Για να Πετύχεις, δες τη Ζωή σαν Παιχνίδι - Men's Bible

Για να Πετύχεις, δες τη Ζωή σαν Παιχνίδι

Για να Πετύχεις, δες τη Ζωή σαν Παιχνίδι

Όπως φαντάζομαι γνωρίζεις η ζωή είναι ένα παιχνίδι. Και μάλιστα ένα παιχνίδι απρόβλεπτο και κάποιες φορές αφόρητα δύσκολο.

Αντιμετωπίζεις απρόβλεπτες προκλήσεις και εμπόδια. Δοκιμάζεσαι από την αμφιβολία. Παλεύεις με την αίσθηση πως είσαι μόνος και αβοήθητος.

Ναι, το παιχνίδι της ζωής δεν είναι εύκολο. Ωστόσο δεν είναι και αδύνατο να το κερδίσεις ώστε να απολαύσεις τη ζωή στο έπακρο. Αρκεί να τη δεις για αυτό που πραγματικά είναι, ένα παιχνίδι.

Ο στόχος είναι απλός. Να προχωρήσεις και να εξελιχθείς όσο περισσότερο μπορείς. Σε κάθε στάδιο του, το παιχνίδι της ζωής σε φέρνει αντιμέτωπο με μια συγκεκριμένη πρόκληση, την οποία πρέπει να ξεπεράσεις για να προχωρήσεις.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πέντε στάδια στο παιχνίδι της ζωής και είναι τα εξής:

  • Στάδιο πρώτο – Επιβίωσε. Βρες τροφή, στέγη και ένα κρεβάτι να κοιμάσαι το βράδυ.
  • Στάδιο δεύτερο – Αποδέξου το γεγονός πως δε θα ζήσεις για πάντα.
  • Στάδιο τρίτο – Βρες την ομάδα σου και τους ανθρώπους σου.
  • Στάδιο τέταρτο – Κάνε κάτι που να έχει νόημα και αξία για εσένα και τους άλλους.
  • Στάδιο πέμπτο – Δημιούργησε την κληρονομιά σου.

Το πρώτο στάδιο σημαίνει απλά πως δεν είσαι άστεγος και δεν πεθαίνεις της πείνας. Πρόκειται για το απόλυτο μίνιμουμ για να μπορέσεις να προχωρήσεις στα υπόλοιπα.

Το δεύτερο στάδιο στο παιχνίδι της ζωής είναι πιο περίπλοκο.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν τροφή και στέγη, όμως δε μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ γιατί ακούγονται πυροβολισμοί έξω από το σπίτι τους, είναι σε πόλεμο και βρέχει βόμβες ή απλά γιατί ο πατέρας τους είναι αλκοολικός και κάθε φορά που πίνει, μοιάζει με ταύρο σε υαλοπωλείο.

Με λίγα λόγια το δεύτερο στάδιο έχει σχέση με την αίσθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας. Και για να μπορέσεις να προχωρήσεις στο παιχνίδι της ζωής, χρειάζεται να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο να νιώθεις άνετος και ασφαλής σε μόνιμη βάση. Ένα περιβάλλον που να ευνοεί την εξέλιξη σου.

Το τρίτο στάδιο είναι προφανές και ουσιαστικά σχετίζεται με τις σχέσεις που συνάπτουμε με τους άλλους. Εδώ ο στόχος είναι να βρεις τους σωστούς ανθρώπους για εσένα. Εκείνους με τους οποίους θα ταιριάξεις, που θα σε εκτιμούν και θα τους εκτιμάς για τους σωστούς λόγους.

Δυστυχώς είναι πιο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται. Κυρίως γιατί, όπως θα έχεις καταλάβει, με τους περισσότερους δεν ταιριάζουμε και για αυτόν το λόγο έχουμε την υποχρέωση στον εαυτό μας να ψάξουμε σχολαστικά να αναζητήσουμε εκείνους με τους οποίους κάνουμε κλικ.

Στο τέταρτο στάδιο ο στόχος είναι να διευρύνεις και να εξελίξεις κάποια δεξιότητα ή ικανότητα, η οποία προσθέτει αξία στον κόσμο και στους άλλους.

Τέλος στο πέμπτο στάδιο θες να σιγουρευτείς πως φεύγοντας από το παιχνίδι της ζωής, έχεις αφήσει πίσω σου κάτι. Μια κληρονομιά.

Η ζωή λοιπόν είναι ένα μεγάλο και περίπλοκο παιχνίδι με αρκετά στάδια. Και δεν ξεκινούμε όλοι από το ίδιο σημείο. Κάποιοι ξεκινούν σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον ενώ άλλοι σε ένα πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον.

Το που θα ξεκινήσει κάνεις είναι απλά θέμα τύχης και του πως έχει μοιράσει τα χαρτιά η μοίρα. Κανείς δεν φταίει σε αυτό.

