Μάθε τα πάντα για το Ποιοτικό Ανδρικό Ρολόι - Men's Bible

Μάθε τα πάντα για το Ποιοτικό Ανδρικό Ρολόι

Μάθε τα πάντα για το ποιοτικό ανδρικό ρολόι

Κανένα άλλο στοιχείο του ανδρικού στυλ δεν συνδυάζει τόσο καλά την υψηλή αισθητική και τη λειτουργικότητα, όσο το ανδρικό ρολόι. Ούτε και κάποιο άλλο ανδρικό αξεσουάρ εμπνέει τόση αφοσίωση και ενδιαφέρον.

Παρ’ όλα αυτά, στη εποχή μας υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται πως εξ’ αιτίας των smartphones, το ρολόι έχει αρχίσει να ξεχνιέται. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και πως σύντομα θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως άχρηστο πια αξεσουάρ, κάνοντας παρέα σε άλλα ενδυματολογικά απολιθώματα όπως το …μονόκλ.

Ωστόσο, ότι και να λένε οι Κασσάνδρες, η αποδοχή και η δημοτικότητα του ρολογιού μένει ζωντανή και αθάνατη παρά τις βολές της τεχνολογίας.

Το ρολόι είναι το απόλυτο ανδρικό αξεσουάρ. Έχει συνδεθεί στενά με το κοινωνικό στάτους, με την κομψότητα, με την καλαισθησία και κάθε άνδρας που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να έχει ένα.

Αν λοιπόν επιθυμείς να αποκτήσεις κάποιο ρολόι αλλά δε γνωρίζεις τι πρέπει να προσέξεις και πώς να διαλέξεις ανδρικό ρολόι, ή αν έχεις ήδη κάποιο αλλά γνωρίζεις ελάχιστα για το πώς λειτουργεί το πολύτιμο αξεσουάρ σου, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Η καρδιά του ρολογιού

Ένα από τα πράγματα που θα αρχίσεις να παρατηρείς όσο μαθαίνεις πώς να διαλέξεις ανδρικό ρολόι και εξοικειώνεσαι με το αξεσουάρ αυτό, είναι η κίνηση των δεικτών. Η κίνηση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς αποκαλύπτει πολλά για τον εσωτερικό μηχανισμό του ρολογιού. Το πώς δουλεύει και το πώς κρατάει τον χρόνο.

Υπάρχουν λοιπόν τρεις κατηγορίες: το μηχανικό ρολόι, το αυτόματο και το quartz.

Μηχανικό ρολόι

Στο μηχανικό ρολόι, η κίνηση των δεικτών τροφοδοτείται από ένα μεταλλικό σπειροειδές ελατήριο το οποίο το στρίβουν με το χέρι (κούρδισμα). Από τη στιγμή που το σύρμα αυτό το έχει στριφτεί, αρχίζει σταδιακά και ομοιόμορφα να ξετυλίγεται και με αυτόν τον τρόπο πυροδοτεί την απαλή και συνεχόμενη κίνηση των δεικτών.

Και όσο μεγαλύτερο είναι το σύρμα αυτό τόσο περισσότερο καιρό κρατάει ένα μηχανικό ρολόι χωρίς να χρειαστεί να το κουρδίσεις.

Φυσικά δεν είναι όλα τα μηχανικά ρολόγια ίδια. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η μαεστρία στην κατασκευή καθορίζουν την ακρίβεια τους και την ομαλή τους λειτουργία.

Εξ’ αιτίας αυτής της προσοχής στη λεπτομέρεια κατά την κατασκευή και της πολύπλοκης δουλειάς που χρειάζεται για να φτιαχτεί, το μηχανικό ρολόι αντιπροσωπεύει για πολλούς την ελίτ των ρολογιών.

Για αυτούς, το να κατέχεις ένα κλασικό μηχανικό ανδρικό ρολόι δε σχετίζεται μονάχα με το να γνωρίζεις τον χρόνο, αλλά και με το να εκφράζεις την εκτίμηση σου για το κλασικό, την κομψότητα και την δεξιοτεχνία.

Πλεονεκτήματα

Δεν χρειάζεται μπαταρία: Ακριβώς επειδή ένα μηχανικό ρολόι λειτουργεί με βάση ένα κουρδισμένο ελατήριο, ποτέ δε θα χρειαστεί να πας σε κάποιο κοσμηματοπωλείο για να αντικαταστήσεις τη μπαταρία του. Όταν οι δείκτες του σταματήσουν, απλά το κουρδίζεις και συνεχίζουν.

