Άγχος, Φόβος και Ντροπή: η ρίζα του κακού - Men's Bible

Άγχος, Φόβος και Ντροπή: η ρίζα του κακού

Άγχος, Φόβος και Ντροπή: η ρίζα του κακού

Φέρε στο μυαλό σου όλες τις φορές που ήθελες να γνωρίσεις μια κοπέλα, τις προσπάθειες που έκανες να φλερτάρεις, τις επαφές που είχες με γυναίκες στο παρελθόν και σκέψου. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπισες;

Για αρκετούς άντρες το βασικό πρόβλημα στο φλερτ είναι η αρχική προσέγγιση, να ξεκινήσουν μια κουβέντα και να σπάσουν τον πάγο με την γυναίκα που θα ήθελαν να γνωρίσουν. Άλλοι αισθάνονται πως δεν έχουν τι να πουν, μένουν σε τετριμμένα και ασφαλή θέματα και δυσκολεύονται να της δημιουργήσουν συναισθήματα έλξης.

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που στα λόγια δεν τα πάνε άσχημα, ωστόσο, αρκετοί από αυτούς δεν παίρνουν πρωτοβουλίες για να οδηγήσουν τα πράγματα προς το σεξ και μια πιο στενή επαφή, περιμένοντας ουσιαστικά από τη γυναίκα να κάνει όλη τη δουλειά.

Τι φταίει;

Άσχετα από το στάδιο στο οποίο κάποιος έχει κολλήσει και το εμπόδιο το οποίο βρίσκει μπροστά του, ο βασικός ένοχος είναι ο ίδιος. Το συναίσθημα του άγχους και της αβεβαιότητας.

Οι άντρες που δυσκολεύονται να σπάσουν τον πάγο, νιώθουν άγχος όταν πρόκειται να μιλήσουν με γυναίκες ή και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν γενικότερα. Ο φόβος της κοινωνικής κριτικής και της απόρριψης είναι τόσο μεγάλος που τους αναγκάζει να μείνουν στη ζώνη άνεσης τους και να αποφύγουν την προσέγγιση βρίσκοντας κάποια δικαιολογία ή απλά υποκύπτοντας στο άγχος.

Εκείνοι που μένουν σε τετριμμένα και ασφαλή θέματα το κάνουν γιατί επίσης αγχώνονται. Δυσκολεύονται να κάνουν τη κουβέντα πιο προσωπική ή να πειράξουν την κοπέλα που έχουν μπροστά τους από φόβο μην πουν κάτι που δεν πρέπει και χάσουν την ευκαιρία που έχουν. Μένουν στην ασφάλεια και έτσι δε μοιράζονται τις απόψεις τους, τα συναισθήματα τους και συνεπώς τον εαυτό τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους άντρες που δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία. Μπορεί το λεκτικό κομμάτι να πηγαίνει καλά και η γυναίκα να δείχνει ότι ενδιαφέρεται ωστόσο δυσκολεύονται να ηγηθούν, να εκφράσουν σεξουαλικό ενδιαφέρον, να αγγίξουν και να φιλήσουν τη γυναίκα που έχουν μπροστά τους.

Η αβεβαιότητα και το άγχος τους αναγκάζει να περιμένουν πάντα την κατάλληλη ευκαιρία και τα σωστά σημάδια. Έτσι δε ρισκάρουν, αποφεύγουν να βγουν από τη ζώνη άνεσης τους και ως αποτέλεσμα η έλξη που έχει δημιουργηθεί φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου.

Γιατί όμως τόσοι άντρες περιορίζονται τόσο πολύ από το άγχος;

Το άγχος στις κοινωνικές περιστάσεις είναι, ως ένα βαθμό, φυσιολογικό. Όταν όμως στέκεται εμπόδιο στη προσωπική και σεξουαλική μας ζωή τότε υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Πίσω από το άγχος κρύβεται, πολύ καλά, ένα άλλο συναίσθημα, αυτό της ντροπής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό της σεξουαλικής ντροπής.

Ντροπή: το τέρας που σε κρατάει πίσω

Η ντροπή δεν είναι απλά η πεποίθηση ότι κάποιος έχει κάνει κάτι κακό ή ανάρμοστο, είναι το βαθιά ριζωμένο συναίσθημα που έχει κανείς για τον εαυτό του, ότι είναι ελαττωματικός, ότι δεν είναι αρκετά καλός και συνεπώς ότι δεν είναι απόλυτα αποδεκτός.

Αυτό επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά του και φυσικά τη ζωή του και τα αποτελέσματα που έχει με τις γυναίκες.

