3 Δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να Eξελιχθείς - Men's Bible

3 Δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να Eξελιχθείς

3 Δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς

Τα μεγαλύτερα εμπόδια που βρίσκεις μπροστά όταν θες να αλλάξεις τη ζωή σου, δεν είναι άλλα απ’ τις δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου.

«Είσαι ο χειρότερος εχθρός σου!». Πες μου πόσες φορές έχεις ακούσει αυτή τη φράση ή κάποια άλλη με παρόμοιο μήνυμα. Πραγματικά άπειρες.

Σε αυτές τις άπειρες λοιπόν πρόσθεσε ακόμα μια, γιατί θα στο πω κι εγώ.

Είσαι ο χειρότερος εχθρός σου. Είσαι αυτός που θέτει μπροστά σου τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντάς. Είσαι αυτός που στην πραγματικότητα θέλει να μην τα καταφέρεις.

Και γιατί να μη θέλεις να τα καταφέρεις; Μα γιατί η επιτυχία απαιτεί να ξεβολευτείς. Να φύγεις απ’ το γνώριμο και το βολικό, να εκτεθείς, να έρθεις αντιμέτωπος με τους μεγαλύτερους φόβους σου.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά περιπτώσεις μαθητών που όταν τους έλεγα να ζητήσουν τηλέφωνο από την κοπέλα που φλερτάρουν ή να της προτείνουν κάποια έξοδο για καφέ, μου έλεγαν με έντονο άγχος «κι αν μου δώσει το τηλέφωνο της, τι κάνω;», «κι αν δεχτεί να βγούμε;».

Δεν είχαν βγει πολλά ραντεβού, δεν πίστευαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και προτιμούσαν να χάσουν την ευκαιρία να κάνουν μια καινούρια γνωριμία απ’ το να εκτεθούν, να βγουν ραντεβού και ας μην ξέρουν 100% τι να κάνουν και πως να το διαχειριστούν.

Προτιμούσαν να μην προσπαθήσουν και να παραμείνουν ακίνητοι στο ίδιο σημείο και στην ίδια κατάσταση, απ’ το να πάρουν κάποιο κοινωνικό ρίσκο που μπορεί να καταλήξει σε απόρριψη.

Είσαι ο χειρότερος εχθρός σου λοιπόν, γιατί μόνος σου, μέσα απ’ τις δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου, βάζεις τρικλοποδιές και εμποδίζεις την εξέλιξη σου.

Ξέρω όμως καλά ότι δεν είναι εύκολο. Αντίθετα είναι συχνά τρομαχτικό να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και να κάνεις τις επιλογές που σε φέρνουν αντιμέτωπο με τους μεγαλύτερους φόβους σου.

Γι’ αυτόν το λόγο χρειάζεται να καλλιεργήσεις την ικανότητα να παρατηρείς τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου και τις δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου και με διαύγεια, καθαρότητα και λογική, να τις εξετάζεις και κυρίως να τις αμφισβητείς.

3 συχνές δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς

«Φταίνε οι άλλοι»

Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες δικαιολογίες που λένε οι άνθρωποι στον εαυτό τους και ταυτόχρονα ένα απ’ τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορούν να θέσουν μπροστά τους.

Είναι ωραίο να φταίνε οι άλλοι. Είναι μάλιστα και εθιστικό πολλές φορές. Γιατί; Γιατί πολύ απλά σημαίνει ότι δε φταίμε εμείς. Νίπτουμε τας χείρας μας. Αν φταίνε οι άλλοι δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι, μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε «ακίνητοι» και άπραγοι.

Έχουμε δικαιολογία για να μη ξεβολευτούμε και να μην κάνουμε κάτι που μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με το άγνωστο, με την απόρριψη και με την αποτυχία.

Όμως φταίνε όντως οι άλλοι; Φταίνε μόνο οι άλλοι; Ή μήπως μέσα απ’ τις επιλογές και τις αποφάσεις που πήρες έχεις κι εσύ μερίδιο ευθύνης;

Το ποιος έχει την ευθύνη για μια κατάσταση δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Δεν είναι ποτέ άσπρο ή μαύρο. Μπορεί όντως να φταίνε αρκετά οι άλλοι, μπορεί να πιστεύεις ότι φταίνε.

