Είσαι διατεθειμένος να σκάψεις μέσα σου; - Men's Bible

Είσαι διατεθειμένος να σκάψεις μέσα σου;

Είσαι διατεθειμένος να σκάψεις μέσα σου;

Λένε ότι το μυστικό για να είναι μια αυτοβιογραφία καλή κρίνεται από έναν παράγοντα, κατά πόσο θες να σκάψεις μέσα σου. Είναι δηλαδή ο συγγραφές διατεθειμένος να μοιραστεί και τα βρώμικα σημεία;

Πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο. Πιάσε μια βιογραφία στην τύχη. Μπορεί να είναι κάποιου νέου celebrity, μπορεί να είναι κάποιου παλιού και κλασικού. Μέσα σε λίγες σελίδες, θα μπορείς να καταλάβεις ποιος λέει την πλήρη αλήθεια και ποιος θέλει να φτιάξει μια «γκλάμουρους» και ωραιοποιημένη εικόνα.

Το ζητούμενο όταν γράφεις τα απομνημονεύματά σου, είναι να είσαι πρόθυμος να μοιραστείς την αλήθεια. Και για να γίνει αυτό πρέπει να μην φοβάσαι να μοιραστείς πράγματα που σε κάνουν να δείχνεις κακός ή που θα κάνουν τους άλλους να σε κρίνουν ή μυστικά που ακόμα και οι κοντινοί σου δεν γνωρίζουν. Διαφορετικά δεν είσαι ειλικρινής προς τον αναγνώστη. Και ο αναγνώστης πάντα καταλαβαίνει τη διαφορά και αν του κρύβεις κάτι.

Όλα αυτά είναι σκοτεινά σημεία, αλλά πρέπει να μοιραστούν. Τα τούβλα που μας αποτελούν δεν είναι όλα φτιαγμένα από χρυσό. Μερικά είναι φτιαγμένα από χώμα. Και είμαστε συνδυασμός και των δύο.

Αλλά αυτό δεν είναι κακό από μόνο του, γιατί είναι αυτές οι εμπειρίες που μας κάνουν μοναδικούς. Για να σου θυμίσω την πασίγνωστη ατάκα του Τολστόι: «Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι όλες ίδιες, κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της μοναδικό τρόπο».

Διάβαζα πρόσφατα για το πώς γράφονται οι αυτοβιογραφίες. Και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τους είναι να πάρει την απόφαση ο συγγραφέας να βγάλει προς τα έξω την πραγματική εικόνα, την «βρωμιά», χωρίς να προσπαθήσει να ωραιοποιήσει καταστάσεις ή να το «παίξει» καλός και άγιος. Δεν είχα συνειδητοποιήσει όμως πόση γενναιότητα απαιτούσε αυτό μέχρι που έφτασε η ώρα να γράψω το δικό μου βιβλίο. Συχνά μου υπενθύμιζα ότι χρειάζεται να αποφύγω την αυτολογοκρισία ώστε να είμαι αυθεντικός. Και τελικά το αποτέλεσμα ήταν όντως πολύ αυθεντικό και γεμάτο.

Ώρα να σκάψεις μέσα σου

Τώρα βέβαια ίσως μου πεις ότι δεν σχεδιάζεις να γράψεις τα απομνημονεύματά σου κάπου σύντομα και πως σχετίζονται όλα αυτά με το φλερτ. Στο κάτω κάτω είσαι ακόμα πολύ νέος και έχεις τόσο χρόνο μπροστά σου. Όμως ακόμα και αν δεν είσαι συγγραφέας, το να έχεις τη διάθεση να θυμηθείς τα λάθη σου και να σκάψεις μέσα σου θα κάνει πολύ πιο εύκολο το ταξίδι σου στην αυτοβελτίωση και την προσωπική σου ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένη.

Ώρα να σκάψεις μέσα σου λοιπόν. Κατάγραψε τους τομείς της ζωής σου που θέλεις να βελτιώσεις. Αξιολόγησε αντικειμενικά τον εαυτό σου. Ποιες είναι οι αδυναμίες σου; Ποιες ήταν οι πιο ντροπιαστικές στιγμές σου; Μην αυτολογοκρίνεις τον εαυτό σου, ούτε να χρυσώσεις το χάπι ψάχνοντας δικαιολογίες. Παράθεσέ τες γυμνές και αληθινές.

Και έπειτα βάλε στόχο να βελτιώσεις αυτές τις αδυναμίες.

Καθώς προχωράς στα μαθήματα του Men’s Bible, διατήρησε την αποφασιστικότητά σου για ειλικρίνεια. Μπορεί να ντρέπεσαι να δοκιμάσεις έναν νέο τρόπο προσέγγισης κοπέλας μπροστά στους φίλους σου. Ή μπορεί να διστάζεις να εκφράσεις τις προθέσεις σου.

Αν ενδώσεις σε αυτούς τους φόβους και περιορίσεις τον εαυτό σου, δεν θα αποκτήσεις τις απαραίτητες εμπειρίες. Όπως κι εγώ ο ίδιος δεν θα είχα βελτιωθεί τόσο πολύ, αν είχα κρατηθεί πίσω, προκειμένου να κάνω τον εαυτό μου να δείχνει καλύτερο. Μην φοβάσαι να δείξεις χαζός. Μην φοβάσαι τα προσωρινά εμπόδια. Είσαι διατεθειμένος να σκάψεις μέσα σου;

Και μια τελευταία συμβουλή: Ανέφερα νωρίτερα πως ο αναγνώστης πάντα καταλαβαίνει αν ο συγγραφέας κάτι κρύβει. Αντίστοιχα λοιπόν, οι φίλοι σου, οι γνωστοί σου και οι κοπέλες που θες στη ζωή σου θα μπορούν να καταλάβουν. Οι αληθινοί άνθρωποι δεν είναι τέλειοι. Όταν προσπαθείς να κρύψεις τις ατέλειές σου, δείχνεις απόμακρος, αναίσθητος και ρομποτικός, με τελικό αποτέλεσμα να μην θέλει κανείς να είναι κοντά σου.

Να θυμάσαι ότι μερικές φορές η ζωή είναι δύσκολη και μας ρίχνει κάτω. Μερικές φορές τρομακτικά πράγματα συμβαίνουν. Πρέπει όμως να πεις «ναι» στη ζωή και να την αγκαλιάσεις όπως είναι.

Οπότε δούλεψε τις αδυναμίες σου. Αλλά μην τις κρύψεις και μην τις αγνοήσεις. Ψάξε μέσα στη βρωμιά σου και στα λάθη σου, να βρεις τους σπόρους που υπάρχουν εκεί για την αυτοβελτίωσή σου και το δικό σου προσωπικό ταξίδι εξέλιξης.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!