Εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου - Men's Bible

Εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου, 3 Πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για βελτιώσεις τη ζωή σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου;

Συμβαίνει υπερβολικά συχνά να είμαστε εμείς οι κύριοι αίτιοι της δυστυχίας μας και να επιμένουμε να παραμένουμε σε αυτό το ρόλο.

Στην πραγματικότητα, το να πολεμήσουμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση αποτελεί ξεβόλεμα, έξοδο από όσα ξέραμε και θεωρούσαμε δεδομένα και οικεία για πάρα πολύ καιρό.

Θέλουμε, λοιπόν, να παραμείνουμε δυστυχισμένοι διότι αυτό μας φαίνεται πως είναι το σωστό. Διότι σε αυτό συνηθίσαμε. Ακόμη και αν αυτό το σωστό και το συνηθισμένο μάς κάνει να νιώθουμε χίλια κομμάτια.

Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι τα στρεβλά μας πιστεύω που μας αυτοπεριορίζουν και μας πείθουν ότι πάντα θα υπολειπόμαστε σε σύγκριση με τους άλλους. Δεν αξίζεις, σου λέει ο εαυτός σου, ό,τι και αν κάνεις θα αποτυγχάνεις, άρα μην προσπαθείς καν, τσάμπα κόπος. Έτσι όμως σαμποτάρεις ο ίδιος τον εαυτό σου.

Μόνο που όλα αυτά είναι ένα μεγάλο ψέμα. Τα πέρασα κι εγώ. Βλέπω διαρκώς ανθρώπους που τα αντιμετωπίζουν. Δεν είναι κάτι σπάνιο, δεν είναι κάτι καινούριο. Αρκεί να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ είσαι ο κύριος του εαυτού σου. Εσύ τον ορίζεις. Εσύ είσαι αυτός που αποφασίζει πόση ισχύ θα έχουν στη ζωή σου αυτά τα στρεβλά πιστεύω.

#1 Είμαι χοντρός / αδύνατος / κοντός / ψηλός / τριχωτός / φαλακρός / άσχημος / φοράω γυαλιά…

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα κουσούρια κυκλοφορούν εκεί έξω, όχι επειδή υπάρχουν, αλλά επειδή αφηνόμαστε να πειστούμε ότι υπάρχουν. «Κανείς δεν με αγαπάει, είναι το κεντρικό νόημα, και κανείς δεν πρόκειται να με αγαπήσει αν δεν πληρώ τα βασικά στάνταρ του συρμού». Σε βάρος, σε ντύσιμο, σε πλούτη, σε φέτες στην κοιλιά, σε ό,τι θέλεις. Ο άλλος έχει μεγάλη μύτη, ο άλλος έχει στενούς ώμους, ο τρίτος έχει πολύ μικρά πόδια και δώσ’ του.

Κάποτε θεωρούσαν πως μονάχα οι γυναίκες ανησυχούσαν για την εξωτερική τους εμφάνιση, τώρα τα δεδομένα αλλάζουν. Οι άντρες ανησυχούν εξίσου, μην σου πω πιο πολύ.

Η ανορεξία χτυπάει και τα έφηβα αγόρια πλέον. Ακόμη και ωραίοι άνθρωποι, αντικειμενικά δηλαδή καλοφτιαγμένοι, έχουν αγκιστρωθεί στην ιδέα ότι δεν βλέπονται και κάθονται και κλαίνε τη μοίρα τους.

Από την άλλη, έχεις και κάτι τύπους μαύρο χάλι που και γυναίκες βρίσκουν, και καλά περνάνε και απ’ όλα.

Εντάξει, δεν είπαμε ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν παίζει ρόλο. Το να είσαι ελκυστικός όμως, δεν αφορά μονάχα στην εξωτερική εμφάνιση. Για την ακρίβεια το τι σημαίνει ελκυστικός για τον καθένα, μπορεί να διαφέρει πολύ.

