Αναποφασιστικότητα, τέλος! 3 συμβουλές για περισσότερο δυναμισμό - Men's Bible

Αναποφασιστικότητα, τέλος! 3 συμβουλές για περισσότερο δυναμισμό

Αναποφασιστικότητα, τέλος! 3 συμβουλές για περισσότερο δυναμισμό

Για ορισμένους άντρες, το να πάρουν μια απλή απόφαση είναι πολύ δύσκολο. Μιλάω για εκείνους που υποφέρουν από αναποφασιστικότητα, που σπάνια λένε τη γνώμη τους, που ακολουθούν πάντα ότι κάνει η παρέα τους και που αν τους ρωτήσεις τι θέλουν να κάνετε το βράδυ, η απάντηση είναι πάντα κάτι αόριστο, όπως «δε ξέρω» ή «ό,τι να ‘ναι».

Και, οκ, το να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις και να αποφασίσεις στα μικρά πράγματα όπως το τι θα φας το απόγευμα, δεν ακούγεται τόσο τρομερό. Η αναποφασιστικότητα όμως, αποδεικνύεται τεράστιο πρόβλημα όταν μιλάμε για τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις της ζωής. Και φυσικά βάζει εμπόδια στο φλερτ και τις ερωτικές σχέσεις.

Ο δυναμισμός και η ικανότητα για ηγεσία και ανάληψη ευθυνών, είναι ελκυστικά χαρακτηριστικά και όταν ένας άντρας αποφεύγει ή ζορίζεται τακτικά να αποφασίσει, ουσιαστικά σηματοδοτεί την έλλειψη τους.

Η ρίζα του κακού, αυτό που δυσκολεύει τους άντρες να γίνουν περισσότερο δυναμικοί και αποφασιστικοί, είναι συχνά η αμφιβολία, η τελειομανία και κυρίως η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Το γεγονός πως πιστεύουν πως δεν έχουν την ικανότητα να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Οπότε τι κάνουν;

Αμφιταλαντεύονται συνεχώς ανάμεσα στις επιλογές που έχουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και συνήθως αφήνουν κάποιον άλλον να πάρει την απόφαση για αυτούς. Κάποιο φίλο από την παρέα ή τη γυναίκα που έχουν δίπλα τους.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να χρεωθούν μια αποτυχία και να έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για το πώς είναι η ζωή τους. Άλλωστε είναι ο γονέας, ο φίλος, ή η σύντροφος που έκανε την επιλογή άρα και αποκλειστικά δικό τους το φταίξιμο, έτσι δεν είναι;

Όχι! Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στην ενήλικη ζωή ακόμα και αν αφήνεις κάποιον να παίρνει αποφάσεις για σένα και στο τέλος ρίχνεις το φταίξιμο πάνω του, παραμένεις κι εσύ υπεύθυνος για τις δικές σου πράξεις. Για το γεγονός πως επέλεξες να τον ακολουθήσεις ή το γεγονός πως επέλεξες να μην κάνεις τίποτα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δηλαδή και πάλι εσύ είσαι αυτός που πρέπει να αποφασίσει.

Η λήψη αποφάσεων είναι ο μοναδικός τρόπος να ασκήσεις έλεγχο στη ζωή σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην αφήνεις τον εαυτό σου φυλακισμένο από την αμφιβολία και την αναποφασιστικότητα.

Πως θα το κάνεις αυτό; Υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείς να ακολουθήσεις.

#1 Απόφυγε την υπερβολική σκέψη

Όπως είπαμε, η αναποφασιστικότητα πηγάζει συχνά από την τελειομανία. Από το γεγονός ότι θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να εμφανίζεται ένα φαινόμενο γνωστό και ως paralysis by analysis. Η υπερβολική σκέψη δηλαδή και η υπερβολική ανάλυση της κατάστασης, ουσιαστικά σε παραλύει και σε καθυστερεί συνεχώς από το να αναλάβεις δράση.

Σαφώς και δεν πρέπει να προβαίνεις σε βιαστικές και παρορμητικές αποφάσεις και σίγουρα χρειάζεται σκέψη πριν κάνεις το πρώτο βήμα. Ωστόσο, ο χρόνος είναι πολύτιμος και συνήθως είναι αδύνατο να προβλέψεις εξ αρχής όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν αποφασίσεις για κάτι.

