Για να γίνεις Καλύτερος Άνδρας χρειάζεται να Δημιουργήσεις κάτι δικό σου - Men's Bible

Για να γίνεις Καλύτερος Άνδρας χρειάζεται να Δημιουργήσεις κάτι δικό σου

Για να γίνεις Καλύτερος Άνδρας χρειάζεται να Δημιουργήσεις κάτι δικό σου

Για να εξελιχθείς ως άνδρας, θα χρειαστείς να δημιουργήσεις κάτι δικό σου. Βλέπεις οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας μια βαθιά επιθυμία να δημιουργήσουμε και να χτίσουμε. Φτάσαμε στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας εξαιτίας της ικανότητας αυτής.

Και γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία, ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση έρχεται όταν έχουμε μόλις δημιουργήσει κάτι.

Αλλά πια στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει μια καταπίεση και μία λοξοδρόμηση της επιθυμίας μας να δημιουργήσουμε. Και μας προκαλεί πολλά προβλήματα.

Τα αισθήματα άγχους, κατάθλιψης, αβεβαιότητας, σύγχυσης και απελπισίας, αν το σκεφτείς, όλα καταλήγουν σε ένα απλό πράγμα: Δεν δημιουργείς, δεν χτίζεις και δεν ζεις σύμφωνα με το πραγματικό δυναμικό σου.

Χρειάζεται να εκφράζουμε δημιουργικά την ενέργειά μας και τις σκέψεις μας. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι ζούμε τη ζωή μας με νόημα. Χρειάζεται να πιστεύουμε ότι η ζωή μας θα κάνει τη διαφορά με κάποιο τρόπο.

Υπάρχει όμως ένας εχθρός που «μουδιάζει» κι εμάς και την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε και μας μετατρέπει σε απλούς καταναλωτές.

Την τελευταία δεκαετία, οι τακτικές αυτού του εχθρού έχουν γίνει ανησυχητικά μελετημένες, μειώνοντας τη διάρκεια προσοχής (attention span) του καθενός μας σε ολιγόλεπτες περιόδους θέασης τυχαίων εικόνων, φωτογραφιών, βίντεο που πρέπει να καταναλώσουμε επιτόπου για να είμαστε ενημερωμένοι.

Και αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, τα κέντρα του εγκεφάλου μας υπεύθυνα για την ικανοποίηση, τον φόβο και την ανταμοιβή βομβαρδίζονται συνέχεια από τα social media, το πορνό, την 24ώρη ειδησιογραφία, κάθε πιθανό και απίθανο app και video game, το junk food, τις συνεχείς ειδοποιήσεις στο κινητό μας, τα οποία και λειτουργούν ως ναρκωτικά.

Όλα τα παραπάνω διακόπτουν διαρκώς τις σκέψεις μας και την προσοχή μας. (Κάθε φορά που μας διακόπτει κάτι, λένε οι μελέτες,  χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να επανέλθουμε στον πρωτύτερο βαθμό συγκέντρωσης).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι:

Σταματάμε να σκεφτόμαστε οι ίδιοι. Το μυαλό μας επαναπρογραμματίζεται συνέχεια. Με κάθε like παίρνουμε διάφορες μικρές ικανοποιήσεις, με αποτέλεσμα η μακροχρόνια ικανοποίηση μας από τη ζωή να είναι μικρότερη.

Οι δύο επιλογές

Οπότε τελικά έχεις δύο επιλογές: ή να κάθεσαι να χάνεις τον εαυτό σου ή να αντισταθείς στο να χάνεις το χρόνο και την ενέργειά σου.

Την πρώτη επιλογή την γνωρίζεις καθώς ήδη τη ζεις λίγο –λίγο. Η δεύτερη επιλογή απαιτεί να απέχεις από όλες αυτές τις πηγές που σε αποσπούν.

Όταν αποφασίσεις να απέχεις από όλο αυτό το πανηγύρι ίσως νιώσεις άβολα στην αρχή, γιατί ο εγκέφαλός σου έχει συνηθίσει να παίρνει τη «δόση» του. Όμως μέσα στις πρώτες 24 ώρες θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι έχεις μεγαλύτερη διαύγεια που σε ωθεί προς τη δημιουργία και ανακαλύπτεις νέο νόημα.

Έτσι αντί να ζεις μια ζωή που υπαγορεύεται από την ατζέντα των άλλων ανθρώπων και επιχειρήσεων, θα ζεις τη ζωή σου βάσει των επιθυμιών σου και των στόχων σου.