Το που ξεκινάει κανείς έχει πολύ μικρότερη σημασία από το πως θα παίξει. Και εδώ είναι που αρκετοί δυσκολεύονται καθώς, ακριβώς επειδή βλέπουν το παιχνίδι της ζωής ως πολύ δύσκολο, υποθέτουν πως δεν έχουν κανένα έλεγχο και πως δε μπορούν να επηρεάσουν την πορεία τους.

Πρόκειται για την πιο παραπλανητική παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει κανείς.

Το παιχνίδι της ζωής είναι ευτυχώς πολύ απλό στον σχεδιασμό του και στηρίζεται σε μερικές βασικές αρχές οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε πως τα πάντα στη ζωή είναι τυχαία.

Η ζωή είναι σχεδιασμένη να εμφανίζει συνεχώς απρόβλεπτα εμπόδια

Στην πραγματικότητα η ζωή είναι ένα ατελείωτο ποτάμι από προβλήματα και προκλήσεις, τα οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις, να λύσεις και να ξεπεράσεις.

Μάλιστα, αν κάποια στιγμή η ζωή ξεμείνει από εμπόδια και προκλήσεις, τότε εφευρίσκουμε μόνοι μας καινούρια προβλήματα.

Προβλήματα τα οποία μας κρατούν απασχολημένους και τα οποία μας βοηθούν να εξελιχθούμε περισσότερο.

Έχουμε την τάση όμως να αφιερώνουμε τον περισσότερο χρόνο μας στην αντιμετώπιση εμπόδιων και προκλήσεων που ξέρουμε πως θα συναντήσουμε. Αλλά εξ’ αιτίας αυτής την τάσης να είμαστε πάντα «έτοιμοι» βρίσκουμε τις απρόβλεπτες προκλήσεις πολύ δύσκολες.

Η ζωή λατρεύει να μας πλημμυρίζει με εμπόδια που δεν περιμέναμε και συχνά νιώθουμε σαν ένα φύλλο στον αέρα που πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος. Θεωρούμε δηλαδή ότι δεν έχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας.

Όντως, είναι πολλά αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Όμως το θέμα δεν είναι να ελέγξεις αυτά που σου συμβαίνουν αλλά να επιλέξεις το πως θα αντιδράσεις σε αυτά που σου συμβαίνουν.Απόδρασε από την Ρουτίνα της Καθημερινότητας, Για να Πετύχεις, δες τη Ζωή σαν Παιχνίδι

Στο παιχνίδι της ζωής αντιδράμε στα προβλήματα με δύο τρόπους: Είτε αναζητάμε λύση, είτε κοιτάμε αλλού

Όλοι μας παίρνουμε αποφάσεις και αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια που συναντάμε με μια αντίδραση. Ακόμα και το να μείνουμε άπραγοι είναι και αυτό μια δική μας επιλογή.

Όλες οι αντιδράσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Λύσεις και περισπασμοί.

Οι λύσεις είναι στην ουσία πράγματα που κάνουμε για να λύσουμε ένα πρόβλημα και να το εμποδίσουμε να συνεχιστεί ή να επανεμφανιστεί στο μέλλον.

Αντίθετα, οι περισπασμοί είναι πράγματα που κάνουμε ώστε να πάρουμε την προσοχή μας από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να απαλύνουμε τα συναισθήματα μας. Με λίγα λόγια, να το αποφύγουμε.

Όσο πιο πολύ επιλέγεις να αντιδράς με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τόσο πιο αυτόματη γίνεται αυτή η αντίδραση

Όσο πιο συχνά επιλέγεις να φερθείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο όταν συναντάς ένα εμπόδιο, τόσο πιο εύκολο γίνεται να επαναλάβεις τη συμπεριφορά στο μέλλον.

Μέχρι που αυτή η συμπεριφορά κάποια στιγμή γίνεται μια αυτόματη συνήθεια.

Οι συνήθειες είναι απαραίτητες καθώς σε βοηθούν να λειτουργείς χωρίς να σπαταλάς πολύ ενέργεια. Αν έχεις βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το επαναλάβεις αρκετές φορές μέχρι να σου γίνει αυτόματη συμπεριφορά.

Θες να αποκτήσεις τις σωστές συνήθειες στο φλερτ; Δες εδώ

Οι λύσεις μας βοηθούν να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, οι περισπασμοί μας κρατούν στάσιμους

Από τη στιγμή που για να προχωρήσεις στο παιχνίδι της ζωής, απαιτείται να λύνεις προβλήματα και να αντιμετωπίζεις προκλήσεις, το να αποσπάς τον εαυτό σου από τις δυσκολίες σε κρατάει κολλημένο στο ίδιο σημείο.

