Πραγματική Αυτοβελτίωση: 3 Λάθη που δε σε αφήνουν να Αλλάξεις τον εαυτό σου - Men's Bible

Πραγματική Αυτοβελτίωση: 3 Λάθη που δε σε αφήνουν να Αλλάξεις τον εαυτό σου

Πραγματική Αυτοβελτίωση: 3 Λάθη που δε σε αφήνουν να Αλλάξεις τον εαυτό σου

Έχει συμβεί σε όλους μας. Φτάνει εκείνη η στιγμή, που λες στον εαυτό σου «φτάνει». Που νιώθεις πως είναι ώρα να αλλάξεις τον εαυτό σου.

Ίσως επιθυμείς να χάσεις λίγα κιλά, να γίνεις πιο κοινωνικός, να βρεις μια δουλειά που απολαμβάνεις.

Έτσι, ξεκινάς να κάνεις σχέδια.

Βάζεις στόχους και αναλύεις τρόπους να τους πετύχεις. Παίρνεις λοιπόν ένα φύλλο χαρτί και αρχίζεις να γράφεις.

Θέτεις προθεσμίες και αποφασίζεις πως από αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα. Αγοράζεις νέα ρούχα, γράφεσαι σε γυμναστήριο, αρχίζεις να ψάχνεις για πιθανά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Νιώθεις αυτή τη ζωντάνια και την όρεξη να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, να κυριεύει το κορμί σου.

«Αυτή τη φορά,» λες στον εαυτό σου, «αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα

Μετά από λίγο καιρό όμως, ο φόρτος εργασίας σου σε αποτρέπει απ’ το να πας γυμναστήριο. Κάποιες απρόβλεπτες καταστάσεις σε οδηγούν να παραγγείλεις το αγαπημένο σου comfort food και να σταματήσεις να ψάχνεις για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Μέσα σε λίγες μέρες, η φλόγα της αλλαγής έσβησε. Το πλάνο που σκαρφίστηκες, έχει παραγκωνιστεί και ξεχαστεί.

Αντιλαμβάνεσαι πως όχι απλά σταμάτησες να προοδεύεις, αλλά έχεις αρχίσει να επιστρέφεις στην πρότερη κατάσταση σου.

Κάτι που σε κάνει να νιώθεις χάλια. Να κοιτάς τον καθρέπτη με μια έκφραση της απογοήτευσης. Είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου που δεν τα κατάφερε και που επέστρεψε στο σημείο μηδέν.

3 Λάθη που κάνεις όταν προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου

Η προσπάθεια μας να αλλάξουμε τον εαυτό μας μοιάζει με τρενάκι του Λούνα Παρκ. Η πορεία δεν είναι σταθερή. Έχει κορυφές και πεδιάδες.

Με αποτέλεσμα η πρόοδος να μην είναι γραμμική, αλλά ασύμμετρη. Αυτός είναι συχνά και ο λόγος που αρκετοί κάνουν την αρχή, αλλά δεν φτάνουν στο τέλος.

Σε αυτό συμβάλλουν και τρία βασικά λάθη στο πως προσεγγίζεις την αυτοβελτίωση, που οδηγούν κάθε προσπάθεια να αλλάξεις τον εαυτό σου σε εκτροχιασμό.Πραγματική Αυτοβελτίωση: 3 Λάθη που δε σε αφήνουν να Αλλάξεις τον εαυτό σου

#1 Πιέζεις τον εαυτό σου βάζοντας μεγάλους στόχους

Στον κόσμο της αυτοβελτίωσης το μήνυμα είναι συγκεκριμένο. Δεν θες απλά να αλλάξεις τη ζωή σου, θες να αλλάξεις τον κόσμο.

Έτσι κάνεις σχέδια για να γίνεις κι εσύ κομμάτι της μερίδας του κόσμου που ξεχωρίζει. Να μπεις και εσύ σε αυτήν την ομάδα που τα έχει καταφέρει και έχει τέλειο σώμα, οικονομική ανεξαρτησία, ονειρική δουλειά και πολλές φωτογραφίες από εξωτικά μέρη στο Instagram προφίλ τους.

Όμως το μέγεθος των στόχων που θέτεις, σε κάνει να παγώνεις. Νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να τα καταφέρεις. Στρεσάρεις και πιέζεις τον εαυτό σου ξανά και ξανά.

