Πως το να αφήνεις τον εαυτό σου Ευάλωτο σε κάνει πιο Δυνατό - Men's Bible

Πως το να αφήνεις τον εαυτό σου Ευάλωτο σε κάνει πιο Δυνατό

Πως το να αφήνεις τον εαυτό σου Ευάλωτο σε κάνει πιο Δυνατό, Πως η Υπομονή σε βοηθάει να εξελιχθείς

Πολλοί άνδρες ανατράφηκαν με τέτοιο τρόπο που έμαθαν να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους ελεύθερα.

Για διάφορους λόγους – ίσως ήταν κάποιο παιδικό τραύμα, ίσως η κατάσταση στο σπίτι να μην το επέτρεπε ή μπορεί και οι γονείς να μην εξέφραζαν τα συναισθήματα τους – μεγάλωσαν με κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες ριζωμένες βαθιά μέσα τους.

Συνήθειες που τους κρατούν κλειδωμένους, καταπιεσμένους συναισθηματικά και συγκρατημένους ώστε να μην κάνουν κάτι «τρελό», «χαζό» ή «εγωιστικό».

Με λίγα λόγια, έμαθαν να μην αφήνουν τον εαυτό τους ευάλωτο.

Τι σημαίνει «να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο»;

Όταν ο μέσος άνδρας ακούει τη λέξη ευάλωτος, η ενστικτώδης αντίδραση του είναι να τη συσχετίσει με την αδυναμία.

Οι περισσότεροι άνδρες μεγαλώνουν μαθαίνοντας να κρύβουν τα συναισθήματα τους. Να μην δείχνουν ίχνος αδυναμίας και να αγνοούν κάθε είδους ανάλυση του εσωτερικού τους κόσμου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η δημοφιλής άποψη και οι εικόνες που αναπαράγονται από τα media και την pop κουλτούρα, ενθαρρύνουν τους άνδρες να φέρονται απόμακρα και να προσπαθούν να μοιάσουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο. Αυτό του άλφα αρσενικού, του κακού παιδιού, του σκληρού τύπου κλπ.

Οι περισσότεροι άνδρες βλέπουν λανθασμένα την ιδέα να αφήσουν τον εαυτό τους περισσότερο ευάλωτο και έχουν αρνητικές αντιλήψεις όσον αφορά την έκφραση των συναισθημάτων τους.

Κατά πάσα πιθανότητα κι εσύ ίσως διαβάζεις το παρόν άρθρο με σκεπτικισμό όμως μην ανησυχείς.

Θέλω να δεις την έννοια της ευαλωτότητας όχι ως αδυναμία, αλλά ως δύναμή.Πως το να αφήνεις τον εαυτό σου Ευάλωτο σε κάνει πιο Δυνατό

Η έκθεση φέρνει την αλλαγή

Στην πραγματικότητα το να μάθεις να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο είναι αυτό που θα σε ξεκλειδώσει.

Που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις ως άνδρας και ως άνθρωπος, που θα σε βοήσει να σχηματίσεις δυνατές και ουσιαστικές σχέσεις, που θα σου δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, σκέψου το σε ένα πιο ευρύ φάσμα. Δε μιλάω μονάχα για το να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο συναισθηματικά, αλλά και κοινωνικά και σωματικά.

Για παράδειγμα, το να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο δε σημαίνει μονάχα να είσαι πρόθυμος να μοιραστείς τα συναισθήματα σου. Σημαίνει και το να εκθέσεις τον εαυτό σου στην πιθανότητα της απόρριψης.

Με το να πεις κάτι που εσύ βρίσκεις αστείο αλλά στους άλλους μπορεί να μην αρέσει, με το να εκφράσεις την άποψη σου ακόμα και αν είναι πιθανό να μην είναι δημοφιλής στους άλλους, με το να μιλήσεις σε μια γυναίκα που δεν ξέρεις και να της πεις ότι θέλεις να τη γνωρίσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα, τα οποία για να τα κάνεις θα χρειαστεί να ρισκάρεις συναισθηματικά. Να εκθέσεις τον εαυτό σου με κάποιον τρόπο και – κατά μια έννοια – να τον αφήσεις ευάλωτο κάνοντας τα.

Όπως βλέπεις το να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο στην πραγματικότητα συμβολίζει τη συναισθηματική δύναμη και όχι την αδυναμία. Μια δύναμη βαθιά, διακριτική και αρρενωπή.

