Θετική Σκέψη: Από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα - Men's Bible

Θετική Σκέψη: Από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα

Θετική Σκέψη: Από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα

Δεν μετράει μόνο η θετική σκέψη και η πρόθεση, μετράει και η Πράξη.

Θα ήταν πολύ ωραίο να ήταν αλήθεια: Να μπορούσαμε με τη δύναμη της σκέψης μας, να διαμορφώσουμε τον κόσμο γύρω μας. Να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα που θέλουμε, απλά και μόνο επειδή το επιθυμούμε πολύ.

Και δεν χρειάζεται να το πούμε: δεν ισχύει σε κανένα βαθμό.

Αν και μάλλον χρειάζεται να το πούμε, καθώς είναι εκατομμύρια πολλοί αυτοί που πιστεύουν στις «Κοελικές» αυτές ατάκες, τύπου «αρκεί να θέλεις κάτι πολύ, για να συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ σου». Παρ’ όλο που πρόκειται για βλακείες.

Θυμάμαι, είχα ακούσει ένα ειρωνικό αστείο για το θέμα αυτό που έλεγε ότι μπορούμε να πούμε στα πεινασμένα παιδιά της Αφρικής αυτό το μυστικό: Ότι δηλαδή αρκεί να επιθυμήσουν πολύ κάποιο φαγητό, μια μπριζόλα με πατάτες, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα…

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι σκέψεις μας μπορούν να επηρεάσουν την πραγματικότητα να φερθεί όπως εμείς επιθυμούμε. Ή ότι κάνοντας αρνητικές σκέψεις προσκαλούμε και αρνητικά αποτελέσματα. Η επιστήμη δεν δίνει καμία τέτοια ένδειξη. Τοξική Θετικότητα: Γιατί το να Σκέφτεσαι υπερβολικά θετικά σου κάνει Κακό, Πως η Συναισθηματική Νοημοσύνη σε κάνει Καλύτερο με τις Γυναίκες και πως να την Καλλιεργήσεις θετική σκέψη

Ωστόσο…

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να έχεις υπόψη: Οι σκέψεις μας είναι εξαιρετικά δυνατές. Η οπτική μας για τον κόσμο επηρεάζει αυτό που βλέπουμε. Το να λέμε στον εαυτό μας ότι κάτι είναι δυνατό ή αδύνατο, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα βαθμό ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Αυτό είναι κάτι που πολλοί στοχαστές γνωρίζουν ανά τους αιώνες. Οι σκέψεις που κάνουμε καθορίζουν την ποιότητα του μυαλού μας. Η ψυχή μας «χρωματίζεται» από τις φωτεινές ή σκοτεινές σκέψεις μας. Και η ζωή μας γίνεται αυτό που την κάνουν οι σκέψεις μας.

Η οπτική που έχουμε λοιπόν είναι σημαντική. Αν βλέπουμε τον κόσμο ως ένα αρνητικό απαίσιο μέρος, αν βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους ως εχθρούς, αν πιστεύουμε ότι όλοι θέλουν να μας την φέρουν, τότε έχουμε δίκιο.

Δεν είναι ότι εκλύουμε κάποια «ενέργεια» που λένε πολλοί new age γκουρού, αλλά ότι έχουμε τη δύναμη εδώ και τώρα να αποφασίσουμε αν κάτι θα μας πειράξει ή όχι. Αν αποφασίσουμε να δούμε αυτό που συνέβη ως καλό, μπορούμε να το κάνουμε καλό.

Οι σκέψεις μας δηλαδή καθορίζουν και τον χαρακτήρα της πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Αν παντού βλέπουμε κάτι απαίσιο, τότε η ζωή μας θα είναι απαίσια, ακόμα κι να είμαστε κυκλωμένοι από πλούτο και επιτυχία.

Αν αντίθετα αντί για εμπόδια βλέπουμε προκλήσεις, δεν θα αποθαρρυνόμαστε τόσο εύκολα όταν αποτυγχάνουμε. Αν βρίσκουμε σε κάθε περίσταση κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, θα νιώθουμε ευλογημένοι και χαρούμενοι, εκεί που άλλοι είναι απογοητευμένοι και θλιμμένοι.

Είναι αυτό που λέμε συχνά ότι η θετικότητα από μόνη της δεν αρκεί. Γιατί αν αποφεύγεις να κάνεις και αρνητικές σκέψεις, τότε γίνεσαι πολύ ευάλωτος. Γιατί όταν κάτι αρνητικό συμβεί θα σε πιάσει απροετοίμαστο.

Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε ότι καλή και η θετική σκέψη, αλλά και το να σκέφτεσαι και τις αναποδιές που μπορεί να έρθουν δεν είναι επικίνδυνο, όπως αρκετοί νομίζουν. Ίσα ίσα που σε βοηθούν να προετοιμαστείς εγκαίρως. Γιατί οι ανυποψίαστοι την πατάνε, οι υποψιασμένοι επιβιώνουν.

Θες να διαμορφώνεις ο ίδιος την τύχη σου και τη ζωή σου; Δες εδώ

Η θετική σκέψη δεν αρκεί από μόνη της

Το κλειδί σε όλο αυτό είναι ότι η οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε τα πράγματα είναι άχρηστη από μόνη της. Αυτό που μετράει είναι οι πράξεις που φέρνει η οπτική μας.

Μπορούμε να σκεφτόμαστε θετικά επειδή γνωρίζουμε ότι μπορούμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα μέσα από τις πράξεις μας. Επίσης δεν φοβόμαστε να σκεφτούμε αρνητικά, γιατί αυτές οι σκέψεις βοηθούν εξίσου στη διαμόρφωση των πράξεων που θα ακολουθήσουμε.

Δεν περιμένουμε το Σύμπαν να ευθυγραμμιστεί, ούτε τις «ενέργειες» να είναι ευνοϊκές. Κινούμαστε. Κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Σκαλί σκαλί.

Κι αυτό είναι που χάνουν όσοι πιστεύουν στην ανάγκη για θετικότητα.

Κάθε μεγάλος πρωταθλητής θα σου πει ότι πιστεύει απόλυτα στην θετική σκέψη και στα αποτελέσματα που θέλει να έχει. Είναι όμως αυτό που τον έκανε πρωταθλητή; Όχι, ήταν η σκληρή δουλειά. Ήταν το κάθε σουτ, μετά από σουτ, μετά από σουτ. Ήταν οι εκατοντάδες ώρες που έδωσε. Ήταν που πίεσε τον εαυτό του να ξεπεράσει τραυματισμούς, αμφιβολίες και αποτυχίες.

Σε ποιον ανήκουν λοιπόν τα εύσημα; Στις σκέψεις; Ή στις πράξεις;

Η θετική σκέψη δεν θα σου δώσει από μόνη της περισσότερα. Δεν θα σε κάνει ξαφνικά διάσημο ή πετυχημένο ή πλούσιο. Δεν θα αποτρέψει τον πόνο ή την τραγωδία.

Αλλά θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις τη ζωή σου. Θα σε βοηθήσει να αντέξεις τις δυσκολίες που άλλες δεν μπορούν να διαχειριστούν. Θα σε βάλει στο πλαίσιο της δράσης και της κίνησης.

Και το καλύτερο είναι πως δεν πρόκειται για κάποιο μυστικό, απλά για κοινή λογική. Όποτε δοκίμασε το:

Θετική σκέψη μαζί με δράση!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!