Συναισθηματικό Δηλητήριο: Πως οι Τοξικοί Άνθρωποι σε καταβάλουν - Men's Bible

Συναισθηματικό Δηλητήριο: Πως οι Τοξικοί Άνθρωποι σε καταβάλουν

Συναισθηματικό Δηλητήριο: Πως οι Τοξικοί Άνθρωποι σε καταβάλουν

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως δεν αποτελούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ευχάριστη παρέα. Υπάρχουν άτομα που η επαφή μαζί τους σε καταβάλει και σε ρίχνει συναισθηματικά, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη πως εκείνοι είναι κακοί, μοχθηροί ή τοξικοί άνθρωποι.

Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που όχι απλά δεν αποτελεί ευχάριστη παρέα, αλλά απειλεί και υπονομεύει κάθε προσπάθεια σου για εξέλιξη και βελτίωση.

Εκείνοι που με το που πας να ανοίξεις τα φτερά σου για να σηκωθείς, σε τραβούν πάλι κάτω.

Αυτή η ευρύτερη ομάδα ανθρώπων – που με άνεση αποκαλούμε τοξικούς – φθονούν την πρόοδο σου για διάφορους λόγους.

Ίσως γιατί πιστεύουν πως αν αλλάξεις δε θα είσαι πια στη ζωή τους. Ίσως γιατί η δική σου εξέλιξη εκθέτει τη δική τους αδυναμία να παλέψουν για να αλλάξουν τη δική τους ζωή. Ίσως γιατί η ίδια η ιδέα της αλλαγής, του να πάψουν τα πράγματα να είναι όπως έχουν μάθει, τους απειλεί.

Οι αιτίες όμως έχουν μικρότερη σημασία από το αποτέλεσμα, το οποίο συχνά παίρνει τη μορφή θυμού, αγανάκτησης, χειραγώγησης ή κακομεταχείρισης

Κάθε δυνατή στιγμή μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με τοξικούς φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους που (ασυνείδητα τις περισσότερες φορές) υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία σου.

Για αυτό το λόγο, το να αναγνωρίσεις ποια είναι αυτά τα άτομα και να τα βγάλεις από τη ζωή σου, αποτελεί το κρισιμότερο βήμα για την επιτυχία και την ευτυχία σου.Συναισθηματικό Δηλητήριο: Πως οι Τοξικοί Άνθρωποι σε καταβάλουν

Τα σημάδια ενός τοξικού ανθρώπου

Για αρχή, η λέξη «τοξικός άνθρωπος» χρησιμοποιείται πλέον υπερβολικά συχνά. Για αυτό, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε την έννοια της.

Κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν σαν η ζωή να τους σέρνει με το ζόρι. Είναι ενοχλητικοί, δύσκολοι, απαιτητικοί και γενικά δυσάρεστοι σαν παρέα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι «τοξικοί» με την αυστηρή έννοια του όρου. Είναι απλά ανεπιθύμητη παρέα και ίσως να θες να κρατήσεις λίγη απόσταση από αυτούς, αλλά δεν επείγει να τους βγάλεις από τη ζωή σου εντελώς.

Η τοξικότητα των ανθρώπων δεν είναι ίδια και κατά κάποιο τρόπο, υφίσταται ως ένα φάσμα.

Στη μια άκρη έχεις τον παλιό φίλο και συμμαθητή – που είτε γιατί νιώθει μόνος, είτε γιατί έχει δεθεί πολύ μαζί σου – δε σταματά να γκρινιάζει για το πόσο λίγο χρόνο περνάτε μαζί.

Στην άλλη άκρη έχεις την τρελή πρώην. Εκείνη που ακόμα και τώρα, μέσα από τη χειραγώγηση και το δράμα, πυροδοτεί μέσα σου εκρήξεις οργής και συναισθηματικού πόνου.

Ο φίλος σου μπορεί να είναι εκνευριστικός αλλά δεν είναι τοξικός. Η τρελή πρώην όμως είναι.

Επίσης παίζουν ρόλο η ανοχή και η αντοχή του καθενός σε τοξικές συμπεριφορές. Ο καθένας έχει διαφορετικά όρια και «σπάει» σε διαφορετικές καταστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να αποφασίσεις πότε πρέπει να κρατήσεις απόσταση από κάποιον και πότε πρέπει απλά να βγει εντελώς από τη ζωή σου. Οι διαχωριστικές γραμμές της τοξικότητας και της μη τοξικότητας είναι θολές και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Όμως το θέμα του άρθρου είναι οι πραγματικά τοξικοί άνθρωποι – εκείνοι που μολύνουν τη διάθεση σου, που αναπτύσσονται σαν ξενιστής και που παίρνουν τον έλεγχο της ζωής σου.

Και αυτούς, τους καταλαβαίνεις από τις παρακάτω συμπεριφορές.

Θες να βγάλεις τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου; Δες εδώ

#1 Οι τοξικοί άνθρωποι προσπαθούν να σε ελέγξουν

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, εκείνοι που δεν ελέγχουν τη ζωή τους, τείνουν να θέλουν να ελέγχουν τη δική σου. Οι τοξικοί άνθρωποι ψάχνουν τρόπους να ελέγξουν τους άλλους – είτε με εμφανείς μεθόδους, είτε με διακριτική χειραγώγηση – γιατί είναι εξαιρετικά ανασφαλείς και παραδίδονται στα συναισθήματα τους.

Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν άβολες για εκείνους καταστάσεις ή να αναλάβουν ευθύνες.

#2 Οι τοξικοί άνθρωποι αγνοούν τα όρια σου

Αν λες μόνιμα σε κάποιον να πάψει να φέρεται με συγκεκριμένο τρόπο και εκείνος συνεχίζει, τότε το άτομο αυτό είναι πιθανόν τοξικό. Ο σεβασμός των ορίων που θέτουν οι άλλοι, βγαίνει αβίαστα σε ισορροπημένους ενήλικες. Όμως ο τοξικός άνθρωπος θριαμβεύει καταπατώντας τα όρια αυτά.

#3 Οι τοξικοί άνθρωποι παίρνουν χωρίς να δώσουν

Το δούναι και λαβείν και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις αποτελούν τον πυρήνα μιας ώριμης ανθρώπινης σχέσης. Κάποιες στιγμές χρειάζεσαι στήριξη εσύ, άλλες φορές χρειάζεται στήριξη ο φίλος, ο αδερφός ή η σύντροφος σου. Σε κάθε περίπτωση το ισοζύγιο στο τέλος είναι σχεδόν ισοσκελισμένο.

Με έναν τοξικό άνθρωπο ωστόσο, η κατάσταση διαφέρει. Εκείνος θέλει πάντα να παίρνει ότι μπορεί από εσένα. Και όσο εσύ δείχνει διαθέσιμος να υποχωρήσεις και να το δώσεις, εκείνος θα συνεχίζει να πιέζει, να περνάει τα όρια σου και να παίρνει, χωρίς να δίνει πίσω.

#4 Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν πάντα «δίκιο»

Οι τοξικοί άνθρωποι θέλουν πάντα να έχουν δίκιο ακόμα και όταν δεν έχουν. Σπάνια παραδέχονται τα λάθη τους όταν παρεκτρέπονται, όταν πέφτουν έξω στη λογική τους και γενικά όταν τα κάνουν θάλασσα.

Και όχι μόνο αυτό. Για να αποφύγουν να τους κατηγορήσουν για λάθη και αστοχίες, οι τοξικοί άνθρωποι καταφεύγουν εύκολα στο ψέμα.

Φυσικά δε μιλάω για μικρά και αθώα ψεματάκια ή το να μιλάει κανείς με μια δόση υπερβολής. Μιλάω για οφθαλμοφανή και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανειλικρίνειας. Συμπεριφορές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι μόνιμα αν μπορείς να τους εμπιστευτείς και να βασιστείς πάνω τους.

#5 Οι τοξικοί άνθρωποι λατρεύουν να παριστάνουν το θύμα

Ίσως το πιο κλασικό σημάδι ενός τοξικού ανθρώπου είναι πως παριστάνει μόνιμα το θύμα.

Λατρεύει να παίζει αυτό το ρόλο και ψάχνει μόνιμα αφορμές για να εκφράσει το πόσο καταπιεσμένος, ταπεινωμένος και περιθωριοποιημένος νιώθει ακόμα και όταν δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αυτή η ανάγκη να παίξει το θύμα, ωθεί τον τοξικό άνθρωπο στο να εκτοξεύει παράπονα και κατηγορώ προς πάσα δυνατή κατεύθυνση. Η γκρίνια, ο πεσιμισμός και ο θυμός του μολύνουν το περιβάλλον και ρίχνουν τους ανθρώπους γύρω του.

Μέρος ωστόσο της νοοτροπίας του θύματος, προέρχεται από την βαθειά επιθυμία του τοξικού ανθρώπου να αποφύγει την ευθύνη της ζωής του.

Αυτή είναι και η κεντρική ρίζα του προβλήματος.

Γιατί όταν ο κόσμος και η τύχη μόνιμα του εναντιώνονται, τότε οι επιλογές και οι πράξεις του δεν μπορούν να είναι υπεύθυνες για την ποιότητα της ζωής του. Απλά είναι «άτυχος και έτσι είναι τα πράγματα».

Κάποιες φορές το να απομακρύνεις έναν άνθρωπο από τη ζωή σου, έστω και για λίγο, είναι μια επίπονη συναισθηματικά διαδικασία. Όμως στην περίπτωση των τοξικών ανθρώπων, αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να κάνεις.

Τα πιο πάνω χαρακτηριστικά θα σε βοηθήσουν να διαγνώσεις αν έχεις τοξικά άτομα στη ζωή σου ακόμα και αν το μοτίβο της τοξικότητας δεν είναι άμεσα ορατό.

Στην πραγματικότητα η τοξικότητα εύκολα αγνοείται για χρόνια μέχρι τη στιγμή που σταματάς και συλλογίζεσαι τι συμβαίνει. Και εκεί είναι που καταλαβαίνεις πως κάτι πρέπει να κάνεις. Για τη δική σου ψυχική υγεία αλλά και για τη δική εξέλιξη και ευτυχία.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!