3 Βήματα για να καλλιεργήσεις Ψυχική Αντοχή - Men's Bible

3 Βήματα για να καλλιεργήσεις Ψυχική Αντοχή

Αρνητικά Συναισθήματα: Άγγελοι ή Δαίμονες;, Μήπως είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου;, 3 Βήματα για να καλλιεργήσεις ψυχική αντοχή

Για να πετύχεις σε οτιδήποτε κι αν κάνεις, είναι απαραίτητο να αντέχεις. Όχι τόσο σωματικά όσο συναισθηματικά και ψυχικά. Η ψυχική αντοχή είναι λοιπόν ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας.

Και ο λόγος για αυτό είναι απλός. Σπάνια πηγαίνουν όλα όπως τα έχεις προγραμματίσει στο μυαλό σου. Το να προσπαθείς να πετύχεις τους στόχους σου απροβλημάτιστα και χωρίς απρόοπτα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Τις περισσότερες φορές πράγματα που δεν είχες υπολογίσει σκάνε ξαφνικά, σου χαλάνε τα σχέδια, σε σαμποτάρουν και σε ρίχνουν κάτω.

Και αν δεν έχεις την απαραίτητη ψυχική αντοχή για να τα αντέξεις, τότε η απογοήτευση θα σε κρατήσει κάτω και θα σε ωθήσει να παρατήσεις κάθε προσπάθεια.

Πως όμως μπορείς να την καλλιεργήσεις και να την αναπτύξεις; Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι ως ένα βαθμό κάτι προσωπικό και εξαρτάται από το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθενός.

Όμως υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις που αν τις πληροίς θα είσαι σε θέση να αντέξεις περισσότερο ακόμα και απέναντι στα πιο δύσκολα εμπόδια.

Για να έχεις ψυχική αντοχή χρειάζεται να νοιάζεσαι για κάτι άλλο πέρα απ’ τον εαυτό σου

Φαντάσου για λίγο πως απειλείται η ζωή της μητέρας σου, του πατέρα σου, του παιδιού σου ή γενικά κάποιου άλλου πολύ αγαπημένου σου προσώπου. Θα ρίσκαρες τη δική σου ζωή για να τους σώσεις;

Προφανώς ναι. Και εδώ είναι το θέμα.

Το να δρας με θάρρος και γενναιότητα δεν σημαίνει να μη φοβάσαι, αλλά να έχεις κάτι το οποίο θεωρείς πιο σημαντικό απ’ αυτό που σε φοβίζει.

Όταν μπροστά σε μια κρίση επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στον εαυτό σου, τότε είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπίσεις τις φοβίες και τις ανασφάλειες σου. Όταν επικεντρώνεσαι στους άλλους και έχεις κάτι πιο σημαντικό από εσένα να σε απασχολεί, τότε μπορείς να αναδυθείς πάνω από το φόβο και να δράσεις αποφασιστικά.

Ένας λόγος που πολλοί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και να έχουν ψυχική αντοχή, είναι γιατί είναι υπερβολικά επικεντρωμένοι στον εαυτό τους.

Αγχώνονται για το τί θα πουν οι άλλοι για αυτούς. Μετά αγχώνονται γιατί σκέφτονται ότι δε θα έπρεπε να αγχώνονται τόσο για την γνώμη των άλλων. Έπειτα αγχώνονται γιατί μάλλον το παρασκέφτονται και πάει λέγοντας.

Το θέμα είναι πως όταν μας κυριεύει το άγχος γινόμαστε εμμονικοί με το να αποφύγουμε οτιδήποτε μας αγχώνει ή μας στεναχωρεί, και με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουμε τον εαυτό μας να εκτεθεί στους φόβους του, να αποτύχει και να μάθει απ’ τα λάθη του.

Στην πραγματικότητά ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος στη ζωή σου και να αποκτήσεις μεγαλύτερη ψυχική αντοχή στα εμπόδια της ζωής δεν είναι το να αποφύγεις το ρίσκο, αλλά το να ρισκάρεις.

