3 δικαιολογίες που σε κρατάνε Στάσιμο - Men's Bible

3 δικαιολογίες που σε κρατάνε Στάσιμο

3 δικαιολογίες που σε κρατάνε Στάσιμο

Τί σκέφτεσαι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Ποιές είναι οι δικαιολογίες σου και τί ιστορίες συνηθίζεις να αφηγείσαι στον εαυτό σου που τον κρατούν στάσιμο;

Αν έχεις διαβάσει πολλά άρθρα σχετικά με την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη, είμαι σίγουρος ότι θα έχεις διαβάσει και πολλές φράσεις του τύπου: «είσαι ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού σου» και «ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου» κλπ.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, να θεωρείς τις εκφράσεις αυτές κλισέ και τυπικές και η αλήθεια είναι πως όντως είναι σ ’ένα βαθμό. Υπάρχει όμως καλός λόγος γι’ αυτό.

Μία από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ψυχολογίας είναι το γεγονός πως δε βλέπουμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Αντιθέτως, τον παρατηρούμε μέσα από φίλτρα. Φίλτρα και φακούς φτιαγμένα από τις εμπειρίες μας και έτσι η εικόνα που βλέπουμε είναι μία αντανάκλασή των αξιών και των πεποιθήσεων μας.

Η αλήθεια αυτή είναι μία από τις χρησιμότερες, ειδικά όταν μιλάμε για την ευτυχία, την επιτυχία και την επίτευξη στόχων. Αν το πώς βλέπουμε τον κόσμο εξαρτάται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούμε, τότε αλλάζοντας τα, αλλάζει μαζί τους και ο κόσμος.

Αν λοιπόν ο στόχος σου είναι η προσωπική ανάπτυξη και φυσικά η βελτίωση στο φλερτ, τότε καταλαβαίνεις πως κρίσιμο κομμάτι της διαδικασίας είναι να βρεις ποιά είναι τα φίλτρα που σε περιορίζουν και να τα αντικαταστήσεις με άλλα. Με εκείνα που θα σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς.

Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει πρώτα να ακούσεις τις δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου.

Ας δούμε μερικές από τις πιο κοινές:

Δεν είμαι αρκετά καλός

Αν υπήρχε βραβείο Όσκαρ για τις περιοριστικές πεποιθήσεις, αυτή εδώ θα το κέρδιζε κάθε φορά. Η ιστορία πως δεν είμαστε αρκετά καλοί, όμορφοι, έξυπνοι, ενδιαφέροντες κλπ τύποι για να πετύχουμε, είναι μια από τις πιο κοινές. Και αυτό γιατί κάνει κάτι φοβερά καλά. Μας απαλλάσσει από την ευθύνη της επιτυχίας. 

Αν πιστεύεις πως δεν είσαι αρκετά καλός για να πετύχεις, τότε δεν είναι δικό σου λάθος που δε πετυχαίνεις, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις και να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου γιατί αυτό σημαίνει πως θα βιώσεις τον πόνο της αποτυχίας, της απόρριψης και της αμφιβολίας.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ουσιαστικά το «δεν είμαι αρκετά καλός» είναι ένας τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν αξίζει να προσπαθήσεις και να αποφύγεις τον πόνο που θα προκύψει από αυτήν την προσπάθεια. Όμως έτσι βλέπεις τον εαυτό σου ως κάτι που δεν αλλάζει και τον αφήνεις στάσιμο.

Οι ικανότητες και οι δεξιότητες σου δεν είναι σταθερές. Όσο βελτιώνεσαι στο φλερτ τόσο βελτιώνονται και αυτές. Αντί λοιπόν να σκέφτεσαι πως δεν είσαι αρκετά καλός, υιοθέτησε μια άλλη οπτική, αυτή που λέει πως ακόμα και αν δεν πετύχεις σήμερα, γίνεσαι όλο και καλύτερος.