Οι δείκτες κινούνται απαλά: Αρκετοί (και εγώ μέσα σε αυτούς) εκτιμούν την απαλή και συνεχόμενη κίνηση των δεικτών ενός μηχανικού ρολογιού ως αισθητικά πιο ευχάριστη από τη διαλλειματική κίνηση των δεικτών ενός quartz ρολογιού στο οποίο οι δείκτες κινούνται απότομα.

Έχει χαρακτήρα: Η δεξιοτεχνία και η δουλειά που απαιτεί ένα μηχανικό ρολόι είναι συγκλονιστική. Μέσα στο μηχανικό ρολόι κρύβονται πολλά μικροσκοπικά γρανάζια και ελατήρια, τα οποία δουλεύουν εναρμονισμένα για να αποδώσουν σωστά τον χρόνο. Και το γεγονός πως ο ωρολογοποιός έχει ξοδέψει ώρες ολόκληρες για να τελειοποιήσει έναν μηχανισμό αθέατο στο μάτι, είναι κομμάτι της γοητείας ενός μηχανικού ρολογιού.

Αν θες να διαλέξεις ανδρικό ρολόι με βάση το κύρος και το πρεστίζ, το μηχανικό ρολόι είναι εξαιρετική επιλογή.

Αποκτάς μια σχέση μαζί του: Για τους φανατικούς των μηχανικών ρολογιών, το κούρδισμα με το χέρι αποτελεί μια τελετουργία η οποία σε κάνει να δένεσαι περισσότερο με το ρολόι και να εκτιμάς περισσότερο τον χρόνο. Το γεγονός πως δεν πας σε κάποιον άλλο να σου το «φτιάξει», αλλά αναλαμβάνεις εσύ να το φροντίσεις ώστε να λειτουργεί σωστά, δημιουργεί μια σύνδεση ανάμεσα σε εσένα και αυτό το πολύτιμό αξεσουάρ.Μάθε τα πάντα για το ποιοτικό ανδρικό ρολόι

Μειονεκτήματα

Χρειάζεται τακτικό κούρδισμα: Αν και τα περισσότερα μηχανικά ρολόγια μπορούν να λειτουργήσουν δύο μέρες συνεχόμενα χωρίς κούρδισμα, συνίσταται να τα κουρδίζεις μια φορά την ημέρα. Και όπως ανέφερα και πιο πάνω, για κάποιους το κούρδισμα είναι τελετουργία. Όχι, όμως για όλους. Υπάρχουν και αρκετοί που το θεωρούν μια ενοχλητική υποχρέωση.

Είναι ευαίσθητο στο περιβάλλον: Ακριβώς επειδή το μηχανικό ρολόι κρατάει τον χρόνο χάρη σε μια συντονισμένη χορογραφία ελατηρίων και γραναζιών, η κίνησή του είναι ευάλωτη στο περιβάλλον. Η σκόνη, η υγρασία, οι δονήσεις και οι μαγνήτες είναι οι τέσσερεις καβαλάρηδες της αποκάλυψης για τα μηχανικά ρολόγια.

Ευτυχώς, τα περισσότερα σύγχρονα ρολόγια είναι σχεδιασμένα να αντιστέκονται σε αυτούς τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες. Παρόλα αυτά απαιτείται προσοχή και φροντίδα. Αν είσαι σε ένα περιβάλλον όπου έρχεσαι σε τακτική επαφή με υγρασία, σκόνες, μαγνήτες και δυνατά τραντάγματα καλύτερα να διαλέξεις ένα quartz ρολόι για καθημερινή χρήση και να αφήσεις το μηχανικό για πιο επίσημες περιστάσεις.

Όχι και τόσο ακριβές: Αν και ένα καλό μηχανικό ρολόι κρατάει τον χρόνο με 99.999% ακρίβεια, με την χρήση και το πέρασμα του χρόνου αυτή η ακρίβεια αρχίζει να φθίνει. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να πηγαίνεις το ρολόι σε έναν κοσμηματοπώλη κάθε 5 με 10 χρόνια ώστε να το ρυθμίσει.

Επίσης ακριβώς επειδή τα μηχανικά ρολόγια είναι χειροποίητα δεν φτιάχνονται όλα το ίδιο τέλεια. Κάποια κρατούν τον χρόνο με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ότι τα άλλα.

Κόστος: Όλες αυτές οι ώρες εργασίας, η τέχνη και η ακρίβεια στον μηχανισμό κοστίζουν το κάτι παραπάνω. Αν και μπορείς να βρεις κάποια καλά μηχανικά ρολόγια κάτω από 500€, τα περισσότερα κοστίζουν πολύ περισσότερα.