Κλασικό παράδειγμα είναι η στιγμή πριν πλησιάσεις μια κοπέλα στο μπαρ για να της μιλήσεις. Κάθεσαι με τις ώρες δίπλα της ή απέναντι της και σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια, όλους τους πιθανούς διαλόγους, όλα τα πιθανά πράγματα που μπορείς να πεις για να ξεκινήσει η κουβέντα. Και μέχρι να κάνεις το οτιδήποτε, η ώρα έχει περάσει και η κοπέλα είτε μιλάει με κάποιον άλλο, είτε αποφάσισε πως είναι ώρα να πηγαίνει.

Θες να εξαλείψεις το άγχος προσέγγισης στο φλερτ; Δες εδώ

Γι’ αυτό λοιπόν μη χάνεις χρόνο. Αποδέξου πως υπάρχουν κάποια όρια και πως η υπερβολική σκέψη δε σε βοηθάει. Ανάλαβε δράση, εξέτασε τα προβλήματα που θα προκύψουν, μάθε από τα λάθη σου και προχώρα μπροστά.

#2 Δώσε βάση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Η επιστήμη της ψυχολογίας μάς λέει πως και μόνο η ιδέα πως μπορεί να έχουμε ζημιά ή να αποτύχουμε, είναι αρκετή για να μας αποτρέψει από το να πάρουμε ένα, κατά τα άλλα, μικρό ρίσκο. Έτσι, πολύ συχνά χάνουμε ευκαιρίες και πολλές φορές αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στο αν θα κάνουμε κάτι ή όχι.

Όμως η ζωή είναι ριψοκίνδυνη και η λήψη αποφάσεων μοιάζει κάπως σα να στέκεσαι σε ένα σταυροδρόμι. Κάθε απόφαση που παίρνεις περιέχει πάντα ένα ποσοστό κινδύνου.

Αντί λοιπόν να αφήνεις την πιθανότητα του λάθους και της αποτυχίας να σε επηρεάσει, άσε στην άκρη το αποτέλεσμα και εστίασε στη διαδικασία. Κοινώς, δώσε μεγαλύτερη βάση στο πώς θα ζυγίσεις τα πράγματα και το πώς θα υπολογίσεις αν αξίζει να κάνεις το ένα ή το άλλο.

Το να μάθεις πώς να παίρνεις σωστές αποφάσεις είναι σημαντικότερο από το αποτέλεσμα μιας απόφασης. Γιατί το δεύτερο επηρεάζεται από παράγοντες που δεν μπορείς να προβλέψεις και το πρώτο είναι συχνά και το μόνο σημείο που έχεις αποκλειστικά εσύ τον έλεγχο. Αναποφασιστικότητα, τέλος! 3 συμβουλές για περισσότερο δυναμισμό

#3 Αναρωτήσου αν προσπαθείς να αποφύγεις κάτι

Η αναποφασιστικότητα πάει πακέτο με το έντονο άγχος (όπως το άγχος προσέγγισης) και αποτελεί έναν έξοχο τρόπο να αναβάλλεις και να αποφύγεις να κάνεις κάτι το οποίο ξέρεις εξαρχής πως πρέπει να γίνει.

Το πρόβλημα είναι πως η ίδια η διαδικασία της λήψης αποφάσεων και η αμφιταλάντευση ανάμεσα στις διάφορες επιλογές που έχεις, είναι ένα τρικ του μυαλού. Μια ασυνείδητη προσπάθεια να φύγει η προσοχή από αυτό το οποίο σε αγχώνει και ένα τέχνασμα για να αναβάλεις τη δράση.

Έτσι όμως όχι μόνο χάνεις χρόνο και ευκαιρίες, αλλά και όσο καθυστερείς την απόφαση, τόσο περισσότερο ενισχύεται το άγχος που έχεις. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι πάντα να το συνειδητοποιήσεις.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που η αναποφασιστικότητά θα συνδυαστεί με έντονο άγχος, αναρωτήσου: Μήπως προσπαθείς να αποφύγεις κάτι;

Αν ναι, τι θα κάνεις για να ξεπεράσεις αυτό το άγχος; 

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!