Όχι Απαισιόδοξος: Πως να καλλιεργήσεις ένα Θετικό Τρόπο Σκέψης - Men's Bible

Όχι Απαισιόδοξος: Πως να καλλιεργήσεις ένα Θετικό Τρόπο Σκέψης

Όχι Απαισιόδοξος: Πως να καλλιεργήσεις ένα θετικό τρόπο σκέψης

Το να είσαι απαισιόδοξος, μοιάζει κάπως με το να βρίσκεσαι παγιδευμένος σε μια κινούμενη άμμο. Αισθάνεσαι τις καταστάσεις ολοένα να χειροτερεύουν και νιώθεις αδύναμος να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις αυτό.

Κάθε προσπάθεια για κάτι καλύτερο μοιάζει μάταιη και άνευ ουσίας καθώς θεωρείς ότι είναι καταδικασμένη στην αποτυχία.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όντας απαισιόδοξος, οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου σε οδηγούν στην απραξία ή την γρήγορη παραίτηση. Πράγμα που σε οδηγεί σ’ ένα φαύλο κύκλο απογοήτευσης.

Πολλοί προσπαθούν να βγουν απ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο κυνηγώντας αυτό το κάτι που πιστεύουν ότι θα τους κάνει ευτυχισμένους και επιτυχημένους.

Όμως για να σταματήσεις να είσαι απαισιόδοξος δε χρειάζεται να πετύχεις κάτι συγκεκριμένο, αλλά να αλλάξεις κάποια πράγματα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς και ερμηνεύεις όσα σου συμβαίνουν.

Πως να σταματήσεις να είσαι απαισιόδοξος και να γίνεις πιο αισιόδοξος

Τα συναισθήματα είναι παροδικά

Για να σταματήσεις να είσαι απαισιόδοξος και να αρχίσεις να είσαι αισιόδοξος χρειάζεται πρώτα να αρχίσεις να βλέπεις τα συναισθήματα σαν τα καιρικά φαινόμενα.

Υπάρχει η αντίληψη πως γίνεται να είμαστε διαρκώς χαλαροί, άνετοι, σίγουροι και γεμάτοι ελπίδα και αυτοπεποίθηση. Δηλαδή πως θα έπρεπε να νιώθουμε θετικά όλη την ώρα.

Αυτό είναι λάθος και μη ρεαλιστικό. Τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι σαν τον καιρό. Μεταβάλλονται αρκετά συχνά από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα και τις περισσότερες φορές δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να το αλλάξουμε αυτό.

Ταυτόχρονα όμως τα συναισθήματα μας είναι παροδικά και όχι παντοτινά. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως έχει συννεφιά σήμερα αυτό δε σημαίνει ότι θα μείνει συννεφιασμένος ο ουρανός για πάντα, έτσι και εσύ μπορεί να νιώθεις απαισιόδοξος σήμερα που σου έτυχε η Χ αναποδιά, αλλά αύριο ή τις επόμενες μέρες τα συναισθήματα σου θα αλλάξουν.

Είναι σημαντικό λοιπόν να το θυμάσαι αυτό τις στιγμές εκείνες που η απογοήτευση και η απόρριψη σε χτυπούν, ώστε να μπορείς να ανακτάς τις δυνάμεις και τη διάθεση σου γρηγορότερα.

Κατάλαβε πως δεν αποτελείς εξαίρεση

Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση πως αυτό που αντιμετωπίζουμε συμβαίνει μόνο σε εμάς. Στην πραγματικότητα όμως τα προβλήματα που συναντάμε είναι πολύ ποιο κοινά απ’ όσο φανταζόμαστε.

Σε απέρριψε η κοπέλα με την οποία είσαι φουλ ερωτευμένος; Σε απάτησε η σύντροφος σου; Σε απέλυσαν ξαφνικά απ’ τη δουλειά σου; Έκανες κάποιο λάθος και απέτυχες σε κάτι που ήθελες πολύ να πετύχεις;

Δεν είσαι ο μόνος ούτε ο πρώτος που του έχει τύχει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται να το υπενθυμίζεις αυτό στον εαυτό σου. Όχι με στόχο να απαξιώσεις τα εμπόδια που συναντάς, αλλά για να μπορέσεις να ανακάμψεις απ΄ τις δυσκολίες.

Υπάρχει κάτι αρκετά παρηγορητικό στη σκέψη πως τα ίδια εμπόδια που αντιμετωπίζουμε εμείς τα αντιμετωπίζουν και άλλοι και αυτό συχνά μας βοηθά να διατηρήσουμε την ψυχική μας δύναμη και να συνεχίσουμε ακάθεκτός.Μόλις Χώρισα! Πως συνεχίζεις μετά τον χωρισμό;, Χωρίσαμε και τη θέλω πίσω, τι να κάνω;, Απαισιόδοξος στο Φλερτ: Πως να Αλλάξεις τις πεποιθήσεις σου, Όχι Απαισιόδοξος: Πως να καλλιεργήσεις ένα θετικό τρόπο σκέψης

Να είσαι συμπονετικός με τον εαυτό σου, όχι αυστηρός

Ένας απ’ τους λόγους που είσαι απαισιόδοξος, είναι γιατί κάνεις άδικες συγκρίσεις ανάμεσα στον εαυτό σου και σε άλλους που έχουν πετύχει αυτά που θα ήθελες κι εσύ να πετύχεις.

Ως αποτέλεσμα αρχίζεις να έχεις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις απ’ τις επιδόσεις σου και να κρίνεις αυστηρά κάθε λανθασμένη σου επιλογή ή απόφαση. Και όπως καταλαβαίνεις αυτή η αυστηρότητα σου στοιχίζει συναισθηματικά.

Σε κάνει πιο απαισιόδοξο και επιρρεπή στην απογοήτευση και το άγχος επίδοσης, πράγμα που σε οδηγεί να κάνεις περισσότερα λάθη, να γίνεις ακόμα πιο αυστηρός με τον εαυτό σου και να γίνεις ακόμα πιο απαισιόδοξος.

Για να σταματήσεις λοιπόν να είσαι απαισιόδοξος χρειάζεται να σταματήσεις πρώτα να είσαι αυστηρός κάθε φορά που κάνεις κάποιο λάθος.

Όπως ακριβώς θα ήσουν πολύ πιο συμπονετικός με κάποιο φίλο σου, έτσι θα πρέπει να φερθείς και στον εαυτό σου όταν τα πράγματα ζορίσουν.

Φύγε από το παρελθόν

Ένα ακόμα λάθος που σε οδηγεί στην απαισιοδοξία, είναι να σκέφτεσαι συνεχώς λάθη και αποτυχίες απ’ το παρελθόν.

Από μια άποψη καλό να εξετάζουμε τις αποφάσεις και τις επιλογές που κάναμε με σκοπό να μάθουμε κάτι από αυτές. Αν όμως φέρνουμε ξανά και ξανά στο μυαλό μας όλα τα λάθη και τις στιγμές που μας πλήγωσαν, δεν πετυχαίνουμε κάτι παραγωγικό. Το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να νιώθουμε άσχημα.

Απόφυγε λοιπόν να σκέφτεσαι το παρελθόν και εστίασε στο παρόν και το τί επιλογές έχεις αυτή ακριβώς τη στιγμή. Για να γίνεις πιο αισιόδοξος χρειάζεται να γίνεις άνθρωπος της δράσης και η δράση λαμβάνει χώρα μονάχα στο παρόν, ούτε στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον.

Θες να γίνεις πιο δυναμικός στο φλερτ; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!