3 δικαιολογίες που σε κρατάνε Στάσιμο

Γιατί να αλλάξω, θα πρέπει να αρέσω όπως είμαι

Για να αλλάξει κανείς θα πρέπει πρώτα να κάνει κάτι που δεν έκανε πριν. Να βγει, όπως έχουμε πει, από τη ζώνη άνεσης του και να υιοθετήσει νέες συμπεριφορές. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να τον κάνουν να αισθανθεί άβολα, καθώς πρόκειται για καινούριες εμπειρίες και να νιώσει πως δεν προβάλει τον εαυτό του ή πως δεν είναι αυθεντικός.

Αυτή η πεποίθηση εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρκετά ευγενής και σωστή. Όμως και αυτή είναι μια πρόφαση, ένας τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να τον κρατήσεις στάσιμο καθώς νιώθεις πως η αλλαγή απειλεί την εικόνα που έχεις για εσένα τον ίδιο. Είναι ένας τρόπος να αποφύγεις τον πόνο και την αμφιβολία που φέρνουν μαζί τους οι καινούριες εμπειρίες και η έκθεση στην απόρριψη.

Φυσικά δε λέω ότι πρέπει να προβάλεις μια ψεύτική εικόνα, κάθε άλλο. Όμως δεν πρέπει να αφήνεις μια τέτοια πεποίθηση να σε κρατάει πίσω. Είναι σημαντικό να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να είμαστε και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και αυτό είναι που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου.

Για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, δες εδώ

Είναι πολύ αργά για μένα

Μια ακόμα κοινή πεποίθηση, ειδικά στο κομμάτι του φλερτ, ανάμεσα στα άτομα που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία και νιώθουν πως είναι πλέον πολύ αργά για να την αποκτήσουν. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτήν την κατηγορία ίσως κι εσύ να αισθάνεσαι πως έχεις χάσει το τραίνο και πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις. Και αυτό φυσικά είναι το πρόβλημα.

Είναι και αυτή μια δικαιολογία για να μην αναλάβεις δράση πιστεύοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι τα χρόνια και όχι η προσπάθεια να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος. Σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν ήσουν είκοσι χρονών, ωστόσο το γεγονός πως δεν είσαι, δε σημαίνει πως δε μπορείς να αλλάξεις τίποτα.

Αντί να σκέφτεσαι πως το τραίνο έχει χαθεί, αναρωτήσου: πώς μπορείς να αναλάβεις δράση σήμερα; Τί μπορείς να κάνεις που θα σε φέρει πιο κοντά στο στόχο σου;

Άσε στην άκρη την πεποίθηση που δε σε αφήνει να προχωρήσεις και επένδυσε στον εαυτό σου. Γυμνάσου, πάρε καινούρια ρούχα, βελτίωσε τις κοινωνικές σου δεξιότητες και ξεκίνα να φλερτάρεις. Βγες από τη ζώνη άνεσης σου και θα δεις ότι δεν είναι η ηλικία που δε σε αφήνει να γίνεις καλύτερος αλλά ο ίδιος σου ο εαυτός.

Όλες αυτές οι δικαιολογίες, όπως και πολλές άλλες, έχουν ένα κοινό. Μεταφέρουν την ευθύνη της επιτυχίας σε κάτι άλλο πέρα από τον εαυτό σου. Ίσως είναι κάποιο χαρακτηριστικό όπως η ηλικία, το ύψος ή το πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι δικαιολογίες σου σε κρατάνε αλυσοδεμένο και στάσιμο στο ίδιο σημείο και δε σε αφήνουν να προχωρήσεις.

Όμως όλα αυτά δεν έχουν τόση σημασία καθώς δε βρίσκονται στο πεδίο ελέγχου σου. Αυτό που έχει σημασία, καθώς και το μοναδικό πράγμα στον κόσμο που έχεις πραγματικά τον έλεγχο, είναι ο εαυτός σου, οι αποφάσεις και οι πράξεις σου.

Δώσε λοιπόν σημασία στο τί μπορείς να κάνεις εσύ για να είσαι αύριο πιο βελτιωμένος απ’ ότι σήμερα και φυσικά πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!