Φόβος Απόρριψης: 3 βήματα για να τον διαλύσεις! - Men's Bible

Φόβος Απόρριψης: 3 βήματα για να τον διαλύσεις!

Φόβος Απόρριψης: 3 βήματα για να τον διαλύσεις!

Προτού βγεις για να φλερτάρεις, να βρεις τρόπους να της δημιουργήσεις ενδιαφέρον και να εξορμήσεις σε νέα ραντεβού, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις ομαλά από την αρχή. Κι αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη για επιβεβαίωση που σου δημιουργεί ο φόβος απόρριψης.

Βλέπεις, κι ο ίδιος, με το πέρασμα των ετών (και μέσα από πολλές προσωπικές αναζητήσεις, πειραματισμούς, αποτυχίες και επιτυχίες) ήρθα αντιμέτωπος με τον φόβο της απόρριψης και τον αποκωδικοποίησα. Και για να σου γλυτώσω πολύ χρόνο, σήμερα θέλω να σου εξηγήσω πώς να τον σπάσεις.

Αυτοεκτίμηση, ανάγκη για επιβεβαίωση και φόβος απόρριψης

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουν την αυτοεκτίμηση από έξω προς τα μέσα (δηλαδή ζητούν την επιβεβαίωση από τους άλλους). Όμως ο στόχος είναι να την δημιουργείς από μέσα προς τα έξω.

Αυτό είναι που δυσκολεύει τα πράγματα και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις: κάπου βαθιά μέσα τους πολλοί, προσπαθούν να πάρουν κάτι από τους άλλους (την επιβεβαίωση) και αυτό τους κάνει νευρικούς.

Γιατί δεν κατανοούν ότι αν και κεκαλυμμένα, επιζητούν επιβεβαίωση, γέλιο, έγκριση, αποδοχή, σεβασμό από τους άλλους και αυτό με τη σειρά του αναδύει μία αύρα απόγνωσης την οποία οι άλλοι άνθρωποι (και οι κοπέλες εν προκειμένω) καταλαβαίνουν και τους απομακρύνει.

Αυτό ίσως σε κάνει να νιώθεις μπλεγμένος όταν βλέπεις ότι το φλερτ σου δεν προχωράει ή ότι κάποια σταματάει να απαντάει στα μηνύματα ή δεν θέλει να ξαναβγείτε.

Η ρίζα του κακού

Γιατί όμως να βγάζεις αυτά τα vibe; Γιατί να νιώθεις νευρικός; Μα, επειδή θεωρείς μέσα σου ότι είσαι κατώτερος.

Αυτή είναι και η συναισθηματική ρίζα του φόβου προσέγγισης. Η ντροπή.

Όταν θεωρείς ότι η κοπέλα που φλερτάρεις είναι πολύ ψηλά, τότε ο φόβος προσέγγισης κάνει την εμφάνισή του. Αυτό είναι όλο.

Ο λόγος που δεν φλερτάρεις κάποια ή φοβάσαι, έχει να κάνει με το ότι στην φαντασία σου θεωρείς ότι αυτή η συγκεκριμένη κοπέλα είναι καλύτερή σου.

Και φυσικά είναι όλα στα μυαλό σου. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν είναι πάνω ή κάτω από κανέναν. Όλοι απλά είμαστε άνθρωποι. Εσύ κάνεις τον εαυτό σου κατώτερο στο μυαλό σου. Και εσύ είσαι που μπορείς να το αλλάξεις αυτό.

Κι αυτά είναι τα καλά νέα: Μπορείς να το αλλάξεις!

Θες να αλλάξεις και να γίνεις άνετος στο φλερτ; Δες εδώ

Πως εξολοθρεύεται ο Φόβος Απόρριψης

Και μόλις κάνεις την αλλαγή αυτή, θα μπορείς να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, χωρίς να έχεις άλλες σκέψεις κατά νου και εδώ είναι που ξεκινάει όλη η φάση.

Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το να γίνεις καλύτερος από κάθε άλλον. Αυτή είναι απλά η αντίθετη όψη του νομίσματος, που έχει να κάνει με το αίσθημα κατωτερότητας.

Ας δούμε όμως και έναν πρακτικό τρόπο να αλλάξεις τα αρνητικά μηνύματα που λες στον εαυτό σου. Γιατί ίσως οι γονείς σου να μην σε εκτίμησαν και να μην σου έδωσαν τα θετικά μηνύματα που χρειαζόσουν. Ή ίσως και να στα έδωσαν, αλλά να απορρόφησες άλλα, δυνατότερα, αρνητικά μηνύματα από άλλα άτομα.

Όπως και να έχει, είναι καιρός, να πάρεις το πηδάλιο στα χέρια σου, να γίνεις γονιός του εαυτού σου και να δώσεις αυτά τα μηνύματα ο ίδιος σε εσένα. Φόβος Απόρριψης: 3 βήματα για να τον διαλύσεις!

