Συνταγή Επιτυχίας: Μην φοβάσαι το Ξεβόλεμα - Men's Bible

Συνταγή Επιτυχίας: Μην φοβάσαι το Ξεβόλεμα

Συνταγή Επιτυχίας: Μην φοβάσαι το Ξεβόλεμα

Σκέψου ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα στη ζωή σου.

  • Άγχος;
  • Έλλειψη άσκησης;
  • Κακή διατροφή;
  • Αναβλητικότητα;

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμη, θα διαπιστώσεις ότι προκύπτουν από την άρνησή σου να υποβάλεις τον εαυτό σου σε κάτι που δεν συνηθίζεις. Από την άρνησή σου να ξεβολευτείς, δηλαδή.

Το ξεβόλεμα δεν είναι επώδυνο. Είναι όμως ένα αίσθημα ασφάλειας, που σε κρατάει μέσα στη ζώνη άνεσης σου. Τα λαχανικά ας πούμε αποτελούν διατροφικό ξεβόλεμα για πολύ κόσμο. Είτε δεν τους αρέσουν, είτε βαριούνται να τα καθαρίσουν, είτε και τα δύο. Ο διαλογισμός είναι επίσης ένα ξεβόλεμα. Ή μια βαρετή πλην απαραίτητη υποχρέωση. Ή η γυμναστική.

Και στους περισσότερους όπως είπαμε δεν αρέσει να ξεβολεύονται. Δεν έχει πλάκα η γυμναστική, ο διαλογισμός, η βαρετή υποχρέωση. Γιατί λοιπόν να μπω στον κόπο;

Το πρόβλημα είναι ότι όταν αφήνεις αυτό το φόβο του ξεβολέματος να σου κάνει διαρκώς κουμάντο περιορίζεις τραγικά τον εαυτό σου. Τον περιορίζεις μέσα στην ασφαλή ζώνη της απραξίας και της σιγουριάς σου. Χάνεις όμως έτσι πολλά καλά πράγματα, για την ακρίβεια, χάνεις τα καλύτερα πράγματα. Τα καλύτερα πράγματα πρέπει να βγεις και να τα κυνηγήσεις, δεν έρχονται να πέσουν στα πόδια σου. Πχ κάπως έτσι καταστρέφεις και την υγεία σου μην τρώγοντας σωστά και μη ασκούμενος. Αλλά το να γίνεις υπέρβαρος είναι επίσης άβολο πράγμα. Και πως θα ξεπεράσεις το αρνητικό αυτό αίσθημα που σε περιζώνει; Μα με άλλες περισπάσεις, όπως τηλεόραση, ψώνια κλπ. Και τελικά πέφτεις σε έναν φαύλο κύκλο.

Όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται μονομιάς αν αποφασίσεις να κάνεις που και που κάτι ασυνήθιστο, κάτι που θα σε ξεβολέψει.

Το ανακάλυψα κι εγώ λίγα μόλις χρόνια πριν, όταν προσπαθούσα να αλλάξω τη ζωή μου.

Ήθελα θυμάμαι να κόψω το τσιγάρο. Ήταν εξαιρετικά άσχημο να θέλω να καπνίσω και να μην μπορώ. Ήταν το προσωπικό μου ξεβόλεμα. Ήταν αδύνατο να αντισταθώ και το μυαλό μου αντιστεκόταν επίσης. Έκανε συνέχεια εκλογικεύσεις και συμψηφισμούς για να βρει δικαιολογία να καπνίσω.

Συνταγή Επιτυχίας: Μην φοβάσαι το Ξεβόλεμα

Ώσπου έμαθα να αποστασιοποιούμαι. Να παρατηρώ αυτό το αίσθημα της στέρησης από τη μία και της απόφασής μου να ξεκόψω από την άλλη. Και όταν το έκανα έπαψα να νιώθω τόσο άσχημα. Το τέλος του τσιγάρου δεν σήμαινε το τέλος του κόσμου. Τόσο απλά.