Η πίεση αυτή σε κάνει να αγχώνεσαι. Το άγχος με τη σειρά του σε οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και σε συμπεριφορές που αναιρούν την πρόοδο που έχεις κάνει. Όπως πχ συμβαίνει όταν τρως μια πίτσα σε στιγμή αδυναμίας, ενώ θες να χάσεις κιλά.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο φλερτ, όταν ο άνδρας πιέζει πολύ τον εαυτό του για να εντυπωσιάσει και να αποδείξει την αξία του. Αγχώνεται περισσότερο και αρχίζει να υπερβάλει σε ό,τι θέλει να κάνει, είτε αυτό είναι να βάλει λίγο χιούμορ στην κουβέντα, είτε να αναδείξει τα θετικά του κλπ.

Οι μεγάλοι στόχοι λοιπόν μπορεί να εμπνέουν, αλλά η έμπνευση αυτή δε διαρκεί για πάντα και συχνά το να πιέζεις τον εαυτό σου να πετύχει κατευθείαν κάτι, σε οδηγεί στη γρήγορη απογοήτευση και την παραίτηση.

#2 Αναζητάς το σύντομο δρόμο

Όταν διεκδικείς άμεση προσωπική αλλαγή αρχίζεις να ψάχνεις για τη μαγική λύση.

Αυτό το κάτι που θα σε βοηθήσει να πετύχεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, με όσο λιγότερη δουλειά γίνεται.

Ο κίνδυνος όμως είναι πως αφιερώνεις όλο σου το χρόνο ψάχνοντας αυτό το κάτι, αντί να κάνεις αυτό που ξέρεις πως πρέπει να γίνει.

Διαβάζεις αναρίθμητα άρθρα για το θέμα που σε απασχολεί. Ακούς αμέτρητα podcast. Μελετάς σωρηδόν βιβλία. Κάνεις τα πάντα προκειμένου να ανακαλύψεις το κάτι μαγικό, αντί να κάνεις ξανά και ξανά αυτά τα μικρά πράγματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου.

Πέφτεις σε μια παγίδα η οποία σε ξεγελάει. Σου δίνει τη ψευδαίσθηση της προόδου, χωρίς όμως να κάνεις κάτι ουσιαστικό για να αλλάξεις πραγματικά τη ζωή σου.

#3 Σταματάς να κάνεις τα μικρά πράγματα που σε βοήθησαν να κάνεις την αρχή

Έστω ότι δεν επιτρέπεις στους επιβλητικούς στόχους να σε καταβάλλουν, ούτε κυνηγάς μανιωδώς την εύκολη λύση.

Ξέρεις ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από σκληρή δουλειά. Οπότε ξεκινάς, τηρείς το πρόγραμμά σου και αρχίζεις να βλέπεις αποτελέσματα.

Χάνεις τα πρώτα δύο κιλά. Κάνεις δειλά τις πρώτες σου γνωριμίες.

Απολαμβάνεις τις πρώτες σου επιτυχίες. Αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται τη στιγμή που πιστεύουμε πως έχουμε κερδίσει.

Υπάρχει η τάση να αντιμετωπίζουμε την αυτοβελτίωση ως μεμονωμένο ταξίδι με συγκεκριμένο προορισμό.

Σκεφτόμαστε πως μόλις πιάσουμε το στόχο μας, αυτό ήταν, έχουμε κερδίσει και μπορούμε πια να χαλαρώσουμε.

Έτσι, όταν αρχίζεις να βλέπεις τα πρώτα σημάδια προόδου, νιώθεις ικανοποιημένος με τον εαυτό σου και αρχίζεις να φεύγεις από το πρόγραμμά σου.

Ξεκινάς να κάνεις όλο και λιγότερο τα πράγματα εκείνα που σε βοήθησαν να βελτιωθείς. Αυτή είναι όμως η παγίδα. Αφήνεις τον εαυτό σου να ξεφύγει και να χάσει την πρόοδο που με τόσο κόπο είχε κατακτήσει.

Η αυτοβελτίωση δεν έχει προορισμό. Είναι ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει. Ακόμα και όταν φτάσεις τους στόχους σου, αν θες να τους διατηρήσεις, θα πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις όλα εκείνα που σε βοήθησαν να τους πετύχεις εξ’ αρχής.

Και αν αυτό που θες να βελτιώσεις είναι οι δεξιότητες σου στο φλερτ και την επικοινωνία με τις γυναίκες, τότε δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!