Η φυσική εμφάνιση είναι ένας μονάχα παράγοντας. Το να ντύνεσαι καλά παίζει επίσης ένα ρόλο. Να φοράς δηλαδή ρούχα που σου πάνε και σε κάνουν να νιώθεις άνετα, όχι υπερβολικά ακριβά ή μάρκες ή οτιδήποτε.

Η καθαριότητα και η περιποίηση είναι σημαντική. Η συμπεριφορά σου γενικά. Το πώς νιώθεις με τον εαυτό σου ακτινοβολεί, με κάποιον μαγικό τρόπο, στο πρόσωπό σου.

Όλα αυτά δείχνουν το επίπεδο επένδυσης που κάνεις στον εαυτό σου, που με τη σειρά του είναι ενδεικτικό της αυτοεκτίμησης που έχεις. Δίνοντας χρόνο και ενέργεια στην επένδυση του εαυτού σου, κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει καλύτερα και αυτό σε κάνει πιο ελκυστικό στους άλλους.

Το πόσο άνετα αισθάνεσαι εσύ με τον εαυτό σου είναι ευθέως ανάλογο του πόσο ελκυστικό θα σε βρίσκει και ο περίγυρός σου. Αν σαμποτάρεις ο ίδιος τον εαυτό σου και αισθάνεσαι σαν ένας αντιπαθής σωρός άμορφης μάζας, η πεποίθησή σου αυτή θα βρει το δρόμο της προς τα έξω και θα γίνει πεποίθηση και άλλων. Κανείς δεν θα σε συμπαθεί, αν δεν συμπαθήσεις εσύ πρώτος τον εαυτό σου.

Για να σταματήσεις να σαμποτάρεις τον εαυτό σου, δες εδώ

Το να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να αρχίσεις να γυμνάζεσαι θα σε βοηθήσει, αλλά πρόσεξε: όχι τόσο γιατί θα πρέπει απαραίτητα να αδυνατίσεις ή να χτίσεις μύες, όσο γιατί η άσκηση και η σωστή διατροφή παράγουν ενδορφίνες στον οργανισμό σου, πράγμα που θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Περισσότερο νερό, περισσότερα λαχανικά, λιγότερους υδατάνθρακες, όλα αυτά θα βελτιώσουν πρωτίστως τη διάθεσή σου και ακολούθως την εμφάνισή σου. Η ίδια η πράξη, η αίσθηση ότι κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Είτε καταλήξεις μοντέλο είτε όχι, μικρή σημασία έχει. Η διάθεσή σου είναι το παν.

Το κλειδί για να είσαι ελκυστικός είναι το πώς να κάνεις τους άλλους να αισθάνονται όταν βρίσκονται κοντά σου. Τι να τους κάνεις τους γραμμωμένους μύες και την επίπεδη κοιλιά και τα μπλε ουρανί μάτια. Μπορείς να κάνεις τη γυναίκα να γελάσει, να νοιώσει ευτυχία, να αισθανθεί σαν το σημαντικότερο πρόσωπο στον πλανήτη;

Δεν μπορείς να κάνεις κανέναν να αισθανθεί όμορφα κοντά σου, όμως, αν νιώθεις διαρκώς αλυσοδεμένος στη βλακώδη σκέψη ότι μοιάζεις περίπου σαν τον Κουασιμόδο και ότι κανείς μα κανείς δεν θα σε βρει ποτέ συμπαθή.Εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου

#2 Δεν είμαι πλούσιος / Δεν είμαι διάσημος / Δεν οδηγώ ακριβό αμάξι

Η ιδέα ότι πρέπει να είσαι πλούσιος ή να έχεις υψηλό κοινωνικό προφίλ είναι ευθέως ανάλογη της προσωπικής σου ασημαντότητας. Όσο λιγότερα είσαι, τόσο πιο πολλά πρέπει να έχεις. Η ιδέα ότι είσαι φτωχός, ασήμαντος, λαϊκός, πληβείος κοντολογίς, έχει να κάνει με όλες τις κλασικές παραδόσεις ως προς τι ορίζει ένα σωστό αρσενικό.

