Προβλήματα στην Διεκδικητικότητα: Όταν υποχωρείς συνέχεια - Men's Bible

Προβλήματα στην Διεκδικητικότητα: Όταν υποχωρείς συνέχεια

Προβλήματα στην Διεκδικητικότητα: Όταν υποχωρείς συνέχεια

Είτε προσπαθείς να μπεις σε σχέση, είτε μόλις μπήκες, είτε είσαι καιρό, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που βασανίζει αρκετούς από εμάς και μας κάνει τη ζωή δυσκολότερη. Αυτό είναι η διεκδικητικότητα, που θα αναλύσουμε σήμερα.

Τι σημαίνει διεκδικητικότητα όμως;

Διεκδικητικότητα είναι η ικανότητά μας να εκφράζουμε ειλικρινά τη γνώμη μας, τα συναισθήματα και τα δικαιώματά μας χωρίς φόβο ή άγχος, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε εκείνο τον τρόπο που δεν παραβιάζει και σέβεται τα δικαιώματα των άλλων.

Η διεκδικητικότητα απέχει από την επιθετικότητα, ενώ επίσης δεν έχει σχέση με την αρνητική έννοια του «εγωισμού». Μοιάζει περισσότερο με έναν «κοινό τόπο» συνάντησης δύο ανθρώπων που «ακούνε» ουσιαστικά και με ενδιαφέρον ο ένας τον άλλον.

Δύσκολο ε; Φαντάσου ότι πρέπει να το εφαρμόσεις κι όλας. Αυτό σημαίνει να μάθεις να εκφράζεις πραγματικά αυτά που θες αλλά και να ακούς τί σου ζητάει αυτή που έχεις απέναντί σου.

Προϋποθέτει σημαντικό βαθμό αυτοεκτίμησης, αφού σχετίζεται με την πρακτική και την ανάγκη να υποστηρίξω τον εαυτό μου, ταυτόχρονα με έναν βαθύ σεβασμό για τους άλλους ανθρώπους και τη διαφορετικότητά τους.

Τι σχέση έχει με το φλερτ;

Αυτό λοιπόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες όταν προσεγγίζουν μία γυναίκα. Ας το πάρουμε από την αρχή για να δεις πως κάτι που μπορεί να προληφθεί πολύ εύκολα, μπορεί να καταλήξει να είναι η αιτία που υποφέρεις μέσα σε μία σχέση.

Ας υποθέσουμε ότι ο ήρωας μας, ας τον πούμε Βαγγέλη, προσεγγίζει μία γυναίκα γιατί του αρέσει. Δεν θα εξετάσουμε το πώς προσεγγίζει και τί λέει αλλά τι δεν λέει. Στην προσπάθεια του να γίνει  αποδεκτός, κάνει συστηματικά υποχωρήσεις.

Ενώ διαφωνεί με κάποιες από τις ιδέες και απόψεις της κοπέλας που έχει μπροστά του, δεν το δηλώνει γιατί φοβάται ότι αν την εκνευρίσει θα τον απορρίψει (βέβαια δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό. Εφόσον διαφωνείς, μπορείς να το πεις).

Αυτό συνεχίζεται και ο Βαγγέλης καταλήγει να της κρατάει το ποτό (για λίγο, από ότι του είπε), να κερνάει σφηνάκια και να δέχεται οποιαδήποτε συμπεριφορά του οριοθετεί εκείνη. Τώρα, για να μην παρεξηγήσεις κάποια πράγματα, δεν είναι κακό να κάνεις κάτι από τα παραπάνω εφόσον προκύψουν. Είναι όμως κακό να τα κάνεις συστηματικά, ειδικά όταν εκείνη σε τεστάρει για να δει πόσο υποχωρητικός είσαι. 

Τώρα αν υποθέσουμε ότι η κατάσταση προχωράει και ο Βαγγέλης βγαίνει συστηματικά με την κοπέλα, υπάρχει ένα θέμα. Η κατάσταση έχει εδραιωθεί, με τον Βαγγέλη να είναι υποχωρητικός και να δέχεται καταστάσεις και την κοπέλα του να πιέζει ακόμα περισσότερο.

Προβλήματα στην Διεκδικητικότητα: Όταν υποχωρείς συνέχεια

Άλλη μια φορά που τα cartoon λένε την αλήθεια παραστατικά.

 

Η σχέση που έχουν αναπτύξει βασίζεται σε μία κατάσταση που ένας από τους δύο βρίσκει πιεστική. Ο Βαγγέλης έχει αρχίσει να πιέζεται και δεν ξέρει πώς να το εκφράσει.  Η διαθέσιμη ενέργεια του έχει μειωθεί και είναι λογικό γιατί συστηματικά προσφέρει παραπάνω από το 100% των δυνάμεων του.

Μειώνοντας την προσπάθεια, δέχεται έντονα σχόλια από την κοπέλα του η οποία τον κατηγορεί ότι δεν την θέλει πια. Ότι η στάση του έχει αλλάξει και πως δεν κάνει αυτά που έκανε πιο πριν.

Ο Βαγγέλης τρομάζει και πλέον δεν ξέρει πώς να εκφράσει αυτό που νοιώθει. Την θέλει και ο φόβος, ότι μπορεί να την χάσει ή ότι αν την χάσει δεν θα μπορεί να βρει κάποια άλλη, του κόβει την φόρα. 

Έτσι ξεκινάει έναν νέο κύκλο υπερπροσπάθειας που είναι σίγουρο ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Φαντάσου τώρα όλη αυτή την πίεση ενισχυμένη και σε βάθος έξι, οκτώ μηνών ή ακόμα και χρόνων και θα καταλάβεις πως ζει πολύς κόσμος εκεί έξω. Μεταξύ μας, αυτό το βιώνουν και γυναίκες…

Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι για τι κατάσταση μιλάμε. Δεν ξέρω αν την έχεις ζήσει και κατά βάθος σου εύχομαι να μην την ζήσεις ποτέ. Ακόμη και η αναφορά που κάναμε είναι αρκετή για να μου δημιουργήσει πίεση.

Φαντάσου πόσο πιο απλά θα ήταν τα πράγματα αν ο Βαγγέλης είχε διευκρινίσει αυτά τα θέματα εξ αρχής. Αν απλά είχε πει ένα δύο «όχι» σε πράγματα που τον ενοχλούσαν και αν είχε εξηγήσει ότι κάποιες καταστάσεις τον ενοχλούν.

Ας μάθουμε λοιπόν, να εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και τις αντιρρήσεις μας. Ας μάθουμε να εκφράζουμε αυτό που νοιώθουμε και αυτό που θέλουμε.

Ας μάθουμε να επικοινωνούμε.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!