Μην Υποτιμάς και Σαμποτάρεις τον Εαυτό σου άλλο! - Men's Bible

Μην Υποτιμάς και Σαμποτάρεις τον Εαυτό σου άλλο!

Μην Υποτιμάς και Σαμποτάρεις τον Εαυτό σου άλλο!

Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για να αναπτύξεις αυτοπεποίθηση και να πιστέψεις στην αξία σου, είναι παραδόξως και η πιο παραμελημένη: Χρειάζεται να σταματήσεις να υποτιμάς και σαμποτάρεις τον εαυτό σου.

Πόσες φορές δεν έχεις αποτύχει σε κάτι (κάτι που γνωρίζεις ότι ήσουν απόλυτα ικανός να φέρεις εις πέρας) και έπειτα ξεκίνησες να μαστιγώνεις και να οικτίρεις τον εαυτό σου;

Τι ακριβώς είπες τότε στον εαυτό σου; Ποιες λέξεις χρησιμοποίησες; Έχω λόγο που σε ρωτάω.

Βλέπεις, ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας έχει ευθεία και άμεση επίδραση στην αυτοπεποίθησή μας. Και ο τρόπος που περιγράφουμε εμάς τους ίδιους μπορεί είτε να μας ανεβάσει είτε να μας ρίξει στα τάρταρα.

Για παράδειγμα, λάβε υπόψη τις ακόλουθες διαφορετικές διατυπώσεις:

Είμαι χάλια με τις γυναίκες / Ακόμα μαθαίνω πώς να φλερτάρω

Είμαι άσχημος / Νιώθω άσχημος, αλλά μαθαίνω πώς να προβάλλω πιο σωστά τον εαυτό μου

Είμαι αποτυχία / Απέτυχα σε αυτό, αλλά θα πετύχω στο μέλλον

Δώσε βάση στο πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι φράσεις. Πρακτικά περιγράφουν την ίδια κατάσταση αλλά από διαφορετικές οπτικές και αφετηρία. Η μία σε ορίζει, η άλλη σε σπρώχνει μπροστά. Η μία είναι μόνιμη, η άλλη είναι προσωρινή.

Η διαφορά είναι σημαντική γιατί οι λέξεις που διαλέγεις και ο τρόπος που περιγράφεις την κατάσταση στον εαυτό σου μεταμορφώνει θεαματικά την σχέση που έχεις με την συγκεκριμένη κατάσταση.

Ο τρόπος που περιγράφεις εσένα τον ίδιο σε κάνει να σαμποτάρεις τον εαυτό σου

Ο τρόπος που περιγράφουμε τον εαυτό μας, ακόμα και ως αστείο, επηρεάζει το πώς νιώθουμε για εμάς και πως μας βλέπουμε. Μπορεί να νομίζεις ότι απλά κάνεις αθώα αστεία που σε υποτιμούν, αλλά η σωρευτική επίδραση που έχουν είναι σημαντική. Καταλήγεις να εκπαιδεύεις το μυαλό σου να βλέπει αυτά τα αστεία ως αλήθεια.

Πρακτικά, ισχυροποιείς αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και μαθαίνεις στο μυαλό σου να αποδέχεται ότι αυτός είσαι και ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό.

Και δεν χρειάζεται καν να στο πω εγώ, αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να υποτιμάς και σαμποτάρεις τον εαυτό σου σε ότι κι αν προσπαθείw να κάνειw.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να αποτύχεις σε κάτι και του να είσαι αποτυχία. Μπορεί να νιώθεις κάπως άβολα όταν φλερτάρεις, αλλά το να ορίζεις τον εαυτό σου ως περίεργο ή άβολο είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό. Όμως δεν είναι έτσι η πραγματικότητα:

Ακόμα ψάχνεις να βρεις το στυλ και τον εαυτό σου. Έχεις πολλά χαρακτηριστικά, αλλά κι αυτά τα χαρακτηριστικά αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου αν κάνεις την απαραίτητη προσπάθεια.

Πολλά από όσα θεωρείς ελαττώματα είναι προσωρινά. Είναι πράγματα που μπορείς να αλλάξεις και να βελτιώσεις. Για να συνεχίσω το παράδειγμα, μπορεί να νιώθεις άβολα όταν φλερτάρεις, αλλά σταδιακά μέσα από την εξάσκηση μπορείς να γίνεις άνετος. Και μπορεί να αποτύχεις σε κάτι σήμερα, αλλά να πετύχεις στο ίδιο πράγμα αργότερα. 3 τρόποι που σαμποτάρεις τον εαυτό σου στο φλερτ

Εστίασε σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Εσύ επιλέγεις πως βλέπεις τον κόσμο, και κάνοντας αυτό, επιλέγεις και το πώς ζεις σε αυτόν. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να εστιάσεις στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις πραγματικά, αντί να αφήσεις τον εαυτό σου να κλονιστεί από όσα δεν μπορείς να επηρεάσεις.

