Χωρισμός: Πως να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου - Men's Bible

Χωρισμός: Πως να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου

Λίγες στιγμές στη ζωή συγκρίνονται σε ένταση με την πικρή γεύση ενός φρέσκου χωρισμού και την σκέψη πως πρέπει να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου. Ειδικά μάλιστα όταν αυτός ο χωρισμός είναι ξαφνικός και δεν αποτελεί δική σου επιλογή.

Και ξέρω ότι αν είσαι φρέσκοχωρισμένος, τότε πιθανόν το παρόν άρθρο να μην είναι το πρώτο που διαβάζεις με θέμα το χωρισμό και πως να ξεπεράσεις την πρώην σου οριστικά.

Το καταλαβαίνω, αισθάνεσαι έντονο πόνο και νιώθεις πως πρέπει να κάνεις κάτι για να τον απαλύνεις.

Και πολλά από τα άρθρα και τις συμβουλές που βρίσκεις στο διαδίκτυο βοηθούν στο να νιώσεις για λίγο καλύτερα. Τα περισσότερα από αυτά όμως παρουσιάζουν την όλη διαδικασία με μια απλότητα που απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα.

Σου δίνουν μια λίστα με πράγματα τα οποία πρέπει να κάνεις, λες και το να ξεπεράσεις μια κοπέλα με την οποία είχες δεθεί συναισθηματικά, είναι το ίδιο με το να πας για ψώνια.

Η επούλωση ενός τέτοιου τραύματος, έχει περισσότερο να κάνει με την αυτογνωσία σου και τις ιστορίες που λες στον εαυτό σου για την πρώην σου και τη σχέση σας, παρά με το τι κάνεις για να απαλύνεις τον πόνο του χωρισμού.

Το να ξεπεράσεις ένα χωρισμό και να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου δεν είναι απλά ένας στόχος που πρέπει να πιάσεις, αλλά μια διαρκής διαδικασία. Και για αυτό θα πρέπει να δείξεις υπομονή.

Γιατί ένας χωρισμός πονάει τόσο;

Οι άνθρωποι ως πλάσματα σχηματίζουμε σχέσεις οι οποίες αποτελούν την βάση μέσα από την οποία αποκτούν νόημα η ζωές μας. Και δε μιλάω μόνο για τις ερωτικές σχέσεις ή γενικά τις ανθρώπινες. Ακόμα και η σχέση που έχεις με τη δουλειά σου, με τα αγαπημένα σου πράγματα ή τους ρόλους που αναλαμβάνεις.

Και ακριβώς επειδή εξαρτόμαστε από τους κοινωνικούς δεσμούς για να επιβιώνουμε και να θριαμβεύουμε, οι σχέσεις που χτίζουμε μεταξύ μας έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Όταν λοιπόν χάνεις μια σχέση, ειδικά μάλιστα κάποια τόσο σημαντική, χάνεις και ένα κομμάτι του εαυτού σου. Χάνεις κάτι που δίνει νόημα στη ζωή σου.

Και καλώς ή κακώς όλα τα παραπάνω είναι στενά συνδεδεμένα. Οι σχέσεις σου, ο σκοπός σου στη ζωή, η ταυτότητα σου κλπ.

Αυτό το συναίσθημα στο οποίο νιώθεις κενός και άδειος όταν φεύγει κάποιος που αγαπάς, είναι μια έλλειψη νοήματος και μια αίσθηση πως η ταυτότητα σου, ο ρόλος σου στη ζωή έχει δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα.

Για αυτό και μετά από έναν χωρισμό όλα μοιάζουν κενά και χωρίς κανένα νόημα. Για αυτό και πολλοί άνδρες προσκολλώνται απεγνωσμένα στο παρελθόν και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη σχέση με την πρώην τους.

Για να ξανακερδίσουν την παλιά τους ζωή.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι χωρισμοί είναι δύσκολοι. Η πρόκληση και η δυσκολία τους, βρίσκεται στο να αποδεχτείς πως ένα κομμάτι σου πλέον έχει φύγει και πως πρέπει να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου για να μπορέσεις να προχωρήσεις.

Αν θες να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου μετά από ένα χωρισμό, δες εδώ

Βρες νόημα αλλού

Μια από τις πιο κοινές συμβουλές στο πως να ξαναχτίσεις τη ζωή σου, είναι το να περιβάλλεις τον εαυτό σου με φίλους και ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για σένα. Πρόκειται για μια εξαιρετική συμβουλή.

Όχι γιατί θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, ούτε γιατί θα σε κάνει να ξεχάσεις.

Ο πραγματικός λόγος είναι πως έρχεσαι σε επαφή και συνδέεσαι με άτομα που νοιάζονται για σένα. Άτομα που μπορούν να αποτελέσουν την «φυλή» σου και να προσθέσουν νόημα πάλι στη ζωή σου.

Για να συνδεθείς σωστά μαζί τους όμως θα πρέπει πρώτα να επενδύσεις στη σχέση σου μαζί τους. Ναι, χρειάζεται να έχεις κάποιον να σε στηρίζει τώρα που έχεις χωρίσει αλλά η σχέση σας δε μπορεί να έχει ως βάση τον δικό σου χωρισμό.

Για να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου θα πρέπει να καλλιεργήσεις σχέσεις που απέχουν από την παλιά σου σχέση και τον παλιό εαυτό σου.

