Αυθεντικότητα: Τελικά τι Σημαίνει να είσαι ο Εαυτός σου; - Men's Bible

Αυθεντικότητα: Τελικά τι Σημαίνει να είσαι ο Εαυτός σου;

Αυθεντικότητα: Τελικά τι σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου;

Κάποια στιγμή την έδωσαν και σε σένα αυτή τη συμβουλή, είμαι βέβαιος. Όταν βγαίνεις για να φλερτάρεις, απλά να είσαι ο εαυτός σου.

Πιθανώς η πιο άχρηστη συμβουλή που θα μπορούσε ποτέ να σου δοθεί. Στο κάτω -κάτω εννοείται πως θέλεις να είσαι με ανθρώπους που σε αγαπούν για αυτό που είσαι, και όχι για τα όποια κατορθώματά σου ή την όποια περιουσία σου.

Να είσαι λοιπόν ο εαυτός σου. Θα βρεις την ιδανική γυναίκα για σένα εκεί που δεν το περιμένεις. Δύο συμβουλές τόσο χιλιοειπωμένες που καταντούν άχρηστες και κλισέ. Κι ωστόσο αποτελούν την αλφαβήτα των ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι ειλικρινείς μαζί μας και ότι θέλουν απλώς να μας βοηθήσουν.

Η συμβουλή να είσαι ο εαυτός σου μοιάζει πλέον να λέγεται όταν δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο να ειπωθεί. Είναι μία γενικότητα και όπως όλες οι γενικότητες, δε σημαίνει σχεδόν τίποτα.

Από την άλλη όμως, δεν είναι και εντελώς λάθος.

Η αξία της αυθεντικότητας

Πολύ συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να γίνουν κάτι που δεν είναι. Προσπαθούν, ας πούμε, να πείσουν τους άλλους και τους εαυτούς τους ότι ανήκουν σε άλλη «κοινωνική τάξη». Υποθέτουν πως οι επιτυχημένοι και οι μοδάτοι, έχουν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά και προσπαθούν να υιοθετήσουν και να αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά.

Υπερβάλλουν όταν μιλάνε για τον εαυτό τους, για τις δουλειές τους, προσπαθώντας να δείξουν πιο σπουδαίοι και πιο πλούσιοι από όσο είναι. Λένε ιστορίες για πρώην πανέμορφες κοπέλες τους που δήθεν τους ζήλευαν τρελά. Ξοδεύουν εξωφρενικά ποσά στις εξόδους τους, προκειμένου να δείξουν ευκατάστατοι και κοινωνικά ισχυροί.

Χρησιμοποιούν έξυπνες ατάκες για να δείξουν ετοιμόλογοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Προσπαθούν να θαμπώσουν τους άλλους, τις γυναίκες επί του προκείμενου, ή τουλάχιστον να τις ζαλίσουν με το βομβαρδισμό γκλαμουριάς και των τσιτάτων που εξαπολύουν.

Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι στην ουσία αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να παραστήσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι.

Όσο όμως και αν προσποιηθείς ότι είσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι, εσωτερικά παραμένεις ο ίδιος. Και αυτό που υπάρχει εσωτερικά θα βρει τον τρόπο και θα βγει στην επιφάνεια αργά ή γρήγορα.

Στοιχεία της προσωπικότητάς σου, του αληθινού σου εαυτού, πάντοτε θα αναδύονται μέσα από το περιποιημένο πλην δανεισμένο σου λούστρο. Και όσο πιο πολύ έχεις προσπαθήσει να δείξεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι, τόσο πιο μεγάλη και πιο τραγική θα είναι η διαφορά μεταξύ του φαίνεσθαι και του είναι, τόσο πιο αβυσσαλέο το χάσμα.

Θα φαίνεται σαν άλλα να λες και άλλα να κάνεις. Το να προσπαθήσεις να εμμείνεις στην επίκτητη αυτή περσόνα, θα σε εξουθενώσει ψυχολογικά. Και πάνω από όλα, δεν είναι διόλου τίμιο σα συμπεριφορά. Αυθεντικότητα: Τελικά τι σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου;

Κάποιες φορές όμως ο «εαυτός» σου είναι που σε κρατάει πίσω

Αυτό σημαίνει ότι ο εαυτός σου μπορεί να μην είναι πάντα μα πάντα τόσο ελκυστικός. Και λέγοντας ελκυστικός, φυσικά δεν εννοούμε να έχεις τέλεια ζυγωματικά, να χτυπάς 300 έλξεις κάθε πρωί και να κόβεις σκοινί με τα δόντια σου. Οι άνθρωποι είναι πλάσματα περίπλοκα, με πολλά επίπεδα. Το να είναι κάποιος ελκυστικός δεν είναι ζήτημα αυστηρά επιφανειακό.

Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο αυτό που υπάρχει στην επιφάνεια, υπάρχουν και τα εσωτερικά θέματα της προσωπικότητά μας που επηρεάζουν.

Υπάρχουν βεβαίως θέματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την εξωτερική εμφάνιση. Αν κάποιος έχει ένα άθλιο κούρεμα ή φοράει ρούχα που δεν του ταιριάζουν, τότε το μήνυμα που περνάει είναι ότι δεν ενδιαφέρεται αληθινά για τον εαυτό του.

Η ατημέλητη εμφάνισή του τονίζει ακόμη περισσότερο τις όποιες του ατέλειες, ενώ κάποιος που δεν αγαπά και δεν ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, πώς είναι ποτέ δυνατόν να προσελκύσει την αγάπη και το ενδιαφέρον των γύρω του; Επίσης είναι σημαντικό να είσαι πάντα καθαρός, διότι το αντίθετο, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι διόλου ελκυστικό.