Αυτόματο

Το αυτόματο ανδρικό ρολόι μοιάζει πολύ με το μηχανικό καθώς και τα δυο λειτουργούν με βάση ένα μεταλλικό ελατήριο και χρησιμοποιούν μικροσκοπικά γρανάζια για να κινήσουν τους δείκτες τους. Η διαφορά τους είναι πως το αυτόματο ρολόι δεν απαιτεί να το κουρδίζεις για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Αντίθετα, καθώς το φοράς, η δική σου κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας κουρδίζει το ρολόι αυτόματα.

Πως το πετυχαίνει αυτό; Πολύ απλά με ένα μικρό έξτρα βαρίδι μέσα στο ρολόι, το οποίο λέγεται ρότορας, και το οποίο κινείται με βάση την κίνηση του καρπού σου. Αυτό το βαρίδι είναι συνδεδεμένο με το κυρίως ελατήριο και το κουρδίζει καθώς εσύ κινείσαι στον χώρο.

Καλό είναι να έχεις και ένα κουρδιστήρι ρολογιών για όταν δε φοράς το αυτόματο ρολόι σου. Αυτή είναι μια περιστρεφόμενη θήκη, η οποία κινεί το ρολόι με κυκλικές κινήσεις ώστε αυτό να μένει κουρδισμένο όταν δε το φοράς. Ειδικά αν το αυτόματο ρολόι σου δείχνει την ημερομηνία.

Γιατί αν το ξεχάσεις και το ρολόι σταματήσει, θα χρειαστεί αργότερα να επαναριθμήσεις και τον χρόνο αλλά και την ημερομηνία.Μάθε τα πάντα για το ποιοτικό ανδρικό ρολόι

Πλεονεκτήματα

Δε χρειάζεται κούρδισμα και μπαταρία: Το γεγονός πως βασίζεται μεν σε μηχανισμό με γρανάζια και ελατήρια, αλλά κουρδίζεται μόνο του χωρίς δική σου παρέμβαση, το κάνει ένα πολύτιμο αξεσουάρ για εκείνους που προτιμούν να μην ασχοληθούν και πολύ μαζί του.

Αν λοιπόν θες να διαλέξεις ανδρικό ρολόι για το οποίο δε χρειάζεται να κάνεις και πολλά, ένα ρολόι με αυτόματο μηχανισμό είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Οι δείκτες κινούνται απαλά: Όπως συμβαίνει και στο μηχανικό ρολόι, έτσι και εδώ οι δείκτες κινούνται με απαλό και συνεχόμενο τρόπο ο οποίος είναι πιο ευχάριστος στο μάτι.

Έχει Χαρακτήρα: Πάλι όπως συμβαίνει και με το μηχανικό ρολόι, η τέχνη, το μεράκι και ο χρόνος που χρειάζεται ο ωρολογοποιός για να συνθέσει μικροσκοπικά γρανάζια και ελατήρια μαζί και να εναρμονίσει, δίνουν στο αυτόματο ρολόι χαρακτήρα και πρεστίζ.

Μειονεκτήματα

Ευαισθησία στο περιβάλλον: Εφ’ όσον ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με ένα μηχανικό ρολόι, οι ίδιοι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες που μπορούν να βλάψουν το μηχανικό ρολόι μπορούν να βλάψουν και το αυτόματο.

Χρειάζεται να αποθηκεύεται σε ειδική θήκη όταν δε το φοράς: Μπορεί το αυτόματο ρολόι να μην χρειάζεται να το κουρδίζεις αν το φοράς τακτικά. Όμως όταν δεν το φοράς πρέπει να το αποθηκεύεις σε ειδική θήκη η οποία το περιστρέφει ώστε να μένει κουρδισμένο. Και αν και μια τέτοια θήκη δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, αποτελεί ένα έξτρα κόστος που πρέπει να υπολογίσεις.

Λιγότερο ακριβές: Ένα καλόφτιαγμένο αυτόματο ανδρικό ρολόι είναι εξίσου ακριβές με ένα καλοφτιαγμένο μηχανικό ρολόι, θα χάσει όμως την ακρίβεια του με το πέρασμα του χρόνου και έτσι χρειάζεται και αυτό κάποια ρύθμιση κάθε πέντε με δέκα χρόνια.

Είναι ακριβό: Το ίδιο πρόβλημα όπως και με το μηχανικό ρολόι. Η τέχνη και η επιδέξια μηχανική δεν είναι φθηνά.

