Θέληση: Πώς να την μεγιστοποιήσεις για να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά - Men's Bible

Θέληση: Πώς να την μεγιστοποιήσεις για να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά

Θέληση: Πώς να την μεγιστοποιήσεις για να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά

Κάθε χρόνο ξεκινάμε με την ίδια πρόθεση: θα κάνουμε ένα σωρό αλλαγές. Όλοι δίνουμε υποσχέσεις στους εαυτούς μας για το τι και πως θα κάνουμε καλύτερα το νέο χρόνο και λίγο μετά τα έχουμε ξεχάσει όλα. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε ειλικρινά να κάνουμε κάτι καλύτερο. Είναι ότι μας λείπει η θέληση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι. Απλά οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε ότι η θέληση είναι ένας περιορισμένος πόρος. Όταν ξεμένεις από αυτήν είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να ελέγξεις τις παρορμήσεις σου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο στόχος μας να πηγαίνουμε πέντε φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο κατρακυλάει στις τρεις, μετά στις δύο και μετά στο «δεν έχω πάει εδώ και δύο μήνες». Είναι επίσης ο λόγος που οι δίαιτες δεν λειτουργούν. Φτάνεις στα όρια της θέλησης σου και της ικανότητας να αρνηθείς την προσφορά για πίτσα.

Όμως κάθε είδος βελτίωσης του εαυτού μας στηρίζεται στη θέληση, οπότε πως μπορούμε να τη δυναμώσουμε;

Η θέληση είναι σαν ένας μυς

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε θέληση είναι να αναγνωρίσουμε ότι η θέληση που έχουμε δεν είναι στατική. Όταν ακούμε για ανθρώπους που λέμε ότι δεν είχαν θέληση, κάνουμε την λάθος υπόθεση ότι η θέληση είναι κάτι δεδομένο, και ότι κάποιοι έχουν πολλή και άλλοι έχουν λίγη και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό.

Όμως δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Η θέληση είναι σαν ένας μυς. Χρειάζεται κόπο και πειθαρχία, αλλά μπορούμε να την αυξήσουμε και να την κάνουμε πιο δυνατή. Και το κλειδί για να φτιάξουμε τη θέληση μας είναι να τη χρησιμοποιούμε και εξασκούμε όσο πιο συχνά γίνεται.

Όπως οι μύες μεγαλώνουν και γίνονται δυνατότεροι μέσα από την άσκηση, το ίδιο και η θέληση μας. Όσο την χρησιμοποιούμε, πιεζόμαστε και την εξαντλούμε, τόσο την αυξάνουμε. Όσο πιέζουμε τα όριά μας, τόσο αυτή δυναμώνει.

Ξεκίνα από τα μικρά

Ένα λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας είναι ότι προσπαθούμε να πάμε εξαρχής σε ένα σημείο που δεν φτάνουμε.

Κάποιος που προσπαθεί να χάσει βάρος, για παράδειγμα, βάζει ένα αυθαίρετο στόχο βάρους που θέλει να φτάσει σε μια αυθαίρετη χρονική προθεσμία. Οπότε ξεκινάει μια πολύ αυστηρή δίαιτα ή/και πολύ αυστηρή προπόνηση και μέχρι να φτάσει στην τρίτη εβδομάδα η θέληση του έχει εξαντληθεί και κάθεται στον καναπέ τρώγοντας μπροστά στην τηλεόραση.

Όχι μόνο προσπαθεί να πετύχει πάρα πολλά, σε πολύ λίγο χρόνο, αλλά το κάνει χωρίς λόγο πολύ δύσκολο για τον εαυτό του. Έχει διαλέξει μια μέθοδο που, στην καλύτερη, δεν είναι πρακτική, και η οποία του στοιχίζει πολύ μεγάλος μέρος της θέλησης του για να διατηρηθεί και να συνεχίσει. Έτσι προτού το συνειδητοποιήσει, ο ίδιος έχει εξαντληθεί και σταματάει.

Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους που προσπαθούν από κοινωνικά αδέξιοι να γίνουν όσο πιο καλοί γίνεται στο φλερτ. Βγαίνουν κάθε βράδυ και προσεγγίζουν γυναίκες, προκειμένου να περιορίσουν το άγχος τους. Όμως προτού καλά –καλά το καταλάβουν, εξαντλούνται, νιώθουν άδειοι συναισθηματικά και αποφασίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν δουλεύει και ότι δεν πρόκειται να βελτιωθούν.

