Η τέχνη του να είσαι Ήρεμος – Πως και Γιατί - Men's Bible

Η τέχνη του να είσαι Ήρεμος – Πως και Γιατί

Η τέχνη του να είσαι Ήρεμος – Πως και Γιατί

Σίγουρα συμβαίνουν πολλά εκεί έξω στον κόσμο. Και είμαι σίγουρος ότι συμβαίνουν και πολλά στη ζωή σου. Το να μπορείς να παραμείνεις ήρεμος ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις είναι πραγματική τέχνη. Στην ουσία, το να μπορείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία, με οτιδήποτε κι αν καταπιάνεσαι.

Μια μικρή ιστορία

Ο ήρωας μας, ας τον ονομάσουμε Μιχάλη για ευκολία, βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση στο γραφείο. Ξέρει ότι έχει δίκιο και αυτό τον πνίγει. Καθώς δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί σωστά, μπαίνει στο γραφείο του διευθυντή του και βάζει τις φωνές. Λέει αυτά που έχει να πει με επιθετικό ύφος και μετά σηκώνεται και φεύγει. Συγχαρητήρια, μόλις έχασες το δίκιο σου Μιχάλη. Ακόμα κι αν έχεις όλο τον κόσμο με το μέρος σου, έχασες την ψυχραιμία σου και αυτό σε έκανε να φαίνεσαι μικρός, αδύναμος και χωρίς αυτοέλεγχο.

Γυρίζοντας σπίτι, ο Μιχάλης παραμένει τσαντισμένος γιατί στην πραγματικότητα δεν διεκδίκησε τίποτα. Απλά, φώναξε και έφυγε. Αυτό τον τρώει εσωτερικά, του προκαλεί ένταση και αδυνατεί να το εκτονώσει. Στην κυριολεξία τον αρρωσταίνει.

Πιστεύω καταλαβαίνεις σε τι αναφερόμαστε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις χάσει τον έλεγχο έστω και μία φορά στη ζωή σου. Όσο λιγότερες φορές σου έχει συμβεί, τόσο το καλύτερο για εσένα. Παραμένοντας ήρεμος όμως και διατηρώντας την ψυχραιμία σου, έχεις να κερδίσεις πάρα πολλά.

Οφέλη

Αναπτύσσοντας την ικανότητα να παραμένεις ήρεμος κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις πιο αποτελεσματικά τα επίπεδα άγχους στη ζωή σου. Επίσης έχεις καλύτερο έλεγχο των καταστάσεων και των συναισθημάτων σου. Διατηρώντας τον έλεγχο, μπορείς να εκφραστείς πολύ πιο εύκολα και να δηλώσεις αυτό που θες.

Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχεις αυτό τον έλεγχο και την ηρεμία πρέπει να έχεις αυξημένη συνειδητότητα.  Με απλά λόγια, να ξέρεις ποιος είσαι και που βρίσκεσαι. Ξέρω, πολλές φορές είναι δύσκολο, ειδικά όταν για πολλά χρόνια δεν ξέρεις που βαδίζεις και τι θες να πετύχεις στη ζωή σου.

Η τέχνη του να είσαι Ήρεμος – Πως και ΓιατίΗ τέχνη του να είσαι Ήρεμος – Πως και Γιατί

Άρα μήπως ήρθε η ώρα να το ανακαλύψεις;

Βασική αρχή λοιπόν, είναι να εντοπίσεις τις αδυναμίες σου. Είτε έχεις μόνο μία (λέμε τώρα) ή εκατό, είναι σημαντικό να τις αναγνωρίσεις και φυσικά να τις αποδεχτείς.

«Δηλαδή φίλε, μου λες να παραδεχτώ ότι δεν είμαι τέλειος;» Βασικά ναι. Όχι όμως με τον παιδιάστικο τρόπο του «Έλα μωρέ, κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι κάνουμε λάθη». Με τον τρόπο του «Ναι, αναγνωρίζω ότι έχω αδυναμίες και ατέλειες και δουλεύω για να τις διορθώσω». Τον πραγματικό και αντρικό τρόπο. Είναι σημαντική αρετή να μπορείς να αναγνωρίσεις τα λάθη και τα ελαττώματα σου και φυσικά είναι μεγαλύτερη αρετή να μπορείς να τα διορθώσεις.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας όμως, αν ξέρεις ποια είναι τα ελαττώματα σου, τότε δεν θα θίγεσαι, ούτε θα θυμώνεις όταν θα στα επισημαίνουν. Αυτό θα σε βοηθήσει γιατί δεν θα θολώνει το μυαλό σου και θα μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά. Έτσι θα έχεις ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία και δεν θα αφήνεσαι έρμαιο του θυμού και της έντασης σου.

Φυσικά μπορείς να επιστρέψεις σπίτι και να τα σπάσεις όλα αν αυτό σε βοηθάει να ηρεμήσεις. Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις μπροστά σε άλλους.

Η ηρεμία θα σου δώσει διαύγεια στη σκέψη σου και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις και υπομονή. Όσο θα παραμένεις σε έλεγχο θα διαπιστώσεις ότι τα προβλήματα σου λύνονται πιο εύκολα, το οποίο είναι λογικό αν σκεφτείς ότι πλέον θα είσαι πιο συγκεντρωμένος όταν θα ψάχνεις για λύσεις. Όλη αυτή η διαδικασία θα ενισχύσει και την αυτοπεποίθηση σου οπότε θα αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο με πιο καθαρή και αισιόδοξη ματιά.

Απλή άσκηση

Αν χάνεις συχνά τον έλεγχο, κάνε στον εαυτό σου μερικές ή όλες από τις παρακάτω ερωτήσεις την στιγμή που συμβαίνει για να εντοπίσεις την πηγή του προβλήματος.

  • Τι με κάνει να χάνω τον έλεγχο;
  • Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή άτομο που το πετυχαίνει αυτό;
  • Πως αντιδρώ και γιατί;
  • Αυτή η αντίδραση πως με επηρεάζει;
  • Θα μπορούσα να αντιδράσω διαφορετικά;

Σιγά σιγά θα μάθεις να διατηρείς τον έλεγχο και στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι θα μπορείς ακόμη και να κατευθύνεις τις καταστάσεις προς όφελός σου.

Σε όλη αυτή την διαδικασία να πούμε ότι οι γυναίκες προτιμούν έναν άντρα με αυτοέλεγχο και δυναμισμό παρά έναν που χάνει την ψυχραιμία και που χτυπιέται πάνω κάτω σαν μικρό παιδάκι. Ίσως θες να το σκεφτείς αυτό την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι θες να αρχίσεις να χοροπηδάς γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις τα νεύρα σου.

Καλή συνέχεια.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!