Το απαραίτητο Χαρακτηριστικό που εγγυάται επιτυχημένη Σχέση - Men's Bible

Το απαραίτητο Χαρακτηριστικό που εγγυάται επιτυχημένη Σχέση

Το Χαρακτηριστικό που εγγυάται επιτυχημένη Σχέση

Μερικοί από εσάς θεωρούν πως οι απόψεις μου περί σχέσεων είναι κάπως ακραίες. Το καταλαβαίνω, καθώς χρησιμοποιώ ακραία παραδείγματα για να εκφραστώ. Κυρίως όταν πρόκειται να μιλήσω για αξίες και για τα όρια που πρέπει να θέτει κανείς στον εαυτό του. Και μάλιστα μερικοί νομίζουν ότι, εκείνο που προτείνω σε αυτούς που ψάχνουν για σχέση είναι να ψάξουν για κάτι τέλειο. Κάτι τέτοιο φυσικά μόνο σε απογοήτευση θα οδηγούσε, καθώς τέλειος δεν είναι κανείς.

Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε τα ελαττώματα μας. Και όντως είναι αδύνατο να βρεις κάποια που δεν κουβαλάει παλιά βάρη, όπως και ανασφάλειές.

Το ερώτημα είναι, πώς το διαχειριζόμαστε αυτό. Έχω ήδη αναφερθεί στο πώς να διακρίνουμε τους συναισθηματικά χειριστικούς ανθρώπους και στο πώς να αποφεύγουμε τις γυναίκες που επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά. Οι γυναίκες αυτές κουβαλούσαν τα θέματά τους, και αντί να βελτιωθούν, χρησιμοποίησαν τις ανασφάλειές τους ως όπλο, τσακίζοντας τους ανθρώπου με τους οποίους σχετίστηκαν.

Εδώ όμως θα μιλήσουμε όχι για το τι πρέπει όχι να αποφύγουμε σε έναν  άνθρωπο, αλλά για το τι πρέπει να αναζητήσουμε, ποιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. (Spoiler Alert: ψάχνουμε ανθρώπους που διαχειρίζονται σωστά τις ανασφάλειές τους.)

Μαθαίνοντας με το δύσκολο τρόπο

Οι πρώτες μου σχέσεις χαρακτηρίζονταν από συναισθηματικό χειρισμό και όλες αυτές τις σαθρές δυναμικές του θύματος που γυρεύει διαρκώς από το ταίρι του να το σώσει. Οι σχέσεις αυτές με δίδαξαν πολλά, αλλά με πόνεσαν και πολύ.  

Μέχρι που ξεκίνησα να κάνω σχέσεις με υγιέστερες συναισθηματικά γυναίκες, δεν είχα ιδέα για το τι πρέπει να αναζητά κανείς όταν ψάχνει για σύντροφο.

Έμαθα λοιπόν πως ένα πράγμα είναι το ουσιαστικό που πρέπει να αναζητάμε σε μία σχέση. Άπαξ και το έμαθα, ποτέ δε συμβιβάστηκα με καμία γνωριμία αν δεν το έβλεπα να ισχύει στον άνθρωπο απέναντί μου. Πολλοί δεν συμβιβάζονται με πιο επιφανειακά θέματα, με την μέτρια εμφάνιση ας πούμε. Ή με την μέτρια εξυπνάδα, ή με τη χαμηλή μόρφωση. Εντάξει, σημαντικά είναι και αυτά. Αλλά ένα είναι το πραγματικά σημαντικό χαρακτηριστικό, χωρίς το ποιο ποτέ μα ποτέ δεν θα συμβιβαζόμουν να κάνω σχέση με κάποια γυναίκα. Ένα χαρακτηριστικό κυρίως ψάχνω. Ποιο είναι αυτό;

Η ικανότητα εντός ατόμου να διακρίνει τα ελαττώματά του. Η ικανότητά του να παίρνει την ευθύνη τους.

Γιατί, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα σε κάθε είδους σχέση. Όλοι κουβαλάμε τα βάρη μας, το είπαμε. Όλοι κάποτε θα τσακωθούμε. Όλοι θα βγάλουμε τις ανασφάλειές μας. Το πόσο θα κρατήσει μία σχέση και το πόσο ουσιαστική θα είναι έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτό: πόσο πρόθυμα είναι τα δύο εμπλεκόμενα μέλη να αναγνωρίζουν τα σφάλματά τους και να εργάζονται πάνω σε αυτά; Να επικοινωνούν ανοιχτά ο ένας με τον άλλο, να συζητούν τα θέματά τους;

