Πως να γίνεις Κοινωνικά Επιδέξιος όταν νιώθεις Κοινωνικά Αδέξιος - Men's Bible

Πως να γίνεις Κοινωνικά Επιδέξιος όταν νιώθεις Κοινωνικά Αδέξιος

Πως να γίνεις Κοινωνικά Επιδέξιος όταν νιώθεις Κοινωνικά Αδέξιος

Μήπως πανικοβάλλεσαι όταν πρόκειται να μιλήσεις με μια ελκυστική κοπέλα; Μήπως η ιδέα να πεις κάτι ενώ είσαι σε μια παρέα σε αγχώνει; Μήπως νιώθεις κοινωνικά αδέξιος και μετριάζεις κάθε τι που λες για να μη δώσεις κακή εικόνα;

Εάν ναι, τότε να ξέρεις δεν είσαι μόνος.

Πολλοί άνθρωποι και ειδικά άνδρες, νιώθουν αμήχανα όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο που δε γνωρίζουν καλά. Αγχώνονται, νιώθουν ότι δεν ξέρουν τι να πουν και τελικά καταλήγουν μαζεμένοι στην άκρη της παρέας και απλά ακούν τους υπόλοιπους.

Όταν νιώθεις κοινωνικά αδέξιος, αποφεύγεις την κοινωνική έκθεση. Δε λες πολλά και αυτά που λες τα περνάς από κόσκινο για να σιγουρευτείς πως δε θα δυσαρεστήσουν κανένα.

Έτσι όμως μένεις κοινωνικά στάσιμος. Αποφεύγοντας την κοινωνική έκθεση, δεν ακονίζεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και δεν αποκτάς κοινωνική εμπειρία.

Πράγμα που διατηρεί και ενισχύει την αντίληψη σου πως είσαι κοινωνικά αδέξιος και σε παγιδεύει σε ένα φαύλο κύκλο, απ’ τον οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Γιατί για να ξεφύγεις χρειάζεται να κάνεις αυτό το οποίο σε αγχώνει. Να εκτεθείς κοινωνικά.

Δεν προσέχουν όλοι εσένα

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να το αλλάξεις αυτό; Τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να είσαι κοινωνικά αδέξιος και να γίνεις κοινωνικά επιδέξιος;

Για αρχή, πρέπει να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Δηλαδή τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και ερμηνεύεις τα γεγονότα.

Η κοινωνική αδεξιότητα έχει πολλές αιτίες. Μια απ’ τις βασικότερες είναι πως βλέπεις τα πράγματα με μια, ας πούμε, εγωκεντρική ματιά.

Νιώθεις δηλαδή πως όλοι σε παρατηρούν εξονυχιστικά και πως αν αυτό που πεις ή κάνεις δεν είναι σούπερ τέλειο, τότε εκείνοι θα σε πάρουν χαμπάρι και θα σε δικάσουν αυστηρά.

Με λίγα λόγια κάθε φορά που σκέφτεσαι πως θα φερθείς άτσαλα, προβλέπεις μια επικείμενη καταστροφή και έτσι αναγκάζεσαι να μείνεις στη γωνία σου και να μην πεις και πολλά προκειμένου οι άλλοι να μην αντιληφθούν το πόσο κοινωνικά αδέξιος είσαι.

Το θέμα όμως είναι πως αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι ρεαλιστικός.

Απεικονίζει απλά τους χειρότερους σου φόβους. Φέρνεις την καταστροφή χωρίς να έχεις απτά στοιχεία ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς όπως τα φαντάζεσαι.

Για αρχή, ο κόσμος δεν παρατηρεί την κάθε σου κίνηση. Σκέψου το λίγο. Εσύ πόσες φορές ήσουν απορροφημένος στις σκέψεις σου ή σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της συζήτησης και ακριβώς επειδή επικεντρώθηκες σε αυτό, αγνόησες όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν γύρω σου;

Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους.

Δεν πρόκειται να παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση γιατί πολύ απλά είναι απορροφημένοι στη δική τους φούσκα, στις δικές τους έγνοιες και σκέψεις, στα δικά τους προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο που λέμε πως ο μεγαλύτερος και αυστηρότερος κριτής μας είναι ο εαυτός μας. Είναι ο μόνος που εντοπίζει τα περισσότερα λάθη μας. Ειδικά τα πιο μικρά και ασήμαντα.