Τώρα ας δώσουμε έμφαση στο συγκεκριμένο φόβο προσέγγισης που νιώθεις, για να μπορέσουμε να τον διαλύσουμε.

Από πού προκύπτει λοιπόν ο φόβος απόρριψης και η δυσκολία σου να γνωρίσεις νέους ανθρώπους; Όταν φαντάζεσαι τον εαυτό σου να γνωρίζει μια νέα κοπέλα ποια είναι τα αρνητικά μηνύματα (πεποιθήσεις, ιδέες, άγχη, λόγοι να μην την προσεγγίσεις) που ξεπηδάνε στο μυαλό σου;

Σημείωση: Σε μερικούς αυτό πάει βαθύτερα από τις λέξεις και εκφράζεται με ένα συναίσθημα. Ωστόσο, αν ψάξεις γιατί νιώθεις αυτά τα συναισθήματα, θα βρεις σκέψεις και πεποιθήσεις πίσω τους.

Οπότε σκέψου το και έπειτα ακολούθησε τα 3 επόμενα βήματα:

Βήμα 1:

Γράψε 3 από αυτά τα αρνητικά μηνύματα που δίνεις στον εαυτό του. Για πολλούς, μοιάζουν κάπως έτσι: «δεν έχω ενδιαφέρον», «δεν είμαι ωραίος», «είναι πολύ ωραία για μένα», «είναι απασχολημένη», «δεν γνωρίζω τι να πω».

Κάτσε λοιπόν με προσοχή, συγκεντρώσου και κατάγραψε όποια σκέψη ισχύει για εσένα.

Βήμα 2:

Τώρα για κάθε μία από αυτές τις σκέψεις, αντίστρεψε το μήνυμα και κατάρριψε το κάνοντας το κάτι θετικό.

Έτσι το «δεν έχω ενδιαφέρον», είναι ένας φόβος μήπως είσαι βαρετός και μπορεί να γίνει «Είμαι ένας ενδιαφέρων, δυναμικός άνδρας που οι άλλοι θέλουν να μιλούν μαζί του».

Το «είναι πολύ ωραία για εμένα», είναι ένας φόβος ότι δεν είσαι αρκετός. Μπορεί να γίνει: «Είμαι αρκετός και αποδεκτός από τους άλλους έτσι όπως είμαι».

Το «δεν είμαι ωραίος» γίνεται «Είμαι ελκυστικός άνδρας».

Το «δείχνει απασχολημένη» είναι ένας φόβος να δηλώσεις την παρουσία σου και να έχεις την προσοχή των άλλων. Γίνεται: «Έχω αξία και αξίζω την προσοχή των άλλων».

Το «δεν ξέρω τι να πω» είναι ένας φόβος μήπως κολλήσεις και αποτύχεις και γίνεται «Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, μπορώ να διαχειριστώ κάθε περίπτωση».

Βήμα 3:

Μόλις έχεις αντιστρέψει αυτά τα 3 αρνητικά μηνύματα που εντόπισες και τα έχεις κάνει θετικά, είναι καιρός να αρχίσεις να τα περνάς μέσα σου.

Κάθε πρωί, για τις επόμενες δέκα μέρες, στάσου μπροστά στον καθρέφτη και επανάλαβε αυτές τις 3 θετικές σκέψεις στον εαυτό σου.

Στην αρχή ίσως νιώσεις λίγο άβολα ή το θεωρήσεις κάπως χαζό. Το καταλαβαίνω όμως. Κάθε αντίσταση έρχεται απλά από το μυαλό σου που αντιστέκεται. Τον πρώτο καιρό ίσως προσπαθεί να απορρίψει αυτές τις νέες θετικές σκέψεις επειδή δεν γνωρίζει πώς να τις διαχειριστεί.

Βλέπεις, έρχονται σε αντίθεση με τα αρνητικά μηνύματα που χρησιμοποιούσε για να σε προστατεύσει. Άλλωστε και ο φόβος απόρριψης μια άμυνα του μυαλού μας είναι. Αλλά με την συχνή επανάληψη, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τα αποδεχτεί και να τα εσωτερικοποιήσει.

Αυτός είναι ο τρόπος να επανεκπαιδεύσεις το μυαλό σου και να απαλλαγείς από τις περιοριστικές πεποιθήσεις που έτρεχαν μέχρι τώρα τη ζωή σου.

Άλλωστε το μυστικό στην αυτοβελτίωση είναι πρώτα απ’ όλα να διορθώνεις ο ίδιος τον εαυτό σου.

Και καθώς εξασκείσαι σε αυτά τα νέα θετικά μηνύματα, θα γίνεις και καλύτερος στο να ανακαλύπτεις επιτόπου νέα για να αντικαθιστάς και άλλα αρνητικά που ίσως ξεπροβάλουν.

Οπότε ξεκίνα με τα ανωτέρω 3 βήματα να ξαναγράφεις τις σκέψεις σου, και αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια, επικοινώνησε μαζί μου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!