Χρήμα ή Χρόνος; Το αιώνιο δίλημμα - Men's Bible

Χρήμα ή Χρόνος; Το αιώνιο δίλημμα

Χρήμα ή Χρόνος; Το αιώνιο δίλημμα

Ένα μάθημα που όλοι πρέπει να κατανοήσουμε καλά, είναι πως δεν είναι όλες οι χρήσεις του χρόνου ίδιες. Και αυτή η αλήθεια έχει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή μας. Ο χρόνος είναι σημαντικός για όλους μας.

Οι άνθρωποι που ξοδεύουν το χρόνο τους κάνοντας περισσότερες επικερδείς δραστηριότητες έχουν περισσότερα λεφτά.

Εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε γνωριμίες και στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, χτίζουν καλύτερες σχέσεις.

Άλλοι, που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην άθληση και τη διατροφή, απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, όπως και δυνατότερα και πιο ελκυστικά σώματα.

Αν λοιπόν είσαι όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, τότε μάλλον επιθυμείς όλα τα πλεονεκτήματα που ανέφερα πιο πάνω (λεφτά, σχέσεις, υγεία) ή και άλλα. Όμως δε μπορείς να τα αποκτήσεις όλα μαζί, με τη μια. Για αυτό χρειάζεται να κατανοήσεις πως να διαχειρίζεσαι τις διαφορετικές χρήσεις του χρόνου σε καθημερινή βάση και τα ανταλλάγματα που σου προσφέρουν.

Και το να κατανοήσεις πως θα εκμεταλλευτείς καλύτερα το χρόνο σου ξεκινάει κατανοώντας τι ακριβώς αξίζει ο χρόνος σου.

Η αξία του χρόνου

Υπέθεσε για μια στιγμή πως ψάχνεις πχ για ένα ορειβατικό σακίδιο πλάτης. Ύστερα από αρκετή αναζήτηση βρίσκεις ένα που σου αρέσει, το οποίο κάνει 20€. Το θεωρείς καλό deal, αλλά ύστερα από λίγο διαπιστώνεις πως υπάρχει ένα πρόβλημα. Δε μπορείς να το βρεις σε τοπικό κατάστημα και μπορείς να το αγοράσεις μόνο από το εξωτερικό και τα έξοδα αποστολής είναι επιπλέον 20€.

Η ιδέα όμως να πληρώσεις 20€ για να σου στείλουν κάτι που κάνει 20€ σου φαίνεται αρκετά κακή. Έτσι, σκέφτεσαι, μια και έχεις προγραμματίσει ένα ταξίδι στο Λονδίνο σε δύο εβδομάδες, να το πάρεις από εκεί από κάποιο φυσικό κατάστημα.

Ύστερα από αρκετό ψάξιμο, βρίσκεις το μοναδικό κοντινό κατάστημα της εταιρίας που παράγει το σακίδιο και αντιλαμβάνεσαι πως για να πας ως εκεί να το αγοράσεις, θα χρειαστείς 1,5 ώρα και θα βγεις τελείως εκτός προγράμματος.

Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής: αξίζει 1,5 ώρα από το χρόνο σου 40€; Χρήμα ή Χρόνος; Το αιώνιο δίλημμα

Τα μεγάλα διλήμματα

Στην πραγματικότητα όλοι έχουμε μια σχετική αίσθηση του πόσο αξίζει ο χρόνος μας. Αν δηλαδή κάποιος σου ζήταγε να εργαστείς για 0,25€ την ώρα είναι λογικό να αρνηθείς χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν από την άλλη σου ζήταγε να εργαστείς για 60€ την ώρα το πιο πιθανό είναι να δεχόσουν αμέσως.

Φυσικά αυτές οι περιπτώσεις είναι απίθανες και αντικατοπτρίζουν τις άκρες ενός φάσματος. Και όταν μιλάμε για τις άκρες ενός φάσματος είναι εύκολο να καταλάβεις αν κάτι αξίζει τον χρόνο σου.

Όμως για όσο λιγότερο ακραίες περιπτώσεις μιλάμε, τόσο λιγότερο ξεκάθαρο γίνεται το αν αξίζει να ασχοληθείς με κάτι ή όχι. Και εδώ είναι το πρόβλημα καθώς τη ζωή, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, τη ζεις στο μέσο διάστημα αυτού του φάσματος και όχι στα άκρα. Δεν είναι δηλαδή ξεκάθαρα η κατάσταση άσπρη ή μαύρη, αλλά έχει ως επί το πλείστον κάποια απόχρωση του γρι.

Αξίζει για παράδειγμα να δουλέψεις δύο ώρες παραπάνω για να βγάλεις περισσότερα αντί να ξοδέψεις αυτό το χρόνο για να πας γυμναστήριο ή να βγεις με φίλους;

Αξίζει να δώσεις χρήματα στο καθαριστήριο για να γλιτώσεις χρόνο αντί να πλύνεις ο ίδιος τα ρούχα;

Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με παρόμοιες επιλογές και οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε αποφάσεις όχι με βάση τη λογική, αλλά με βάση το συναίσθημα της στιγμής ή το ένστικτο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ασυνείδητα, ξεχνάμε ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Κάθε μέρα έχει 24ώρες για όλους. Είτε είσαι ο CEO μιας μεγάλης πολυεθνικής, είτε είσαι απλός εργάτης. Δε συνειδητοποιούμε κάτι απλό: Πως ο χρόνος δεν αποθηκεύεται όπως συμβαίνει με τους άλλους πόρους.

Μην χάνεις άλλο χρόνο, ξεκίνα τώρα!

Τα χρήματα πχ μπορείς να τα κρατήσεις στην τράπεζα ή να τα επενδύσεις για να αποκτήσεις περισσότερα. Όμως ο χρόνος ότι και αν κάνεις θα περάσει και θα εξαφανιστεί. Δε μπορείς να βρεις από κάπου περισσότερο χρόνο όπως και αν τον αξιοποιήσεις.

Για αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπος με κάποιο δίλημμα, σχετικά με το αν αξίζει να ξοδέψεις χρόνο για να κερδίσεις περισσότερα χρήματα σκέψου το καλά.

Θέσε προτεραιότητες και στόχους και αποδέξου πως υπάρχουν κάποια όρια. Πως δε μπορείς να αποκτήσεις όλα στη ζωή. Τουλάχιστον όχι ταυτόχρονα.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!