Κοίτα στα μάτια την αλήθεια σου - Men's Bible

Κοίτα στα μάτια την αλήθεια σου

Κοίτα στα μάτια την αλήθεια σου

Θα έχεις πιάσει πιστεύω τον εαυτό σου να προσπαθεί να διώξει πανικόβλητος μια δυσάρεστη ανάμνηση, να χαλιναγωγήσει ντροπιασμένος μια ανάρμοστη επιθυμία, να απωθήσει μια άβολη σκέψη ή να διαγράψει μια εικόνα του παρελθόντος.

Πολλές φορές προσπαθείς με αγωνία να εξοστρακίσεις κάθε τι που σου προκαλεί αμηχανία, να εξαφανίσεις απο τα μάτια των άλλων κάθε εντύπωση που νιώθεις ότι μειώνει την αξία σου, να ξεχάσεις κάθε τι που φανερώνει τις αδυναμίες, τα σφάλματα σου, τις αστοχίες και τις ελλείψεις σου. Φοβάσαι όχι μόνο να συναντηθείς με όλα αυτά αλλά και τρέμεις στην ιδέα ότι κάτι ίσως διαρρεύσει και πέσει στην αντίληψη των ανθρώπων που σε περιβάλλουν.

Όμως πρέπει να καταλάβεις ότι η παραπάνω τακτική απλώς σε γεμίζει με φόβο και μειωμένη αυτοεκτίμηση. Αν επιλέξεις με γενναιότητα να αντιμετωπίσεις και να κατανοήσεις όλα αυτά για τα οποία ντρέπεσαι, θα καταφέρεις αφενός να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου και αφετέρου να γίνεις αποδεκτός και απο αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την αληθινή εκδοχή σου.

Για να συμβεί αυτό πρέπει να κατανοήσεις ότι όλοι μας είμαστε χωράφια στα οποία συνυπάρχουν ωφέλιμα καρποφόρα δέντρα, πολύχρωμα λουλούδια αλλά και άχρηστα χορτάρια και άγρια αγκάθια. Δεν ωφελεί να ντρέπεσαι ή να πανικοβάλλεσαι για ότι άχρηστο φυτρώνει στον κήπο σου.

Είναι η φύση της ψυχής μας τέτοια που όπως και το χώμα δίνει χώρο σε μια γκάμα φυτών να ριζώσουν. Δεν ευθύνεσαι για ότι φυτρώνει στο περιβόλι σου, έχεις όμως χρέος να διαχωρίσεις τα ωφέλιμα απο τα άχρηστα και να προχωρήσεις σε εκκαθάριση.

Αν απωθείς βιαστικά και γεμάτος τύψεις κάθε ανάρμοστη επιθυμία και σκέψη, οι επιθυμίες και οι σκέψεις θα επιστρέφουν κάθε τόσο αιφνιδιαστικά  και θα σε γεμίζουν ταραχή. Αν αντίθετα επιλέξεις να κατανοήσεις, να εκλογικεύσεις και να ιεραρχήσεις μέσα σου αυτά που νιώθεις και σκέπτεσαι, θα νιώθεις ασφαλής για το δρόμο σου και θα έχεις ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων και αποφασιστικότητας κάθε φορά που ο λογισμός σου θα βομβαρδίζεται με ανεπιθύμητους περισπασμούς.

Το φιλτράρισμα των επιθυμιών και των σκέψεων που σε επισκέπτονται κατά καιρούς είναι αναγκαίο και για έναν ακόμη λόγο:

Πρέπει να καταλάβεις ότι το άτομο σου είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, ακόμα δηλαδή πασχίζεις να μάθεις ποιός είσαι, προς τα που θέλεις να πας, τι είναι αυτό που σου κάνει καλό και τι όχι. Αυτή η διαδικασία μάθησης και γνώσης του εαυτού σου, που δεν τελειώνει ποτέ, περνάει μέσα απο επιμελή εξέταση και αποκωδικοποίηση κάθε ανάγκης που θέλεις να ικανοποιήσεις έτσι ώστε να ξεχωρίζεις τα πραγματικά αναγκαία απο τα αχρείαστα και να αξιοποιείς το χρόνο και τις δυνάμεις σου για να εξελίσσεσαι θετικά.

