Ζητώντας βοήθεια: Βρες τον σωστό άνθρωπο - Men's Bible

Ζητώντας βοήθεια: Βρες τον σωστό άνθρωπο

Ζητώντας βοήθεια: Βρες τον σωστό άνθρωπο

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνδρας στη ζωή του είναι να αποδεχτεί ότι μερικές φορές χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια.

Και η αιτία που θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι κάποια θέματα δεν μπορείς να τα διαχειριστείς μόνος σου, μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Μπορείς να είναι ότι νιώθεις πως όλα είναι εκτός ελέγχου. Μπορεί να είναι ότι νιώθεις πως κρέμεσαι από μια κλωστή η οποία είναι έτοιμη να σπάσει. Μπορεί να είναι ότι νιώθεις απόγνωση ή αβοήθητος. Ή μπορεί απλά να μη νιώθεις τίποτα.

Και μερικές φορές απλά νιώθεις ότι είσαι μόλις μια μέρα μακριά από το να «το χάσεις» εντελώς.

Το να αποφασίσεις να ζητήσεις βοήθεια, υπονοεί ότι νιώθεις αδύναμος και αν υπάρχει ένα πράγμα που οι άντρες μαθαίνουν ξανά και ξανά, είναι ότι οι «πραγματικοί άντρες τα βγάζουν πέρα μόνοι τους».

Ακόμα κι όταν έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα από σκληρούς άνδρες και bad boys που θέλησαν να ανοιχτούν, να αποδεχτούν την κατάστασή τους και να αναγνωρίσουν ότι χρειάζονται βοήθεια, υπάρχει ακόμα το στίγμα ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου.

Μας σπρώχνει η κοινωνία να αφήνουμε τα θέματά μας στην άκρη, σα να μην μετράνε. Υποτιμούμε το πρόβλημα επειδή, ποιος θέλει να παραδεχτεί ότι νιώθει μόνος επειδή είναι ελεύθερος; Ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί πως κάποιοι είναι «απλά» αγενείς μαζί του; Ή ότι δεν μπορεί να γεμίσει τη ζωή του ώστε να μη νιώθει άδειος και απεγνωσμένος;

Και τελικά μόνο μόλις φτάσεις στην άκρη του γκρεμού, στο χείλος της καταστροφής, είναι που αποφασίζεις να ζητήσεις βοήθεια. Και τότε κατανοείς ότι αυτή η πράξη σου ήταν το πιο δυνατό πράγμα που μπορούσες να κάνεις. Ζητώντας βοήθεια: Βρες τον σωστό άνθρωπο

Βρες τον σωστό άνθρωπο

Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο που θα στραφείς για να ζητήσεις αυτή τη βοήθεια. Βλέπεις, ειδικά στην εποχή του internet, είναι πολλοί οι «ειδικοί» που βγαίνουν προς τα έξω, χωρίς γνώσεις και εμπειρία. Είναι εύκολο πια ο καθένας να δηλώνει ότι θέλει ότι είναι, και με λίγο μάρκετινγκ και παρουσία στα social media να προσπαθεί να σε πείσει για αυτό.

Γι’ αυτό είναι καλό να έχεις υπόψη ότι η σχέση σου με το Σύμβουλο ή Coach που θα διαλέξεις (είτε πρόκειται για θέματα φλερτ, είτε ζωής), αναγκαστικά, θα είναι πολύ προσωπική. Πας σε κάποιον που θες να σε βοηθήσει με την προσωπική σου ζωή, κάτι που σημαίνει ότι θα μπείτε σε βαθιά νερά, ανασκαλεύοντας εμπειρίες του παρελθόντος που συχνά δεν εξομολογείσαι στους κοντινούς σου.

Υπό πολλές έννοιες το coaching είναι και αυτό σαν τις σχέσεις: χρειάζεται να υπάρχει χημεία για να πάει καλά. Δεν πρόκειται να βοηθηθείς ζητώντας βοήθεια από κάποιον με τον οποίο δε νιώθεις ότι υπάρχει καλή σύνδεση ή που δε νιώθεις άνετα να μιλήσεις μαζί του. Χρειάζεσαι κάποιον σύμβουλο που καταλαβαίνει κι εσένα αλλά και τις εμπειρίες σου.

