Παιχνίδια του Μυαλού: 5 τρόποι που η σκέψη σου σε ξεγελά - Men's Bible

Παιχνίδια του Μυαλού: 5 τρόποι που η σκέψη σου σε ξεγελά

Παιχνίδια του Μυαλού: 5 τρόποι που η σκέψη σου σε ξεγελά, 2 ψυχολογικά τρικς του μυαλού σου και πώς να τα σταματήσεις

Η πιο συνηθισμένη συμβουλή που θα ακούσεις για το φλερτ, είναι να είσαι ο εαυτός σου και να δείχνεις αυτοπεποίθηση. Αλλά αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση σαν άτομο, η συμβουλή αυτή είναι πολύ γενική και δε βοηθάει ιδιαίτερα. Όπως δεν βοηθάνε και τα παιχνίδια του μυαλού και ο τρόπος που η σκέψη μας μάς ξεγελά.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος William James είχε πει κάποτε πως οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέσα σε ένα περιορισμένο κύκλο των πραγματικών δυνατοτήτων τους. Σαν ένας άνθρωπος που, από ολόκληρο το σώμα του, έχει μάθει να χρησιμοποιεί μόνο το μικρό του δάχτυλο και αυτό επειδή υποπίπτουμε σε διάφορα παιχνίδια του μυαλού.

Και έχει απόλυτο δίκιο.

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν ποτέ στο μέγιστο των ικανοτήτων τους δεν είναι γιατί υστερούν σε ευκαιρίες και πόρους, ούτε γιατί δεν είναι τόσο έξυπνοι όσοι οι άλλοι. Ο πραγματικός λόγος είναι πώς δεν πιστεύουν στον ίδιο τους τον εαυτό. Χωρίς αυτοπεποίθηση δεν αναλαμβάνουν δράση και δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση;

Πολλές φορές η αυτοπεποίθηση συνδέεται με ένα ωραίο σώμα, στυλ ή χρήματα και σίγουρα το να ξεκινήσεις γυμναστική και να αγοράσεις καινούρια ρούχα μπορεί να βοηθήσει, δεν είναι όμως αρκετό. Το να είσαι σίγουρος και άνετος είναι κυρίως μια εσωτερική διαδικασία και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες.

Η πραγματική πηγή της χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, τα παιχνίδια του μυαλού σου και της σκέψης σου. Ο λόγος που αισθάνεσαι άγχος και αρνητικά συναισθήματα όταν θες να φλερτάρεις μια δεν έχει να κάνει με το ίδιο το γεγονός αλλά με το πώς εσύ το ερμηνεύεις. Τα γεγονότα δεν προκαλούν συναισθήματα, αν ήταν έτσι όλοι θα αισθανόμασταν ακριβώς το ίδιο μπροστά στην απόρριψη. Παρόλα αυτά άλλοι τη δέχονται σα να μη συνέβη τίποτα και άλλοι κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν σα να πρόκειται για θανατική ποινή.

Ο εσωτερικός σου κριτής όμως το κάνει δύσκολο να το αντιληφθείς αυτό. Η ατελείωτη αυτοκριτική και αυτομομφή σε φυλακίζει σε ένα φαύλο κύκλο που ενισχύει την χαμηλή αυτοπεποίθηση. Οι σκέψεις που έρχονται αυτόματα και ασυνείδητα πολλές φορές στο μυαλό σου σε αποθαρρύνουν από το να προσπαθήσεις. Οι σκέψεις αυτές όμως δεν είναι ρεαλιστικές. Περιέχουν λογικά σφάλματα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όλα ή τίποτα

Η λογική του όλα ή τίποτα είναι η βάση της τελειομανίας. Αξιολογείς τα πράγματα με έναν ακραίο, άσπρο ή μαύρο, τρόπο αντί σαν ένα φάσμα με αρκετές αποχρώσεις του γκρι ανάμεσα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική αν κάτι δεν είναι άσπρο τότε είναι σίγουρα μαύρο. Αν εμείς δεν είμαστε τέλειοι ή δεν είναι οι περιστάσεις και η στιγμή κατάλληλες, τότε δεν κάνουμε την προσέγγιση για φλερτ, γιατί δε θα πάει καλά, θα μας απορρίψει κλπ κλπ.

Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς το τέλειο δεν υπάρχει. Ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που βρίσκεις μια ατέλεια κατηγοριοποιείς την κατάστασή ως μαύρη, αντί να την αντιμετωπίζεις όπως πραγματικά είναι.

Υπεργενίκευεις

Δίνεις υπερβολική σημασία σε ένα αρνητικό γεγονός ή εμπειρία. Αισθάνεσαι άσχημα από μια προηγούμενη απόρριψη και θεωρείς αυθαίρετα πως αυτό θα συμβαίνει πάντα. Το πρόβλημα με την υπεργενίκευση είναι πως μας αποτρέπει να προσπαθήσουμε ξανά αγνοώντας όλες τις αλλαγές και μικρές επιτυχίες που έχουμε πετύχει στο ενδιάμεσο διάστημα.

Παιχνίδια του Μυαλού: 5 τρόποι που η σκέψη σου σε ξεγελά

Παριστάνεις το μέντιουμ

Πιστεύεις πως γνωρίζεις τι σκέφτεται και είσαι τόσο σίγουρος που δεν μπαίνεις καν στον κόπο να εξετάσεις αν είναι αλήθεια ή όχι. Ενώ φλερτάρεις με μια κοπέλα μπορεί να θεωρήσεις πως εκείνη σκέφτεται αρνητικά για σένα καθώς δεν σου φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένη, αυτό όμως μπορεί να γίνεται γιατί απλά είχε μια πολύ άσχημη μέρα στη δουλειά. Επειδή όμως είσαι σίγουρος, συμπεριφέρεσαι σα να είναι αλήθεια με αποτέλεσμα να φύγεις απογοητευμένος.

Καταστροφολογείς

Προβλέπεις αυθαίρετα το μέλλον και σκέφτεσαι πως η έκβαση θα είναι τόσο άσχημη που δε θα μπορείς να την αντέξεις. Θες να μιλήσεις σε κάποια αλλά πιστεύεις πως θα σε απορρίψει και πως θα γελοιοποιηθείς στους υπολοίπους που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον με σας. Στην πραγματικότητα όμως δε μπορείς να γνωρίζεις τι θα γίνει. Ακόμα και αν σε απορρίψει το πιο πιθανό είναι πως κανένας δε θα το θυμάται μετά από 5 λεπτά.

Βάζεις ταμπέλες στον εαυτό σου

Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο σφάλμα στον τρόπο σκέψης είναι οι ταμπέλες που κολλάει κάποιος στον εαυτό του. Βάζοντας αρνητικές ταμπέλες στον εαυτό σου δημιουργείς μια εξολοκλήρου αρνητική και αυθαίρετη εικόνα του εαυτού σου που ενισχύει τη χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί μεταθέτεις τη προσοχή σου από κάτι συγκεκριμένο, κάτι που μπορεί να είπες ή να έκανες, σε μια πλήρη αρνητική αξιολόγηση του εαυτού σου και της προσωπικότητας σου.

Αν θες λοιπόν να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου, είναι σημαντικό να μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις σου και να περιορίσεις την αυστηρή αυτοκριτική σου.

Αφιέρωσε δέκα λεπτά τη μέρα να γράψεις τις αρνητικές αυτές σκέψεις σε ένα ημερολόγιο και προσπάθησε να βρεις τα σφάλματα τα οποία κάνεις. Μετατρέποντας τον εσωτερικό μονόλογο σε κάτι πιο θετικό και πιο κοντά στην πραγματικότητα θα δεις πως σιγά σιγά η αυτοπεποίθηση σου θα ενισχυθεί και θα δυναμώσει όπως ακριβώς αναπτύσσεται και το σώμα με την άσκηση.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!