Σχέση από Απόσταση: 3 μυστικά για να διαρκέσει - Men's Bible

Σχέση από Απόσταση: 3 μυστικά για να διαρκέσει

Σχέση από Απόσταση: 3 μυστικά για να διαρκέσει

Είναι δύσκολο να κρατήσει μια σχέση από απόσταση, όταν υπάρχει μεγάλο γεωγραφικό κενό ανάμεσά σας. Αξίζει να την περιμένω, άραγε; Νιώθει όπως και εγώ; Πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει από τόσο μακριά; Μήπως να βγω ραντεβού με την σερβιτόρα; Τουλάχιστον αυτή την βλέπω κάθε μέρα όταν παραγγέλνω καφέ.

Καταλαβαίνω πως νιώθεις. Κανείς δεν τα πάει καλά με τέτοιες σχέσεις. Σου διαλύουν την ψυχολογία. Γνωρίζω πώς είναι όταν λειτουργούν αυτές οι σχέσεις. Γνωρίζω πως είναι όταν δεν λειτουργούν. Πώς είναι να υποφέρεις μακριά από τη σύντροφό σου και πώς είναι να αποφασίζεις ότι δεν πάει άλλο.

Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που πρέπει να έχεις υπόψη σε τέτοιες περιπτώσεις για να κάνεις μια σχέση από απόσταση να διαρκέσει:

#1 Φρόντισε να υπάρχει κάτι για το οποίο ανυπομονείτε

Αυτό που καταστρέφει κάθε σχέση από απόσταση είναι το διαρκές ερώτημα: αξίζει άραγε να την περιμένω; Νιώθει ακόμη για μένα όπως άλλοτε; Βλέπει μήπως άλλους τύπους εκεί που είναι; Και όσο πιο πολύ καιρό μένετε χώρια τόσο περισσότερο αυτές οι αμφιβολίες θα θεριεύουν.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα ραντεβού, μία συνάντησή σας που να την περιμένετε και οι δυο, που να ανυπομονείτε για αυτήν. Αναζητείστε ευκαιρίες. Προσπαθήστε να βρείτε ο ένας δουλειά στην πόλη του άλλου. Προσπαθήστε να πάτε μαζί διακοπές. Προσπαθήστε να συζήσετε ακόμη. Ή σχεδιάστε το.

Όταν θα πάψετε να έχετε κάποια κοινή δραστηριότητα στην οποία να προσβλέπετε, θα πέσετε σε συναισθηματικό τέλμα. Οι σχέσεις, όταν δεν αναπτύσσονται, πεθαίνουν.

Κι όταν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού, είναι πολύ εύκολο να πεθάνει η σχέση. Πρέπει να νιώθετε πως εξελίσσεστε προς κάποια κατεύθυνση. Να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς στον ορίζοντα. Διαφορετικά, αναπόφευκτα θα διαλυθείτε.

#2. Μην βιάζεσαι να κρίνεις

Όταν είσαι μακριά από ένα άτομο ή μία κατάσταση τείνεις να μην τα θυμάσαι, το πρόσωπο ή την κατάσταση, όπως ακριβώς είναι. Κάνεις υποθέσεις, ωραιοποιείς, βγάζεις συμπεράσματα, κρίνεις. Οι υποθέσεις σου μπορεί να είναι υπερβολικές, οι αναμνήσεις σου ωραιοποιημένες, τα συμπεράσματα και οι κρίσεις σου άδικα και αναληθή.

Κάποιες φορές γινόμαστε τρελά ζηλιάρηδες όταν το ταίρι μας είναι μακριά. Θεωρούμε πως ότι ζει και αναπνέει κοντά της, αποτελεί απειλή για την σχέση μας. Γινόμαστε παρανοϊκοί, πες μου ποιος είναι αυτός ο Μιχάλης που γράφει στον τοίχο σου όλη την ώρα, τι πράγμα; Ξάδελφός σου; Και πώς δεν ξέρω εγώ πως έχεις ξαδέλφια, μου κρύβεις πράγματα; Τι πάει να πει μου τον έχεις συστήσει και δεν τον θυμάμαι; Τέλος πάντων, πιάνεις το νόημα.

Άλλοι μπορεί να γίνουν νευρωτικοί, θεωρώντας ότι το κάθε πράγμα που πάει στραβά σημαίνει ότι η σχέση τελείωσε. Ας πούμε αν πέσει το ρεύμα και δεν σου μιλήσει ένα βράδυ η κοπέλα σου στο Skype. Θα κάτσεις ολόκληρη τη νύχτα και θα σκέφτεσαι ότι πάει, αυτό ήταν. Με ξέχασε.