Υπάρχουν επιθυμίες που όσο επιτακτικές και να παρουσιάζονται η ικανοποίησή τους έχει  αρνητικό πρόσημο και σε κάνουν να οπισθοδρομείς στο δρόμο για τον σκοπό σου. Με άλλα λόγια δεν πρέπει να νομιμοποιείς μέσα σου κάθε τι απλώς και μόνο επειδή ένιωσες την ανάγκη να το πράξεις αλλά θα πρέπει συνέχεια να εξετάζεις την προέλευση της ανάγκης, τη γνησιότητα των κινήτρων της και τα πιθανά της αποτελέσματα.

Σκέψου το με ένα παράδειγμα

Προς επίρρωση των παραπάνω ας εξετάσουμε το ενδεχόμενο να νιώσεις ξαφνικά έντονη έλξη για την κοπέλα του κολλητού σου.

  • Αν απωθήσεις με ντροπή την επιθυμία σου και φερθείς να μην έγινε τίποτα, η ταραχή και οι τύψεις θα σε επισκέπτονται κάθε φορά που συναντάς την ίδια ή τον φίλο σου.
  • Αν πάλι αποφασίσεις να ενδώσεις στην επιθυμία σου χωρίς δεύτερη σκέψη κινδυνεύεις να καταστρέψεις μια σπουδαία φιλία και μια σχέση για χάρη μιας ενδεχόμενα επιπόλαιας και πρόσκαιρης επιθυμίας.
  • Αν αντίθετα συνομιλήσεις νηφάλια με το λογισμό σου, προσπαθήσεις να κατανοήσεις πόσο ανθεκτική είναι η επιθυμία σου και την πηγή προέλευσής της αλλά και να ιεραρχήσεις μέσα σου τις αξίες που θες να υπηρετήσεις και τη σπουδαιότητα που έχει για σένα η φιλία, ο έρωτας κτλ, είναι πιθανόν να κάνεις μια επιλογή που πραγματικά θα εναρμονίζεται με τις πραγματικές σου ανάγκες και την οποία θα μπορείς να υπηρετήσεις με συνέπεια και τη σιγουριά ότι κάνεις αυτό που πρέπει και σου ταιριάζει.

Βλέπεις λοιπόν ότι οι επιλογές που κάνουμε ικανοποιούν κάποιες επιθυμίες και ακυρώνουν κάποιες άλλες. Αυτό που τελικά μας δικαιώνει είναι να γνωρίζουμε απο πριν τις προτεραιότητες μας ώστε να επιλέξουμε με αποφαστιστικότητα και ηρεμία όταν παρουσιαστούν διλήμματα στην πορεία προς τον όποιο στόχο μας. Κοίτα στα μάτια την αλήθεια σου

Τα ίδια ισχύουν σε κάθε αγώνα και στόχο που αναλαμβάνεις. Πριν ξεκινήσεις μια προσπάθεια σχεδίαζε από πρίν τον χάρτη των επιθυμιών που ενδέχεται να συγκρουστούν στην πορεία και ιεράρχησε μέσα σου την ικανοποίηση που θα αντλήσεις από αυτές σε συνάρτηση και με τον αξιακό σου κώδικα.

Αν αποφασίσεις να πολεμήσεις τη λαιμαργία σου ή τη συνήθεια του καπνίσματος λόγου χάρη, θα πρέπει να αποφασίσεις μέσα σου εκ των προτέρων εάν πραγματικά υπερισχύει μέσα σου η επιθυμία ενός υγιέστερου και πιο εμφανίσιμου σώματος ή η ευχαρίστηση που αντλείς από το φαγητό και το κάπνισμα. Αν δεν σιγουρευτείς για τις προτεραιότητες σου, θα εγκαταλείπεις γρήγορα τους αγώνες σου και θα βρίσκεσαι πάντα μετέωρος ανάμεσα στις συγκρουόμενες επιθυμίες σου.

Όλη αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει τελικά να αποδεχτείς τον εαυτό σου. Και όπως είπαμε αποδέχομαι δεν σημαίνει δικαιολογώ ό,τι μου συμβαίνει αλλά κατανοώ  την κατάσταση μου, συμφιλιώνομαι και παραδέχομαι την ανθρώπινη φύση μου και αγωνίζομαι να βρώ τον εαυτό μου χωρίς να παίζω κρυφτό με την αλήθεια μου.

Θες να βγάζεις προς τα έξω την καλύτερη έκδοση του εαυτού σου; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!