Η Σκληρότητα δεν έκανε ποτέ κανένα πιο Δυνατό - Men's Bible

Η Σκληρότητα δεν έκανε ποτέ κανένα πιο Δυνατό

Η Σκληρότητα δεν έκανε ποτέ κανένα πιο Δυνατό

Σκέφτομαι πολύ τελευταία για το τι σημαίνει να είσαι δυνατός. Όχι σωματικά, αλλά τι σημαίνει να είσαι συναισθηματικά και ψυχικά δυνατός και αυτό δεν έχει να κάνει με τη σκληρότητα και το πόσο «σκληραγωγημένος» είναι κάποιος.

Η ιδέα ότι οι άνθρωποι σήμερα (και οι άνδρες ειδικότερα) είναι «πιο αδύναμοι» ή «ευαίσθητοι» κυκλοφορεί ελαφρά τη καρδία.

Μάλιστα αν έχεις δει τη σειρά «Cobra Kai» αυτός είναι και ο πυρήνας γύρω από τον οποίο κινείται, η ιδέα ότι: «ο κόσμος είναι πολύ σκληρός και πρέπει να σε βοηθήσω να γίνεις κι εσύ σκληρός για να επιβιώσεις».

Αυτό συμβαίνει και στις παρέες: «έλα μην είσαι μαλθακός, απλά σου έκανα πλάκα», «πρέπει να μάθεις να αντέχεις», «μην κάνεις σαν μωρό, είσαι πολύ ευαίσθητος».

Όμως όλα αυτά είναι δικαιολογίες που απλά προσπαθούν να συγκαλύψουν την κακοποίηση που δημιουργεί αυτή η σκληρότητα στην συμπεριφορά.

«Για να είσαι άνδρας πρέπει να είσαι σκληρός»

Η ιδέα πίσω από αυτό το σκεπτικό είναι η ιδέα ότι αν αντέχεις τη σκληρότητα και τις αντίστοιχες συμπεριφορές τελικά βγαίνεις πιο δυνατός, πιο ανθεκτικός και τελικά γίνεσαι «άνδρας». Σου λένε ότι το ατσάλι γίνεται στη φωτιά, ότι αυτές οι δοκιμασίες  θα σε «ψήσουν» και θα σε προετοιμάσουν για τον πραγματικό κόσμο. Ο πόνος σε κάνει να δυναμώνεις κλπ.

Ισχύει όμως αυτό; Απολύτως όχι. Άλλωστε οι τόσες μετατραυματικές διαταραχές μας δείχνουν τα ακριβώς αντίθετα. Στην πραγματικότητα αυτές οι συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λένε ότι επιδιώκουν. Για να γίνεις πιο αρρενωπός, γίνε πιο Δυνατός, Πίστεψε στην Αξία σου και στο δικό σου Success Story

Δεν σε κάνει η σκληρότητα δυνατό

Οπότε αυτός ο κύκλος «σκληραγώγησης» πρέπει να σταματήσει. Παρ’ όλο που τον συναντάμε παντού. Ακόμα και σε motivational post στο instagram με εμπνευσμένες ατάκες τύπου «ο πόνος δεν είναι παρά η αδυναμία που φεύγει από μέσα σου».

Όχι όμως, δεν ισχύει. Ο πόνος είναι σημάδι ότι κάτι πάει λάθος. Δεν σε βοηθάει, αντίθετα σου κάνει τη ζωή πιο δύσκολη.

Όμως συχνά έχουμε την τάση να «ηρωοποιούμε» τον πόνο: «όλη η κακοποίηση που πέρασες είναι που σε έκανε δυνατό».

Όχι, δεν σε έκανε δυνατό. Η κακοποίηση και ο πόνος δεν κάνουν κανέναν δυνατό ή καλύτερο. Οι ίδιοι επέλεξαν να γίνουν καλύτεροι. Ο πόνος δεν τους έδωσε δύναμη, την είχαν ήδη την δύναμη.

Στην πραγματικότητα κάθε άνθρωπος που ξέρεις και είναι ψυχικά δυνατός, δεν είναι επειδή πέρασε δυσκολίες, αλλά επειδή είπε «φτάνει, αυτό σταματάει εδώ». Το γεγονός ότι σταμάτησαν τον κύκλο δείχνει πόσο δυνατοί είναι.

Ο πόνος δεν σε κάνει απαραίτητα δυνατό, δημιουργεί αδυναμίες και κενά που μπορεί να σε καταστρέψουν.

Η σκληρότητα δεν έκανε ποτέ κανένα δυνατότερο. Το μόνο που έκανε είναι να τον ρίξει, να του κάνει πιο δύσκολο να είναι ευγενικός. Δεν δημιουργεί δύναμη, δημιουργεί μόνο περισσότερη σκληρότητα και, όχι, αυτό δεν είναι δύναμη.

Ολοκληρωμένος σύγχρονος άνδρας; Δες εδώ

Είναι η συμπόνια που σε κάνει δυνατό

Η αλήθεια είναι ότι η δύναμη δεν έχει να κάνει με την κυριαρχικότητα και την σκληρότητα. Ούτε με την ικανότητα να προκαλείς πόνο ή με το να αρπάζεις ότι μπορείς.

Η ψυχική δύναμη επίσης δεν δημιουργείται από τον πόνο, αλλά δημιουργείται από την συμπόνια, τόσο για τους άλλους, όσο και για εσένα το ίδιο. Η επιθυμία να είσαι ευγενικός και να βοηθάς, ακόμα και σε έναν κόσμο που είναι εχθρικός σε τέτοια γνωρίσματα, αποτελεί αληθινό σημάδι δύναμης.

Και βλέπεις αυτή την δύναμη κάθε μέρα στους ανθρώπους που απορρίπτουν την σκληρότητα και επιλέγουν να πολεμήσουν για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Οι συμπονετικοί άνθρωποι που γνωρίζεις είναι συχνότατα οι πιο δυνατοί, γιατί επιλέγουν το δύσκολο δρόμο. Έχουν περάσει πολλές δυσκολίες, αλλά δεν τις αφήνουν να τους μετατρέψουν σε κάτι άλλο.

Δεν είναι δυνατοί επειδή αντέχουν τον πόνο. Είναι δυνατοί επειδή επιλέγουν να μην αφήνουν τον πόνο να τους αλλάξει για πάντα. Συχνά είναι αυτοί που πέρασαν διά πυρός και σιδήρου, τα κατάφεραν και κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται να το περάσουν όλοι.

Όλα αυτά δεν τα αναφέρω για να ισχυριστώ ότι ο κόσμος δεν γίνεται σκληρός ή άδικος πολλές φορές. Όντως θα σε ρίξει κάτω αν τον αφήσεις. Αλλά η ψυχική δύναμη δεν έχει να κάνει με το να αναπαράγεις αυτή την σκληρότητα επειδή θεωρείς ότι μόνο έτσι θα επιβιώσεις καθώς δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Η δύναμη έχει να κάνει με το να κοιτάς τον κόσμο όπως έχει διαμορφωθεί και να λες «Δεν χρειάζεται να είναι έτσι». Η ψυχική δύναμη είναι να βλέπεις τον κόσμο και να λες «Μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο».

Και ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεις αυτή τη δύναμη είναι μέσω της ευγένειας και της συμπόνιας. Να αφήνεις τον εαυτό σου να είναι ευάλωτος και αυθεντικός. Και να έχεις την ικανότητα να αγαπάς τον εαυτό σου με τον τρόπο που θέλεις και οι άλλοι να σε αγαπούν. Και να αγαπάς τους άλλους με τον τρόπο που θέλεις να αγαπιέσαι.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!