Είσαι αρκετά πλούσιος, αρκετά ικανός, αρκετά επιθετικός; Τότε είσαι και κανονικός άντρας. Αν είσαι υπερβολικά χαλαρός, ή ευαίσθητος, ή δεν είσαι τούμπανο από τα γυμναστήρια, ή είσαι από κείνους που αφήνουν μία γυναίκα να καταλάβει το ενδιαφέρον τους για δαύτη, αλίμονό σου.

Αν δεν βγάζεις αρκετά φράγκα πάλι αλίμονό σου. Δεν μπορείς να συντηρήσεις τη γυναίκα σου και τα παιδιά που θα σου γεννήσει.

Έτσι, λοιπόν, σαμποτάρεις τον εαυτό σου και υποσυνείδητα θεωρείς ότι όλοι όσοι μπορούν να κάνουν στον υπέρτατο βαθμό όλα τα παραπάνω αξίζουν σαν άντρες, ενώ όσοι δεν τα κάνουν, απλώς τους αγνοούμε.

Είναι λανθασμένος αυτός ο συλλογισμός. Πολλοί άνθρωποι είναι επιτυχημένοι χωρίς να ισχύουν τα παραπάνω δεδομένα γι’ αυτούς. Αλλά με αυτούς δεν ασχολούμαστε διότι διαφέρουν από το στραβό καλούπι που μας έχει βιδωθεί (ή αφήσαμε να μας βιδώσουν).

Κι αν με ρωτάς, υπάρχουν εξίσου πολλοί άνθρωποι με καλοπληρωμένες δουλειές και κύρος που με κάποιον τρόπο δεν τα καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Η οικονομική ευχέρεια και η επαγγελματική καταξίωση δεν εγγυώνται την ευτυχία.

Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι όταν εστιάζεις στο τι έχουν οι άλλοι, στα πραγματικά ή στα φανταστικά τους προτερήματα, σαμποτάρεις ο ίδιος τον εαυτό σου. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έχουν περισσότερα από σένα.

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έχουν λιγότερα από σένα. Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κάποιος δεν κάνουν αυτομάτως τον διπλανό του υποδεέστερο. Διάλεξε λοιπόν, είτε θα αφεθείς να βράσεις στη ζήλια σου, είτε θα κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Θα θελήσεις, λοιπόν, να γίνεις κύριος του εαυτού σου;

Το πρόβλημα σου δεν είναι αυτά που δεν έχεις, αλλά ότι δεν κάνεις καλή χρήση αυτών που έχεις. Το να καλλιεργήσεις τα ταλέντα και την προσωπικότητά σου είναι πολύ σημαντικότερο από οποιοδήποτε υλικό αγαθό. Το να ζεις τη ζωή σου, το να έχεις ζωή γενικότερα, είναι ελκυστικότερο από τα πλούτη ή τα ακριβά αυτοκίνητα.

Μπορείς ας πούμε να κάνεις μία γυναίκα να περάσει καλά χωρίς να ξοδεύεις μία περιουσία; Αν ναι, τότε έχεις προβάδισμα απέναντι σε κάποιον που βρίσκει γυναίκες μονάχα όταν έχει να ξοδέψει μία περιουσία για δαύτες.

Όχι ότι το χρήμα δεν προσφέρει κάποιες ευκαιρίες, κάποια άνεση. Αλλά μία γυναίκα που σε θέλει για τα λεφτά σου μάλλον προτιμά τα λεφτά σου από σένα τον ίδιο. Και θα γίνει καπνός αν τύχει και σου τελειώσουν. Σκέψου το.Εσύ ο ίδιος σαμποτάρεις τον εαυτό σου

#3 Είναι πολύ αργά πια για μένα

Αυτή η ιδέα έχει να κάνει, δυστυχώς, με το πόσο αργά στη ζωή του έχει ένας άντρας τις πρώτες του ερωτικές εμπειρίες. Νομίζει κανείς ότι υπάρχει ένα στενό παράθυρο κι αν το χάσει αυτό ήταν, πέρασε η μπογιά του.

