Εμπιστοσύνη στη Σχέση σου: Πως να την αναπτύξεις - Men's Bible

Εμπιστοσύνη στη Σχέση σου: Πως να την αναπτύξεις

εμπιστοσύνη στη σχέση

Είναι πολύ όμορφο το να ξέρεις ότι μπορεί ένας άνθρωπος να στηριχτεί πάνω σου, πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος είναι η σύντροφος σου. Η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι αμφίδρομη και χρειάζεται συμμετοχή και από τις δύο πλευρές. Πως όμως μπορεί αυτή να αναπτυχθεί σωστά και να σε οδηγήσει σε μια υγιή σχέση;

#1. Να είσαι ειλικρινής με τις προθέσεις σου

Για να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς προς την σύντροφο μας πρέπει πρώτα απ΄ όλα να γνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το τι σκεφτόμαστε αλλά και τι νιώθουμε για τον κόσμο γύρω μας.

Πολύ συχνά στην ζωή μας επηρεαζόμαστε από μια σειρά  από «πρέπει» που επιβάλλονται σε εμάς  από την κοινωνία, την κουλτούρα ακόμα και την οικογένεια μας.  Δεν λέω, ως ένα βαθμό όλα αυτά τα «πρέπει» μπορεί να ηχούν σαν μια αγνή και αθώα φωνή στα αυτιά σου, πόσες φορές όμως έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι ήρθε η ώρα να παντρευτείς επειδή όλοι σου οι φίλοι έχουν πλέον «νοικοκυρευτεί»;

Είναι πολύ σημαντικό να διαφοροποιήσουμε τον εαυτό μας από κάποιες επιβλαβείς επιρροές που δεν μας εκφράζουν και δεν απεικονίζουν αυτό που πραγματικά είμαστε. Αν πιστεύεις ότι πρέπει να παντρευτείς για να μην «μείνεις στο ράφι» ενώ μια φωνή μέσα σου φωνάζει «μην το κάνεις», τότε πρέπει να αναγνωρίσεις από που προέρχεται αυτή η φωνή και γιατί σου λέει κάτι τέτοιο. Όταν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τότε είμαστε και ειλικρινείς  με τους ανθρώπους γύρω μας και μπορούμε πιο εύκολα να προσδιορίσουμε το τι ζητάμε μέσα από μια σχέση. Ερμηνεία: Σύμμαχος στην επιτυχία σου με τις γυναίκες εμπιστοσύνη στη σχέση

#2. Ταίριαξε τα λόγια με τις πράξεις σου

Πολύ συχνά οι σχέσεις χάνουν την «φλόγα» τους όταν η ουσία μετατρέπεται σε ρουτίνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το να λες «σ’ αγαπώ» στην σύντροφο σου 100 φορές την μέρα σε σημείο που να έχει καταντήσει ψωμοτύρι.

Δεν αρκεί μόνο να λες ότι είσαι ερωτευμένος ή ότι αγαπάς την σύντροφο σου, πρέπει να το δείχνεις κιόλας όχι μόνο με τις πράξεις σου αλλά και με την γλώσσα του σώματος σου. Ποιο από τα δύο βγάζει περισσότερο νόημα; Το να λες «Σ’ αγαπώ» την στιγμή που κοιτάς την σύντροφο σου μεσ’ τα μάτια ή να το λες την ώρα που ξύνεις την κοιλιά σου καθώς  βλέπεις «Βig bang theory» στην τηλεόραση;

Αν θες να μάθεις πως θα διατηρήσεις τη φλόγα και θα κερδίσεις ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη στη σχέση σου, χωρίς να χάσεις τα όρια σου και τον εαυτό σου, δες εδώ.

#3. Εμπιστοσύνη στη σχέση σημαίνει να παραδέχεσαι τα λάθη σου

Τα λάθη αρκετές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε σύγκρουση μια σχέση και να την βλάψουν ανεπανόρθωτα, παρ’ όλα αυτά είναι αναπόφευκτα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να κάνουμε λάθη και δεν είμαστε τέλειοι όσο και να προσπαθήσουμε.

Όταν λοιπόν προκύψουν τέτοια λάθη, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα παραδεχτούμε. Το να προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από το δάχτυλο σου και να ρίξεις το φταίξιμο σε εξωγενείς παράγοντες είναι πολύ εύκολο, όμως παράλληλα δημιουργεί δυσπιστία. Αντιθέτως το να παραδεχτείς τα λάθη σου και να αναλάβεις τις ευθύνες σου αποτελεί ένα δυνατό δείγμα ειλικρίνειας, θάρρους και υπευθυνότητας που ενισχύει την εμπιστοσύνη στη σχέση.

 #4. Μάθε να επικοινωνείς αποτελεσματικά

Ένας από τους κορυφαίους λόγους για να διαλυθεί μια σχέση είναι η έλλειψη επικοινωνίας. Δυστυχώς η αποτελεσματική επικοινωνία δεν είναι κάτι το οποίο μας διδάσκουν στο σχολείο, συνεπώς πρέπει να αναπτυχθεί ενεργά μέσα από δικές μας προσπάθειες. Η ενεργητική και εποικοδομητική επικοινωνία  ενθαρρύνει την δημιουργία ειλικρινών συζητήσεων αλλά και την ανταλλαγή θετικών απόψεων. Το να επικοινωνείς αποτελεσματικά δεν έχει να κάνει μόνο με εσένα στο ενεργητικό κομμάτι (δηλαδή στο να μιλάς)  αλλά και με το να ακούς προσεκτικά αυτά που σου λέει η σύντροφος σου.

#5. Αποδέξου ότι είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι

Μπορεί να μοιάζετε σαν δύο σταγόνες νερό και εσωτερικά και εξωτερικά. Μπορεί να συμφωνείτε σε πολλά πράγματα και να απολαμβάνετε τα ίδια πράγματα, αλλά πάντα θα είστε δύο ξεχωριστοί άνθρωποι με δύο κυρίαρχα μυαλά.

Ορισμένες φορές η σύντροφος σου μπορεί να μην βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως εσύ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ταιριάζετε, ούτε ότι σου κρύβει κάτι. Σημαίνει ότι βλέπει κάποια πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Σεβάσου λοιπόν αυτή την διαφορετική άποψη και μην ψάχνεις αφορμή για καυγά επειδή έτυχε οι απόψεις σας να συγκρουστούν.  

Για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη στη σχέση σου απαιτείται χρόνος και κόπος. Αν δεν μοιραστείς τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου με την σύντροφο σου μην περιμένεις να προκύψει ξαφνικά.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!