Πως να αντιμετωπίσεις το Άγχος της Κοινωνικοποίησης - Men's Bible

Πως να αντιμετωπίσεις το Άγχος της Κοινωνικοποίησης

Πώς να κάνεις Χαλαρή Κουβέντα με όλους, Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος της κοινωνικοποίησης

Το άγχος της κοινωνικοποίησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα σε εμάς και τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε.

Πράγματί πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές επαφές όχι τόσο από επιλογή αλλά από ανάγκη. Θέλουν να κάνουν νέες γνωριμίες, θέλουν να αποκτήσουν περισσότερους φίλους, όμως αγχώνονται κάθε φορά που μιλούν με κάποιον που γνωρίζουν λίγο ή και καθόλου.

Και έτσι αρκετοί καταλήγουν να συμβιβάζονται με φιλίες και σχέσεις που δεν εμπλουτίζουν πραγματικά τη ζωή τους ή συμβιβάζονται με τη μοναξιά.

Το άγχος της κοινωνικοποίησης μπορεί να γίνει ο κύριος περιοριστικός παράγοντας ανάμεσα σε εσένα και σε μια ευτυχισμένη ζωή καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες της ευτυχίας.

Όσο πιο καλές και ποιοτικές σχέσεις έχεις στη ζωή σου, τόσο πιο πιθανό να είσαι ικανοποιημένος και ευτυχισμένος.

Το άγχος της κοινωνικοποίησης σε οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο

Ο πιο άμεσος τρόπος να ξαλαφρώσεις από το δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλεί το άγχος της κοινωνικοποίησης είναι να αποφύγεις τις κοινωνικές επαφές.

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο όμως αυτό είναι και το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Κι αυτό γιατί κάθε φορά που αναζητάς την ασφάλεια αποφεύγοντας ότι σε αγχώνει, μπορεί να χαλαρώνεις για λίγο ωστόσο κάνεις ένα πολύ μεγάλο κακό στον εαυτό σου. Μαθαίνεις να αποφεύγεις την κοινωνική έκθεση και ταΐζεις τις πεποιθήσεις και τις φοβίες που σε κάνουν να αγχώνεσαι όταν μιλάς με κόσμο.

Με λίγα λόγια το παροδικό αίσθημα ανακούφισης, το πληρώνεις ακριβά.

Αν θες να μάθεις να διαχειρίζεσαι το άγχος της κοινωνικοποίησης, είναι σημαντικό να αφεθείς και να κοινωνικοποιηθείς.

Κάθε φορά που αποφεύγεις να προσεγγίσεις μια κοπέλα για να τη φλερτάρεις ή να μιλήσεις με ανθρώπους που δε γνωρίζεις ουσιαστικά ενισχύεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις όπως η αίσθηση πως δεν είσαι αρκετά καλός, πως η απόρριψη είναι μια τρομερή καταστροφή, πως δεν το ‘χεις με την επικοινωνία κλπ.

Και το πρόβλημα είμαι πως εν τέλει η αποφυγή καταλήγει να ενισχύσει το κοινωνικό άγχος σου. Και την επόμενη φορά που θα θες να γνωρίσεις μια κοπέλα ή να μιλήσεις με κόσμο θα νιώθεις περισσότερο αγχωμένος και νευρικός.

Κάθε φορά που αναζητάμε την ασφάλεια αποφεύγοντας ότι μας αγχώνει, μπορεί να χαλαρώνουμε για λίγο ωστόσο κάνουμε ένα πολύ μεγάλο κακό στον εαυτό μας. Ενισχύουμε την πεποίθηση μας πως η κατάσταση που μας έκανε να νιώσουμε άγχος, ήταν όντως επικίνδυνη για εμάς. Πως κάπου εκεί υπήρχε μια απειλή για εμάς, για αυτό και άλλωστε θέλαμε να την αποφύγουμε εξαρχής.

Αυτή η αίσθηση της απειλής δε λαμβάνει χώρα στο συνειδητό επίπεδό. Δε βλέπεις μια όμορφη κοπέλα και λες αν πάω να της μιλήσω θα βάλω τον εαυτό μου σε κίνδυνο.

Ωστόσο, ασυνείδητα, το μυαλό σου θέλει να σε κρατήσει ασφαλή. Δε νοιάζεται για το αν εσύ θες να βρεις κοπέλα ή να κάνεις καινούριους φίλους.