Είναι οκ να είσαι κοινωνικά αδέξιος

Πες όμως ότι η αδεξιοσύνη σου γίνεται αντιληπτή. Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί; Ναι, μπορεί να οι άλλοι να σε σχολιάσουν με αρνητικό τρόπο, μπορεί ακόμα και να σε απορρίψουν.

Και σίγουρα κάτι τέτοιο δε θα ήταν ευχάριστο, ούτε επιθυμητό.

Έχεις αναρωτηθεί όμως πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο και πόσο μπορεί να σε βλάψει πραγματικά;

Αν το κάνεις, αν βάλεις τα πράγματα και τις καταστάσεις κάτω και τις εξετάσεις με στεγνή λογική, θα διαπιστώσεις πως το να δείξεις πως είσαι κοινωνικά αδέξιος είναι οκ.

Γιατί πρώτα απ’ όλα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να αντιδράσουν τόσο έντονα και τόσο αρνητικά όσο φαντάζεσαι. Οι αρνητικές προβλέψεις που κάνεις είναι απλά παιχνίδια του μυαλού και όχι απόδειξη για το τί πραγματικά θα συμβεί.

Έστω όμως ότι κάποιοι άνθρωποι σε χλευάζουν και σε απορρίπτουν, επειδή έδειξες κοινωνικά αδέξιος. Πως μπορεί αυτό να σε βλάψει πραγματικά;

Στην πραγματικότητα δε μπορεί να σε βλάψει, παρά μονάχα εάν εσύ το επιτρέψεις και συνδέσεις το γεγονός με την προσωπική σου αξία. Αντίθετα, μπορεί να σε ωφελήσει υπό την έννοια ότι καταλαβαίνεις ποιους ανθρώπους αξίζει να έχεις στη ζωή σου και ποιους όχι.Κοινωνικός Κύκλος και Φλερτ: Κάνε το Σωστά!, Πώς να γίνεις πιο Κοινωνικός, Πως να γίνεις Κοινωνικά Επιδέξιος όταν νιώθεις Κοινωνικά Αδέξιος

Πρέπει να δείξεις κοινωνικά αδέξιος για να γίνεις κοινωνικά επιδέξιος

Το σημαντικότερο επιχείρημα υπέρ του να δείξεις κοινωνικά αδέξιος, είναι πως μονάχα έτσι θα γίνεις κοινωνικά επιδέξιος.

Δεν μπορείς να βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες χωρίς να μιλήσεις με αρκετό κόσμο. Δεν μπορείς να αποκτήσεις κοινωνικές εμπειρίες χωρίς να εκτεθείς κοινωνικά.

Ο γρηγορότερος δρόμος για την επιτυχία περνάει μέσα απ’ την αποτυχία και τη διόρθωση.

Γι’ αυτό όσο πιο γρήγορα αποφασίσεις πως είναι οκ να δείξεις κοινωνικά αδέξιος και ξεκινήσεις να μιλάς με κόσμο, δεξιότητες τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθείς.

Δε χρειάζεται λοιπόν αυτά που λες να είναι φοβερά και εντυπωσιακά για να κοινωνικοποιηθείς ομαλά και φυσικά με τους άλλους.

Χρειάζεται απλά να είσαι οκ με το να δείξεις ευάλωτος και να αποκαλύψεις τις σκέψεις σου, τις προθέσεις σου και τα συναισθήματα σου στους άλλους.

Η έκθεση ενισχύει το κοινωνικό σου θάρρος και μαζί με αυτό σε βοηθάει να γίνεις πιο κοινωνικός και επικοινωνιακός.

Γι’ αυτό μην αναλώνεσαι σε πράγματα που σε περιορίζουν και σε κρατούν στάσιμο, πάρε πρωτοβουλία, μίλα με κόσμο χωρίς να προσβλέπεις σε κάποιο αποτέλεσμα (πχ, να εντυπωσιάσεις), και κάνε το ξανά και ξανά βελτιώνοντας κάτι κάθε φορά.

Και πριν καλά καλά το καταλάβεις, ο κοινωνικά αδέξιος εαυτός σου θα αποτελεί μια μακρινή ανάμνηση.

Θέλεις να βελτιώσεις πραγματικά τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!