Άλλοι πάλι θεοποιούν το ταίρι τους. Επειδή δεν το βλέπουν κάθε μέρα, το θεωρούν τέλειο ενώ δεν είναι. Είναι αλήθεια πως όταν δεν βλέπεις κάποιον συνέχεια ξεχνάς ευκολότερα ό,τι σε ενοχλεί. Θυμάσαι μονάχα αυτά που σου αρέσουν.

Όλες οι παραπάνω παράλογες φαντασίες δεν βοηθάνε. Όταν είστε μακριά ο ένας από τον άλλο είναι καλύτερα να αποφεύγεις να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό. Να θυμάσαι ότι τίποτα δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά, αν δεν ρωτήσεις την σύντροφό σου.Σχέση από Απόσταση: 3 μυστικά για να διαρκέσει

#3. Κάνε την επικοινωνία σας προαιρετική

Πολλοί σημειώνουν το επόμενο τηλεφωνικό τους ραντεβού με x στο πρόγραμμά τους, σαν ραντεβού με τον οδοντίατρο. Υπάρχουν μάλιστα περιοδικά που ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί και να λειτουργεί για κάποιους ανθρώπους.

Προσωπικά έχω καταλήξει ότι η επικοινωνία θα έπρεπε να είναι αυθόρμητη. Να μιλάτε ο ένας στον άλλο όποτε και όταν θέλετε. Αν πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες και να μην μιλήσετε, ας γίνει έτσι. Μπορεί να έχετε δουλειές. Είναι υγιές να περνάτε ο καθένας κάποιο διάστημα χωρίς να επικοινωνείτε.

Αν προσπαθήσετε να εκβιάσετε την επικοινωνία σας δύο πράγματα μπορεί να συμβούν.

Πρώτον μπορεί να συμβεί να μην έχετε τίποτα να πείτε γιατί τίποτα καινούριο δεν θα έχει συμβεί μεταξύ των προγραμματισμένων σας επικοινωνιών. Μπορεί να μην έχετε καν όρεξη για κουβέντα. Τότε απλώς θα λέτε ανοησίες ο ένας στον άλλο. Θα επικοινωνείτε δηλαδή όχι επειδή θα το θέλετε αλλά επειδή θα πρέπει. Σαν χαλασμένος γάμος ένα πράγμα.

Το δεύτερο που μπορεί να συμβεί όταν εκβιάζετε την επικοινωνία σας είναι ότι ο ένας από τους δυο σας μπορεί να αισθανθεί εγκλωβισμένος χτυπώντας αυστηρό ωράριο κλήσεων. Θα αρχίσετε να τσακώνεστε για το ποιος θυσιάζει περισσότερα για αυτή τη σχέση, ποιος νοιάζεται περισσότερο και, όπως καταλαβαίνεις, τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από τέτοιους καυγάδες.

Το καλύτερο λοιπόν είναι η επικοινωνία σας να είναι προαιρετική. Να μιλάτε όποτε θέλετε, να αντιλαμβάνεστε και οι δύο ότι ο άλλος είναι άτομο με μία ζωή και εκτός από σας και έχει και άλλα πράγματα να κάνει. Να χαίρεστε όταν η ζωή του είναι γεμάτη. Για να λειτουργήσει αυτό πρέπει, φυσικά, να υπάρχει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι. 

#4. Βεβαιώσου ότι η απόσταση είναι προσωρινή

Μία σχέση από απόσταση δεν κρατά χωρίς ελπίδα. Και όταν λέμε ελπίδα, εννοούμε τη βεβαιότητα ότι η απόσταση μεταξύ σας θα είναι προσωρινή και ότι, όταν κάποια στιγμή θα σμίξετε, θα είναι για πάντα (σημείωση: δηλαδή για όσο διαρκέσει η σχέση). Αν και οι δυο δεν το πιστεύετε και δεν παλεύετε για αυτό, η σχέση σας θα φαίνεται εντελώς χωρίς νόημα.

Να θυμάστε, η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πρέπει να μοιράζεστε ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον. Πρέπει να έχετε κοινά ενδιαφέροντα, κοινές αξίες. Κι εκτός από αυτό, πρέπει να αισθάνεστε και οι δυο σας ότι προχωράτε, ότι δουλεύετε προς την πραγμάτωση του κοινού σας στόχου (που είναι να καταλήξετε μαζί, φυσικά).

