Πως να επωφεληθείς από την Συναισθηματική Νοημοσύνη - Men's Bible

Πως να επωφεληθείς από την Συναισθηματική Νοημοσύνη

Πως να επωφεληθείς από την Συναισθηματική Νοημοσύνη

Πολλοί από μας είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο IQ  (Intelligence Quotient). Ένα σύστημα σχεδιασμένο για τη μέτρηση της πνευματικής νοημοσύνης, το οποίο μας βαθμολογεί έπειτα από μια σειρά τεστ. Είμαι σίγουρος ότι και εσύ έχεις συμπληρώσει ένα από αυτά τα τεστ on-line σε κάποια ιστοσελίδα. Τα υψηλότερα ποσοστά IQ αναδεικνύουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες ή μεγαλύτερη ικανότητα των ανθρώπων στην μάθηση και την κατανόηση γνώσεων. Τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά IQ είναι πιθανότερο να έχουν καλύτερη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία χωρίς να ασκούν το ίδιο ποσό πνευματικής προσπάθειας όπως εκείνα με χαμηλότερα αποτελέσματα IQ.

Επομένως, μια λογική υπόθεση είναι ότι τα άτομα με υψηλότερα ποσοστά IQ θα είναι πιο επιτυχημένα στην επαγγελματική τους καριέρα και στη ζωή τους γενικότερα. Αυτή η υπόθεση έχει όμως αποδειχθεί λανθασμένη διότι δεν αρκεί να είσαι απλά «έξυπνος» για να γίνεις επιτυχημένος στους τομείς της ζωής.

Η διαφορά του EQ

Η συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional Quotient) είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τόσο τα δικά του συναισθήματα όσο και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. H συναισθηματική νοημοσύνη σε συνδυασμό με την πνευματική ευφυΐα μπορούν να θέσουν γερές βάσεις για την μελλοντική σου επιτυχία τόσο στις προσωπικές σου σχέσεις όσο και στις επαγγελματικές!

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη διευκολύνονται στο να αναπτύξουν και να διατηρήσουν διαπροσωπικές σχέσεις , επίσης κατανοούν σε μεγάλο βαθμό την δική τους ψυχολογική κατάσταση, διαχειρίζονται το στρες αποτελεσματικά και είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη.

Πως να αλλάζεις τα πιστεύω σου όταν πρέπει

Ίσως η σημαντικότερη πτυχή του EQ είναι η ικανότητά μας να διαχειριστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, ώστε να μην μας συντρίψουν και θολώσουν την κρίση μας. Προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε για μια κατάσταση, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Για παράδειγμα όταν παίρνεις τηλέφωνο την γυναίκα που γνώρισες το προηγούμενο βράδυ στο μπαρ και εκείνη δεν απαντάει, αμέσως πάει το μυαλό σου στο κακό «σίγουρα θα έχει βρει άλλον άντρα ή με αγνοεί».

Αντίστοιχα και στα επαγγελματικά σου «αν δεν με προσλάβουν στη δουλειά που ονειρεύομαι θα νιώθω άχρηστος». Οι αρνητικές σκέψεις σιγά σιγά οδηγούν και σε αρνητικά συναισθήματα και όσο αυτά συσσωρεύονται μέσα σου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να σε αποσπάσουν από τους στόχους σου και να σε οδηγήσουν στην αποτυχία. Αντίθετα οι θετικές σκέψεις αυξάνουν την αυτοπεποίθηση σου, την όρεξη σου για εργασία και μάθηση και ενισχύουν την ψυχική σου υγεία!

Εκφράζοντας Συναισθήματα

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των ανθρώπων με υψηλό δείκτη στην συναισθηματική νοημσύνη είναι ότι μπορούν να εκφράσουν με σιγουριά τα συναισθήματα τους ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.  Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας στις οποίες πρέπει να θέτουμε κατάλληλα όρια ώστε οι άνθρωποι γύρω μας να γνωρίζουν ότι πατάμε σε «γερό έδαφος» και δεν μπορούμε ανεχόμαστε τα πάντα. Αυτό περιλαμβάνει και το δικαίωμα μας να λέμε «όχι» χωρίς να αισθανόμαστε ενοχές, όταν νιώθουμε πως κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας φορτώσουν με ευθύνες,  ή να μας προτείνουν να κάνουμε κάποια πράγματα που δεν ταιριάζουν με τα δικά μας πιστεύω και έρχονται σε αντίθεση με τους ηθικούς μας κανόνες.

Κάτι άλλο που παρατηρώ έντονα τον τελευταίο καιρό, είναι πως πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους στις διαπροσωπικές τους σχέσεις διότι θεωρούν πως θα φανούν συναισθηματικά αδύναμοι. Σκέψου όμως πόσο δυνατό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου είναι να αισθάνεσαι άνετα με τα συναισθήματα σου και να τα εκφράζεις με σιγουριά και κατάλληλο τρόπο. Όταν εκφράζεσαι απέναντι στους άλλους με γνήσιο τρόπο και όχι απλά για να φανείς ευγενικός, αυτόματα αυξάνεται η οικειότητα μεταξύ σας. Αυτό είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με δηλώσεις όπως:

  • Απολαμβάνω την συζήτηση που κάνουμε.
  • Αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό με εσένα.
  • Είμαι χαρούμενος που περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί.
  • Εκτιμώ την ευγενική σου κίνηση.

Ή ακόμα και με μη λεκτικό τρόπο:

Το σημείο κλειδί της υπόθεσης είναι πως ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις μας μετατρέπονται σε δύναμη όταν γίνονται με γνήσιο τρόπο!

Φαντάσου λοιπόν πόσο πιο εύκολα μπορείς να κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων χρησιμοποιώντας την συναισθηματική νοημοσύνη σου. Όταν ένας φίλος ή φίλη σου διανύει μια δύσκολη περίοδο της ζωής του και ζητάει την συμβουλή σου, την επόμενη φορά πριν να του σερβίρεις γρήγορα μια «ξερή» συμβουλή (όσο αλάνθαστη και να είναι) αφιέρωσε πρώτα λίγο χρόνο βάλε τον εαυτό σου στην θέση του, δείξ’ του ότι τον καταλαβαίνεις και ότι τον νιώθεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!