Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες; - Men's Bible

Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες;

Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες;, Μην προσπαθείς να είσαι χαρούμενος

Το ασύλληπτο πρόβλημα με το κυνήγι της ευτυχίας, είναι πως μοιάζει σα να ψάχνεις για θησαυρό στην αθέατη πλευρά ενός ουράνιου τόξου.

Σκέψου το λίγο, τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος;

Αν και οι πιθανές απαντήσεις είναι πολλές, υπάρχουν μερικές σταθερές αξίες. Όπως για παράδειγμα, περισσότερα λεφτά, περισσότερο σεξ, περισσότερη φήμη και αναγνώριση, περισσότερα ταξίδια και περιπέτειες κ.ο.κ.

Η λέξη κλειδί εδώ είναι το περισσότερο. Θες να γίνεις ευτυχισμένος, άρα θες και περισσότερο απ’ όλα εκείνα που σε ικανοποιούν, που απολαμβάνεις και που σου προκαλούν ευφορία.

Συνεπώς οι στόχοι σου περιστρέφονται γύρω από αυτά τα οποία και κυνηγάς μανιωδώς για να τα αποκτήσεις.

Λίγοι όμως άντρες κατακτούν πραγματικά τα όνειρα τους. Και ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί κάθε φορά που κάποιος πάει να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει όσο ψηλότερα μπορεί, τα αρνητικά συναισθήματα τον αποτρέπουν.

Επώδυνες αναμνήσεις, ανεπαρκής αυτοπεποίθηση, ντροπή και ο φόβος της πτώσης και της συντριβής.

Στην απόπειρα του, λοιπόν, να πετύχει τους στόχους του, να διεκδικήσει μια πιο ικανοποιητική ζωή και να γίνει πιο ευτυχισμένος, ο μέσος άντρας ψάχνει μανιωδώς τρόπους για να απαλλαγεί απ’ όλα αυτά.

Όσο όμως τα πολεμάει και τα καταπιέζει, τόσο πιο ισχυρά γίνονται.

Και το πρόβλημά του ξεκινάει από το πως αντιμετωπίζει την ευτυχία, την επιτυχία και τον εαυτό του.

Η Ευτυχία και η επιτυχία είναι το στάνταρ

Ποιο είναι το πιο κλισέ τέλος για ένα βιβλίο ή μια ταινία;

Προφανώς εκείνο που παρά τις δυσκολίες, τα στραβά, τα εμπόδια, όλα τελικά πάνε καλά. Ο ήρωας σώζει τον κόσμο, νικάει το κακό και κερδίζει τη μοιραία δεσποσύνη.

Κάπως έτσι, τελειώνουν- λίγο πολύ- όλες οι ταινίες, τα παραμύθια, τα μυθιστορήματα και αυτό γιατί λατρεύουμε τα happy endings.

Θέλουμε ο ήρωας με τον οποίο έχουμε ταυτιστεί να τα καταφέρει, να ξεπεράσει τα εμπόδια, να κερδίσει. Είμαστε κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στα success stories και τα ωραία τέλη.

Όμως τι επιπτώσεις έχει αυτό σε εμάς; Τι μας διδάσκει για τη ζωή και τι εντυπώσεις μας αφήνει;

Μα φυσικά πως η ευτυχία είναι η βασική κατάσταση στην οποία πρέπει όλοι να βρισκόμαστε. Πως τα προβλήματα είναι παροδικά, έρχονται για λίγο και αφού φύγουν όλα επιστρέφουμε στην αρχική χαρούμενη κατάσταση.

Αυτό όμως είναι λάθος, η ευτυχία είναι απλά ένα συναίσθημα. Και όπως όλα, έτσι και αυτό δεν είναι μόνιμο. Είναι απλά μια ένδειξη που εξυπηρετεί κάποιον σκοπό.Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες;

 Η έλλειψη ευτυχίας είναι αφύσικη

Ως λογική προέκταση της πιο πάνω πλάνης (πως η ευτυχία είναι το στάνταρ) αναδύεται το «αν δεν είμαι χαρούμενος, έχω πρόβλημα».

Μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τα δυσάρεστα συναισθήματα ως κάτι αφύσικο. Βλέπει το άγχος ή τη στεναχώρια ως αρρώστια. Μια αδυναμία που δε θα έπρεπε να υπάρχει.

Πολύ συχνά μάλιστα κρίνει τον εαυτό του πολύ αυστηρά για αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, λέγοντας πως είτε είναι χαζός ή ανίκανος που αγχώνεται, που φοβάται, που δυσκολεύεται.

Όμως η αλήθεια είναι μια. Όταν δε νιώθεις ευτυχισμένος όλη την ώρα είναι κάτι φυσιολογικό και όταν νιώθεις έντονο άγχος να θυμάσαι πως δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Το μυαλό σου απλά κάνει τη δουλειά για την οποία εξελίχθηκε να κάνει. Να σε προστατεύσει.

Πρέπει να ξεφορτωθώ Αρνητικές Σκέψεις και Συναισθήματα

Όταν το μήνυμα που σου στέλνουν οι διαφημίσεις, η κοινωνία, τα αγαπημένα σου πρόσωπα, είναι πως πρέπει να νιώθεις καλά 24ωρες το 24ωρο, τι κάνεις;

Σκέφτεσαι πως πρέπει να ξεφορτωθείς κάπως τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις. Κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό και βγάζει νόημα. Αν μη τι άλλο, ποιος θέλει να νιώθει χάλια και να σκέφτεται αρνητικά.

Και αυτό είναι μεγάλη παγίδα. Γιατί όλα τα πράγματα για τα οποία αξίζει να παλέψουμε στη ζωή, φέρνουν και θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

Δε θα είσαι πάντα χωρίς άγχος όταν θα θες να φλερτάρεις με μια άγνωστη κοπέλα. Σε μια μακροχρόνια σχέση δε θα λείπουν οι καυγάδες και οι τσακωμοί. Όταν ξεκινάς τη δική σου επιχείρηση δε μπορείς να περιμένεις να μην νιώθεις στρες και αμφιβολία.

Αυτό ισχύει για οτιδήποτε θες να πετύχεις στη ζωή. Όποια διαδρομή και όποιο ταξίδι και αν κάνεις θα βρεις μπροστά σου όχι μόνο χαρά και ενθουσιασμό, αλλά και στρες και φόβο.

Αν, λοιπόν, πιστέψεις πως πρέπει πρώτα να ξεφορτωθείς τα αρνητικά συναισθήματα για να δράσεις και να είσαι ευτυχισμένος, τότε θα δυσκολευτείς να δημιουργήσεις τη ζωή που επιθυμείς.

Γιατί η ζωή αυτή αλλά και η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να τη φτάσεις δεν είναι στρωμένη μόνο με ροδοπέταλα αλλά και με χαλίκια.

Θες να πετύχεις τους στόχους σου στο φλερτ; Δες εδώ

Πρέπει να ελέγχω το πως νιώθω;

Ναι, για μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση χρειάζεται να ασκείς τον έλεγχο σου εκεί που μπορείς. Και αυτό το πετυχαίνεις όταν θέτεις προτεραιότητες, όταν παίρνεις αποφάσεις και όταν περνάς από τη θεωρία στην πράξη.

Αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα στη ζωή. Και κάτι στο οποίο έχεις λιγότερο έλεγχο, απ’ όσο νομίζεις, είναι τα συναισθήματα και οι ασυνείδητες σκέψεις σου.

Πολύς κόσμος για παράδειγμα προσπαθεί να αλλάξει τον αρνητικό τρόπο σκέψης κάνοντας συνεχώς θετικές σκέψεις στο μυαλό του.

Όμως πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό και πόσο βοηθάει πραγματικά;

Όπως είπαμε τα συναισθήματα είναι απλές ενδείξεις. Που σημαίνει ότι όταν αισθάνεσαι άσχημα υπάρχει ένα ζήτημα που χρήζει προσοχής (είναι όμως πολύ πιθανό να μεγεθύνεις τη σημασία του).

Αν, λοιπόν, στην προσπάθεια σου να νιώσεις καλύτερα, περάσεις στο άλλο άκρο λέγοντας πως όλα είναι καλά, τότε πολύ πιθανό να μείνεις αδρανής. Να μην ασχοληθείς με το ζήτημα αυτό όσο χρειάζεται ή και καθόλου.

