε πίσω; Οι Coach μας είναι εδώ για να βοηθήσουν!

Και, ναι, η απόρριψη που μπορεί να ένιωσες στο Λύκειο είναι έντονη και επίπονη, θα συνδέσεις όμως όλη την ενήλικη ζωή σου με αυτήν, με κάτι που έγινε όταν ήσουν δεκαπέντε χρονών;

Αν βρίσκεις ότι αυτές οι πεποιθήσεις δεν σε εξυπηρετούν (και σου το εγγυώμαι ότι δεν σε εξυπηρετούν εδώ και πολύ καιρό), τότε είναι ώρα να τις βγάλεις από τη ζωή σου.

Είναι τα αγριόχορτα που δεν αφήνουν να φυτρώσει τίποτα καινούριο και αξιόλογο. Είναι ώρα λοιπόν να αρχίσεις να τις εκκαθαρίζεις ώστε να επιτρέψεις στη νέα σου ζωή να ξεκινήσει, αντί να αφήσεις το μέλλον σου να πνιγεί από το φόβο και την αδράνεια.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!