Σκέψου την κοπέλα που σε ενδιαφέρει και αναρωτήσου: αν, με ειλικρίνεια και καλή διάθεση, της έθετα εκείνο ή το άλλο ζήτημα. Πώς θα αντιδρούσε; Θα θύμωνε, θα έκανε δράματα; Θα μου έριχνε εμένα την ευθύνη και θα με επέκρινε; Θα έλεγε: «δεν μ’ αγαπάς πια;» Ή θα έφευγε τρέχοντας, για να δει αν θα τρέξω από πίσω;

Ή μήπως θα εκτιμούσε την αντίληψή μου, ακόμη και αν αισθανόταν κάπως άβολα, ή λίγο πληγωμένη; Θα κουβέντιαζε για το ζήτημα που της θέτω; Έστω και με συναισθηματική φόρτιση. Θα το σκεφτόταν να με ακούσει; Χωρίς να ρίχνει σε κανέναν την ευθύνη. Χωρίς να δημιουργήσει αχρείαστα δράματα. Χωρίς να προσπαθήσει να με κάνει να ζηλέψω.

Θα το έκανε ή όχι;

Αν όχι, δεν αξίζει τον κόπο να είναι μαζί μου.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα. Σκέψου την παραπάνω κατάσταση αντεστραμμένη. Ότι η σύντροφός σου, σε πλησιάζει με διάθεση εποικοδομητικής και καλοπροαίρετης κριτικής. Σου μιλάει για τα ελαττώματά σου, για πράγματα που δεν έχεις ίσως αντιληφθεί για τον εαυτό σου. Πώς θα αντιδρούσες εσύ; Θα έριχνες σε αυτή την ευθύνη; Θα προσπερνούσες την κριτική της; Θα ένιωθες θυμό και ανασφάλεια;

Είναι πολύ πιθανό αυτό να έκανες. Και η κοπέλα απέναντί σου επίσης είναι πιθανό να έχει παρόμοια αντίδραση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Κι έτσι καταλήγουν να βασανίζεται ο ένας στα νύχια του άλλου, ακριβώς όπως τους αξίζει.

Το δυσκολότερο πράγμα σε μία σχέση είναι να συζητούν τα δύο μέλη για τις αδυναμίες και τα ελαττώματά τους, χωρίς να καταλήγουν να ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη. Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που το μπορούν αυτό. Πάντα όταν πρέπει να κάνω τέτοιες κουβέντες με συγγενείς, με φίλους, με σχέσεις, πάντα μα πάντα αισθάνομαι το στομάχι μου να σφίγγεται.Το Χαρακτηριστικό που εγγυάται επιτυχημένη Σχέση

Δεν είναι ευχάριστο. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο, αν θέλεις να έχεις σχέσεις υγιείς, που θα αντέξουν στο χρόνο.

Και ο μόνος τρόπος να το επιτύχεις, είναι να έχεις προσεγγίσει τη σχέση σου με αυτή την νοοτροπία από την αρχή. Να έχεις εκφράσει τα συναισθήματά σου, τη σεξουαλικότητά σου να έχεις δείξει στον άνθρωπο απέναντί σου ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα. Χωρίς προσποιήσεις, χωρίς παιχνίδια, χωρίς δράματα.

Αν καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας ή αν τα εκφράζουμε με τρόπο ακραίο, θα τραβήξουμε γύρω μας ανθρώπους ανάλογων συμπεριφορών. Αν εκφραζόμαστε με υγιή τρόπο και λέμε ό,τι νιώθουμε, θα έλξουμε αναλόγως ανθρώπους που εκφράζονται με τρόπο υγιή.

Μπορεί να νομίζεις ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Σαν τους μονόκερους ένα πράγμα. Θα εκπλαγείς όμως. Η συναισθηματική σου ωριμότητα είναι εκείνη που, τελικά, επιλέγει τους ανθρώπους που θα βρεθούν κοντά σου και όσο περισσότερο εργάζεσαι με τον εαυτό σου, τόσο πιο νορμάλ και λειτουργικές κοπέλες θα συναντάς. Σου το υπόσχομαι. Ως δια μαγείας. Όλο το άγχος, όλες οι εμμονές θα διαλυθούν και τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.  Η διαδικασία μίας νέας γνωριμίας θα πάψει να είναι μακρά και δύσκολη και θα γίνει απλή, ευχάριστη. Πώς χαμογελάει εκείνη, όταν γέρνει το κεφάλι. Πώς λάμπουν τα μάτια της όταν σας κοιτάζει.

Και ανεξαρτήτως του για πόσο καιρό θα είστε μαζί, το μόνο που θα υπάρχει θα είναι αμοιβαία αποδοχή.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!