Επίσης αυτή η τακτική δεν έχει μακροχρόνια αποτελέσματα.

Το να λες στον εαυτό σου πως όλα είναι καλά, ίσως σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για λίγο, θα έχεις δει όμως πως οι αρνητικές σκέψεις και τα άσχημα συναισθήματα σύντομα επιστρέφουν. Και αυτό γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει φτιαχτεί, ύστερα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν μπορείς να του πας κόντρα.

Όσο και αν ωραιοποιήσεις μια κατάσταση, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Αν για παράδειγμα, απολύθηκες από την δουλειά σου, δεν θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι ότι όλα είναι τέλεια για να αποφύγεις την αμφιβολία και το άγχος.

Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων δε λεω ότι πρέπει όλοι να νιώθουν άσχημα. Αυτό που λεω είναι πως οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα χρειάζονται και πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας.

Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες;

Οι άνθρωποι δεν είμαστε ρομπότ

Ωραία όλα αυτά θα μου πεις αλλά το άγχος σου σε εμποδίζει να γνωρίσεις γυναίκες, να φλερτάρεις, να διεκδικήσεις αυτά που θέλεις στη καριέρα σου και τη ζωή σου. Άρα πρέπει να το ξεφορτωθείς.

Το καταλαβαίνω απόλυτα.

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα συναισθήματα είπαμε λειτουργούν ως ενδείξεις, όπως ένα θερμόμετρο που σκοπός του είναι να δείχνει τη θερμοκρασία. Αυτό ισχύει και για τα θετικά και για τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο φόβος για παράδειγμα δείχνει πως έχεις μπροστά σου μια απειλή, η πείνα και η δίψα δείχνουν ότι το σώμα χρειάζεται τροφή και νερό, ο πόνος πως υπάρχει κάποιου είδους ζημιά στο σώμα κ.ο.κ.

Επίσης κάθε συναίσθημα συνοδεύεται και από μια τάση. Για παράδειγμα, όταν πεινάς έχεις την τάση να ψάχνεις φαγητό, όταν φοβάσαι έχεις την τάση να θες να το βάλεις στα πόδια και όταν θυμώνεις θες να ξεσπάσεις βίαια.

Όμως όλα αυτά είναι τάσεις. Συμπεριφορές που μπορείς να διαλέξεις να μην ακολουθήσεις. Για αυτό το λόγο και κάποιος ενώ έχει θυμώσει επιλέγει να μη προσβάλει το συνομιλητή του και να μιλήσει μαζί του πολιτισμένα.

Ή ακόμα και όταν ένας ηθοποιός που βγαίνει στην πρώτη του παράσταση, νιώθει τρομερό άγχος αλλά δεν την αποφεύγει. Βγαίνει έξω και υποδύεται το ρόλο του.

Αυτό λοιπόν που θέλω να σου πω είναι πως δε χρειάζεται να πολεμήσεις τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα.

Αν νιώθεις άσχημα για τις αρνητικές σκέψεις, πετυχαίνεις μόνο ένα πράγμα. Να ενισχύεις τον μοχθηρό φαύλο κύκλο της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Αν θες αυτός ο κύκλος να σπάσει, τότε θα πρέπει κάπου να τον κόψεις.

Αντί να κατηγορείς τον εαυτό σου και να στεναχωριέσαι για το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις, αποδέξου αυτά τα συναισθήματα ως φυσιολογικά κομμάτια της ζωής σου. Μην τα δεις όμως ως κάτι περισσότερο από απλές ενδείξεις που πιθανόν να είναι και λάθος.

Όταν το μυαλό σου κάνει μια αρνητική πρόβλεψη αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αλήθεια. Στην πραγματικότητα μια πρόβλεψη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα προϊόν φαντασίας και για αυτό δεν πρέπει να την αντιμετωπίζεις ως ένα πραγματικό και αποδεδειγμένο γεγονός.

Για αυτό μην παρασύρεσαι. Αποδέξου τα αρνητικά συναισθήματα σου όποια και αν είναι αυτά, αλλά εστίασε στα πραγματικά γεγονότα που έχεις μπροστά σου και προχώρα.

Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!