Έπειτα, η ίδια διαδικασία με το τρέξιμο. Είχα βρει τρόπους να το αποφύγω θυμάμαι. Το μυαλό που έπλαθε δικαιολογίες, όπως και με το τσιγάρο. Αλλά επέλεξα να ξεβολευτώ. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ευκολότερο από ότι φανταζόμουν. Και πολύ διασκεδαστικό.

Το έκανα όταν άλλαξα διατροφικές συνήθειες. Το έκανα όταν αποταμίευα για να ξεπληρώσω κάποιο χρέος μου. Το έκανα με την αναβλητικότητά μου, το έκανα μέχρι να συνηθίσω στον διαλογισμό.

Απλώς πρέπει να μάθει κανείς να ξεβολεύεται. Να μην το φοβάται. Και τότε θα δεις ότι η ζωή σου δεν θα έχει όρια.

Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Μερικές μικρές συμβουλές:

Να το προσπαθείς σε μικρές δόσεις. Αν δεν αντέχεις τα λαχανικά, αν δεν τα συνηθίζεις, ξεκίνα από ένα είδος τη φορά. Δοκίμασέ το. Νιώσε τη γεύση του. Μπορεί να μην είναι η τελειότερη, σύμφωνοι. Αλλά συνηθίζεται. Μέχρι κι εγώ συνήθισα στα λαχανικά και τώρα τα λατρεύω. Και να δεις τι σκουπίδια κατέβαζα πριν κάποια χρόνια.

Άλλο παράδειγμα. Νιώθεις λύπη; Νιώθεις θυμό, νιώθεις άγχος; Ερεύνησε αυτά τα συναισθήματα. Επεξεργάσου τα. Παρατήρησε τα αίτιά τους. Είσαι αναβλητικός; Πέσε στη δουλειά που αναβάλεις αντί να το κλώθεις. Τι συμβαίνει; Τόσο τρομερό ήταν; Τόσο φρικαλέα τραυματικό;

Να κηρύξεις πόλεμο στη βολή σου. Να γίνει η προσωπική, μικρή καθημερινή σου πρόκληση. Να δοκιμάζεις να κάνεις κάτι διαφορετικό, κάθε μέρα, που φυσιολογικά θα απέφευγες. Ας πούμε, να πας και να μιλήσεις σε μια γυναίκα που πάντα σου άρεσε αλλά δεν βρήκες το θάρρος ποτέ. Να περπατήσεις ως τη δουλειά, πέντε τετράγωνα είναι. Να αγκαλιάσεις έναν φίλο. Να βγεις για τρέξιμο. Να χαμογελάς. Να λες όχι όταν σου ποδοπατούν τα όριά σου. Να φας κάτι υγιεινό.

Δες λοιπόν πόσα προβλήματα μπορούν να λυθούν με το ξεβόλεμα σου. Δες ποια αισθήματα καταπιέζονταν τόσον καιρό. Παρατήρησε τις πράξεις σου και δες αν μπορείς να πάψεις να αποφεύγεις πράγματα. Να πάψεις για πάντα.

Το ξεβόλεμα είναι φίλος σου. Δεν είναι εχθρός, είναι κίνηση, είναι αυτό που θα σε βγάλει από το τέλμα. Είναι σύμμαχος σε οποιαδήποτε πρόοδο. Έτσι λοιπόν όποτε νιώθεις ότι ξεβολεύεσαι, να μην το φοβάσαι. Είναι καλό συναίσθημα αυτό. Είναι θετικό σημάδι. Σημαίνει ότι δοκιμάζεις κάτι καινούριο. Σημαίνει ότι πολεμάς με το τέρας της συνήθειας σου. Σημαίνει ότι μαθαίνεις, ότι αναπτύσσεσαι, ότι οι ορίζοντές σου διευρύνονται.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τολμούν ποτέ να βγουν από την τελματώδη ζώνη της σιγουριάς και της ασφάλειας. Δεν θα εξερευνήσουν ποτέ τι υπάρχει παραπέρα. Η εξερεύνηση όμως αυτή είναι το νόημα του να ζεις, να μεγαλώνεις, να μαθαίνεις. Έτσι λοιπόν, μην αποφεύγεις το ξεβόλεμα.

Τουναντίον, να το επιδιώκεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!