Οι Αρχές ενός Πραγματικού Άντρα – Μάθε να δέχεσαι Κριτική - Men's Bible

Οι Αρχές ενός Πραγματικού Άντρα – Μάθε να δέχεσαι Κριτική

Οι Αρχές ενός Πραγματικού Άντρα – Μάθε να δέχεσαι Κριτική

Τι πραγματικά κάνει έναν άντρα πραγματικό άντρα; Τι τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους που απλά δηλώνουν άντρες αλλά στην ουσία δεν είναι;

Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα αναφερθούμε και θα αναλύσουμε μία σειρά χαρακτηριστικών που ορίζουν τη συμπεριφορά ενός πραγματικού άντρα και καθορίζουν τον τρόπο που σκέφτεται, δρα και τον τρόπο που τον βλέπουν οι άλλοι.

Ακούμε συστηματικά τις γυναίκες να διαμαρτύρονται γιατί πλέον δεν υπάρχουν πραγματικοί άντρες. Πως καταντήσανε έτσι και γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τις ξεσηκώσει. Οι περισσότεροι άντρες αντιδρούν σαν παιδάκια και το πρώτο πράγμα που λένε είναι: «Γιατί δεν υπάρχουν πραγματικές γυναίκες πλέον». Αλήθεια; Μήπως να κάνεις και καθρεφτάκι;

Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι πόσο παιδιάστικη συμπεριφορά είναι αυτή και πόσο κακό κάνει στην εικόνα σου και στην εικόνα όλων των αντρών. Βλέπεις, αυτός είναι ο τρόπος που μας μεγαλώνουν από μικρούς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία μάνα που τρέχει από πίσω μας να μας ταΐσει, να μας ντύσει, να μας φτιάξει μία πορτοκαλάδα και γενικά να μην μας λείψει τίποτα. Σε όλη αυτή την διαδικασία όμως ξεχνάει να μας μάθει πώς να στεκόμαστε στα πόδια μας. Πώς να λειτουργούμε ανεξάρτητα και πώς να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Έτσι γινόμαστε 20, 30, 40 και έχουμε μάθει να μας διορθώνουν άλλοι τα προβλήματα και φυσικά όταν δεχόμαστε κριτική αντιδρούμε σαν παιδιά.

Σου έχω νέα λοιπόν. Αν θες να λογίζεσαι ως πραγματικός άντρας, τότε πρέπει να μάθεις να δέχεσαι την κριτική που έχει βάση, χωρίς γκρίνια και διαμαρτυρίες. Πέρα από αυτό, πρέπει να μάθεις να την αξιοποιείς προς όφελός σου. Τι σημαίνει αυτό;

Η κριτική έχει τεράστια αξία για την ανάπτυξη και την εξέλιξη σου ως ανθρώπινο ον και φυσικά ως άντρας. Για αρχή, θα σου δώσει νέα προοπτική και διορατικότητα που μπορεί να μην είχες σκεφτεί από μόνος σου. Αυτή η νέα προοπτική θα σου δώσει πολύτιμη ανατροφοδότηση (feedback), που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διορθώσεις την πορεία σου, ή να αλλάξεις γνώμη για κάποιες από τις αποφάσεις που παίρνεις.

Σκέψου ότι η κριτική που δέχεσαι από κάποιον, μπορεί να σου επισημάνει μία αδυναμία του χαρακτήρα σου ή μία έλλειψη στο πλάνο σου δράσης σου που μπορεί να σε φρενάρει από την εξέλιξή σου. Αντί να απορρίψεις την κριτική, αποδέξου τη σαν κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει και να σε καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο.

Ποιον βλέπεις στον Καθρέφτη;

Ναι αλλά η κριτική με ενοχλεί. Πως μπορώ να την διαχειριστώ;

Αν επιθυμείς να παραμείνει ανοικτός στο να μάθεις από την κριτική που δέχεσαι, τότε είναι απαραίτητο να μάθεις να τη δέχεσαι με μετριοφροσύνη και χαμόγελο. Παρακάτω θα δούμε μερικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν.

Μην το πάρεις προσωπικά. Άσχετα με το αν είναι δίκαιη ή όχι, η κριτική είναι η γνώμη κάποιου άλλου. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζεται την προσωπική άποψη και θέση του, που μπορεί να ταιριάζει ή να μην ταιριάζει με τον τρόπο που λειτουργείς εσύ. Απαντώντας συναισθηματικά και αμυντικά ή κάνοντας προσβολές δεν θα σε βοηθήσει καθόλου και θα στερηθείς την ευκαιρία να μάθεις κάτι.

Μάθε να ζητάς διευκρινήσεις. Για να αποφύγεις τυχόν παρεξηγήσεις, είναι απαραίτητο να ζητήσεις διευκρινήσεις από το άλλο άτομο, για την κριτική του. Μπορείς να το ρωτήσεις:

  • «Τι εννοείς ακριβώς;»
  • «Που πιστεύεις ότι μπορώ να βελτιωθώ;»

Αυτές οι ερωτήσεις θα εξασφαλίσουν ότι το άλλο άτομο δεν κάνει υποθέσεις για εσένα ή την κατάστασή σου και ότι η κριτική του βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι αερολογίες.

Τώρα θα μου πεις, «Αυτή τη δουλειά θα κάνω; Όποιος έρχεται, θα κάθομαι να τον ακούω να με κριτικάρει;»

Φυσικά και όχι. Είπαμε να μάθεις να δέχεσαι κριτική, όχι να παρασυρθείς από τις γνώμες των άλλων. Πολλές φορές, θα βρεθείς στο στόχαστρο ανθρώπων που δεν τους έχεις ξαναδεί ποτέ. Υπάρχουν πολλοί που δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα επηρεάσει η γνώμη τους και απλά την λένε. Αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι είναι σημαντικό να παραμείνεις ήρεμος κατά την διάρκεια μίας τέτοιας συνομιλίας και να έχεις στο μυαλό σου ότι υπάρχει πιθανότητα να κάνεις και λάθος. Μπορεί πραγματικά να υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος να κινηθείς.

Ενόσω μιλάς με το άλλο άτομο, ανάλυσε την κριτική που δέχεσαι και ανάλυσε και το άτομο. Μπορείς να κάνεις τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • «Ποιο είναι αυτό το άτομο;»
  • «Γιατί με κριτικάρει;»
  • «Προσπαθεί να με βοηθήσει;»
  • «Τι εμπειρία έχει;»
  • «Είναι βάσιμη η κριτική του;»
  • «Τι θα μπορούσα να μάθω από αυτή την κατάσταση;»

Αυτές οι ερωτήσεις θα σου προσφέρουν μία πλατφόρμα, πάνω στην οποία μπορείς να δουλέψεις και θα σε βοηθήσει να εκμεταλλευτείς στο έπακρο την κριτική που δέχεσαι. Ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τις υποθέσεις, θα είσαι σε θέση να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.

Στη συνέχεια αυτής της σειράς άρθρων, θα αναφερθούμε και σε άλλες αρχές που καθορίζουν έναν πραγματικό άντρα.

Καλή συνέχεια.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!