Πως τα «Όχι» σε προετοιμάζουν για τα «Ναι» - Men's Bible

Πως τα «Όχι» σε προετοιμάζουν για τα «Ναι»

Πως τα «Όχι» σε προετοιμάζουν για τα «Ναι»

Για κάποιον περίεργο λόγο είναι στη φύση μας να θέλουμε να γινόμαστε αμέσως αποδεκτοί και να μας λένε «ναι». Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μας έχει επηρεάσει τόσο πολύ ώστε μόλις εισπράξουμε το πρώτο «Όχι» να τα βάφουμε μαύρα. Μπορεί να φταίει η κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο τρόπος που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας. Ίσως τα «ψεύτικα είδωλα» που έχουμε θεοποιήσει και τόσο πολύ θαυμάζουμε σήμερα, ψάχνουμε να βρούμε απεγνωσμένα τα μυστικά της επιτυχίας και για το πως θα γίνουμε επιτυχημένοι με 10 απλά βήματα κτλ κτλ.

Μπορεί να υπάρχουν χίλιοι παράγοντες που μας έχουν επηρεάσει με τέτοιον τρόπο ώστε να αναζητάμε την αποδοχή και το «Ναι» από τους άλλους, αλλά ας μην μείνουμε μόνο σε αυτό. Λίγοι είναι αυτοί που θα σου πουν ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι στρωμένος με αποτυχίες.

Ακούγοντας το «όχι»

Το άκουσμα του «Όχι» δεν έχει να κάνει με το αν αρέσεις στους άλλους, έχει σχέση με το να μπορείς να βελτιώνεις και να αναπτύσσεις τις δεξιότητες σου όποιες κ αν είναι αυτές. Ποτέ μην παίρνεις το «Όχι» ή την απόρριψη προσωπικά, ειδικά αν προέρχεται από αγνώστους.

Όπως και στο φλερτ, μπορεί να έκανες μια προσέγγιση και στο τελικό στάδιο που ζήτησες το τηλέφωνο της κοπέλας να εισέπραξες ένα μεγάλο «Όχι». Επίσης, πόσες φορές έτυχε να προσφέρεις σε κάποιον ένα ποτήρι νερό και η απάντηση που έλαβες ήταν «Όχι, ευχαριστώ». Σε καταρράκωσε; Σε πόνεσε τόσο πολύ αυτή η απάντηση;  Πιθανότατα να μην έδωσες καν σημασία. Ξέρω τι θα μου πεις, «το να εισπράξεις απόρριψη από μια κοπέλα που φλέρταρες, δεν είναι το ίδιο με κάποιον που αρνήθηκε να του προσφέρεις ένα ποτήρι νερό» και θα συμφωνήσω. Αν το αντιμετώπιζες όμως με τον ίδιο τρόπο;

Πως τα «Όχι» σε προετοιμάζουν για τα «Ναι»

Ο δρόμος για την επιτυχία

Εκείνοι που κατάφεραν να υλοποιήσουν κάτι καινούργιο, πιθανότατα να μην ήξεραν πως ακριβώς θα το κατάφερναν όταν ξεκινούσαν. Ίσως αρχικά να είχαν μόνο μια βασική ιδέα. Προχώρησαν όμως μπροστά με θετική βεβαιότητα και αυτοπεποίθηση ωθώντας τους εαυτούς τους να μάθουν πως θα το κάνουν, άσχετα με το πόσες αποτυχίες θα συναντούσαν στην πορεία. Πίστεψε το, οι αποτυχίες θα σου διδάξουν πολλά και θα σου επισημάνουν πως είσαι στον σωστό δρόμο προς την επιτυχία. Πάρε για παράδειγμα τον Όρβιλ και Ουίλμπουρ Ράιτ (οι γνωστοί σε όλους, αδελφοί Ράιτ). Είχαν μια αρχική ιδέα, να εφεύρουν το αεροπλάνο.

Εκείνη την εποχή, η συγκεκριμένη ιδέα, μόνο στο άκουσμα της φαινόταν παράλογη και αδύνατη να υλοποιηθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν πως μόνο τα πουλιά μπορούν να πετάξουν και πως αν ο Θεός ήθελε να φτιάξει τους ανθρώπους με την ικανότητα να πετάνε, θα τους είχε δώσει φτερά εξ’ αρχής! Σήμερα η ανθρωπότητα έχει στην διάθεση της τα μεγαλύτερα επιβατικά αεροπλάνα (αυτά που χρησιμοποίησες για να κάνεις υπερατλαντικά ταξίδια αναψυχής για να ζήσεις νέες εμπειρίες και περιπέτειες και να ‘χεις έπειτα συναρπαστικές ιστορίες να διηγείσαι στους φίλους σου).

Πιστεύεις πως οι αδελφοί Ράιτ έφτιαξαν το αεροπλάνο με την πρώτη προσπάθεια; Δεν είχαν αποτυχίες στην πορεία τους; Φυσικά και είχαν, δεν έμεινα όμως εκεί, είδαν την αποτυχία σαν ευκαιρία να μάθουν κάτι καινούργιο, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ. Με την πρώτη αποτυχία ή το πρώτο «Όχι» που θα εισπράξεις, αντί να το πάρεις προσωπικά κάτσε και ανέλυσε το, σκέψου τι έκανες λάθος και τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα και να βελτιώσεις.

Το μόνο που σε κρατά μακριά από τα όνειρα και τους στόχους σου είναι κατά πόσο θα συνεχίσεις να αναζητάς το «Ναι» ή θα αφήσεις το «Όχι» να πάρει τον έλεγχο και να σταθεί εμπόδιο στην αναζήτηση σου. Στην τελική δες το τελείως πεζά και ρηχά, θα αφήσεις μια λέξη με μόνο τρία γράμματα να σταθεί εμπόδιο στους στόχους σου; Έλα τώρα, Είσαι πιο δυνατός απο αυτό!

Κλείνοντας σου παραθέτω το αγαπημένο μου απόφθεγμα που έρχεται κάθε φορά στο μυαλό μου, όταν η αποτυχία μου χτυπάει την πόρτα και ελπίζω να βοηθήσει και εσένα!

«Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει ποτέ λάθος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα».
~Theodore Roosevelt

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!