Χτίζοντας Φιλία με άλλους Άνδρες - Men's Bible

Χτίζοντας Φιλία με άλλους Άνδρες

Χτίζοντας Φιλία με άλλους Άνδρες

Είναι δύσκολο να κάνεις φίλους. Είναι δύσκολο να κάνεις στενές φιλίες με άλλους άνδρες. Ωστόσο όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο πολύ το χρειαζόμαστε. Είναι ταμπού, δεν το παραδεχόμαστε, μας φαίνεται λίγο θηλυπρεπές αλλά ισχύει. Οι άντρες έχουν ανάγκη την αντρική φιλία, την υποστήριξη, την οικειότητα ακριβώς όσο και οι γυναίκες έχουν ανάγκη τις δικές τους φίλες.

Κατά τραγική ειρωνεία αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν το έχουμε νεότεροι. Μας είναι ευκολότερο να κάνουμε φίλους όταν είμαστε ας πούμε παιδιά, ακόμη και στενούς φίλους. Μα όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε την ικανότητά μας αυτή.

Καθώς μεγαλώνουμε και χάνουμε τους φίλους μας, απομένουμε ξαφνικά με ένα κενό συναισθηματικό. Είναι άσχημο το ότι δεν μειώνεται η ανάγκη μας για συντροφικότητα, αλλά μειώνονται οι ευκαιρίες μας να την αποκτήσουμε. Μας φοβίζει η πιθανότητα να ανοιχτούμε, να φανούμε ευάλωτοι. Έτσι, βασιζόμαστε στη σχέση μας για να μας καλύψει κάθε συναισθηματική μας ανάγκη.

Η οικειότητα λοιπόν αναγκαστικά γίνεται κάτι που το μοιραζόμαστε με γυναίκες, όχι με άντρες φίλους μας, και αν ποτέ το δούμε να συμβαίνει κάπου σπεύδουμε να κρεμάσουμε ταμπέλες …διφορούμενου σεξουαλικού προσανατολισμού.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να το πούμε. Οι άντρες θέλουν να κάνουν φίλους άλλους άντρες αλλά φοβούνται ότι θα παρεξηγηθούν. Έτσι η ικανότητά μας να κάνουμε φίλους ατονεί. Και εξαφανίζονται και οι ευκαιρίες μας. Κι έτσι απομένεις μόνος. Σχετίζεσαι, μιλάς, επικοινωνείς. Αλλά κανείς δεν θα απλώσει ένα φιλικό χέρι όταν θα σε βρει το κακό.

Πώς θα τα καταφέρεις λοιπόν να γίνεις φίλος με άλλους άνδρες;

Αξιοποίησε τις ευκαιρίες

Ως παιδιά, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρούμε ένα αγόρι με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά μας. Ως ενήλικες είναι πιο δύσκολο. Δεν έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους μόνο και μόνο για να τους κάνουμε φίλους, όπως συνέβαινε στο σχολείο. Ούτε είναι εύκολο να βρεθούμε με ανθρώπους που να έχουν μαζί μας πολλά κοινά. Στο γραφείο οι άνθρωποι είναι ανάκατοι, ηλικιακά, κοινωνικά, μορφωτικά, οικογενειακά. Οι ομοιότητες είναι εκείνες που αποτελούν τη βάση σε μία φιλία.

Επίσης, είμαστε πιο καλοί στο να κάνουμε γνωριμίες παρά στο να κάνουμε φιλίες. Ξέρεις, γνωριμίες που θα κάτσεις μεν να κάνεις μια κουβέντα, αλλά δεν θα γίνετε και κολλητοί. Δεν είναι άσχημο όμως αυτό. Διότι από αυτό μπορείς να ξεκινήσεις. Στο κάτω –κάτω δεν μπορείς να ξέρεις από την αρχή με ποιον θα ταιριάξεις και ποιον θα κάνεις φίλο. Μπορεί να έχει κοινά ενδιαφέροντα με ένα συνάδελφο, αλλά να μην υπάρχει καμία χημεία για πιο ουσιαστική φιλία. Ενώ μπορεί να συναντήσεις κάποιον τυχαία και να γίνετε κολλητοί.

Ξεκίνα λοιπόν διευρύνοντας τον κοινωνικό σου περίγυρο. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσεις περισσότερο κόσμο. Ας σου φαίνονται περιστασιακές οι πιο πολλές από τις γνωριμίες που κάνεις. Δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.

Χτίζοντας Φιλία με άλλους Άνδρες

Μοιράσου κοινά ενδιαφέροντα

Επίσης, εκείνο που δυσκολεύει τους άντρες είναι ότι οι αντρικές φιλίες εστιάζουν σε δραστηριότητες. Δεν βλέπεις τη φιλία απλώς προς χάριν της φιλίας. Σε μερικές περιπτώσεις η συσχέτιση σου είναι τελείως αδύνατη, και μόνο στα πλαίσια μιας κοινής δραστηριότητας μπορείς να την αποδεχτείς. Το πρόσχημα λοιπόν αυτό, η ιδέα ότι βρίσκεσαι με κάποιον για να κάνετε πράγματα και όχι απλώς για να περάσεις χρόνο μαζί του, σε βοηθάει να αποτινάξεις τον υποσυνείδητο φόβο ότι αυτό που κάνεις είναι «θηλυπρεπές». Διάολε βρίσκεσαι με άντρες και πίνεις μπύρες, δεν κουτσομπολεύετε σαν γκόμενες! Παίζετε μαζί παιχνίδια, Mortal Kombat, Call of Duty. Έτσι κάνουν οι άντρες αν δεν θέλουν να φανούν οι συναντήσεις τους σαν ραντεβουδάκια. (Και φυσικά και μόνο από τον τρόπο που το γράφω, καταλαβαίνεις πόσο διαφωνώ με αυτή τη λογική).