Γιατί πολύ απλά, ο άνδρας που εκθέτει τον εαυτό του και που τον αφήνει ευάλωτο στέλνει το εξής μήνυμα στον κόσμο και τους άλλους: “Δε με νοιάζει τι σκέφτεσαι για εμένα. Αυτός είμαι και αρνούμαι να προσποιηθώ κάποιον άλλο.”

Αυτό που στην ουσία εκπέμπει ο ευάλωτος άνδρας με αυτόν τον τρόπο, είναι πως δεν εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων για εκείνον. Πιστεύει στον εαυτό του και ξέρει πως δε χρειάζεται να παριστάνει κάποιον άλλο.

Η σύγχυση που διακατέχει αρκετούς άνδρες σχετικά με την ευαλωτότητα, προέρχεται από το γεγονός πως όταν ακούν για έναν ευάλωτο άνδρα αμέσως το μυαλό τους σχηματίζει την εικόνα κάποιου που κρύβεται σε μια γωνία και τρέμει στην ιδέα πως ο κόσμος δεν θα τον αποδεχτεί.

Αυτός όμως δεν είναι ένας ευάλωτος άνδρας, είναι ένας αδύναμος άνδρας, ένας άνδρας που κρύβει τον εαυτό του αντί να τον εκθέτει, ένας άνδρας που η αίσθηση αυτοαξίας του εξαρτάται από τους άλλους.

Ελκυστικός άνδρας είναι ο άνδρας που αφήνει τον εαυτό του ευάλωτο

Φαντάσου για λίγο δύο άνδρες.

Ο ένας έχει στητή κορμοστασιά και το κεφάλι του κοιτάζει ευθεία και όχι χαμηλά. Μιλάει στους ανθρώπους κοιτώντας τους στα μάτια. Εκφράζει τις σκέψεις του και τις απόψεις του χωρίς φόβο για το τι θα πουν οι άλλοι.

Όταν κάνει λάθος το παραδέχεται και απολογείται. Δε φοβάται να δείξει τα συναισθήματα του ακόμη και αν αυτό σημαίνει την απόρριψη από τους άλλους και δεν έχει πρόβλημα να προχωρήσει στη ζωή του με τους ανθρώπους εκείνους στους οποίους αρέσει όπως είναι.

Ο δεύτερος άνδρας είναι κάπως διαφορετικός.

Διατηρεί μια πιο κλειστή γλώσσα σώματος και δυσκολεύεται να κοιτάξει κάποιον στα μάτια χωρίς να νιώσει άβολα. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους άλλους και προσποιείται συχνά τον cool τύπο ο οποίος μένει απόμακρός και αδιάφορος.

Αποφεύγει να πει οτιδήποτε μπορεί να αναστατώσει τους άλλους, ιδιαίτερα τις κοπέλες με τις οποίες θέλει να φλερτάρει, και κάποιες φορές ψεύδεται για να αποφύγει τις συγκρούσεις. Όταν κάνει κάποιο λάθος, ρίχνει την ευθύνη αλλού ή προσποιείται πως δεν έγινε τίποτα.

Κρύβει επιδέξια τα συναισθήματα του και τρέμει την απόρριψη. Όταν μια γυναίκα τον απορρίπτει, νιώθει έντονη απογοήτευσή και θυμό και απελπισμένα προσπαθεί να βρει τρόπους να κερδίσει το ενδιαφέρον της.

Τώρα θέλω να σκεφτείς και να μου πεις, ποιος από αυτούς τους δύο άνδρες είναι πιο δυνατός; Ποιος αφήνει τον εαυτό του περισσότερο ευάλωτο; Ποιον από τους δύο πιστεύεις θα βρουν περισσότερο ελκυστικό οι γυναίκες;

Το να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο έχει κρίσιμη σημασία στον τομέα του φλερτ και των ερωτικών σχέσεων. Και αυτό για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως, όπως πιστεύω κατάλαβες από το παράδειγμα πιο πάνω, ο ευάλωτος άνδρας είναι ελκυστικός άνδρας. Βλέπεις, οι γυναίκες από τη φύση τους, ζυγίζουν την ελκυστικότητα και το status του άνδρα, όχι από αυτά που έχει, αλλά από τη συμπεριφορά του.

Η συμπεριφορά του είναι που θα αποκαλύψει πράγματα για τον χαρακτήρα του, τη δύναμη του την ψυχολογία του. Και ο ευάλωτος άνδρας εκπέμπει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν έναν άνδρα ελκυστικό.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως, αφήνοντας τον εαυτό σου ευάλωτο, μένεις αυθεντικός και είσαι «διάφανος» στους άλλους και ιδιαίτερα στις γυναίκες με τις οποίες φλερτάρεις.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί για να κάνει κάτι μια γυναίκα με κάποιον άνδρα, δεν αρκεί ο άνδρας να την ελκύει σεξουαλικά, θα πρέπει και να νιώθει άνετα μαζί του και να τον εμπιστεύεται.