Άγχος, Φόβος και Ντροπή: η ρίζα του κακού

Η ντροπή είναι η βασική πηγή του άγχους και του φόβου ότι μπορεί κάποιος να εκτεθεί και να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και οι ατέλειες του. Αυτό τον αναγκάζει να κρυφτεί από τους υπόλοιπους. Να κρύβει τα συναισθήματά του, να κρύβει τις σκέψεις του, να κρύβει τη σεξουαλικότητα του και τις ανάγκες του.

Αποφεύγοντας όμως να τα εκφράσει όλα αυτά από το φόβο μη φανεί αδύναμος, ουσιαστικά κρύβει οτιδήποτε τον κάνει ανθρώπινο και αποδυναμώνει την ικανότητα του για σύνδεση και επικοινωνία με μια γυναίκα.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους ένας άντρας μπορεί να αισθάνεται ότι υπολείπεται ή ότι είναι ελαττωματικός. Η εμφάνιση, η ευφυΐα, η εμπειρία στο σεξ και τις γυναίκες, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Το πως διαχειρίζεται κανείς τις αντιλήψεις αυτές επίσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι αποφεύγουν την επαφή με τις γυναίκες έχοντας βρει καταφύγιο σε άλλες ασχολίες και εθισμούς. Άλλοι συμβιβάζονται με σχέσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους καθώς θεωρούν ότι δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο. Άλλοι φοράνε μια μάσκα, προσπαθούν να δείχνουν τέλειοι συνεχώς και αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να αποφύγουν την απόρριψη.

Όλες αυτές οι στρατηγικές όμως είναι καταδικασμένες να αποτύχουν

Για αυτόν που αποφεύγει τις γυναίκες θα έρθει κάποια στιγμή που θα αισθανθεί πως κάτι πρέπει να γίνει, πως ο καιρός έχει περάσει και πώς ο χρόνος λιγοστεύει. Ο πανικός και απόγνωση θα τον κυριεύσουν επηρεάζοντας τη συμπεριφορά του και την ευτυχία του.

Εκείνος που συμβιβάζεται είναι πολύ πιθανό να το μετανιώσει. Για να διατηρηθεί μια σχέση δεν αρκεί μόνο ο αρχικός ενθουσιασμός, χρειάζεται επικοινωνία και σεβασμός. Αν δεν υπάρχουν αυτά τότε έχει εγκλωβιστεί σε μια δυσλειτουργική σχέση που του ρουφάει την ενέργεια και τη ψυχική του υγεία.

Για αυτόν που παριστάνει τον τέλειο τα πράγματα επίσης δεν είναι καλά. Προβάλλοντας μια ψεύτικη εικόνα στην ουσία ενισχύει την πεποίθηση του ότι δεν είναι αρκετός. Γίνεται κτήμα του το ότι αν αφεθεί και δουν οι άλλοι τον πραγματικό του εαυτό θα τον απορρίψουν. Οι μάσκες όμως και η τελειομανία πηγάζουν από ανασφάλεια, την οποία οι ψυχολογικά ασφαλείς και σταθερές γυναίκες μυρίζονται και φεύγουν μακριά.

Τελικά, ο τρόπος με τον οποίο φλερτάρει και επικοινωνεί κανείς με μια γυναίκα καθορίζει και τις γυναίκες με τις οποίες καταλήγει. Αν αισθάνεται ασφαλής με τον εαυτό του και επικοινωνεί αυθεντικά και ειλικρινά , θα τραβήξει γυναίκες που και αυτές αισθάνονται ασφαλείς και είναι ειλικρινείς. Αν είναι ανασφαλής και προβάλει ψεύτικη εικόνα θα τραβήξει γυναίκες που έχουν ανασφάλειες.

Όποιο και αν είναι λοιπόν το εμπόδιο που συναντάς πιο συχνά στο φλερτ, ρίξε μια ειλικρινή ματιά στη συμπεριφορά σου, στο γιατί δεν προσεγγίζεις, γιατί δεν την πειράζεις, γιατί δεν πας την κουβέντα σε πιο προσωπικό επίπεδο και γιατί δεν αναλαμβάνεις πρωτοβουλία και δεν οδηγείς τα πράγματα προς τα εμπρός.

Αν η απάντηση σου είναι επειδή δεν είσαι αρκετά όμορφος, έμπειρος, έξυπνος κλπ. απλά αποδέξου τις αδυναμίες σου και προχώρα.

Όλοι μας έχουμε ανάγκες για σχέση, για σεξ, για έρωτα και κατανόηση. Αν δεν αναλάβεις εσύ δράση προκειμένου να καλυφθούν, τότε ποιος θα το κάνει;

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!