Και δεν χρειάζεται να φτάσεις στο τέρμα του προορισμού για να νιώσεις ευτυχισμένος. Και μόνο η πράξη του να δημιουργήσεις κάτι σε αναγκάζει να εστιάσεις, να μάθεις, να πειθαρχήσεις και να πλάσεις χαρακτήρα. Επιπροσθέτως αποκτάς δεξιότητες, εμπειρία, νόημα, σκοπό, ταυτότητα, εκπλήρωση και αυτοεκτίμηση.

Κι αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν και οι παράπλευρες ωφέλειες, όπως επιτυχία, καριέρα, χρήματα, σχέσεις και πολλές ανοικτές πόρτες για να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερο και σε μεγαλύτερο επίπεδο.

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις να είσαι ένας απλός «καταναλωτής» και να ζεις μια παθητική ζωή, αντί να είσαι δημιουργός, εξερευνητής ή καινοτόμος.

Αν όμως πάρεις τον εύκολο δρόμο, τότε πετάς τον χρόνο σου και πιθανότητα και τη ζωή σου.

Αν αντίθετα διαλέξεις τον δύσκολο δρόμο, αυτόν που συχνά φέρνει δυσφορία, πίεση, αμφιβολία και αγώνα, τελικά θα καταλήξεις περισσότερο ζωντανός, ελεύθερος, χαρούμενος και πλήρης. Για να γίνεις Καλύτερος Άνδρας χρειάζεται να Δημιουργήσεις κάτι δικό σου

Πως να δημιουργήσεις κάτι δικό σου

Κι αν διαβάζεις ακόμα τις σκέψεις μου, τότε ήδη είσαι ενθουσιασμένος με αυτό και θες να αναλάβεις δράση. Οπότε υπάρχουν δύο πράγματα που χρειάζεται να κάνεις:

#1 Τι θέλεις;

Το πρώτο είναι να αποφασίσεις τι θέλεις να δημιουργήσεις. Ασφαλώς δεν χρειάζεται να περιορίσεις τον εαυτό σου εδώ. Να και κάποιες προτάσεις:

  • Κάτι καλλιτεχνικό, είτε είναι ταινία, λογοτεχνία, ζωγραφική, φωτογραφία, μαγειρική, ή ότι άλλο θεωρείς εσύ καλλιτεχνία
  • Μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση
  • Να μοιραστείς κάτι που γνωρίζεις, μέσα από ένα βιβλίο, site, podcast, video
  • Να ξανα δημιουργήσεις τον εαυτό σου βάζοντας έναν προσωπικό στόχο
  • Να βοηθήσεις τους άλλους (εθελοντισμός, φιλανθρωπία)
  • Να χτίσεις κάτι, εφεύρεις κάτι, φτιάξεις κάτι, μαγειρέψεις κάτι, κάνεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ ξανά
  • Να φτιάξεις μια δυνατή σχέση και να δημιουργήσεις οικογένεια (αυτό κι αν είναι δημιουργία)

Όπως βλέπεις λοιπόν πολλά πράγματα μπορούν να θεωρηθούν «δημιουργία», αλλά χρειάζεται να σκεφτείς εσύ ο ίδιος με τι συγκεκριμένα θες να ασχοληθείς. Έπειτα έρχεται το δεύτερο και σημαντικότερο κομμάτι.

Θες να δημιουργήσεις το νέο, βελτιωμένο σου εαυτό; Δες εδώ

#2 Ώρα για αποχή

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτοξεύσεις την παραγωγικότητα σου, να δημιουργήσεις και να έχεις πραγματικά πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Αν απέχεις από τα social media για λίγο καιρό, θα διαπιστώσεις ότι ακόμα κι όταν κάνεις ντους ή περπατάς, θα σου έρχονται φρέσκες ιδέες και σκέψεις. Οπότε σε προκαλώ, για μια εβδομάδα, να περιορίσεις πάρα πολύ τις πληροφορίες που δέχεσαι.

Αυτό σημαίνει για μία εβδομάδα: όχι βιβλία (παρόλο που τα αγαπάω πολύ), όχι blogs, όχι ειδήσεις, όχι social media, όχι τηλεόραση ή ταινίες. Τίποτα.

Και θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις περισσότερη ενέργεια, περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη διαύγεια στις σκέψεις σου, από ότι είχες ποτέ ως τώρα.

Σε προκαλώ λοιπόν να εστιάσεις για μια εβδομάδα στο να δημιουργήσεις και να παράξεις, αντί απλά να δέχεσαι και να καταναλώνεις.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!