Όμως κάτι που ισχύει και που πρέπει να σε απασχολεί, είναι πως ενώ στη ζωή σου δεν έχεις τον έλεγχο των άλλων ανθρώπων και των καταστάσεων στις οποίες βρίσκεσαι, έχεις τον πλήρη έλεγχο και την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις και τις επιλογές που κάνεις.

Η ζωή σου είναι δική σου ευθύνη. Και για να παραφράσω λίγο ένα αγαπημένο ρητό του Καζαντζάκη, να λες στον εαυτό σου «Εγώ φταίω. Εγώ μονάχος έχω την ευθύνη να σώσω τη ζωή μου και κανένας άλλος.».Η ζωή σου είναι αποκλειστικά δική σου ευθύνη (και κανενός άλλου), 3 Δικαιολογίες που σε εμποδίζουν να εξελιχθείς

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή»

Όντως, δεν είναι όλες οι στιγμές το ίδιο καλές. Αν θες πχ, να μιλήσεις σε κάποια κοπέλα που σου αρέσει, υπάρχουν στιγμές που είναι περισσότερο κατάλληλες για να το κάνεις και υπάρχουν στιγμές που είναι ακατάλληλες.

Αυτό λίγο πολύ ισχύει για όλα τα πράγματα που θέλεις να κάνεις και για τα οποία θέλεις να προσπαθήσεις.

Όμως θα πρέπει να ρίξεις μια καθαρή ματιά στον εαυτό σου και να τον ρωτήσεις:

«Όντως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή ή μήπως το άγχος με κάνει να ψάχνω δικαιολογίες;».

«Μήπως ψάχνω για την δήθεν τέλεια και ιδανική στιγμή;».

«Μήπως απλά καθυστερώ ή αναβάλλω γιατί φοβάμαι;»

Χρειάζεται να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου και τις δικαιολογίες που λες μέσα σου για να καταλάβεις αν κάτι είναι δικαιολογία ή όχι.

«Έτσι είμαι και δεν αλλάζω» και άλλες δικαιολογίες

Άλλο ένα μεγάλο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και την προσωπική σου εξέλιξη, το οποίο μάλιστα έχει και έναν αέρα ρομαντισμού. Η δικαιολογία «έτσι είμαι και δεν αλλάζω» μοιάζει ως επίκληση στην αυθεντικότητα και κάποιες φορές όντως είναι.

Όμως τις περισσότερες φορές είναι απλά μια από τις δικαιολογίες που θα πεις στον εαυτό σου προκειμένου να τον αποτρέψεις απ’ το να κάνει κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις άβολα.

Φυσικά και είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου και να παραμένεις αυθεντικός και πιστός στις αξίες και τα πιστεύω σου. Αυτό όμως δε σημαίνει να παραμένεις κολλημένος σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Η ζωή δεν είναι στάσιμη αλλά ρευστή. Τα πάντα ρέουν και αλλάζουν και αν μείνεις στάσιμος, τότε απλά μένεις πίσω και απλά παρακολουθείς τους άλλους να αλλάζουν και να εξελίσσονται.

Πάντα να έχεις στο νου σου τις αξίες σου και τί είναι σημαντικό για σένα, όμως προσπάθησε να λες περισσότερα «ναι» σε αλλαγές, νέες εμπειρίες και δοκιμές. Και να ξέρεις δεν έχουν σημασία ούτε τα χρόνια, ούτε τα βιώματα σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να είσαι πρόθυμος κάθε φορά να πειραματίζεσαι και μέσα απ’ το πείραμα να μαθαίνεις.

Θέλεις να βελτιωθείς στην επικοινωνία αφήνοντας πίσω όλες τις δικαιολογίες; Δες εδώ

Άλλαξε τη ζωή σου!

ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Ετοιμάσαμε το πιο πλήρες Πρόγραμμα Ανδρικής Αυτοβελτίωσης. Επικοινωνία, Φλερτ, Ψυχολογία, Σχέσεις.  Σου δίνουμε τα εργαλεία και τον τρόπο για να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να ζεις ελεύθερος. Για να γίνεις ο Άνδρας που αξίζεις να είσαι!