Αν οι περισπασμοί γίνουν συνήθειες, τότε μένεις στάσιμος. Και αν δεν το συνειδητοποιήσεις αυτό τότε νιώθεις ανήμπορος να συνεχίσεις.

Για αυτό και η σωστή μέθοδος για να κερδίσεις το παιχνίδι της ζωής είναι να αναγνωρίσεις ποιες συμπεριφορές σου σε βοηθούν να ξεπεράσεις τα εμπόδια και ποιες σε βοηθούν να τα αποφύγεις.

Έπειτα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να περιορίσεις όσο περισσότερο τις συμπεριφορές μέσα από τις οποίες αποσπάς την προσοχή σου από τα προβλήματα και τα αποφεύγεις.

#1 «Είμαι υπεύθυνος για αυτό»

Ο νούμερο ένα τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μένουν στάσιμοι στη ζωή τους, είναι με το να λένε στον εαυτό τους πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα προβλήματα τους.

Πάντα μπορείς να κάνεις κάτι για τα προβλήματα σου.

Όταν αποφασίζεις πως δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση, τότε αμέσως περιορίζεις τον εαυτό σου και τις επιλογές σου.

Και όταν περιορίζεις τις επιλογές σου μονάχα στα πράγματα εκείνα τα οποία σε βοηθούν να ξεχαστείς για λίγο, τότε γρήγορα η ζωή σου γίνεται μια ατελείωτη σειρά από κακές συνήθειες.

Για να κερδίσεις στο παιχνίδι της ζωής λοιπόν, το πρώτο, βασικό και απαραίτητο προαπαιτούμενο είναι το εξής: Τα πάντα είναι δική σου ευθύνη.

#2 Κατάγραψε τις σκέψεις σου

Το να αναγνωρίσεις και να διαχωρίσεις τους τρόπους με τους οποίους λύνεις προβλήματα και τους τρόπους με του οποίους τα αποφεύγεις, είναι απρόσμενα δύσκολο και περίπλοκο.

Κυρίως γιατί έχουμε την τάση να λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Του λέμε πως χρειαζόμαστε το αλκοόλ, το Facebook, τα βιντεοπαιχνίδια και γενικά όλα αυτά τα οποία μας βοηθούν να πάρουμε για λίγο τη σκέψη μας από τα προβλήματα μας.

Πως πρόκειται για απλές και αθώες συμπεριφορές. Πως όλα είναι υπό τον έλεγχο μας ή ακόμα χειρότερα, πως αυτός ο σωστός τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα μας.

Για αυτό και χρειάζεται να εξασκηθούμε στο να παρατηρούμε τον εαυτό μας, τη συμπεριφορά μας και τις σκέψεις μας. Ουσιαστικά κάπως έτσι λειτουργεί και η ψυχοθεραπεία.

Ένας εύκολος, απλός μα πολύ αποτελεσματικός τρόπος να το πετύχεις είναι να καταγράφεις καθημερινά τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο.

#3 Σταμάτα να παραπονιέσαι

Κάνοντας παράπονα μπορεί να νιώθεις μια ελαφρά ικανοποίηση εξωτερικεύοντας τα συναισθήματα σου, όμως δε πετυχαίνεις κυριολεκτικά τίποτα.

Καθυστέρησε η πτήση; Η κοπέλα σε απόρριψε; Το αγαπημένο σου σουβλατζίδικο ξέμεινε από γύρο;

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ηρέμησε. Γιατί όταν παραπονιέσαι, αυτό που πετυχαίνεις είναι να επιμηκύνεις το πρόβλημα και να μεγεθύνεις τις διαστάσεις του.

Τα παράπονα είναι ο λιγότερο χρήσιμος και παραγωγικός τρόπος να αντιμετωπίζεις εμπόδια και γι΄ αυτό καλύτερα να τα αποφεύγεις.

#4 Σταμάτα να φαντασιώνεσαι πως έχεις λύσει το πρόβλημα

Είμαι σίγουρος πως αυτό δεν περίμενες να το διαβάσεις. Η ανθρώπινη φαντασία είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο, και μάλιστα για κάποιους είναι και ο λόγος που ο άνθρωπος είναι το κυρίαρχο είδος σε αυτόν τον πλανήτη.

Η φαντασία είναι και αυτή ένα παιχνίδι. Είναι ο λόγος που μας ελκύουν τα βιβλία, οι ταινίες και οι ατελείωτες σειρές του Netflix.

Όμως, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί από αθώο παιχνίδι, σε άλλη μια μορφή αποφυγής. Ένας τρόπος να αποφύγουμε το παρόν και να νιώσουμε ικανοποιημένοι, δυνατοί πετυχημένοι, και όλα αυτά καθώς είμαστε αραχτοί στον καναπέ.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!