Βρες τη Φόρμα σου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις - Men's Bible

Βρες τη Φόρμα σου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Βρες τη Φόρμα σου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι κάποιο μεγάλο success story. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Δεν έχω φωτογραφίες «πριν» και «μετά» που θα σε εντυπωσιάσουν. Όμως μπορώ να πω ότι όταν είδα πως αρχίζω να χάνω τη φόρμα μου, δούλεψα όχι μόνο για να επανέλθω, αλλά και για να βελτιωθώ ακόμα παραπάνω.

Κι αν είσαι σε φάση που θες να ξεκινήσεις τη δική σου πορεία να αλλάξεις το σώμα σου, τότε έχω κάποια συμπεράσματα να σου αναφέρω από την προσπάθειά μου των τελευταίων μηνών.

#1 Άσε τον καθρέφτη στην άκρη

Ας είμαστε ειλικρινείς: αν θες να κάνεις κάποια αλλαγή, αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι ικανοποιημένος με το πώς δείχνεις αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά, δεν θα διάβαζες ως εδώ.

Οι περισσότεροι άνδρες θέλουν όλο το «πακέτο»: six pack, και μυικότητα σαν των super star που να φαίνεται μεν, αλλά που να μην δείχνουν και σαν ντουλάπες. Και κάπως έτσι ξεκινούν οι συγκρίσεις. Το θέμα όμως είναι ότι όταν οι σταρ του Χόλυγουντ θέλουν να φτιάξουν το σώμα τους, πληρώνονται μεγάλα ποσά για να δουλεύουν με επαγγελματίες εκπαιδευτές και να τρώνε υπέροχα, ισορροπημένα γεύματα από επαγγελματίες σεφ.

Εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια ζωή. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να είναι μέρος της δουλειάς μας η γυμναστική, ούτε να πληρωνόμαστε για αυτήν. Που σημαίνει ότι θα μας πάρει περισσότερο χρόνο να αλλάξουμε και αυτή η αλλαγή να είναι ορατή.

Οπότε χαλάρωσε με τον καθρέφτη. Δώσε στον εαυτό σου λίγο περιθώριο. Πάνω απ’ όλα θυμήσου ότι προτού να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, δεν έκανες τίποτα, οπότε ήδη κινείσαι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι μικρές αλλαγές και βελτιώσεις δεν είναι ορατές μέρα με τη μέρα και αυτό είναι που κάνει πολύ απογοητευτικό το να κοιτιέσαι στον καθρέφτη καθημερινά. Δεν βλέπεις διαφορά, οπότε νιώθεις ότι όλη η σκληρή δουλειά σου είναι μάταιη.

Αν παρ’ όλα αυτά θες «αποδείξεις» της αλλαγής σου (που και πάλι δεν είναι υποχρεωτικό) καλύτερα να παίρνεις φωτογραφίες. Πάρε μερικές για το «πριν» προτού ξεκινήσεις, και μερικές ακόμα κάθε λίγες εβδομάδες. Όταν θα τις βλέπεις στο μέλλον, τα αποτελέσματα θα είναι πιο ορατά και θα σου δίνουν το κίνητρο να συνεχίσεις.

#2 Θέσε συγκεκριμένο στόχο

Αν ο στόχος σου είναι απλά να «βρεις τη φόρμα σου» ή να αποκτήσεις όγκο, τότε δεν έχει νόημα η προσπάθεια. Βλέπεις, οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι.

Και αυτό μπορεί να έχει όποια διατύπωση θες εσύ: «Θέλω να χωράω σε παντελόνι μέγεθος Χ» ή «θέλω το ποσοστό λίπους μου να είναι x%». Απλά φρόντισε να διαλέξεις έναν στόχο που είναι σωστός για σένα, όχι αυτόν που έχει ο κολλητός σου. Και φυσικά, από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί και δυναμισμός, όπως σου λέει ο Αντώνης στο βίντεο:

 

Από εκεί και πέρα, κάθε άσκηση που κάνεις με συνέπεια, θα σου φέρει αποτελέσματα, αλλά είναι καλύτερα να κάνεις μια μικρή έρευνα προτού μπεις στο γυμναστήριο και αρχίσεις να περιφέρεσαι στα μηχανήματα.

Πρώτα από όλα βρες το Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (ΒΜΡ) σου. Αυτός δείχνει τις θερμίδες που χρειάζεσαι κάθε ημέρα για να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος αναλλοίωτο. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι υπολογιστές στα διάφορα site, και παρ’ όλο που κανείς τους δεν είναι 100% ακριβής, είναι αρκετά καλοί στο να σου δώσουν να καταλάβεις που περίπου βρίσκεσαι.

Από εκεί και πέρα έχεις δύο επιλογές:

Αν θες να χάσεις λίπος, πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από το ΒΜΡ ή να κάνεις αρκετή αερόβια άσκηση για να δημιουργήσεις μια διαφορά. Οι 500 λιγότερες θερμίδες ανά ημέρα που είναι η συνηθισμένη πρόταση, θα σε βοηθήσουν να χάνεις μισό κιλό την εβδομάδα.

Αν θες να πάρεις μύες, τότε χρειάζεται να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από το BMP και να κάνεις και βάρη. Και ο πιο καλός τρόπος για αυτό είναι να κάνεις σύνθετες ασκήσεις που γυμνάζουν ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες και να αποφύγεις τα μηχανήματα που απομονώνουν μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος ενός συγκεκριμένου μυ.

