Συναισθηματική Χειραγώγηση : 4 σημάδια για να την καταλάβεις - Men's Bible

Συναισθηματική Χειραγώγηση : 4 σημάδια για να την καταλάβεις

Συναισθηματική Χειραγώγηση : 4 σημάδια για να την καταλάβεις, Τελικά ταιριάζουμε; Πως να καταλάβεις στο ραντεβού αν η κοπέλα σου κάνει, Το ποιες γυναίκες γνωρίζεις και με ποιες καταλήγεις είναι Δική σου Ευθύνη

Μερικές φορές τυχαίνει να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους, είτε συντρόφους είτε φίλους, οι οποίοι νιώθουμε πως μας ρουφάνε την ενέργεια και μας δημιουργούν ανασφάλειες.

Ωστόσο έχουμε αναπτύξει τέτοια συναισθήματα γι’ αυτούς που δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε το κακό το οποίο μας προξενούν και καταλήγουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας, νομίζοντας πως η δική μας συμπεριφορά είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσά μας.

Αν σου έχει συμβεί να έχεις μια σχέση ή μια φιλία στην οποία το άτομο που είχες απέναντί σου, σε έβαζε στην διαδικασία των παραπάνω τότε ίσως έχεις πέσει θύμα στη συναισθηματική χειραγώγηση.

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, τα σημάδια είναι εμφανή εξ αρχής, ωστόσο τα χειριστικά άτομα ξέρουν πολύ καλά πως να πατήσουν στις ευαισθησίες σου και να σου μεταφέρουν τις δικές τους ανασφάλειες, με αποτέλεσμα εκείνοι να φαίνονται ειλικρινείς και να παγιδεύουν εσένα μέσα στη σχέση μη δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο.

Είναι σύνηθες να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σαν θύμα και να επιδιώκουν να εμφανίσουν στην επιφάνεια όλους τους φόβους και ανασφάλειές σου σε σημείο προσωπικής σου εξάντλησης.

Πως αναγνωρίζουμε όμως τα σημάδια, τα οποία υποδεικνύουν πως έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με έναν χειριστικό άνθρωπο;

#1 Δεν θέλει την προσωπική σου ανέλιξη

Ένα χειριστικό άτομο, δυσκολεύεται να βλέπει τον σύντροφο που έχει δίπλα του να εξελίσσεται σε όλους τους τομείς. Λόγω της δικής του ανασφάλειας θέλει να έχει το πάνω χέρι σε μια σχέση και να ασκεί εξουσία πάνω του.

Εάν εσύ έχεις επιτυχίες σε προσωπικούς τομείς και οδεύεις προς την υλοποίηση των στόχων σου, εκείνο θα προσπαθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να σε ρίξει συναισθηματικά, δημιουργώντας σου ενοχές που εσύ προχωράς σε αντίθεση με εκείνο που μένει πίσω.

Μέσω άσχημων συμπεριφορών και προσωπικών επιθέσεων θα σε οδηγήσει στο σημείο που δε θα ευχαριστιέσαι την οποιαδήποτε επιτυχία σου και θα αναρωτιέσαι αν όντως είχε νόημα να καταφέρεις τον στόχο σου.

#2 Σου ρουφάει την ενέργεια

Είναι το πιο τρανταχτό σημάδι που δείχνει πως η συναισθηματική χειραγώγηση σού έχει χτυπήσει την πόρτα. Συχνά αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται και ως τοξικοί. Είναι εκείνοι που δε θέλουν σε καμία περίπτωση να «υπερτερείς» συναισθηματικά από εκείνους.

Σου δείχνουν πως χαίρονται μαζί σου, αλλά στην πραγματικότητα θα παρατηρήσεις πως κάθε φορά που σε βλέπουν ευδιάθετο θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημά τους στην επιφάνεια για να σου δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα. Όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερο οδεύεις προς την μιζέρια, φτάνοντας στο σημείο να μην ευχαριστιέσαι το παραμικρό.

#3 Δεν αναλαμβάνει ευθύνες

Αν και έχει αντίληψη των πραγμάτων, ένα χειριστικό άτομο δε θα αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αν προκύψει ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τη σχέση σας δε θα παραδεχτεί πως έσφαλε, ούτε θα προσπαθήσει να βρει μια λύση.

Αντιθέτως, θα σε αναγκάσει να πάρεις εσύ την ευθύνη, ακόμη και αν με αυτό μπορεί να βλάψεις ψυχικά τον εαυτό σου και τα προσωπικά σου θέλω. Θα παραμείνει απλώς ένας θεατής τη συγκεκριμένη περίοδο στη σχέση σας, αφήνοντάς σε ξεκρέμαστο και δημιουργώντας σου την εντύπωση πως ήταν μια δική σου μάχη εξ αρχής και πως εσύ είσαι αυτός που πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με οποιοδήποτε κόστος.Συναισθηματική Χειραγώγηση : 4 σημάδια για να την καταλάβεις

#4 Καταπατά τα όριά σου

Η χειραγώγηση συνδέεται άρρηκτα με την καταπάτηση των προσωπικών σου ορίων. Το άτομο που έχεις, πραδείγματος χάριν, για σύντροφο βρίσκει σίγουρα κάποιον τρόπο να σου προκαλέσει «ασφυξία». Ίσως κάποια φορά στη ζωή σου, έχει τύχει να ασφυκτιάς και να νιώθεις και κυριολεκτικά και μεταφορικά πως δεν μπορείς να αναπνεύσεις.

Δεν σου αφήνει προσωπικό χώρο και ανεξαρτησία αλλά αντίθετα «απαιτεί» σε οτιδήποτε να έχεις την έγκρισή του και να το υλοποιείτε μαζί, ανεξαιρέτως αν χρειάζεσαι χρόνο και χώρο για τον εαυτό σου. Συχνά τέτοιους ανθρώπους τους νιώθεις σαν παράσιτα στη ζωή σου μην ξέροντας πως να απαλλαγείς από αυτά, καθώς παράλληλα σε κάνουν να τους νιώθεις απαραίτητος.

Αν λοιπόν, έχεις βρεθεί ή βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τα παραπάνω περιστατικά, τότε ήρθε η ώρα να δράσεις και να καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να διαχωρίσεις τα λόγια από τις πράξεις τους. Ακριβώς επειδή αδυνατούν να πράξουν και να αναλάβουν ευθύνες είναι «άσσοι» στο λεκτικό κομμάτι.

Αν κάνεις μια σύντομη αναδρομή και αντιληφθείς πως ήταν αμέτοχοι σε καταστάσεις και παρ’ όλα αυτά σου δημιούργησαν μια «λεκτική δυσφορία», τότε θα συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχει λόγος να συμπεριλαμβάνεις τέτοια άτομα στη ζωή σου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να αποστασιοποιηθείς για ένα μικρό χρονικό διάστημα από κοντά τους. Αν και δύσκολο, μόνο μόλις σταματήσει να υπάρχει μια καθημερινή επιρροή πάνω σου θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τα σημάδια και να έχεις μια καθαρή εικόνα στο μυαλό σου.

Το «δηλητήριο» το οποίο δρούσε στον οργανισμό σου για ένα χρονικό διάστημα, θέλει λίγο καιρό για να διαλυθεί και να μπορέσεις να δράσεις αποτελεσματικά, αποκλείοντας τους από τη ζωή σου.

Έχει μπλέξει σε μια σχέση που περιλαμβάνει χειραγώγηση; Έλα να μιλήσουμε

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!