Ζήλια στη Σχέση: Τι την Προκαλεί; - Men's Bible

Ζήλια στη Σχέση: Τι την Προκαλεί;

Πώς να μην Ζηλεύεις στις Σχέσεις σου, Ζήλια στη Σχέση: Τι την προκαλεί;

Η ζήλια στη σχέση δεν είναι κάτι το σπάνιο. Δεν είναι πάντα εύκολο να μη ζηλέψεις καθόλου. Εκτός φυσικά και αν έχεις πάψει να ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη σύντροφο σου.

Ωστόσο, αν και το να ζηλέψεις λιγο κάποια στιγμή δε θα φέρει την καταστροφή, η έντονη ζήλια μπορεί να γίνει η αιτία εσύ και η κοπέλα σου να τραβήξετε χωριστούς δρόμους.

Το θέμα είναι πως η ζήλια στη σχέση μπορεί έντονα να σε οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές και αποφάσεις που βάζουν φωτιά στην εμπιστοσύνη της συντρόφου σου σε εσένα και στο σεβασμό που σου έχει.

Είναι σημαντικό να μπορείς να διαχειρίζεσαι σωστά τα συναισθήματα σου και να μην επιτρέπεις σε σκέψεις και φόβους να σε οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, σε φωνές και σε ανούσιους καυγάδες.

Τι προκαλεί ζήλια στη σχέση;

Είναι λογικό, όταν έχεις δεθεί με έναν άνθρωπο, να φοβάσαι την απώλεια του. Η απώλεια πονάει και αυτός είναι και ο λόγος που οι χωρισμοί είναι συχνά δύσκολοι ακόμα και όταν είναι κοινή συναινέσει.

Ο φόβος του να φύγει ο άνθρωπος σου από το πλάι σου συχνά προκαλεί ζήλια. Όμως, στην περίπτωση της έντονης ζήλιας, ο φόβος αυτός είναι απλά ένα σύμπτωμα. Η πραγματική αιτία είναι οι πεποιθήσεις σου γύρω από τις σχέσεις, τον εαυτό σου και τις γυναίκες και η ανασφάλεια που προκύπτει από αυτές.

Αν νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός ως άνδρας και δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, εύκολα νιώθεις «απειλή» από άλλους άνδρες.

Αν πάλι έχεις προδοθεί στο παρελθόν από κάποια πρώην που σε απάτησε, μπορεί να έχεις διαμορφώσεις την αυθαίρετη εικόνα πως «οι γυναίκες απατάνε» και έτσι να μην μπορείς να εμπιστευτείς τη νυν σύντροφο σου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλω να πω είναι πως η ζήλια στη σχέση ξεκινάει πρώτα απ’ όλα στο μυαλό και αν καταλαβαίνεις πως ζηλεύεις υπερβολικά, εκεί είναι που πρέπει να εστιάσεις για να την αντιμετωπίσεις.

Η αυτεπίγνωση είναι η αρχή της αλλαγής

Για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το συνειδητοποιήσεις. Ίσως πιστεύεις πως η υπερβολική ζήλια είναι κάτι το προφανές και πως αν ζήλευες αρκετά θα το αντιλαμβανόσουν εύκολα, όμως αυτό δεν ισχύει απαραίτητα.

Οτιδήποτε πατάει τα κουμπιά μας και σχετίζεται με τους φόβους και τις ανασφάλειες το αντιμετωπίζουμε πολλές φορές κάπως αυτόματα. Χωρίς να αφιερώνουμε χρόνο να εξετάσουμε τα πράγματα με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Για να αντιμετωπίσεις τη ζήλια στη σχέση λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να εξετάσεις τις σκέψεις που κάνεις.

Κατάλαβέ τες, γράψε τες σε μια κόλλα χαρτί και αναρωτήσου αν είναι ρεαλιστικές και αν αυτό που σκέφτεσαι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οι σκέψεις που κάνουμε και οι οποίες σχετίζονται με τους φόβους και τις ανασφάλειες μας, έχουν λάθη και σφάλματα λογικής.

Συχνά καταστροφοποιούμε, αποδίδουμε λάθος προθέσεις στη συμπεριφορά των άλλων, αντιμετωπίζουμε απίθανα σενάρια σαν να είναι βεβαιωμένα γεγονότα κλπ.

Και όλα αυτά μας ρίχνουν σε ένα καθοδικό σπιράλ φόβου και άγχους το οποίο μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις.8 τρόποι για να περιορίσεις τη Ζήλια σου, Ζήλια στη Σχέση: Τι την προκαλεί;

Η επικοινωνία είναι το παν

Η σχέση είναι πάνω απ’ όλα συνεργασία. Για να αντιμετωπίσεις τη ζήλια στη σχέση λοιπόν είναι σημαντικό να μιλήσεις στην σύντροφο σου.

Δεν είναι ντροπή να παραδεχτείς πως νιώθεις ανασφάλεια και ζήλια στη σχέση, αρκεί να γίνει με τρόπο ειλικρινή, συνεργατικό (όχι δηλαδή του στυλ «το Χ με κάνει να ζηλεύω οπότε πρέπει να το σταματήσεις») και μη απεγνωσμένο.

Ο στόχος είναι να βοηθήσεις τη σύντροφο σου να καταλάβει καλύτερα και με περισσότερη ακρίβεια πως νιώθεις και γιατί νιώθεις έτσι και να βρείτε τρόπος να ξεπεράσετε μαζί αυτό το θέμα.

Και μόνο το γεγονός πως κάνετε μια ώριμη και ειλικρινή συζήτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας.

Θέλεις να βελτιώσεις τη σχέση σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!