Δημοφιλής: Ο ρόλος της κοινωνικής αποδοχής στη ζωή σου - Men's Bible

Δημοφιλής: Ο ρόλος της κοινωνικής αποδοχής στη ζωή σου

Δημοφιλής: Ο ρόλος της κοινωνικής αποδοχής στη ζωή μας

Ακούγοντας τη λέξη δημοφιλής, μερικοί ίσως κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Μια γρήγορη επιστροφή στην εφηβεία, ανακαλώντας μνήμες από γεγονότα, κλίκες και μια σχολική ιεραρχία, βασισμένη στο πόσο κουλ και δημοφιλής είναι κανείς στους κύκλους του σχολείου.

Η επιστροφή αυτή φυσικά δεν αρκείται μόνο σε εικόνες και οι αναμνήσεις αυτές συχνά δεν είναι μόνες τους. Τις περισσότερες φορές συνοδεύονται και από έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα ντροπής ή περηφάνιας, απόρριψης ή αποδοχής.

Συναισθήματα που βίωναν οι ίδιοι εκείνη την εποχή, ανάλογα με το πόσο ψηλά ή χαμηλά ήταν στην ιεραρχία του σχολείου.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο.

Η εφηβεία αποτελεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ωριμότητα και την ενήλικη ζωή. Για τους περισσότερους από εμάς, είναι μια περίοδος σταθμός στη ζωή μας. Συνδέεται με ανεκπλήρωτους έρωτες, παλιές φιλίες, πρώτες σχέσεις κλπ.

Εκεί άλλωστε ξεκινάει ένας άντρας να ενδιαφέρεται για το σεξ και τις γυναίκες και κυρίως είναι η εποχή που πρωτοεμφανίζεται και ισχυροποιείται στον άνθρωπο η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή.

Αν ρίξει κανείς μια γρήγορη ματιά στα social media αλλά και στον κόσμο τριγύρω μας, δεν αργεί να καταλάβει πως αυτή η ανάγκη, ο πόθος για κοινωνική αποδοχή, βρίσκεται παντού και αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα νήματα που κινούν τη συμπεριφορά μας.

Κυνήγι για τα Likes στο Facebook, συνεχείς αναρτήσεις φωτογραφιών στο Instagram, συμμετοχή σε reality τηλεπαιχνίδια, είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι είναι συχνό να θέλει ο μέσος άνθρωπος να νιώσει δημοφιλής. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ άντρες και γυναίκες να προβαίνουν σε διάφορες παράλογες συμπεριφορές και να φτάνουν στα άκρα για να κερδίσουν λίγη προσοχή παραπάνω.

Γιατί όμως η ανάγκη να είσαι δημοφιλής είναι τόσο ισχυρή;

Ένα χαρακτηριστικό που θεωρείται κρίσιμος παράγοντας στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους, είναι, πέρα από το μεγάλο εγκέφαλο, η ικανότητα να συνεργάζεται και να σχηματίζει ομάδες.

Εκεί που η εξέλιξη οδήγησε άλλα είδη να γίνουν μεγαλύτερα και δυνατότερα, ο άνθρωπος ανέπτυξε σύνθετους φωνητικούς κώδικες επικοινωνίας, οργανώθηκε σε μικρές κοινότητες και σχημάτισε προηγμένα κοινωνικά δίκτυα.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, οι άνθρωποι μπόρεσαν να προστατεύουν ο ένας τον άλλο από τις μεγαλύτερες απειλές και να εξασφαλίζουν ευκολότερα τροφή κυνηγώντας σε συνεργασία ο ένας με τον άλλο.

Αυτό οδήγησε με τη σειρά του στην ανάπτυξη μια ευαισθησίας στα διάφορα κοινωνικά σημάδια και συνθήματα, καθώς και στην ανάγκη να υπάρχει μόνιμα μια σύγκριση και μια συνεχής εγρήγορση για την αποδοχή και τη θέση μας μέσα στην ομάδα. Γιατί για εκείνον που ξεχώριζε, που δε γινόταν αποδεκτός από του άλλους και έμενε μόνος του, η επιβίωση ήταν απίθανη.

Ωραία λοιπόν. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει από τότε, οπότε το να είναι κανείς μόνος του δεν έχει καμία επίπτωση σωστά;

Όχι ακριβώς.

Σήμερα προφανώς τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Σπάνια περπατάει κανείς αμέριμνος στο δρόμο και δέχεται επίθεση από ένα άγριο θηρίο. Ωστόσο, ύστερα από χιλιάδες χρόνια επιβίωσης με αυτόν τον τρόπο, τα ένστικτα και ο γενετικός προγραμματισμός παραμένουν.

Κατά τον Αμερικανό ψυχολόγο Abraham Maslow, ο οποίος παρουσίασε το 1943 για πρώτη φορά την έννοια της ιεράρχησης των ανθρώπινων αναγκών, μετά τις βασικές ανάγκες που σχετίζονται με την επιβίωση (τροφή, στέγη, ασφάλεια κλπ), η ανάγκη για αποδοχή και αίσθηση πως ανήκει κανείς σε μια ομάδα, είναι οι επόμενες βασικότερες.Δημοφιλής: Ο ρόλος της κοινωνικής αποδοχής στη ζωή μας

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς

Το να νιώθει κανείς μόνος ή μη αποδεκτός μέσα στο κοινωνικό του δίκτυο, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ζημιογόνο.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Πολύ συχνά οι άνθρωποι που έχουν βιώσει συνεχή απόρριψη και έχουν πέσει θύματα bullying, νιώθουν συνεχώς αποξενωμένοι από τον κόσμο γύρω τους και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και φυσικά χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ένα ακόμα πρόβλημα με την έλλειψη αποδοχής σε ευαίσθητες ηλικίες όπως η εφηβεία, είναι πως αφήνει το αποτύπωμα της και στην ενήλικη ζωή. Ένας άντρας που ένιωθε απομακρυσμένος από τους συνομηλίκους του στο σχολείο, είναι πολύ πιθανό να νιώθει παρόμοια συναισθήματα και να βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις σήμερα στον εργασιακό του χώρο ή ακόμα και σε μια έξοδο με φίλους.

Αυτό γιατί η δημοτικότητα συνοδεύεται και από πληθώρα κοινωνικών ευκαιριών. Ευκαιρίες για καινούριες σχέσεις, νέες φιλίες και το κυριότερο, για εξάσκηση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Θες να αποκτήσεις καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες; Δες εδώ

Όπως καταλαβαίνεις, η κοινωνική αποδοχή παίζει κρίσιμο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και συχνά εκείνοι που δεν την είχαν όταν ήταν παιδιά και έφηβοι, ξοδεύουν την υπόλοιπη ζωή τους αναζητώντας την.

Ωστόσο, το συνεχές κυνήγι της δημοσιότητας και της εξωτερικής αποδοχής και η προσπάθεια να είσαι σε όλους δημοφιλής, δεν έχει νόημα. Δεν γίνεται να υπάρχει καθολική αποδοχή από όλους όσους συναντάμε, καθώς δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους όσο και αν το θέλουμε.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι κάποιος να νιώσει άνετα πρώτα με τον εαυτό του, με τις δυνάμεις και τα ελαττώματα του και μετά να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις. Να έχει την αίσθηση δηλαδή, πως έχει κοντά του ανθρώπους, φίλους, σύντροφο που τον νιώθουν και τον αποδέχονται όπως είναι.

Και αν θες να κάνεις ένα βήμα για πιο ουσιαστικές κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, επικοινώνησε μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!