Ψυχικά Τραύματα και πώς να τα ξεπεράσεις - Men's Bible

Ψυχικά Τραύματα και πώς να τα ξεπεράσεις

Ψυχικά Τραύματα και πώς να τα ξεπεράσεις

Τα ψυχικά τραύματα πονάνε και μας πληγώνουν. Όμως οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν.

Όπως και ότι τα ψυχικά τραύματα μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε με τρόπους που ξανατραυματίζουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.

Βέβαια όταν μιλάμε για ψυχικά τραύματα, μην πηγαίνει ο νους σου μόνο σε μεγάλα τραγικά γεγονότα. Μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή όταν είσαι σε μικρή παιδική ηλικία. Και για αυτό είναι και πιο δύσκολο να τα διαγνώσεις μόνος σου.

Πρόκειται για μηχανισμό επιβίωσης που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας. Είναι εκεί σε όλη τη ζωή σου, γιατί αν δεν έκαναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αισθητή την παρουσία τους, μπορεί να ξέχναγες το επώδυνο μάθημα που σε δίδαξαν σε εκείνα τα πρώτα χρόνια.

Έτσι σε βοηθούν να υιοθετήσεις πεποιθήσεις, συμπεριφορές και μοτίβα που συχνά σου θυμίζουν εκείνο το πρώτο μάθημα, το οποίο συνηθέστατα δεν σε εξυπηρετεί πια σε κάτι αλλά αντίθετα σε περιορίζει και εμποδίζει.

Αν προχωράς τη ζωή σου νιώθοντας φόβο και παίρνοντας αποφάσεις από φόβο ότι κάτι θα συμβεί, είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο τραύμα.

Αν συνεχώς κάνεις σχέσεις με ακατάλληλες κοπέλες και βλέπεις ότι αυτό πια έχει γίνει μοτίβο, είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο τραύμα.

Αν μένεις σε μια δουλειά που μισείς, αλλά δεν πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις εργασία, είναι άλλο ένα σημάδι ότι υπάρχει κάποιο τραύμα.

Μπορεί να μην αναπαράγεις ακριβώς την ίδια κατάσταση με την αρχική της παιδικής σου ηλικίας, αλλά σίγουρα ζεις ξανά τον ίδιο κύκλο, την ίδια ψυχολογία. Ψυχικά Τραύματα και πώς να τα ξεπεράσεις

Κοίτα καλά μέσα σου

Το θέμα φυσικά είναι να σπάσεις αυτό τον κύκλο και να κλείσεις την πληγή.

Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό (αν νιώθεις έτοιμος) είναι να δεις καλά κάποια κομμάτια του εαυτού σου, κομμάτια που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν σε όλη τη ζωή τους να κοιτάξουν: τις πληγές σου, τα ψυχικά τραύματα σου, τις πεποιθήσεις σου, τα συναισθήματά σου και τις μη λειτουργικές συμπεριφορές σου.

Γιατί μόνο αν εξαλείψεις αυτά τα δυσλειτουργικά κομμάτια, μπορείς να προχωρήσεις στην επόμενη φάση της ζωής σου, μια φάση με εξέλιξη, επιτυχία και χαρά.

Το κλειδί είναι να συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα πράγματα και οι καταστάσεις που πατούν τα κουμπιά σου και σε χειραγωγούν από τα μεγαλύτερα βάθη του ασυνείδητου σου. Πράγματα και καταστάσεις που σε οδηγούν μακριά από την κατεύθυνση που οι συνειδητοί σου στόχοι ήθελαν να σε κατευθύνουν.

Μόλις κατανοήσεις τον πόνο που προκαλούν στη ζωή σου οι αντιδράσεις στα τραύματα και η αποφυγή, η διαδικασία της θεραπείας έχει ξεκινήσει.

Σημείωσε ότι όλο αυτό δεν έχει να κάνει με το να κατηγορήσεις την κατάσταση ή το πρόσωπο που το έφερε στη ζωή σου. Περισσότερο έχει να κάνει με το να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη και πως αυτό επηρέασε τη ζωή σου μέχρι τώρα.

Ο στόχος δεν είναι ούτε να κατηγορήσεις ούτε να ντραπείς. Δεν έχει να κάνει με το να κατακρίνεις τον εαυτό σου ή άλλους.

Επίσης δεν έχει να κάνει με το να κάνεις την δυσφορία να σταματήσει. Οι περισσότεροι θέλουν απλά να σωπάσουν τον πόνο.

Όμως ότι νιώθεις, το νιώθεις για κάποιο λόγο. Ο πόνος είναι εκεί για να σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι υπάρχει και μια πληγή. Η οποία μπορεί να θεραπευτεί.

Αλλά δεν θα την θεραπεύσεις αν γιατρέψεις μόνο το σύμπτωμα. Χρειάζεται να πας βαθειά και να βρεις την αρχική πληγή.

Και προκειμένου να το κάνεις, χρειάζεται να ξέρεις που είναι η πληγή, πως επιδρά πάνω σου και πως επηρεάζει τις σκέψεις και τη συμπεριφορά σου κάθε ημέρα της ζωής σου.