Η μόνη περίπτωση να δουλέψει μία σχέση εξ’ αποστάσεως, είναι να κάνετε και οι δύο, όσο το δυνατόν συντομότερα, ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να ζήσετε μαζί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται εργασιακά ή οικονομικά. Να βρείτε δουλειές ο ένας στην πόλη του άλλου, που είπαμε πριν. Ουσιαστικά είναι η απόσταση που ωθεί να κάνεις μεγάλες κινήσεις για ένα άτομο που δεν βλέπεις τόσο συχνά.

Αξίζει τον κόπο;

Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Πάντα αξίζει τον κόπο. Ακόμη κι αν η σχέση τελικά καταρρεύσει, θα έχεις διδαχθεί πράγματα από αυτήν. Θα έχεις διδαχθεί πράγματα για τον εαυτό σου, για το πώς αντιμετωπίζεις τη δέσμευση και όλα τα σχετικά.

Από την άλλη, είναι δύσκολο να πεις. Όταν βρίσκεσαι σε σχέση από απόσταση είναι πολλά αυτά που δεν ξέρεις για το άλλο άτομο. Που απλώς τα μαντεύεις, ή έχεις μία αόριστη ιδέα για το πώς θα είναι στην πραγματικότητα.

Μπορεί να ξέρεις την προσωπικότητα του άλλου, ή να νομίζεις πως την ξέρεις. Σίγουρα ξέρεις τι είναι αυτό που σε γοητεύει σε αυτήν.

Αλλά δεν ξέρεις την καθημερινότητά της στην πληρότητά της. Δεν ξέρεις πώς γίνεται το βλέμμα της όταν είναι λυπημένη, δεν ξέρεις τι ακατάστατη που είναι. Δεν ξέρεις αργεί μόνιμα ή αν βρίσκει δικαιολογίες για την απαράδεκτη συμπεριφορά των γονιών της. Δεν ξέρεις αν είναι επικριτική, αν μιλάει δυνατά στον κινηματογράφο όταν προσπαθείς να δεις την ταινία. Δεν ξέρεις παρά ελάχιστα.

Δεν έχεις καν μία ουσιαστική σχέση μέχρι που να είστε πράγματι μαζί. Με σάρκα και οστά. Τότε και μόνο τότε θα έρθετε πραγματικά κοντά. Μπορεί να σου φανεί δυσάρεστο, βαρετό, ενοχλητικό, χωρίς πάθος. Αλλά θα είναι αληθινό. Και το πώς θα λειτουργήσετε στο πλαίσιο της αληθινής αυτής επαφής, θα σας πει και το κατά ποσό η σχέση σας μπορεί να κρατήσει.

Η απόσταση λοιπόν. Από τη μία μας απομακρύνει, από την άλλη μας προφυλάσσει από την πραγματικότητα. Μπορεί να παραβλέψουμε πολλά στο ταίρι μας όταν δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το υφιστάμεθα κάθε ώρα και στιγμή.

Αν μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει μία σχέση από απόσταση; Βεβαίως και μπορεί. Αν λειτουργεί τελικά; Συνήθως όχι. Από την άλλη, οι περισσότερες σχέσεις δεν κρατάνε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψει κάποιος να προσπαθεί.

Για να μπορείς να κάνεις τις σχέσεις σου να διαρκούν, δες εδώ

Τι κάνουμε

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποτελούμε τη νο1 Ακαδημία για την Αυτοβελτίωση του Άνδρα στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να φλερτάρεις, να επικοινωνείς και να ζεις ελεύθερος. Για να σε βοηθήσουμε να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι με επιλογές στη ζωή σου.

Για τον Συγγραφεα

Mentor

Μέντορας όλων και με τεράστια πείρα, έχει σαφή άποψη για τις σχέσεις. Πρεσβεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και ωριμότητα και από τους δύο για να δημιουργούνται σχέσεις που δεν είναι χειριστικές, ώστε να έχουν προϋποθέσεις να κρατήσουν για πολλά χρόνια. Τα άρθρα του συνδυάζουν πάντα την αυτοκριτική που όλοι πρέπει να μπορούμε να κάνουμε, με την δράση που πρέπει να αναλαμβάνουμε για να μην είμαστε έρμαια της τύχης.


Βελτίωσε τα αποτελέσματα σου στο Φλερτ!

Γίνε άμεσα καλύτερος με τις γυναίκες.
x