Σεβασμός: απολύτως απαραίτητος στις μακροχρόνιες σχέσεις - Men's Bible

Σεβασμός: απολύτως απαραίτητος στις μακροχρόνιες σχέσεις

Σεβασμός: απολύτως απαραίτητος στις μακροχρόνιες σχέσεις

«Αυτό που μένει σε κάθε μακροχρόνια σχέση τελικά, δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση. Δεν είναι οι κοινοί στόχοι. Δεν είναι καν η ερωτική έλξη. Πάνω από όλα μετράει ο σεβασμός. Γιατί μετά από τον νιοστό τσακωμό, θα έρθουν στιγμές που δεν θα αισθάνεσαι αγάπη για τη σύντροφό σου. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν θέλεις να χαθεί ο σεβασμός μεταξύ σας. Αν χαθεί ο σεβασμός, ποτέ δεν θα τον ξαναβρείτε.»

Το παραπάνω απόσπασμα είναι η άποψη ενός συμμετέχοντος σε μια έρευνα που διάβαζα για γάμους που κράτησαν πάνω από 20 χρόνια. Το χαρακτηριστικό που από όλους τους συμμετέχοντες αναφέρεται ως το σημαντικότερο μεταξύ των συζύγων, είναι ο σεβασμός.

Όπως έχω καταλάβει, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, όσο διαυγής, ειλικρινής και αν είναι, σε όσο γερές βάσεις και αν είναι χτισμένη, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Οι καυγάδες είναι αναπόφευκτοι, και πάντα τα αισθήματα πληγώνονται. Και το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει τόσο εσένα όσο και το σύντροφό σου είναι ο αλληλοσεβασμός. Το γεγονός ότι υπάρχει εκτίμηση μεταξύ σας. Ότι πιστεύετε ο ένας στον άλλο, συχνά περισσότερο από ότι πιστεύει ο καθένας από σας στον εαυτό του, και ότι πιστεύετε ότι και οι δύο προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο, όποιες και αν είναι οι συνθήκες.

Αν δεν υπάρχει σεβασμός θα αμφιβάλετε διαρκώς ο ένας για τις προθέσεις του άλλου. Θα κρίνετε τις επιλογές του άλλου, θα γκρινιάζετε ότι δεν σας ρώτησε όταν έπαιρνε αποφάσεις. Θα νιώθετε την ανάγκη να κρύβετε πράγματα ο ένας από τον άλλο, προκειμένου να αποφύγετε γκρίνια και κατάκριση. Και τότε το πράγμα θα έχει αρχίσει να ραγίζει.

«Ο άντρας μου και εγώ κλείνουμε 25 χρόνια αυτό το χειμώνα. Σκέφτομαι τι μας κρατάει μαζί, ενώ όλοι οι γάμοι γύρω μας καταρρέουν, σοβαρά τώρα. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μία λέξη: ο σεβασμός. Εννοώ να δείχνεις σεβασμό, αλλά όχι επιφανειακά. Να αισθάνεσαι μέσα σου βαθιά το σεβασμό. Εγώ τον σέβομαι τον άντρα μου, για το ήθος του, για την υπομονή του, για την δημιουργικότητά του, για την ευφυία του, για τις αξίες του. Όλα τα υπόλοιπα πηγάζουν από αυτό το σεβασμό. Μπορεί να μην συμφωνώ με όσα μου λέει αλλά πάντα θέλω να τον ακούω, επειδή τη γνώμη του τη σέβομαι. Θέλω να βρίσκει ελεύθερο χρόνο, γιατί και των δυο μας οι ζωές είναι εξαντλητικά πολυάσχολες και σέβομαι τις επιλογές του, είτε έχουν με το ποιους θέλει να δει, είτε έχουν με το τι θέλει να κάνει. Μοιραζόμαστε ο ένας τον άλλο, ο σεβασμός αυτός είναι αμοιβαίος…»

Σεβασμός: απολύτως απαραίτητος στις μακροχρόνιες σχέσεις

Σεβασμός και στον εαυτό σου

Επιπλέον, πρέπει να σέβεσαι και τον εαυτό σου. Όπως και η σύντροφός σου να σέβεται με τη σειρά της και τον εαυτό της. Επειδή, χωρίς αυτοσεβασμό, θα αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις τον σεβασμό της συντρόφου σου. Θα είσαι απρόθυμος να τον εισπράξεις και θα βρίσκεις τρόπους να την υποβιβάζεις. Θα αισθάνεσαι μονίμως την ανάγκη να αποδείξεις ότι αξίζεις να σε αγαπούν, και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ πάνω σου.

Ο σεβασμός λοιπόν για τον εαυτό σου και ο σεβασμός για τη σύντροφό σου είναι αλληλένδετοι. Σκέψου ότι εσύ επέλεξες τη σύντροφό σου, για παράδειγμα. Δεν επιτρέπεται να της μιλάς άσχημα, ή να μιλάς άσχημα για αυτήν, γιατί αυτό αντανακλά και πάνω σε σένα.

Σαν τι πράγμα είναι λοιπόν ο σεβασμός;

Είμαι σίγουρος πως θες και μερικά παραδείγματα:

  • Μην γκρινιάζεις για τη σύντροφό σου στους φίλους σου. Αν έχεις ένα πρόβλημα πρέπει να το λύσεις μαζί του. Σκέψου ότι μετά θα νιώθεις χειρότερα. Οι φίλοι σου θα σε μέμφονται που ζεις με έναν προβληματικό άνθρωπο.
  • Να σέβεσαι ότι μπορεί να έχει διαφορετικές ασχολίες και διαφορετικά ενδιαφέροντα από τα δικά σου. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Απλώς επενδύετε την ενέργειά σας σε διαφορετικά πράγματα.
  • Να σέβεσαι ότι είστε ομάδα. Ότι είστε ισότιμοι μέσα στη σχέση. Αν το ένα πρόσωπο στην ομάδα δεν είναι ευτυχισμένο, τότε η ομάδα δεν θα είναι επιτυχής.
  • Μην κρατάτε μυστικά ο ένας από τον άλλο. Αν είστε μαζί τότε όλα πρέπει να λέγονται και να γίνονται φανερά. Ερωτεύτηκες κάποιον άλλο; Πες το, κάνε πλάκα με το γεγονός. Σου ήρθε μία τρελή φαντασίωση; Να το πεις. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ταμπού σε μία σχέση.

Ο σεβασμός βαδίζει χέρι με χέρι με την εμπιστοσύνη. Και η εμπιστοσύνη είναι η ραχοκοκαλιά κάθε σχέσης, φιλικής, ερωτικής, ό,τι θέλετε. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει αίσθημα σιγουριάς. Χωρίς εμπιστοσύνη η σχέση σου γίνεται αντικείμενο ανάλυσης, όχι ένα καταφύγιο για την καρδιά και το μυαλό σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!