Γιατί μπορεί να πέσεις σε κάποιον που είναι πολύ στενόμυαλος, επικριτικός ή που απλά δεν καταλαβαίνει. Μπορεί να πέσεις σε κάποιον που προσπαθεί απλά να σε βάλει σε συγκεκριμένα κουτάκια, όσο περίπλοκα κι αν είναι αυτά που σε απασχολούν. Μπορεί να πέσεις σε κάποιον που αφήνει τις δικές του προκαταλήψεις να τον τυφλώσουν ή τον εμποδίζουν από το να σε ακούσει πραγματικά. Τέλος, μπορεί να πέσεις σε κάποιον που θέλει να προσφέρει γρήγορες και εύκολες λύσεις και να σε πιέσει προς κατευθύνσεις που δεν επιθυμείς ή δεν λειτουργούν για εσένα.

Πολλοί άνθρωποι, όταν βρουν κάποιον dating coach ή life coach με τον οποίο δεν κάνουν «κλικ», απλά τα παρατάνε. Από τη μια είναι καλό αυτό, καθώς το ότι δεν ταιριάζουν, δείχνει ότι το πράγμα δεν θα προχώραγε. Από την άλλη είναι κάπως ατυχές, γιατί το ότι δεν ταίριαξες με κάποιον, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσεις την αναζήτηση.

Μάλιστα, είναι σημαντικό να γνωρίσεις μερικούς και να μιλήσεις μαζί τους, προτού κανονίσεις να ξεκινήσεις με κάποιον. Αλλά ακόμα κι αν ξεκινήσεις, αν δεις ότι το πράγμα δεν «τραβάει», ποτέ δεν είναι αργά για να στραφείς αλλού. Μην μπεις στη λογική του ότι πρέπει να είσαι εφ’ όρου ζωής με τον ίδιο, αν δεν σε καλύπτει.

Φυσικά, από την άλλη, δεν πρέπει να βρεις κάποιον που σου λέει απλά αυτό που θέλεις να ακούσεις και δεν θα σε σπρώξει όταν χρειάζεσαι ώθηση ή δεν θα σε πιέσει όταν χρειάζεσαι πίεση. Όταν λαμβάνεις βοήθεια και βρίσκεσαι σε κάποια συνεδρία τα πράγματα μπορούν να γίνουν άβολα. Όμως είναι κι αυτό μέρος της διαδικασίας: Προσπαθείς να βγάλεις από μέσα σου και να λύσεις βαθιά προβλήματα που σε απασχολούν.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, θες αυτός που έχεις απέναντί σου να μπορεί να ακούσει τους προβληματισμούς σου και να μην σε πιέζει ή προσπερνάει τις ερωτήσεις σου. Κάποιον που να κατανοεί ότι βρίσκεται εκεί για εσένα και όχι για να το παίξει αυτός «επαγγελματίας».

Οπότε είτε πρόκειται να δεις κάποιον Dating Coach, είτε κάποιον Life Coach, έλα απλά να σου πω μια άποψη πρώτα. Δεν φαντάζεσαι πόση σαβούρα κυκλοφορεί εκεί έξω.

Χρειάζεται χρόνος

Κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζεις (αν και ξέρω ότι θα σε απογοητεύσω) είναι πως για να δεις βαθιά βελτίωση χρειάζεται χρόνος.

Ήταν αρκετά δύσκολο από μόνο του να αποδεχτείς ότι χρειάζεσαι βοήθεια και να τη ζητήσεις, είναι λογικό να θες να βελτιωθείς άμεσα. Όμως μην ξεχνάς πως πρόκειται για θέματα και νοοτροπίες που έχουν βαθιές ρίζες και απαιτούν χρόνο και για να λυθούν, αλλά και για να τα αλλάξεις ως τρόπο σκέψης.Ζητώντας βοήθεια: Βρες τον σωστό άνθρωπο

Συχνά βάζεις ο ίδιος στον εαυτό σου χρονική πίεση για να αισθανθείς ότι «όλα έφτιαξαν τώρα». Όσο σκληρό κι αν είναι αυτό όμως, χρειάζεται να αποδεχτείς ότι πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια.

Το να συνειδητοποιήσεις ότι είναι καιρός να ζητήσεις βοήθεια είναι δύσκολο. Το να πάρεις τις απαντήσεις που θες, τις γνώσεις που χρειάζεσαι, και να αρχίσεις να τις επεξεργάζεσαι και να τις εφαρμόζεις είναι κι αυτό εξίσου δύσκολο.

Όμως το να ζητήσεις βοήθεια συχνά αποκαλύπτει την πραγματική σου δύναμη που ίσως δεν γνώριζες καν ότι είχες. Όλοι χρειαζόμαστε ένα χέρι βοήθειας από καιρό σε καιρό και είναι προς το δικό μας καλό να το αποζητήσουμε.

Και αν θες βοήθεια για να αλλάξεις ριζικά και να γίνεις επιτέλους ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι, είμαστε όλοι εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!