Δεν έχεις ιδέα πόσος κόσμος σκέφτεται έτσι. Είναι τρομακτικό. Νομίζουν ότι χάσανε το τρένο και τώρα, ποια θα γυρίσει να τους κοιτάξει.

Εκεί που είναι να τρελαίνεσαι είναι ότι πολλοί, όσοι σκέφτονται ανάλογα, νομίζουν ότι έχουν χάσει το τρένο, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Από λυκειόπαιδα μέχρι μεσήλικες. Όλοι χάσανε το ίδιο τρένο. Και ποια είναι η απάντησή μου όταν ακούω κάτι τέτοια;

Φίλε μου, πέθανες ή αναπνέεις ακόμη;

Αναπνέεις;

Τότε δεν έχασες κανένα τρένο.

Αυτό το είδος μιζέριας προέρχεται από μια ακόμη στρεβλή πεποίθηση. Ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας κοσμικός νόμος που ορίζει το πότε και το πώς πρέπει να σου συμβεί το οτιδήποτε.

Υπάρχουν όμως δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο. Εκατομμύρια διαφορετικές κουλτούρες ή συνήθειες ή τρόποι ζωής. Ο καθένας βρίσκει την ευτυχία και τον άνθρωπο της ζωής του σε διαφορετικές φάσεις. Σε διαφορετικές ηλικίες.

Μπορεί δηλαδή να μην κάνεις σεξ από τόσο νωρίς όσο θα ήθελες. Μπορεί να μην κάνεις μία σχέση όπως τη θέλεις, στην ηλικία που τη θέλεις εσύ. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με την προσωπική σου αξία. Δεν αποδεικνύει κάτι για σένα.

Υπάρχουν άλλοι που θα τα κάνουν όλα πολύ πιο αργά από σένα. Και άλλοι τόσοι που θα τα κάνουν όλα πολύ πιο νωρίς. Αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα απολύτως για την προσωπική αξία οποιουδήποτε. Ο έρωτας δεν έρχεται κατά παραγγελία.

Αυτές οι προθεσμίες ισχύουν μονάχα μέσα στο μυαλό σου. Πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεται ότι το κάθε ραντεβού σου είναι μία ευκαιρία να αναπληρώσεις το χρόνο που έχασες. Σε αγχώνει αυτό. Σαμποτάρεις έτσι τα ραντεβού σου και τον εαυτό σου. Σε κάνει γκρινιάρη και ανυπόμονο. Σου αποστερεί την απόλαυση της στιγμής που ζεις τώρα.

Όπως έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα, αν δεν συμπαθήσεις πρώτος εσύ τον εαυτό σου κανείς άλλος εκεί έξω δεν πρόκειται να το κάνει. Όταν μονίμως γκρινιάζεις ότι σου φταίνε οι γυναίκες για ό,τι περνάς, πρέπει να χαλαρώσεις και να επανεξετάσεις το ζήτημα. Μόνο έτσι θα γίνεις κύριος του εαυτού σου.

Να είσαι πρόθυμος να βάλεις και τον ίδιο σου τον εαυτό στο μικροσκόπιο. Ίσως ο ίδιος σαμποτάρεις την εξέλιξή σου. Ίσως έχεις θέματα που σε κρατάνε πίσω. Όσο νωρίτερα τα αντιμετωπίσεις τόσο πιο καλά. Τόσο συντομότερα θα τα λύσεις και τόσο νωρίτερα θα βρεις την ευτυχία που σου αξίζει.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!