Και για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ρισκάρει θα πρέπει να κάνεις το ρίσκο να αξίζει. Θα πρέπει να βρεις τον σκοπό για τον οποίο αξίζει να ρισκάρεις και να συνδέσεις τις πράξεις σου με ένα όραμα για το οποίο αξίζει να παλέψεις.Μπορείς να Απλοποιήσεις τη Ζωή σου: 12 Τρόποι να είσαι πιο Χαρούμενος, Η Αμφιβολία θα είναι πάντα παρόν: Κάνε τη σύμμαχο σου, 3 Βήματα για να καλλιεργήσεις ψυχική αντοχή

Προετοιμάσου για το χειρότερο σενάριο αλλά διατήρησε την αισιοδοξία σου

Ενώ είναι σημαντικό να είσαι θετικός και να διατηρείς την αισιοδοξία σου όσον αφορά τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, το να είσαι γενικά αισιόδοξος και με τα πράγματα που δε μπορείς να ελέγξεις δε σε βοηθάει ιδιαίτερα.

Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι θα αφιερώνεις τρείς ώρες κάθε μέρα για να διαβάσεις για την εξεταστική και πολύ διαφορετικό να ελπίζεις ότι ο καθηγητής θα βάλει εύκολα θέματα.

Η αισιοδοξία δεν πρέπει να συγχέεται με τα ευχολόγια και την ελπίδα πως θα σταθείς τυχερός.

Είναι καλύτερο λοιπόν να προετοιμάζεσαι για το χειρότερο δυνατό σενάριο και να σκέφτεσαι πως η τύχη και οι περιστάσεις δεν θα έρθουν όπως θα ήθελες να έρθουν, ενώ παράλληλα διατηρείς την πίστη στον εαυτό σου και στις ικανότητες σου.

Αυτός είναι και ο μαγικός συνδυασμός που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις τις προκλήσεις της ζωής με περισσότερη ψυχική αντοχή.

Μην υποφέρεις μόνος

Αν ασχολείσαι με επενδύσεις ξέρεις πως είναι πολύ σημαντικό να μην βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι, αλλά να μοιράζεις τον κίνδυνο να χάσεις τα χρήματα σου επενδύοντας όχι σε μια συγκεκριμένη μετοχή / ομόλογο, αλλά σε διάφορες.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τον εαυτό σου να προστατευθεί λίγο περισσότερο και αν κάτι πάει στραβά τουλάχιστον δε θα έχεις χάσει όλα σου τα χρήματα.

Κατά ένα παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και οι ανθρώπινες σχέσεις. Το να δημιουργείς σχέσεις με άλλους ανθρώπους είναι σαν να επενδύεις σε αυτούς ένα κομμάτι της ευτυχίας σου. Και αν δημιουργήσεις αρκετές ποιοτικές σχέσεις τότε ακόμα και αν κάτι τρομερό συμβεί θα έχεις ένα δίκτυο από ανθρώπους γύρω σου που θα μπορούν να σε στηρίξουν και να σε βοηθήσουν να ανακάμψεις.

Γιατί η αλήθεια είναι πως τις δυσκολίες της ζωής δεν μπορείς να τις υπομένεις μόνος. Χρειάζεσαι άλλους ανθρώπους πρόθυμους να σε ακούσουν, να σε κατανοήσουν και να μοιραστούν τον πόνο σου.

Αυτή την ανάγκη να έχεις χτίσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο δεν την καταλαβαίνεις εύκολα όταν η τύχη σου χαμογελάει και τα πράγματα πάνε όπως θέλεις. Όμως είναι υπαρκτή και αυτό γιατί οι καλές στιγμές δε διαρκούν για πάντα. Και την επόμενη φορά που κάποια απρόβλεπτη συμφορά σου χτυπήσει την πόρτα το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να προσπαθήσεις να την αντέξεις μόνος σου.

Θέλεις να βελτιώσεις πραγματικά τον εαυτό σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!