#3 Το γυμναστήριο έχει τους δικούς του κανόνες. Σεβάσου τους

Στο γυμναστήριό μου υπάρχει ένας τύπος που είναι ψηλός, γυμνασμένος και …τεράστιος. Και σηκώνει ένα απίστευτο σωρό από βάρη. Είμαι βέβαιος πως και στο δικό σου γυμναστήριο υπάρχουν κάμποσοι τέτοιοι τεράστιοι γυμναζόμενοι.

Αυτοί οι τύποι είναι λες και γεννήθηκαν εκεί μέσα, ζουν και αναπνέουν για τα βάρη. Και μιας και εσύ είσαι ο καινούριος ακολούθησε αυτές τις απλές οδηγίες:

  • Μην προσπαθείς να μπεις στο μηχάνημα που χρησιμοποιεί κάποιος άλλος. Αν δεν είσαι σίγουρος, κάνε οπτική επαφή και γνέψε του (λογικά θα φοράει ακουστικά όπως οι περισσότεροι).
  • Σκούπισε τον πάγκο αφότου τον χρησιμοποιήσεις. Δεν θες να είσαι ο τύπος που αφήνει πίσω του τα πάντα ιδρωμένα.
  • Μην δεσμεύεις εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείς, ειδικά αν κάθεσαι και χαζεύεις στο κινητό σου. Πίστεψέ με, θα έχεις μπόλικο χρόνο για το Instagram, όταν θα είσαι ξαπλωμένος στο πάτωμα του μπάνιου σου, προσπαθώντας να μην πεθάνεις μετά την εξαντλητική προπόνηση.
  • Και το κυριότερο απ’ όλα: μην αγχώνεσαι. Ναι, οι περισσότεροι μπορεί να είναι πολύ πιο φουσκωτοί από εσένα, αλλά όλοι μας πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Δώσε του μερικές εβδομάδες και θα φτάσεις σε ένα σημείο που θα ξέρεις τι κάνεις, θα νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ότι ανήκεις εκεί. Βρες τη Φόρμα σου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

#4 Μην ψάχνεις δικαιολογίες

Όλοι είμαστε και κάπως τεμπέληδες. Χρειάζεται να το αποδεχτούμε αυτό αλλά και να είμαστε προετοιμασμένοι. Αργά ή γρήγορα (ή μάλλον γρήγορα), θα θελήσουμε να αναβάλλουμε την προπόνησή μας.

Ίσως και ο ίδιος εκπλαγείς με τη δημιουργικότητά σου για αυτό. Γιατί είμαστε όλοι πολλοί καλοί στο να βρίσκουμε δικαιολογίες.

Αν διερωτάσαι αν σήμερα πρέπει να προπονηθείς ή όχι, τότε αυτό σημαίνει ότι, ναι, πρέπει να προπονηθείς και απλά αρχίζει η τεμπελιά σου να σε πολεμάει. Και είμαι βέβαιος ότι έχει και πολύ καλές ιδέες για το τι delivery να παραγγείλεις απόψε.

Βάλε λοιπόν την προπόνηση στο πρόγραμμά σου. Θέσε σταθερές μέρες (πχ Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή κλπ) και ακολούθησε το πρόγραμμα με θρησκευτική ευλάβεια. Η συνέπεια είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να δεις τις αλλαγές που επιθυμείς, πολύ περισσότερο από το πόσα κιλά σηκώνεις ή πόση ώρα τρέχεις στο διάδρομο.

Θες να βρεις τη φόρμα σου παντού; Δες εδώ

#5 Πες όχι στο Junk Food

Αν τα κάνεις όλα σωστά στο γυμναστήριο, αλλά τσακίζεις τις πίτσες, τα burger και τις μπύρες σε καθημερινή βάση, τότε δεν πρόκειται να δεις αποτελέσματα.

Είναι ίσως λυπηρό αλλά το βούτυρο, το αλάτι, το λάδι, τα λιπαρά κρέατα, τα τυριά και το αλκοόλ, είναι ταυτόχρονα τα πιο νόστιμα και πιο παχυντικά πράγματα. Οπότε αν όντως θες να βρεις τη φόρμα σου, πρέπει να προσέχεις τι τρως.

Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις το νόστιμο φαγητό για πάντα, αλλά πρέπει να κατανοήσεις ποια είναι η διατροφική σύνδεση των τροφών που καταναλώνεις και να αποφεύγεις οτιδήποτε δεν πρόκειται να σου βγει σε καλό.

Αν ήλπιζες ότι θα σου έδινα συγκεκριμένες ασκήσεις, σετ και επαναλήψεις που πρέπει να κάνεις, τότε ίσως ήδη απογοητεύτηκες. Όμως δεν είμαι γυμναστής και το internet είναι γεμάτο από συμβουλές σε τέτοια θέματα. Αυτό που ήθελα να μοιραστώ μαζί σου είναι περισσότερος ο τρόπος σκέψης μου.

Γιατί ακόμα και το πιο καλό πρόγραμμα γυμναστικής του κόσμου δεν πρόκειται να σε βοηθήσει αν εξαντληθείς ψυχικά ή απογοητευτείς μέσα στο πρώτο δίμηνο και το παρατήσεις.

Οπότε σήκωσε ψηλά το κεφάλι. Κάνεις τη σωστή επιλογή παίρνοντας την τύχη σου στα χέρια σου. Θα νιώσεις καλύτερα, προτού δείξεις καλύτερα. Και αν συνεχίσεις για καιρό θα δεις μεγάλη (μα πολύ μεγάλη) διαφορά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!