Κάθε φορά λοιπόν που αποφεύγεις να μιλήσεις στην κοπέλα που σου αρέσει στη σχολή για να γνωριστείτε ή να μιλήσεις με ανθρώπους που δε γνωρίζεις ουσιαστικά, ενισχύεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις.

Πεποιθήσεις όπως η αίσθηση πως δεν είσαι αρκετά καλός, πως η απόρριψη είναι μια τρομερή καταστροφή, πως δεν το ‘χεις με την επικοινωνία κλπ.

Και το πρόβλημα είναι πως εν τέλει το να αποφεύγεις να μιλάς με κόσμο σε κάνει να διατηρείς το άγχος αυτό.

Αποδέξου ότι δεν είναι εύκολο και ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

Για να αντιμετωπίσεις ουσιαστικά το άγχος της κοινωνικοποίησης, θα πρέπει να εκτεθείς κοινωνικά. Δηλαδή να υποβάλεις τον εαυτό σου σε τακτικές ασκήσεις κοινωνικού θάρρους.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Αντιθέτως μπορεί να γίνει αρκετά «επίπονη». Θα έχεις να αντιμετωπίσεις ξανά και ξανά τις ανασφάλειες και τις φοβίες σου, τις επικρίσεις των άλλων, και φυσικά την απόρριψη σε οποιαδήποτε μορφή.

Για να μπορέσεις να τα καταφέρεις όμως χρειάζεται να αποδεχτείς πρώτα απ’ όλα πως δεν είναι εύκολο και δεύτερον πως είναι φυσιολογικό να μην πάνε όλα όπως τα θες.

Όταν αποδεχτείς αυτά τα δύο, θα είσαι σε θέση να εκτίθεσαι κοινωνικά με μεγαλύτερη άνεση και να είσαι λιγότερο αυστηρός με τον εαυτό σου, πράγμα που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να επικοινωνείς με περισσότερη άνεση και αυθεντικότητα.

Πράγμα που με τη σειρά του θα σου τονώσει την αυτοπεποίθηση και θα σε βοηθήσει να μιλάς πιο εύκολα με κόσμο.3 Βήματα για να Ξεκινάς Κουβέντα με Όλους, Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος της κοινωνικοποίησης

Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος

Μεγάλο μερίδιο στο άγχος της κοινωνικοποίησης, έχει η επιθυμία σου να δείξεις τέλειος και να εντυπωσιάσεις. Αυτή η ανάγκη για τελειότητα όμως πηγάζει απ’ την ανασφάλεια.

Νιώθεις πως δεν είσαι αρκετός όπως είσαι και άρα χρειάζεται να προσπαθήσεις αρκετά για να πάρεις το οκ από τους άλλους, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Είσαι αρκετός όπως είσαι. Ναι, μπορεί να χρειαστεί να εξασκήσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες και σίγουρα όσο περισσότερο μιλάς με κόσμο τόσες περισσότερες ώρες «πτήσης» μαζεύεις και βελτιώνεσαι στην επικοινωνία.

Όμως είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεν εξαρτάται η αξία σου από την αποδοχή των άλλων.

Ούτε και οι άλλοι θέλουν κάτι τέτοιο από εσένα. Χαρισματικός είναι αυτός που πάνω απ’ όλα έχει επίγνωση του εαυτού του και νιώθει άνετα με τις ατέλειες του και δεν περιμένει απ’ τους άλλους να του πουν ότι αξίζει.

Αυτό σημαίνει πραγματική αυτοπεποίθηση.

Πάντα να έχεις στο μυαλό σου πως το θέμα δεν είναι να εντυπωσιάσεις με τα αστεία ή τις γνώσεις σου. Άλλωστε, όπως είναι λογικό με κάποια άτομα θα έχεις περισσότερα κοινά και θα ταιριάζετε περισσότερο ως χαρακτήρες ενώ με άλλους θα έχετε πολλές διαφορές.

Σημασία δεν έχει να ταιριάξεις με όλους, αλλά να βρεις τους ανθρώπους αυτούς με τους οποίους ταιριάζεις και με τους οποίους μπορείς να συνάψεις υπέροχες σχέσεις και φιλίες.

Και για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει φυσικά να μιλάς με κόσμο και να διαχειρίζεσαι το άγχος της κοινωνικοποίησης.

Δες να αντιμετωπίσεις το άγχος της κοινωνικοποίησης και να βελτιωθείς στο φλερτ; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!