Τόσες κοινότητες στην ουσία τί κάνουν; Παρέχουν το πρόσχημα για να χτιστεί μία αντρική φιλία. Οι αντρικές λέσχες. Σκέψου μία λέσχη μοτοσυκλετιστών, για παράδειγμα. Τα μέλη μια χαρά μπορούν να ανοιχτούν και να κάνουν φιλίες και κανείς δεν θα αμφισβητήσει κανενός την ανδροπρέπεια. Όταν γκαζώνεις πνιγμένος σε σίδερο και δερμάτινα, όταν τσουγκρίζεις μπυροπότηρα κανείς δεν μπορεί να αναρωτηθεί γιατί κάνεις τόσο παρέα με άλλους άνδρες.

Είναι λοιπόν συχνά ευκολότερο να κάνεις μία ουσιαστική φιλία μέσα από γνωριμίες μεταξύ ανθρώπων που μοιράζεστε ενδιαφέροντα. Κοινότητες διαδικτυακές, λέσχες, ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές και αθλητικές ομάδες. Σε τέτοια μέρη θα βρεις ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα και που θέλουν να κοινωνικοποιηθούν. Αυτού του είδους οι ομάδες έχουν έναν τρόπο να τονίσουν ότι «είμαστε όλοι το ίδιο» ενώ στο πλαίσιο της κοινής δραστηριότητας των μελών τους, οι άνθρωποι μπορούνε να ανοιχτούν και να δεθούν.

Επίσης μπορείς να ξεκινήσεις δικές σου κοινότητες, δικές σου λέσχες. Μπορείς να καλείς συναδέλφους για καμιά μπύρα μετά τη δουλειά, για κάνα χαρτί στο σπίτι, για παιχνίδια….είναι αρκετά απλό και μπορεί να μετατρέψει μια γνωριμία σε ουσιαστική φιλία.

Το κλειδί στο χτίσιμο της φιλίας: Επανάληψη και κανονικότητα

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες στο γιατί χτίζεται ή δεν χτίζεται σωστά μία φιλία, είναι ο χρόνος. Η φιλία δουλεύεται με το χρόνο. Όσο περισσότερο χρόνο περνάς με κάποιον, τόσο περισσότερο δένεσαι μαζί του, τόσο περισσότερη άνεση αποκτάς. Μαθαίνεις πράγματα για τη ζωή του και εκείνος για τη δική σου. Όσο περισσότερο χρόνο λοιπόν περνάς με κάποιον, τόσο περισσότερο χρόνο θα θέλεις να περνάς.

Και εδώ έχουμε έναν από τους σοβαρότερους λόγους για τους οποίους κάνουμε φιλίες ευκολότερα ως παιδιά. Στο σχολείο πρέπει να περνάμε πολύ χρόνο ο ένας με τον άλλο. Γίνεστε ο ένας κομμάτι της ζωής του άλλου. Το αυτό ισχύει και με τις σχέσεις σου. Όταν σου αρέσει μια κοπέλα ψάχνεις αφορμές για να βρίσκεσαι κοντά της.

Αν λοιπόν θες να κάνεις φίλους απλώς πρέπει να περνάς χρόνο με τα άτομα που θέλεις να γίνουν φίλοι σου. Ωστόσο, όσο μεγαλώνεις δεν είναι πάντα εύκολο να παίρνεις ένα τηλέφωνο τον κολλητό και να βρίσκεστε για σινεμά και για μπύρα. Η ζωή ενός ενήλικα δεν έχει την ευελιξία που έχει η ζωή ενός εφήβου.

Για αυτό είναι καλύτερα να προγραμματίζετε δραστηριότητες με τους φίλους σου. Μπορεί να σου φαίνεται φυσιολογικότερο απλώς να βγαίνεις με κάποιον όποτε σου έρχεται η διάθεση, αλλά δεν λειτουργεί εξίσου καλά. Οι μακρές παύσεις μεταξύ των συναντήσεων εξουδετερώνουν το αίσθημα της φιλίας και της συντροφικότητας. Αν δεις γιατί χαλούν οι αντρικές φιλίες αυτό θα διαπιστώσεις. Απλώς δεν είχαν χρόνο να βρεθούν. Ενώ οι τακτικές δραστηριότητες είναι ευκολότερο να συντηρηθούν. Το εβδομαδιαίο χαρτάκι στο σπίτι του ενός ή του άλλου που λέγαμε πριν. Ή έξοδος για φαγητό στην αρχή κάθε μήνα. Τα βάζεις στο πρόγραμμά σου και έτσι τα τηρείς. Και αν μια φορά δεν μπορέσεις, θα ξέρεις ότι υπάρχει η επόμενη για να αναπληρώσεις.

Αυτές οι μικρές, συχνές συναντήσεις είναι καλύτερες για να χτίσεις μια στενή φιλία γιατί δίνουν ένα ρυθμό και μια σταθερότητα, σε αντίθεση με μια ξαφνική πύκνωση των επαφών που ακολουθείται από μεγάλες περιόδους απουσίας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!