Δεν μπορείς να ελέγξεις το πώς νιώθουν ή συμπεριφέρονται οι άλλοι άνθρωποι. Ούτε μπορείς να ελέγξεις το χρόνο ή τις περιστάσεις. Μπορείς μόνο να κάνεις ότι μπορείς και είναι μέσα στον έλεγχό σου. Αν, για παράδειγμα σε απορρίψουν στο φλερτ, το σέβεσαι και αποδέχεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Το άλλο πρόσωπο απλά δεν νιώθει όπως θα ήλπιζες να νιώθει. Έκανες ότι μπορούσες, τώρα μαθαίνεις από αυτό και προχωράς σε κάποια άλλη περίπτωση.

Για αυτό είναι σημαντικό να καταγράφεις και να γιορτάζεις την πρόοδό σου, αντί να εστιάζεις στις αποτυχίες σου. Η πρόοδος σου είναι εντελώς μέσα στον έλεγχο σου και το να την αναγνωρίζεις σε βοηθάει να εστιάζεις στη μεγάλη εικόνα αντί να στέκεσαι στις λεπτομέρειες.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες βρίσκεσαι δεν είναι θέσφατα. Μπορούν να αλλάξουν, ειδικά αν καταβάλλεις την ανάλογη προσπάθεια. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δεν χαθείς σε αυτή τη μια στιγμή εις βάρος της γενικής εικόνας.

Για να μην σαμποτάρεις τον εαυτό σου, κατάλαβε ότι δεν χρειάζεται να είσαι «τέλειος»

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να αναγνωρίσεις ότι το «αρκετά καλά» είναι πολύ πιο σημαντικό από το «τέλεια». Ένας από τους τρόπους που υποτιμάς και σαμποτάρεις τον εαυτό σου και την αυτοπεποίθηση σου είναι με το να πιστεύεις ότι μόνο το «τέλειο» έχει αξία.

Βάζεις στον εαυτό σου μη πραγματοποιήσιμα στάνταρτ με το να θεωρείς ότι μόνο το «τέλειο» έχει κάποια αξία και οτιδήποτε λιγότερο είναι αποτυχία. Αλλά το πρόβλημα με αυτή την οπτική είναι ότι δημιουργείς έναν στόχο που δεν μπορείς να φτάσεις ποτέ. Το πρόβλημα με το να πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι η εξαίρεση, είναι εξ ορισμού άτοπο, καθώς το λέει και η λέξη: Αυτό είναι η εξαίρεση, όχι το στάνταρ.

Κάτι που κάνει το πράγμα πιο περίεργο είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τόσο υψηλά στάνταρ στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους. Αν πραγματικά πίστευες ότι ο μόνος τρόπος να σε εκτιμούν είναι να είσαι στο top, ας πούμε, 10%, τότε πως μπορείς να απολαύσεις ένα παιχνίδι μπάσκετ με τους φίλους σου; Πως μπορείς να διασκεδάσεις οποιαδήποτε δραστηριότητα στην οποία δεν είσαι ο απόλυτος master σε αυτήν;

Απλά και μόνο επειδή κάτι δεν είναι «το καλύτερο», δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν το αγαπούν ή δεν το επιζητούν. Με το να πιστεύεις ότι αν δεν είσαι στην κορυφή είσαι ένα «τίποτα», το μόνο που κάνεις είναι να υποτιμάς και σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να στηρίζεις όλη σου την αυτοεκτίμηση στα προσωρινά αποτελέσματα.

Θες να αποκτήσεις πραγματική αυτοεκτίμηση και να πιστέψεις στον εαυτό σου; Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Αγάπα τον εαυτό σου υγιώς

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να είσαι ο μεγαλύτερος fan και εμψυχωτής σου. Χρειάζεται να μάθεις να αγαπάς όλο τον εαυτό σου. Μην μιλάς υποτιμητικά για εσένα, ακόμα κι όταν αναγνωρίζεις τα ελαττώματά σου. Μπορείς να αναγνωρίσεις ότι έχεις ατέλειες, χωρίς όμως να υποτιμάς την αξία σου.

Υπάρχουν τρόποι να αναγνωρίσεις, ακόμα και να αστειευτείς με τις ατέλειες σου, χωρίς όμως να μιλάς άσχημα για τον εαυτό σου. Το να προσβάλλεις ο ίδιος τον εαυτό σου δεν είναι υποχρεωτικά σημάδι αυτοπεποίθησης.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου και να αγκαλιάζεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου είναι πολύ μεγαλύτερο σημάδι αυτοπεποίθησης από το να είσαι πρόθυμος να μιλήσεις άσχημα για εσένα.

Αυτή είναι και η ουσία της αυτοπεποίθησης. Με το να αποδεσμεύεις τον εαυτό σου και την αίσθηση αυτό-αξίας σου από τις αποτυχίες σου και με το να αφήσεις την αυτό-αξία σου να στηριχτεί στην εμπιστοσύνη και αποδοχή που δείχνεις στον εαυτό σου, έχεις τελικά πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η διάθεσή σου να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, σημαίνει ότι όταν φανεί η ευκαιρία, θα είσαι στην τέλεια θέση να την εκμεταλλευτείς. Θα είσαι πρόθυμος να τα δώσεις όλα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να τα καταφέρεις μέχρι το τέλος.

Γιατί σε αντίθεση με πολλούς άλλους, εσύ δεν θα υποτιμάς και σαμποτάρεις τον εαυτό σου, αλλά θα έχεις πραγματική αυτοπεποίθηση!

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!