Αντί όμως να πιέζεις και να πιέζεσαι για άμεση επιτυχία, ξεκίνα από τις μικρές αλλαγές. Μην ξεκινάς με αυστηρή δίαιτα και προπόνηση. Κάνε μικρά, απλά βήματα. Πχ για αρχή απλά περιόρισε τους υδατάνθρακες και άρχισε αερόβια γυμναστική.

Ναι, αυτές οι μικρές αλλαγές σημαίνουν ότι δεν θα φτάσεις στους στόχους σου όσο γρήγορα θα ήθελες. Αλλά αυτές οι μικρές αλλαγές χρειάζονται λιγότερη θέληση για να υλοποιηθούν. Κάτι που σημαίνει ότι είναι και πιο εύκολο να διατηρηθούν και να γίνουν νέες συνήθειες.

Φτιάξε νέες συνήθειες

Για να αυξήσεις τη θέληση σου χρειάζεται και να μπορείς να τη διατηρείς αντί να την ξοδεύεις άσκοπα. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να φτιάξεις νέες και καλύτερες συνήθειες.

Οι συνήθειες είναι ουσιαστικά πράξεις που κάνουμε χωρίς καν να το σκεφτούμε. Πράξεις που έχουν γίνει ενστικτώδες μέρος της ζωής μας. Δεν απαιτούν να ξοδέψουμε θέληση, ακριβώς επειδή μας βγαίνουν τόσο φυσικά που δεν απαιτούν προσπάθεια.

Σκέψου το με το παράδειγμα της οδήγησης: Όταν ξεκινάς να προσπαθείς να μάθεις να οδηγείς ένα αυτοκίνητο, χρειάζεται την πλήρη προσοχή σου. Πρέπει να κοιτάς τους καθρέφτες, να προσέχεις την κίνηση, να έχεις τα πόδια σου στα πετάλια σωστά, τα χέρια σου στο τιμόνι κλπ κλπ. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάς οδηγώντας, σταδιακά σου γίνεται δεύτερη φύση και δεν απαιτεί ιδιαίτερη σκέψη.

Άρα το να δημιουργείς νέες συνήθειες σε βοηθάει πολύ να βελτιωθείς αλλά και να μην εξαντλείς τη θέληση σου. Είναι πιο δύσκολο λοιπόν να προσπαθείς να αποφύγεις τα «παχυντικά» φαγητά, από το να δημιουργήσεις τη συνήθεια να τρως πιο υγιεινά. Ή αν έχεις κάνει συνήθεια το να περπατάς 15 λεπτά κάθε μέρα, θα σου είναι πιο εύκολο να αυξήσεις τον χρόνο στα 20 λεπτά. Θέληση: Πώς να την μεγιστοποιήσεις για να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά

Στο ίδιο πλαίσιο, καλό είναι τις παλιές (κακές) συνήθειες να τις απομακρύνεις όσο γίνεται από τη ζωή σου. Αν για παράδειγμα, τα τσιπς είναι πάνω στο τραπέζι και τα βλέπεις κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα, θα πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου: «όχι δεν θα φάω». Και αυτό λίγο λίγο εξαντλεί τη θέληση σου. Αν όμως δεν αγοράζεις πια καθόλου ή τουλάχιστον δεν τα έχεις σε κοινή θέα, δεν θα χρειαστεί να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία.

Έτοιμος να δημιουργήσεις νέες συνήθειες και στην προσωπική σου ζωή; Δες εδώ

Κι αν αποτύχεις; Σημαίνει ότι δεν έχεις θέληση;

Τι γίνεται όμως αν αποτύχεις κάποιες φορές; Τι γίνεται αν η θέληση σου σε προδώσει και παραδοθείς σε αυτό που προσπαθούσες να αποφύγεις;

Κατά’ αρχήν πρέπει να μην γίνεις σκληρός με τον εαυτό σου. Όπως συμβαίνει με κάθε νέο πράγμα που προσπαθείς να μάθεις, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι θα υπάρξουν φορές που θα αποτύχεις και ότι που και που θα έχεις πισωγυρίσματα. Είναι μέρος κι αυτό του πως μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε.

Όπως και το να χαλάσεις τη διατροφή σου για μια μέρα, δεν σημαίνει ότι η δίαιτά σου καταστράφηκε, έτσι και το να σε προδώσει μια φορά η θέληση σου δεν σημαίνει ότι απέτυχες.

Μάζεψε πάλι αποθέματα δυνάμεων και στάσου ξανά στα πόδια σου. Σκέψου πως εξάντλησες τον εαυτό σου ώστε να βεβαιωθείς ότι θα το αποφύγεις στο μέλλον. Και προτού το ξέρεις, θα έχεις περισσότερη θέληση, έτοιμος για νέες περιπέτειες… 

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!