Ζωή και Επιλογές: Γιατί δεν μπορείς να τα έχεις όλα - Men's Bible

Ζωή και Επιλογές: Γιατί δεν μπορείς να τα έχεις όλα

Ζωή και Επιλογές: Γιατί δεν μπορείς να τα έχεις όλα

Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας, λέει ο Γάλλος φιλόσοφος Αλμπέρ Καμί.

Και έχει δίκιο.

Όπου και αν είμαστε, ότι και αν κάνουμε πάντα λαμβάνουμε αποφάσεις. Είτε μιλάμε για αποφάσεις μικρές, όπως το τι θα φάμε για βραδινό, είτε για αποφάσεις μεγάλες που επηρεάζουν την πορεία της ζωής μας, όπως το τι θα σπουδάσουμε.

Ακόμα και αν δεν επιθυμούμε να μπούμε στη διαδικασία αυτή, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να κάνουμε τις επιλογές μας και αυτό είναι κάτι που απλά δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, φαντάσου πως έχεις μια διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρία. Βγάζεις πάρα πολλά χρήματα κάθε μήνα, αλλά τα ωράρια είναι εξαντλητικά. Πρέπει να είσαι στο γραφείο μέχρι αργά το βράδυ και δεν έχεις σχεδόν καθόλου χρόνο να διαθέσεις για διασκέδαση, αναψυχή και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Δεν βγαίνεις συχνά έξω, δεν αποκτάς εμπειρίες και δεν έχεις συχνή επαφή με γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, ενώ είσαι επιτυχημένος στην δουλειά σου, οι άλλοι τομείς της ζωής σου μοιάζουν παραμελημένοι.

Αυτό όμως συμβαίνει γιατί επιλέγεις να δώσεις τη μεγαλύτερη βαρύτητα εκεί.

Μπορεί να θες να είσαι πλούσιος και επιτυχημένος, δουλεύοντας πολλές ώρες και ταυτόχρονα να έχεις πλούσια κοινωνική και ερωτική ζωή και συναρπαστικές εμπειρίες στη ζωή σου.

Ζωή και Επιλογές: Γιατί δεν μπορείς να τα έχεις όλα

Δυστυχώς όμως δεν μπορείς να τα έχεις όλα. 

Ο λόγος είναι πως ενώ οι επιθυμίες μας, τα θέλω μας και οι ανάγκες μας δεν έχουν περιορισμό, οι πόροι που έχουμε στη διάθεση μας για να τα πραγματοποιήσουμε έχουν όρια.

Δεν έχουμε απεριόριστα χρήματα και κυρίως δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο και ενέργεια.

Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να διαλέξουμε, πώς θα χειριστούμε τους περιορισμένους πόρους και ποιες επιθυμίες και ανάγκες θα ικανοποιήσουμε.

Στα οικονομικά, αυτό ονομάζεται κόστος ευκαιρίας και ουσιαστικά σημαίνει πως οτιδήποτε και αν κάνεις στη ζωή έχει κάποιο κόστος:

Πως για να πετύχεις ή να αποκτήσεις κάτι, πρέπει να θυσιάσεις κάτι άλλο.

Και κάθε φορά που κάνεις μια επιλογή για το πως θα ενεργήσεις, τι θα αγοράσεις και πως θα περάσεις το χρόνο σου, χάνεις όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσες να έχεις.

Όταν αγοράζεις έναν καφέ χάνεις την ευκαιρία να αγοράσεις κάτι άλλο με τα ίδια χρήματα. Όταν κοιμάσαι μια ώρα το μεσημέρι χάνεις την ευκαιρία να αθληθείς ή να διαβάσεις για μια ώρα ή να δεις ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά.

Το κόστος ευκαιρίας είναι αυτό που καθορίζει τι θα επιλέξεις. Όταν διαλέγεις τη μια επιλογή αντί για κάποια άλλη, αυτό σημαίνει πως έχει περισσότερη αξία για σένα και θυσιάζεις τις εναλλακτικές για χάρη της.

 Και για να επανέλθουμε στο φλερτ, όταν δεν προσεγγίζεις μια γυναίκα που σου αρέσει από το φόβο της απόρριψης, θυσιάζεις μια πιθανή γνωριμία για το προσωρινό αίσθημα ασφάλειας και ανακούφισης.

Όταν παίζεις ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, θυσιάζεις χρόνο που θα μπορούσες να διαθέσεις για να γυμναστείς ή να βγεις έξω με την παρέα σου, για απόλαυση και ψυχαγωγία.

Όλα λοιπόν απαιτούν μια επιλογή και μια θυσία

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν πολλές φορές αισθάνεται κανείς ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του. Όταν νιώθει πως, ότι και αν επιλέξει, χάνει πολλά από αυτά που μπορεί να του προσφέρει η ζωή.

Αυτό γίνεται γιατί στην εποχή μας οι ευκαιρίες που έχουμε για το οτιδήποτε είναι πολλαπλάσιες από άλλες εποχές. Έχουμε πολλές περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές για διασκέδαση, για γνωριμίες, για καριέρα και νέες εμπειρίες και αυτό στην πραγματικότητα κάνει το κόστος μιας απόφασης ακόμη μεγαλύτερο.

Επίσης όταν βλέπουμε εξαιρετικά επιτυχημένους ανθρώπους επικεντρωνόμαστε στα επιτεύγματα τους, στη φήμη και τις ικανότητες τους. Αγνοούμε όμως πως τα επιτεύγματα αυτά, είχαν και μεγάλο κόστος ευκαιρίας. Ο αγαπημένος σου αθλητής έχει ξοδέψει πολλά Σαββατοκύριακα σε προπονήσεις και γυμναστική και ο επιχειρηματίας που τόσο θαυμάζεις, έχει χάσει πολλές φορές τον ύπνο του δουλεύοντας μέχρι αργά.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διαλέξουμε! Όσες περισσότερες εναλλακτικές επιλογές και ευκαιρίες και να έχουμε ο χρόνος μας παραμένει ο ίδιος.

Σκέψου λοιπόν ποια θέλω και επιθυμίες θέλεις να κάνεις πραγματικότητα. Μπορεί να θες να ταξιδεύεις περισσότερο, να βελτιωθείς στο φλερτ και τις γυναίκες ή να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα.

Όποιες όμως και αν είναι οι επιθυμίες σου αναρωτήσου. Τι είσαι διαθέσιμος να θυσιάσεις για να τις πραγματοποιήσεις;

Εσύ τι επιλέγεις σε αυτή τη φάση της ζωής σου; 

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!