Με το να μένεις ευάλωτος λοιπόν όχι μόνο γίνεσαι πιο ελκυστικός αλλά χτίζεις πιο ειλικρινείς, πιο υγιείς και πιο δυνατές σχέσεις.

Θες να μάθεις πώς να βγάλεις προς τα έξω τον ελκυστικό άνδρα που κρύβεις μέσα σου; Δες εδώ

Η ρίζα του προβλήματος

Αν δεν τα πας καλά στην αρένα του φλερτ και των ερωτικών σχέσεων, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν εκφράζεις καλά τα συναισθήματα σου και τις προθέσεις σου.

Ίσως φοβάσαι να προσεγγίσεις και να μιλήσει στην κοπέλα που σου αρέσει. Ίσως καταφεύγεις μόνιμα σε βαρετά και προβλέψιμα θέματα συζήτησης γιατί είναι «ασφαλή» και δε ρισκάρεις να προσβάλεις ή να ενοχλήσεις την κοπέλα με αυτά.

Ίσως πάλι να διατηρείς έναν τρόπο ζωής που δεν απολαμβάνεις, δουλεύοντας σε μια δουλειά που δε σου αρέσει, απλά και μόνο επειδή κάποιοι (πχ, οι γονείς σου) σου πρότειναν το συγκεκριμένο επάγγελμα / σχολή και δεν ήθελες να τους στεναχωρήσεις / απογοητεύσεις.

Ή μπορεί να έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου και την εμφάνιση σου, αποφεύγοντας κάθε είδους άσκηση, περιποίηση ή αλλαγή στον τρόπο που ντύνεσαι γιατί δε θες να ξεχωρίσεις και η αλλαγή σε κάνει να νιώθεις άβολα.

Όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα του ίδιου προβλήματος και ως τέτοια έχουν την ίδια ρίζα. Την αδυναμία να αφήσεις τον εαυτό σου ευάλωτο.

Με το να επικοινωνείς και να συνδέεσαι με τις γυναίκες καθαυτό τον τρόπο – με το να είσαι ειλικρινής και ευάλωτος αντί να ψάχνεις για ατάκες εντυπωσιασμού και να παριστάνεις τον απόμακρο τύπο – το αποτέλεσμα θα είναι ποιοτικότερη επικοινωνία και ποιοτικότερες σχέσεις.

Γιατί το να αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις για να γίνεις ένας πραγματικά αρρενωπός και ελκυστικός άνδρας.

Και όσο για τις ατέλειες και τα τρωτά σου σημεία μη φοβάσαι. Πολλές φορές ξεχνάμε πως το τέλειο δεν είναι ελκυστικό.

Εμείς οι άνθρωποι ελκόμαστε ο ένας στον άλλο από αυτές τις ατέλειες. Γιατί οι ατέλειες μας είναι οικείες και μέσα από αυτές καταλαβαίνουμε αν ο άλλος έχει περάσει παρόμοιες εμπειρίες με εμάς και μπορεί να καταλάβει πως νιώθουμε.

Δείξε τες λοιπόν και σταμάτα να προσπαθείς να είσαι τέλειος.

Έκθεσε τον εαυτό σου και μοιράσου συναισθήματα, απόψεις και γνώμες χωρίς αναστολές. Θα σε απορρίψουν κάποιοι; Ναι θα σε απορρίψουν. Δέξου τις απορρίψεις αυτές και προχώρα μπροστά ως άνδρας σοφότερος και δυνατότερος.

Και όταν βρεις εκείνες τις κοπέλες με τις οποίες θα ταιριάξεις, εκείνες στις οποίες αρέσεις όπως είσαι, απόλαυσε το.

Απλά να θυμάσαι το εξής: Το να γίνεις περισσότερο ευάλωτος δεν αποτελεί κάποια τεχνική για να ρίξεις γυναίκες ή για να παριστάνεις πως έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Πρόκειται για μια διαδικασία μέσα από την οποία εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να είναι πιο άνετος με τα συναισθήματα του και με τις ατέλειες του και μαθαίνεις να τα εκφράζεις χωρίς αναστολές. Μια διαδικασία που θέλει το χρόνο της.

Και αν πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της, μη διστάσεις να μιλήσεις μαζί μας.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!