Θες να μάθεις πώς να χτίσεις μια ποιοτική και ελκυστική εικόνα; Δες εδώ

Quartz

Τα Quartz ρολόγια είναι πλέον ο πιο συνηθισμένος τύπος ρολογιού και υπάρχει καλός λόγος για αυτό. Πρόκειται για ρολόγια σε τίμιο κόστος και με πολύ μεγάλη ακρίβεια στον χρόνο. Κάτι πολύ σημαντικό αν η τιμή είναι βασικός παράγοντας στο να διαλέξεις ρολόι.

Αντί να λειτουργεί με ελατήρια και γρανάζια, ένα ρολόι με quartz μηχανισμό παίρνει ενέργεια από μια μικρή μπαταρία. Η μπαταρία αυτή στέλνει τον ηλεκτρισμό μέσα από ένα μικρό κρύσταλλο χαλαζία – από τον οποίο προκύπτει και η ονομασία του μηχανισμού (quartz=χαλαζίας). Ο ηλεκτρισμός κάνει τον κρύσταλλο χαλαζία να δονείται 32.768 φορές το δευτερόλεπτο.

Οι δονήσεις αυτές μετατρέπονται από ένα κύκλωμα σε παλμό που κινεί τους δείκτες του ρολογιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ακριβώς επειδή ο μηχανισμός quartz βασίζεται στον ηλεκτρισμό και σε λιγότερα μηχανικά μέρη, είναι πιο ανθεκτικός και πιο ακριβής στις μετρήσεις του χρόνου από ένα μηχανικό ή αυτόματο ρολόι.

Πλεονεκτήματα

Ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου: Τα ρολόγια που βασίζονται σε μηχανισμό quartz είναι τα πιο ακριβή. Δε χάνουν, ούτε προσθέτουν δευτερόλεπτά μέσα στην ημέρα. Αν θες να διαλέξεις ρολόι βασισμένος μονάχα στην ακρίβεια του, ο quartz μηχανισμός είναι ο ιδανικός.

Χρειάζεται λιγότερη συντήρηση: Πέρα από το να αλλάζεις μπαταρία κάθε χρόνο, η συντήρηση που χρειάζεται ένα quartz ανδρικό ρολόι για να λειτουργεί σωστά είναι ελάχιστη ως μηδαμινή.

Αντοχή: Ακριβώς επειδή έχει λιγότερα μηχανικά μέρη το quartz ρολόι αντέχει περισσότερο σε δύσκολες συνθήκες και περιβάλλοντα. Για αυτό το λόγο προτιμάται για καθημερινή χρήση.

Έχει προσιτή τιμή: Μπορείς να βρεις quartz ρολόγια σε πολύ καλές τιμές. Αν και τα πιο ωραία μπορούν και αυτά να κοστίσουν αρκετά εξ’ αιτίας των πολύτιμων υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα, τα quartz ρολόγια είναι πάντα πιο οικονομικά από τα μηχανικά και τα αυτόματα.

Μειονεκτήματα

Χαρακτήρας: Το βασικό μειονέκτημα ενός quartz ρολογιού είναι πως δεν έχει τη γοητεία, τον χαρακτήρα και το πρεστίζ ενός μηχανικού ή αυτόματου ρολογιού καθώς του λείπει η ιστορία, το μεράκι του ωρολογοποιού και η μηχανική παράδοση που κατέχουν οι πιο παραδοσιακοί ωρολογιακοί μηχανισμοί.

 

Όπως βλέπεις, το να διαλέξεις ανδρικό ρολόι απαιτεί να υπολογίσεις αρκετούς παράγοντες πέρα από την εμφάνιση του ρολογιού.

Όπως και να έχει όμως, όποιο και από τους τρείς μηχανισμούς και να επιλέξεις για να σε συντροφεύει, όταν διαλέξεις ρολόι να θυμάσαι το εξής: το ρολόι δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ, αλλά ένα πολύτιμο κομμάτι του πάζλ της εικόνας σου και του στυλ σου.

Ένα καλό ρολόι είναι απαραίτητο να έχει κάθε άνδρας και η σωστή επιλογή μπορεί να πει πολλά για εσένα και να σου δώσει έναν διαφορετικό αέρα.

Και αν πέρα από το να διαλέξεις ανδρικό ρολόι, θες να μάθεις πώς θα βρεις το στυλ που σε αναδεικνύει και θα χτίσεις μια ελκυστική εικόνα, επικοινώνησε μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!