Και όταν θα κατανοήσεις πως σε επηρεάζει, τότε θα μπορείς να επιλέξεις να ενεργείς διαφορετικά.

Πως αντιδράς στα ψυχικά τραύματα;

Σίγουρα όλα αυτά που αναφέρω δεν αποτελούν εύκολα θέματα συζήτησης. Αλλά για να είσαι εδώ είσαι και έτοιμος για αυτό.

Οπότε, σκέψου:

Πως αντιδράς όταν κάποιος πατάει τα κουμπιά σου; Θυμώνεις και αναστατώνεσαι; Απομακρύνεσαι και κλείνεσαι; Μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου; Ή μήπως καταφεύγεις στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το ίντερνετ, σε κάποια έντονη φυσική δραστηριότητα;

Όπως κι αν τείνεις να αντιδράς, τα ψυχικά τραύματα σου είναι που οδηγούν τη συμπεριφορά σου. Όταν κάποιος πατάει τα κουμπιά σου, δεν έχεις πια εσύ τον έλεγχο, αλλά η πληγή σου.

Πολλοί ωστόσο νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι η αντίδραση που έχουν ή οι άνθρωποι που πατάν τα κουμπιά τους. Όμως το αληθινό πρόβλημα είναι το τι δημιουργεί τα κουμπιά μας.

Ένας από τους μεγαλύτερους προσωπικούς στόχους της ζωής μου είναι να καταστρέψω όλα τα κουμπιά μου, επουλώνοντας όλες τις πληγές μου. Για εμένα αυτό είναι πραγματική ελευθερία.

Και τα κουμπιά σου (όπως και τα ψυχικά τραύματα) βρίσκονται στην αρχή σου. Όσο δουλεύεις με τον εαυτό σου και ανακαλύπτεις από πού προέρχονται τα κουμπιά σου, συνειδητοποιείς ότι βρίσκονται στα μηνύματα της παιδικής σου ηλικίας.

Και κάπως έτσι συνειδητοποιείς ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να σταματήσεις τη συμπεριφορά ή να προσπαθείς να ελέγξεις τον εαυτό σου.

Περισσότερο έχει να κάνει με το να κατανοήσεις βαθύτερα τον εαυτό σου και να ξεπεράσεις τα τραύματα σου. Περισσότερο έχει να κάνει με το να κατανοήσεις ότι τα παλιά ψυχικά τραύματα δεν σε ορίζουν και δεν σε ελέγχουν.

Έχεις επιλογή. Ωστόσο θα χρειαστεί να ολοκληρώσεις αυτό το ταξίδι για να μπορεί η επιλογή σου να είναι πραγματικά ελεύθερη.

Θες βοήθεια στο ταξίδι σου με τα ψυχικά τραύματα; Επικοινώνησε μαζί μας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Με άλλα λόγια, όταν συμβεί κάποιο τραυματικό γεγονός με το πώς βλέπεις τους άλλους, τον κόσμο ή την θέση σου σε αυτόν, δημιουργείται ένα τραύμα.

Κάθε φορά που από κάποια αφορμή αυτό το τραύμα ενεργοποιείται και νιώθεις μέσα ασυνείδητα την πληγή, στρεσάρεσαι.

Και επειδή δεν μπορείς να διαχειριστείς αυτό το στρες, χρησιμοποιείς κάποιους από τους τρόπους που έχεις αναπτύξει και αναφέραμε παραπάνω για να αποσυμφορήσεις τον εαυτό σου από αυτό τον πόνο.

Έτσι, είτε προσπαθείς να ηρεμήσεις τον εαυτό σου, είτε να απομακρυνθείς, είτε να αμυνθείς.

Πρόκειται για μηχανισμούς αντίδρασης τους οποίους ανέπτυξες ακριβώς επειδή δουλεύουν.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι σε αφήνουν σε έναν φαύλο κύκλο: Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι σχετικό με το τραύμα σου, στρεσάρεσαι. Και έπειτα αντιδράς με τους γνωστούς τρόπους. Προσωρινά ανακουφίζεσαι, αλλά η πληγή είναι εκεί και αναπόφευκτα κάνει εκ νέου αισθητή την παρουσία της.

Και είσαι πάλι στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησες, στον ίδιο και τον ίδιο κύκλο.

Ωστόσο υπάρχει τρόπος να βγεις από αυτό τον κύκλο. Και στον συνιστώ θερμά: Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σκάψεις βαθιά μέσα σου και να αντικρίσεις την αληθινή πληγή σου. Γιατί προκειμένου να την θεραπεύσεις, πρέπει πρώτα απ’ όλα να την δεις καθαρά.

Έχοντας μιλήσει και βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους, έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η πιο σημαντική δουλειά που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, τους φίλους σου. Η επιβράβευση είναι μεγάλη γιατί όταν τελειώσεις με αυτήν, ζεις και χαίρεσαι το αποτέλεσμά της κάθε λεπτό κάθε ημέρας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!