Δες την πρώην σχέση σου όπως πραγματικά είναι

Ίσως πιστεύεις πως ήταν αδικαιολόγητο που χωρίσατε, πως ήσασταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο και πως έπρεπε να είστε για πάντα μαζί. Ίσως μάλιστα να αναρωτιέσαι τι άραγε πήγε στραβά ή γιατί εκείνη δεν κατάλαβε το πόσο πολύ ταιριάζετε.

Σε αυτή τη περίπτωση πέφτεις θύμα των παιχνιδιών του μυαλού.

Βλέπεις, έχουμε την τάση να ωραιοποιούμε το παρελθόν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συχνά θυμόμαστε κυρίως τις στιγμές εκείνες που ταιριάζουν σε αυτά που θέλουμε να πιστέψουμε αυτή τη στιγμή.

Με λίγα λόγια όταν χωρίζεις, τείνεις να θυμάσαι ευκολοτερα τις καλές στιγμές της σχέσης γιατί το να τα βρεις με την πρώην σου, είναι αυτό που επιθυμείς περισσότερο αυτή τη στιγμή.

Όμως μια σχέση δεν τελειώνει απλά γιατί έκανε ο ένας κάτι κακό στον άλλο. Τελειώνει γιατί δύο άνθρωποι δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους.

Και αν δε μπορείς να το δεις αντικειμενικά αυτό, τότε πιθανόν η σχέση που μόλις τελείωσε να ήταν στην πραγματικότητα μια τοξική σχέση.

Το πρόβλημα είναι πως οι τοξικές σχέσεις χρειάζονται δράμα για να επιβιώσουν. Και καθώς το δράμα εντείνεται για να κρατήσει τη σχέση ζωντανή, αρχίζεις να εξαρτάσαι από αυτό.

Έτσι η παράλογη ζήλια, η χειριστική συμπεριφορά ή τα χλευαστικά σχόλια, παύουν να αποτελούν απόδειξη της έλλειψης συμβατότητας και θυμάσαι μόνο όσα θες να θυμάσαι.Το Κοινωνικό Άγχος δεν είναι ο εχθρός σου στο φλερτ, Χωρισμός: Πως να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου

Βρες τον εαυτό σου

Κάποιοι λένε πως για να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου μετά από ένα χωρισμό, πρέπει να μείνεις μόνος για ένα διάστημα. Άλλοι λένε πως ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις μια γυναίκα είναι με μια καινούρια σχέση. Εγώ θα συμφωνήσω με τους πρώτους και ειδικά μάλιστα αν η σχέση από την οποία βγήκες ήταν τοξική.

Ο λόγος είναι πως, όπως είδαμε πιο πάνω, μια σχέση συνδέεται στενά με το ποιος είσαι. Όταν αυτή η σχέση τελειώνει χρειάζεσαι χρόνο για να ξαναβρείς τον εαυτό σου και τη ταυτότητα σου. Χρειάζεσαι χρόνο για να εξερευνήσεις το ποιος είσαι έξω από το πλαίσιο της παλιάς σχέσης.

Το να βιαστείς λοιπόν να βρεις κάποια άλλη για να καλύψει το κενό, χωρίς να έχεις βρει τι θες και τι ανάγκες έχεις, είναι ο σίγουρος τρόπος να πας από τη μια αποτυχημένη σχέση στην επόμενη.

Η έλλειψη επίγνωσης για τις συναισθηματικές ανάγκες που θέλουν δύο άνθρωποι να καλύψουν μέσα από μια σχέση είναι και αυτή που οδηγεί εξ αρχής μια σχέση στη ρήξη.

Αναγνώρισε τις συναισθηματικές σου ανάγκες

Όπως λέει και ο Γιώργος, οι συγκρούσεις στις σχέσεις παρουσιάζονται όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν καλύπτουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες με κάποιο τρόπο. Αυτό συχνά γίνεται είτε γιατί δεν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία, είτε γιατί οι συναισθηματικές ανάγκες του ενός αγνοούνται από τον άλλο.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ρίζα του προβλήματος είναι η έλλειψη επίγνωσης των αναγκών αυτών. Οι σχέσεις στην πραγματικότητα τελειώνουν, όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους αποφασίζει πως το να μην καλύπτονται οι ανάγκες του, είναι κάτι που δε μπορεί άλλο να αντέξει.

Οι βασικές συναισθηματικές συναισθηματικές ανάγκες περιλαμβάνουν την ανάγκη για ασφάλεια, για συναισθηματική σύνδεση και για αναγνώριση.

Και όλοι έχουμε τέτοιες ανάγκες, ωστόσο δεν δίνουμε εξίσου την ίδια προτεραιότητα στις ίδιες ανάγκες. Αυτή η διαφορά στις προτεραιότητες είναι που συχνά δημιουργεί τριβές στις σχέσεις.

Το κλειδί λοιπόν στο να καταλάβεις τι πήγε λάθος στην προηγούμενη σου σχέση και να έχεις ποιοτικότερες σχέσεις στο μέλλον, είναι να αναγνωρίσεις τις δικές σου ανάγκες αλλά και τις συντρόφου σου και να βρείτε τρόπους να τις καλύψετε αποτελεσματικά.

Έτσι θα ξαναφτιάξεις τη ζωή σου αποφεύγοντας να επαναλάβεις το παρελθόν.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!