Υπάρχουν και ζητήματα που βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια, αλλά δε φαίνονται και εντελώς με την πρώτη, όπως το άσχημο ντύσιμο ή το άλουστο μαλλί. Κάποιος μπορεί να μην έχει παρά ελάχιστη κοινωνική εμπειρία, για παράδειγμα. Μπορεί να κάνει άσχημα αστεία και να καταλήγει να τρομάζει τους ανθρώπους προκειμένου να τραβήξει την προσοχή. Είναι προβληματικές αυτές οι συμπεριφορές αλλά με λίγη προσπάθεια διορθώνονται.

Υπάρχουν και προβλήματα ωστόσο που έχουν τη ρίζα τους ακόμη βαθύτερα. Αν ο πραγματικός, αληθινός εαυτός σου είναι ένα ον γεμάτο πικρία επειδή δεν του κάθονται όσες γυναίκες πιστεύει ότι θα έπρεπε να του κάθονται, τότε είναι καλύτερα να συγκρατήσεις κάπως αυτόν τον υπερφίαλο αληθινό εαυτό.

Μπορεί να είσαι καλός ή να πιστεύεις ότι είσαι, αλλά ο κόσμος δε σου οφείλει την προσοχή και το ενδιαφέρον του. Αν ο αληθινός σου εαυτός είναι ένα ον γεμάτο αρνητισμό, επίκριση, γρουσουζιά και καχυποψία, τότε επίσης είναι καλύτερα να τον συγκρατείς που και που. Κανείς δε θέλει τη συντροφιά ενός τέτοιου χαρακτήρα.

Αν είσαι αγενής με τους άλλους με το πρόσχημα ότι μιλάς ειλικρινά και λες ελεύθερα τη γνώμη σου χωρίς να χαϊδεύεις αυτιά, να ξέρεις ότι πιθανότατα θα δυσκολεύεσαι να βρίσκεις νέους φίλους και εραστές, καθώς οι άνθρωποι γενικά προτιμάνε ανθρώπους που τους κάνουν να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους και τους δείχνουν εκτίμηση και ενδιαφέρον και δεν τους βομβαρδίζουν με διαρκή κριτική.

Επίσης, ο τρόπος της ζωής σου έχει άμεση σχέση με το πότε και πόσο εύκολα θα βρεις κάποια για να σχετιστείς. Αν είσαι κλεισμένος μέσα παίζοντας Playstation ή αν η όλη σου επικοινωνία εξαντλείται διαδικτυακά, τότε είναι βέβαιο πως έχεις περιορίσει τις πιθανότητές σου σε ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Θες να βγάζεις κι εσύ την καλή έκδοση του εαυτού σου προς τα έξω; Δες εδώ

Γνώθι Σαυτόν

Για να είσαι ο εαυτός σου, πρέπει πρώτα να γνωρίσεις τον εαυτό σου. Είτε είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή σου, είτε όχι, πρέπει ανά πάσα στιγμή να είσαι πρόθυμος να κάνεις την αυτοκριτική σου. Να εξετάσεις ποιος πραγματικά είσαι, με τιμιότητα και ειλικρίνεια.

Αυτό σημαίνει να μη φοβάσαι να πάρεις την ευθύνη της ζωής σου, των πράξεών σου, της συμπεριφοράς σου. Στο κάτω –κάτω εσύ είσαι υπεύθυνος για το τι είσαι και για το τι έχεις γίνει.

Αυτογνωσία σημαίνει να μπορείς να αναγνωρίσεις τα σφάλματά σου και να επωμιστείς την ευθύνη τους, χωρίς να προσπαθείς να τα ρίξεις σε άλλους. Το να σου φταίνε μονίμως οι άλλοι είναι ανειλικρινές, αντιπαραγωγικό και δε σε αφήνει να γίνεις ο κυρίαρχος της ζωής και του εαυτού σου.

Το να σου πάνε όλα στραβά δε σημαίνει ότι είσαι ο μοναδικός καλός σε έναν άθλιο κόσμο. Και αν εξακολουθούν να σου πηγαίνουν όλα στραβά, πρέπει να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο ότι ο μοναδικός κοινός παρονομαστής στις κακοτυχίες σου είσαι εσύ ο ίδιος.

Παράλληλα όμως πρέπει να μπορείς να αναγνωρίσεις και τα θετικά σημεία στον εαυτό σου. Πολύ συχνά οι άνθρωποι μεμψιμοιρούν για τα ελαττώματά τους και παραβλέπουν τελείως τα προτερήματά τους ή τις δυνατότητές τους. Πιστεύουν ότι δεν έχουν κανένα σημαντικό ταλέντο, ή τίποτα χρήσιμο μέσα τους. Είναι ευκολότερο καμιά φορά να υπερδιογκώνεις τα στραβά, από το να εκτιμάς τα όμορφα πράγματα που μπορείς και έχεις.

Είναι εξίσου αντιπαραγωγικό να αγνοούμε τις καλές μας πλευρές αλλά και να αρνούμαστε την ευθύνη των σφαλμάτων μας.

Μπορείς να βρεις τον πραγματικό εαυτό σου. Μπορείς να γίνεις αυτός που πάντα ήθελες να είσαι και πίστευες πως ποτέ δε θα το κατάφερνες. Αν το αποφασίσεις, αν το βάλεις στόχο, μπορείς να το επιτύχεις.  Θα είμαστε όλοι εδώ, για να σε βοηθήσουμε να το πετύχεις.

Και όταν θα γνωρίσεις τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να τον βελτιώσεις. Και όταν το κάνεις αυτό, θα μπορείς άφοβα να είσαι ο εαυτός σου και να το δείχνεις.

Τελικά, μήπως η συμβουλή «να είσαι ο εαυτός σου», είναι η καλύτερη δυνατή;

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!